130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
ActionAid Ελλάς

ActionAid Ελλάς

Η ActionAid είναι μια διεθνής μη κυβερνητική αναπτυξιακή οργάνωση για την καταπολέμηση της απόλυτης φτώχειας και της ανισότητας. 

Το όραμα μας: Ένας κόσμος χωρίς φτώχεια και αδικία, μέσα στον οποίο κάθε άτομο απολαμβάνει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια.

Η αποστολή μας: Δουλεύουμε σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο μαζί με τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους, για να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια και την αδικία.

Διεύθυνση Ιστότοπου:

Η ActionAid με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, παρουσιάζει βίντεο με γυναίκες τη στιγμή που τους υπενθυμίζεται μία απλή αλήθεια: ότι είναι δυνατές!

Αυτές τις γιορτές μπορούμε να προσφέρουμε πραγματικά ανεκτίμητα δώρα μέσω του προγράμματος Αναδοχή Παιδιού της ActionAid. Δώρα που δεν βρίσκουμε στα ράφια των καταστημάτων και τα οποία έχουν πραγματικά ανάγκη εκατομμύρια συνάνθρωποί μας σε όλο τον κόσμο.

 

Η ActionAid ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή της στην ενέργεια του κ. Τραμπ, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση του Παλαιστινιακού λαού.

της ActionAid Hellas.

 

Το  PayPal, ο πιο δημοφιλής τρόπος ηλεκτρονικών πληρωμών αρνείται να παρέχει τις υπηρεσίες τoυ στους Παλαιστίνιους, στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος.

Με μεγάλη χαρά η ActionAid Ελλάς ανακοινώνει τη βράβευση του εκπαιδευτικού της έργου με το Global Education Innovation Award, από τον διακρατικό φορέα για την εκπαίδευση στην Ευρώπη, Global Education Network Europe.

Κυριακή, 26 Μάρτιος 2017 07:50

ActionAid: Εσύ θα το μοιραστείς;

Μια πράξη γενναιοδωρίας κάνει την αρχή

 

Νέο βίντεο για τη γενναιοδωρία δημοσιεύει σήμερα η ActionAid με τίτλο «#SHAREIT» και προτρέπει όλους να το μοιραστούν. Στο βίντεο αναδεικνύεται η γενναιοδωρία που δεν περιμένεις, η γενναιοδωρία που δεν σχετίζεται καθόλου με το εισόδημα του εκφραστή της, η γενναιοδωρία χωρίς δεύτερη σκέψη, η γενναιοδωρία των παιδιών, η γενναιοδωρία που συγκινεί και εμπνέει. Δείτε το εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=1JqiuOhxydg

Τετάρτη, 22 Μάρτιος 2017 08:16

Ένας χρόνος εγκλωβισμένοι

γράφει η ActionAid Hellas.


Ένα χρόνο μετά τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, η κατάσταση των εκτοπισθέντων πληθυσμών στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Οι ανεπαρκείς μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης, με το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων και η επαναπροώθηση των μεταναστών και των προσφύγων στην Τουρκία, άφησαν χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα. Η ActionAid συνυπογράφει σήμερα την έκθεση «Εγκλωβισμένοι επί ένα χρόνο & Τι έχει αλλάξει;», που παρουσιάζει την τρέχουσα κατάσταση στην χώρα και περιγράφει τα πιο επείγοντα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Την έκθεση συνυπογράφουν επίσης οι οργανώσεις Care, International Rescue Committee, Jesuit Refugee Services, Norwegian Refugee Council, Oxfam, Save the Children και Solidarity Now.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο κόσμος βρίσκεται μπροστά στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από το 1945. Η συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ανατολική Αφρική καταστρέφει τη μια σοδιά μετά την άλλη και έχει φέρει 20 εκατομμύρια ανθρώπους στα όρια της πείνας. Οι κάτοικοι της Σομαλίας, της Κένυας, της Αιθιοπίας και του Νοτίου Σουδάν κινδυνεύουν. Η ActionAid έχει ήδη ξεκινήσει δράση στη Σομαλία, την Κένυα και την Αιθιοπία με διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και με προγράμματα προστασίας. Στηρίξτε κι εσείς την επείγουσα έκκληση της ActionAid για την Ανατολική Αφρική, κάνοντας μια δωρεά εδώ: www.actionaid.gr/stirixe-ti-drasi-mas!/?e=2

Μπορεί να βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, όμως εκτιμάται ότι θα χρειαστούν άλλα 170 χρόνια μέχρι να υπάρξει οικονομική ισότητα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Με αφετηρία αυτή την αδικία και με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, η ActionAid δημιούργησε ένα βίντεο, στο οποίο συμμετέχουν η Δάφνη Λαμπρόγιαννη και ο Γιάννης Στάνκογλου με μήνυμα «εμείς δεν περιμένουμε». Δείτε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/rIn3mHCt2ok

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου από τις 11:00 έως τις 14:00, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η ActionAid ανοίγει τις πόρτες του εκπαιδευτικού κέντρου της «Ένας κόσμος άνω κάτω» στους μικρούς μας φίλους και τους μεγάλους συνοδούς τους για να κάνουμε τον κόσμο πιο δίκαιο. Είσοδος Ελεύθερη.

Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει καταγγελίες στα γραφεία της ActionAid από υποστηρικτές μας ότι επιτήδειοι προσποιούνται ότι είναι εκπρόσωποι μας και συγκεντρώνουν χρήματα με πρόσχημα την υποστήριξη της ActionAid και των παιδιών της Αφρικής, εκμεταλλευόμενοι ευαισθητοποιημένους πολίτες.

από την ActionAid.

Στην κοινή έρευνα «Ευρώπη: Μη μας απογοητεύεις» που δημοσιεύουν, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων στις 20/6, η ActionAid και η Oxfam, οι δύο διεθνείς οργανώσεις λένε ότι η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα είναι απελπιστική, αλλά θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών πολιτικών που εμποδίζουν τη συνέχιση του ταξιδιού τους. Το Μάιο 2016, η ActionAid και η Oxfam διενέργησαν έρευνα στη Λέσβο, την Αττική και την Ήπειρο και άκουσαν τις ιστορίες περισσότερων από 250 προσφύγων και μεταναστών. Αυτά είναι τα 6 βασικά μηνύματα που ήθελαν να ακούσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι κυβερνήσεις τους:

Έκτακτη έκκληση για τους πρόσφυγες

 

Η ActionAid συνεχίζοντας το έργο της για τη στήριξη των προσφύγων στην Ελλάδα, ξεκίνησε πρόγραμμα στους χώρους φιλοξενίας στο Σχιστό και τον Σκαραμαγκά, όπου ζουν περίπου 5000 άνθρωποι. Είναι οικογένειες με παιδιά, έγκυες γυναίκες, άνδρες, ηλικιωμένοι και νέοι που παραμένουν με την ελπίδα για μια ζωή με ειρήνη και ασφάλεια. Στηρίξτε το πρόγραμμα της ActionAid για τους πρόσφυγες, κάνοντας μια δωρεά στο www.actionaid.gr/prosfyges-attiki.

 

Την Κυριακή 24 Απριλίου, τρία χρόνια μετά την κατάρρευση του εργοστασίου Rana Plaza στην Ντάκα του Μπαγκλαντές, θα προβληθεί σε Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα το ντοκιμαντέρ της ActionAid Ελλάς «Made in Bangladesh». Οι προβολές θα γίνουν στο πλαίσιο δράσεων της ομάδας SOFFA-Fashion Revolution για παιδιά και μεγάλους με δωρεάν είσοδο.

5 χρόνια από την έναρξη των συρράξεων στη Συρία

 

 

Σήμερα συμπληρώνονται 5 χρόνια από την έναρξη των συρράξεων στη Συρία. Στη διάρκειά τους 4,7 εκατομμύρια Σύροι έγιναν πρόσφυγες. Όπως πολλοί πριν από αυτούς ψάχνουν να βρουν ασφάλεια και κάνουν όνειρα για μια ζωή χωρίς βόμβες. Η ιστορία τους είναι σπαρακτική, αλλά δεν είναι μοναδική. Είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται. Δείτε το νέο βίντεο της ActionAid εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=JN_TygoVXic&feature=youtu.be

Δευτέρα, 07 Μάρτιος 2016 14:28

Ευρώπη προστάτεψε τους πρόσφυγες

Κοινή δήλωση 26 οργανώσεων για το προσφυγικό

 

Σήμερα, την ημέρα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, είκοσι έξι* οργανώσεις από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία, που δουλεύουμε στο βαλκανικό διάδρομο που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες, καταδικάζουμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που παραβιάζουν το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο κλείνοντας τις πόρτες τους προς ανθρώπους που δικαιούνται διεθνή προστασία.

Σάββατο, 03 Οκτώβριος 2015 07:45

Made in Bangladesh, το νέο ντοκιμαντέρ της ActionAid

Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 23.30 προβάλλεται στον ΑΝΤ1 το νέο ντοκιμαντέρ της ActionAid «Made in Bangladesh». Παρουσιάζει και αφηγείται η Μαρία Χούκλη.

 

To ντοκιμαντέρ «Made in Bangladesh, το πραγματικό κόστος των φθηνών μας ρούχων» γυρίστηκε με αφορμή την επέτειο δύο χρόνων από την κατάρρευση του εργοστασίου ρούχων Rana Plaza στη Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές. Η κατάρρευση προκάλεσε τη μεγαλύτερη βιομηχανική τραγωδία της ιστορίας με περισσότερους από 1.138 θανάτους, περίπου 2.000 τραυματισμούς, ενώ 104 άνθρωποι ακόμα αγνοούνται.

Έκτακτη έκκληση για την ανθρωπιστική κρίση στη Λέσβο.

 

Η ActionAid ξεκινά πρόγραμμα στήριξης των προσφύγων στη Λέσβο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Υπολογίζεται ότι το νησί έχει δεχτεί 122.000 πρόσφυγες από τις αρχές του 2015, ενώ 2000 φτάνουν στο νησί κάθε μέρα στην πλειονότητα Σύροι. Οικογένειες με παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένοι, νέοι, όλοι προσπαθούν να βρουν ασφάλεια. Στηρίξτε το πρόγραμμα της ActionAid στη Λέσβο, κάνοντας μια δωρεά στο www.actionaid.gr/prosfyges-lesvos.

της ActionAid.

 

Η ActionAid δημοσιεύει σήμερα ποιοτική έκθεση για την κατάσταση της εκπαίδευσης για τα παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόλις το 15% των παιδιών με αναπηρία στην Ελλάδα έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση. Υπολογίζεται ότι τα παιδιά με αναπηρία είναι 200.000 στη χώρα μας και μόλις τα 31.761 πηγαίνουν σχολείο. Καθώς, όμως, δεν υπάρχει μητρώο καταγραφής των παιδιών με αναπηρία, δεν έχουμε σαφή εικόνα για τον αριθμό των παιδιών που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης.

Κοινωνικό Πείραμα της ActionAid στέλνει ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού

 

Η ActionAid, συνεχίζοντας την εκστρατεία της κατά του ρατσισμού, πραγματοποιεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα κοινωνικό πείραμα. Τι κάνουμε όταν ένας άνθρωπος δέχεται ρατσιστική επίθεση; Σε αυτό το ερώτημα απαντάει το νέο βίντεο της διεθνούς οργάνωσης.

 

Στις 20 Φεβρουαρίου, η ActionAid πραγματοποίησε ένα κοινωνικό πείραμα στο κέντρο της Αθήνας σε 2 στάσεις λεωφορείου (Συγγρού Φιξ), με θέμα το ρατσισμό. Δύο ηθοποιοί, ο ένας από το Μπαγκλαντές κι ο άλλος από την Ελλάδα, προσποιήθηκαν μια σκηνή φραστικής ρατσιστικής επίθεσης. Οι κάμερες κατέγραψαν τις αληθινές αντιδράσεις των ανθρώπων που περίμεναν το λεωφορείο.

 

Στο περιστατικό ο ηθοποιός από το Μπαγκλαντές κάθεται στο παγκάκι της στάσης και ο ηθοποιός από την Ελλάδα ενοχλείται και του επιτίθεται φραστικά. Περισσότερα από 200 άτομα παρακολούθησαν τη σκηνή, η οποία επαναλήφθηκε 22 φορές σε 8 ώρες μπροστά σε διαφορετικούς κάθε φορά παρευρισκομένους.

 

Τα αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηριστούν αισιόδοξα:  4 φορές ο κόσμος αδιαφόρησε, 2 φορές τάχθηκε υπέρ της ρατσιστικής συμπεριφοράς, αλλά 15 φορές ο κόσμος στη στάση υπερασπίστηκε τον άνθρωπο που δέχτηκε τη ρατσιστική επίθεση και μια φορά παρατηρήθηκαν συγχρόνως οι δύο αντιδράσεις.  Μαζί, είμαστε δυνατότεροι απέναντι στο ρατσισμό, ας πάρουμε όλοι θέση.

 

«Ο ρατσισμός ξεκινάει από εμάς και τελειώνει από εμάς. Ο καθένας μας και όλοι μαζί πρέπει να σταθούμε απέναντι στα ρατσιστικά φαινόμενα και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που τον υφίστανται. Σε όλες τις δράσεις της ActionAid, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί τον κύριο πυλώνα της δουλειάς μας. Για περισσότερα από 40 χρόνια είμαστε υπέρ των πιο φτωχών και περιθωριοποιημένων ανθρώπων, των ανθρώπων που υφίστανται διακρίσεις. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους. Δεν θα μπορούσαμε να σιωπήσουμε μπροστά στα φαινόμενα ρατσισμού στη χώρα μας» δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς.


Στην ActionAid θεωρούμε τις γυναίκες φορείς της αλλαγής και στηρίζουμε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να ζήσουν μια ζωή χωρίς βία. Παρόλο που ζούμε στον 21ο αιώνα, μια στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία στη ζωή της συνήθως από τον σύντροφό της.  Η ανισότητα και οι διακρίσεις σε πολλές χώρες θεωρούνται φυσιολογικές.

 

της ActionAid.

Έξι μήνες έχουν περάσει από τον πρόσφατο και πιο καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα. Οι άνθρωποι που ζουν στην πολιορκημένη Λωρίδα είχαν ελπίσει ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν μετά το τεράστιο κόστος σε ζωές και περιουσίες. Αντίθετα, οι άθλιες συνθήκες εξακολουθούν και πρόσφατη ανάλυση του ΟΗΕ αναφέρει ότι με την τωρινή αστάθεια, υπάρχει κίνδυνος ο πόλεμος να επιστρέψει στη Γάζα.

 

Κάθε οικογένεια προσπαθεί να συνέλθει από τον πόλεμο του καλοκαιριού του 2014. Η χειμερινή κακοκαιρία στις αρχές Ιανουαρίου ήταν ιδιαίτερα σκληρή για όσους ζουν ακόμα στα χαλάσματα των βομβαρδισμένων σπιτιών. Τέσσερα βρέφη έχουν ήδη πεθάνει από το κρύο.

 

Τρίτη, 16 Δεκέμβριος 2014 10:05

One Pretty Thing: ActionAid bazaar στο six d.o.g.s

Μερικές μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και για μόνο 3 μέρες στις 19, 20 και 21 Δεκεμβρίου, η ActionAid σας προσκαλεί στο One Pretty Thing, το πιο πρωτότυπο bazaar της σεζόν στο six d.o.g.s (Αβραμιώτου 6-8, Αθήνα)!

 

Στο pop-up store One Pretty Thing στο six d.o.g.s, θα βρείτε τα πιο ξεχωριστά και αγαπημένα και μοναδικά preloved ρούχα και accessories σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Ρούχα ανδρικά, γυναικεία και παιδικά, παπούτσια, τσάντες και accessories που αγαπήθηκαν πολύ και δωρίστηκαν στην ActionAid από υποστηρικτές της, οι οποίοι τα χάρισαν με την ελπίδα ότι τα αγαπημένα τους ρούχα θα ξεκινήσουν μια καινούρια ζωή, βοηθώντας ταυτόχρονα το έργο της ActionAid.

Τρίτη, 04 Νοέμβριος 2014 11:36

Εκδηλώσεις για την Παλαιστίνη

H ActionAid διοργανώνει στις 7, 8 και 9 Νοεμβρίου στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι τη βιωματική έκθεση «Μπες στη θέση μου: Παλαιστίνη». Παράλληλα, το Σάββατο 8 Νοεμβρίου στον πολυχώρο «Gazoo» θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις όπου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ActionAid «Μήνυμα από την Παλαιστίνη».

 

Τον Μάιο 2014, 20 Έλληνες εθελοντές της ActionAid πήγαν στη Χεβρώνα, στη Δυτική Όχθη, σε ένα ταξίδι ενσωμάτωσης και βιώσαν, έστω και για λίγο, τι σημαίνει να ζεις εκεί. Φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Παλαιστινίων που τους συγκίνησαν βαθιά με τη φιλοξενία τους, τον ηρωισμό τους και τις ιστορίες τους. Ταυτόχρονα, αυτή η εμπειρία καταγράφονταν από συνεργείο με σκοπό την παραγωγή τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ.

Η ActionAid Ελλάς ξεκινά πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος και συγκεκριμένα σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Χεβρώνας. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που σε συνεργασία με την ActionAid Παλαιστίνης δημιουργεί πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού.

 

Τα παιδιά στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος βιώνουν το συνεχή φόβο, όσο κι αν προσπαθούν να τα προστατέψουν οι γονείς τους. Ζουν υπό ισραηλινή κατοχή που κάνει τη ζωή τους πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη κάθε μέρα.

 

Παιδιά που πηγαίνουν σε σχολεία που βρίσκονται κοντά στους παράνομους εποικισμούς τους Ισραήλ μπορεί να δεχτούν επίθεση από πέτρες από τους έποικους που δεν ανέχονται να περνούν δίπλα τους. Παιδιά που είναι άρρωστα μπορεί να μην καταφέρουν να φτάσουν στο γιατρό ή στο νοσοκομείο διότι ο δρόμος έχει αποκλειστεί από τον ισραηλινό στρατό ή οι ισραηλινοί στρατιώτες δεν τους άφησαν να περάσουν από το σημείο ελέγχου. Παιδιά μπορεί να δουν τους πατεράδες τους και τις μητέρες τους να φυλακίζονται ή συχνά ακόμα και τα ίδια καταλήγουν στα κρατητήρια. Παιδιά ζουν σε σπηλιές ή σε σκηνές, επειδή δεν επιτρέπεται στους γονείς τους να χτίσουν ένα σπίτι.

της ActionAid.

Εν όψει της Συνάντησης Δωρητριών Χωρών στο Κάιρο στις 12 Οκτωβρίου για την ανοικοδόμηση της Γάζας, η ActionAid στέλνει ανοιχτή επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Η ActionAid ζητά από την Ελλάδα και όλες τις χώρες που θα συμμετέχουν στη Σύνοδο Δωρητών στο Κάιρο να πιέσουν το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη και άνευ όρων είσοδο της αναπτυξιακής βοήθειας στη Γάζα.

Η ActionAid συνεχίζοντας την εκστρατεία της κατά του ρατσισμού, δημοσιεύει σήμερα το νέο βίντεο «Μην τους καταδικάζεις. Άκουσέ τους.» όπου ο Θοδωρής Αθερίδης, η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Γιώργος Καραγκούνης, η Σμαράγδα Καρύδη, ο Λευτέρης Λαζάρου, η Κατερίνα Λέχου,  ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, η Μαίρη Συνατσάκη και η Μαρία Χούκλη αφηγούνται μια ιστορία σαν κι αυτές που συμβαίνουν καθημερινά σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και μας παρακινούν να ακούσουμε την ιστορία τους. Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=nxAvJpRLlRk

Της ActionAid Hellas,


Η ActionAid καλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της μετά τη χερσαία εισβολή τους στη Λωρίδα της Γάζας. Καλεί, επίσης, όλα τα μέρη να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, που θα εγγυώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Σάββατο, 05 Ιούλιος 2014 05:49

ActionAid: Σταματήστε την αρπαγή γης

Της ActionAid Ελλάς,


Μια έκταση 200.000 στρεμμάτων έχει παραχωρήσει η κυβέρνηση της Σενεγάλης στην πολυεθνική εταιρία Senhuile-Senéthanol αγνοώντας τις κραυγές 9.000 ανθρώπων που μένουν χωρίς τη γη που τους εξασφαλίζει το βασικό εισόδημά τους. Η ActionAid συγκεντρώνει υπογραφές για να πιέσει την πολυεθνική εταιρία να σταματήσει την αρπαγή στο www.actionaid.gr/LandForSenegal.

Από την ActionAid Ελλάς,

Το νέο ντοκιμαντέρ του Αντώνη Κανάκη με την ActionAid,

προβάλλεται την Δευτέρα 9 Ιουνίου, 22:15, στον ΑΝΤ1

 

 

Ένα χρόνο πριν, η ανταπόκριση των Ελλήνων συμπολιτών μας,  μετά το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Κανάκη “Immersion», είχε ως αποτέλεσμα 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι να δουν τη ζωή τους να βελτιώνεται, καθώς 8 κοινότητες της ActionAid, σε πολύ φτωχές περιοχές του κόσμου, βρήκαν Αναδόχους Παιδιού από την Ελλάδα. Τα θετικά αποτελέσματα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Ο Αντώνης προσέφερε το σύνολο των εσόδων του περυσινού ντοκιμαντέρ στην κατασκευή σχολείου και πηγαδιού στην περιοχή που επισκέφθηκε.

Της ActionAid Έλλας,


Η ActionAid δημοσιοποιεί την ταινία μικρού μήκους του Θοδωρή Παπαδουλάκη «Παίρνουμε Θέση»  που μας προτρέπει να σπάσουμε τη σιωπή και να υψώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία που έχουν γιγαντωθεί στην Ελλάδα.

Της ActionAid.
Την Τρίτη 1η Απριλίου το ντοκιμαντέρ της ActionAid «Countries for Sale?» προβλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες παρουσία 2 ακτιβιστών από τη Μοζαμβίκη που παλεύουν για το δικαίωμά τους σε μια ζωή με αξιοπρέπεια.


Γυρισμένο σε μια από τις πιο όμορφες χώρες της Αφρικής, τη Μοζαμβίκη, το ντοκιμαντέρ «Countries for sale?» της ActionAid Ελλάς αποτυπώνει τις προσπάθειες των ανθρώπων να κρατήσουν τη γη τους έχοντας να αντιμετωπίσουν τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες που συνεργάζονται με την τοπική κυβέρνηση για να αρπάξουν τη γη των φτωχών αγροτών με ελάχιστα χρήματα και χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Την ίδια στιγμή οι αποφάσεις της ΕΕ στις Βρυξέλλες καταστρέφουν τη ζωή τους.

Σάββατο, 22 Φεβρουάριος 2014 11:32

ActionAid - Greenpeace - WWF: δημόσια δήλωση

Σε μια διάχυτη κουλτούρα ισοπέδωσης και απαξίωσης των πάντων, και σε μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού, με αφορμή το σκάνδαλο του «Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης» έχει εξαπολυθεί τις τελευταίες μέρες μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Οι συνεχείς και επίμονα γενικευμένες αναφορές οδηγούν στην καθολική απαξίωση ενός από τους λίγους εναπομείναντες υγιείς χώρους της Ελληνικής κοινωνίας, αυτού της Κοινωνίας των Πολιτών.

Φτάνει πια!

Η αδιαφάνεια και μη νομιμότητα των σκοπών κάποιων οργανώσεων δεν μπορεί να οδηγήσει στην συνολική καταδίκη όλων μας.

Τετάρτη, 18 Δεκέμβριος 2013 11:09

Η πικρή αλήθεια για τη ζάχαρη

Η ActionAid Ελλάς ξεκινά εκστρατεία συλλογής υπογραφών για να σταματήσει η αρπαγή της γης εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών αγροτών της Καμπότζης που χάνουν τη μοναδική πηγή εισοδήματός τους στο βωμό των κερδών μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών παραγωγής ζάχαρης.

 

Εξαιτίας του καθεστώτος που ισχύει για την ιδιοκτησία της γης στην Καμπότζη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη γη τους. Η βιομηχανία παραγωγής ζαχαροκάλαμου είναι ο βασικότερος υπαίτιος. Περισσότερα από 100.000 εκτάρια γης έχουν αρπαχθεί από εταιρείες τα τελευταία χρόνια. 12.000 άνθρωποι σε τρεις κοινότητες έχασαν τη μόνη πηγή εισοδήματός τους. Πολλοί δεν αποζημιώθηκαν ή πήραν πολύ λίγα χρήματα. Διώχθηκαν βίαια από τη γη τους, καταδιώχθηκαν από την αστυνομία, πυροβολήθηκαν και κάποιοι έχασαν τη ζωή τους.

Τετάρτη, 13 Νοέμβριος 2013 10:25

Ανοιχτή επιστολή για βιοκαύσιμα

της ActionAid.

Οι Αντιπρόσωποι του Μόνιμου Συμβουλίου συναντιούνται αύριο στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις προτάσεις σχετικά με την πολιτική προώθησης των βιοκαυσίμων στις ευρωπαϊκές μεταφορές. Η ActionAid στέλνει ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη προτρέποντάς τον να στηρίξει τις θέσεις που θα προστατέψουν τους φτωχούς κατοίκους της Αφρικής μειώνοντας τις επιχορηγήσεις προς μεγάλες εταιρείες βιοκαυσίμων.

της ActionAid.

Έξι μήνες μετά από τη χειρότερη καταστροφή σε εργοστάσιο ρούχων στη Rana Plaza του Μπαγκλαντές στις 24 Απριλίου, η ActionAid δημοσιεύει σήμερα έρευνα, που αποκαλύπτει ότι τα θύματα περιμένουν ακόμα την αποζημίωση και υποφέρουν από σωματικά και ψυχολογικά τραύματα που εμποδίζουν σχεδόν όλους να επιστρέψουν στη δουλειά.

Η έρευνα δημοσιεύεται ενώ η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές μαζί με μια διεθνή συμμαχία συνδικαλιστικών οργανώσεων συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με τις εταιρείες για την αποζημίωση των επιζώντων και των συγγενών των 1.133 νεκρών.

Η ActionAid μίλησε σε 2.297 ανθρώπους, δηλαδή περίπου στα 2/3 των οικογενειών των θυμάτων, και αποκαλύπτει ότι:

Η ActionAid Ελλάς για 15 χρόνια δίνει τη μάχη για την καταπολέμηση της φτώχειας και το γιόρτασε με έναν πολύ πρωτότυπο και χρωματιστό τρόπο. Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου εκατοντάδες Αθηναίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συνέρευσαν στο Καλλιμάρμαρο για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός εντυπωσιακού και πρωτότυπου χαρτογκράφιτι αλληλεγγύης.

Η ActionAid Ελλάς για 15 χρόνια δίνει μάχη για την καταπολέμηση της φτώχειας και το γιορτάζει με μια μοναδική δράση. Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι καλεί τους Αθηναίους στο Καλλιμάρμαρο για να φτιάξουμε όλοι μαζί ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο χαρτογκράφιτι στέλνοντας μήνυμα για την καταπολέμηση της πείνας.

Νέα έκθεση της ActionAid αποκαλύπτει ότι έργο για την παραγωγή βιοκαυσίμων της εταιρείας Addax Bioenergy, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επαινέσει ως κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο, στην πραγματικότητα ωθεί χιλιάδες ανθρώπους στη φτώχεια στη Σιέρρα Λεόνε, μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

 

Η έκθεση «Broken Promises: The impacts of Addax Bioenergy in Sierra Leone on hunger and livelihoods» βασίζεται σε έρευνα της ActionAid που επισκέφτηκε τη φυτεία της Addax στο Bombali της Σιέρρα Λεόνε και πήρε 100 συνεντεύξεις από κατοίκους της περιοχής και αποκαλύπτει ότι έως και 13.000 άνθρωποι σε 60 χωριά έχουν επηρεαστεί αρνητικά. 

 

της ActionAid.


Τα 400 παιδιά δυο νηπιαγωγείων στο Ταμ Ντουόνγκ στο Λάι Τσάο του Βόρειου Βιετνάμ απέκτησαν ασφαλή προαύλια με τη βοήθεια 41 εθελοντών Αναδόχων Παιδιού της ActionAid. Μαζί τους και ο Παναγιώτης Μπουγιούρης που βοήθησε στη σκληρή δουλειά και γνώρισε από κοντά το παιδί στο οποίο είναι Ανάδοχος.

 

Το Ταμ Ντουόνγκ βρίσκεται στα βόρεια της χώρας στα σύνορα με την Κίνα. Οι κάτοικοι ζουν από τη γη τους και καλλιεργούν κυρίως τσάι και ρύζι. Το μέσο εισόδημα είναι 43 δολάρια το μήνα. Στα σχολεία που δούλεψαν οι εθελοντές, οι πλημμύρες που συμβαίνουν κάθε χειμώνα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες γιατί τα κοντινά ρυάκια γίνονται χείμαρροι και παιδιά της περιοχής έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά χάνοντας τη ζωή τους. Οι νηπιαγωγοί φοβόντουσαν για την ασφάλεια των παιδιών αλλά μετά την κατασκευή των προαυλίων και τον εξοπλισμό τους με παιχνίδια, η χαρά των παιδιών, των νηπιαγωγών και των γονιών ήταν πολύ μεγάλη.

της ActionAid.

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου παραδόθηκαν στην ΕΕ, οι 84.000 υπογραφές ευρωπαίων πολιτών που λένε όχι στην πολιτική της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα. Δεν θέλουν άνθρωποι να πεινούν για να γεμίζουν εκείνοι το ντεπόζιτο τους. Δεν θέλουν άνθρωποι να χάνουν τη γη τους για να κερδίζουν περισσότερα οι πολυεθνικές.

 

Το 2008, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την Οδηγία Ανανεώσιμης Ενέργειας, όπου τίθεται ως στόχος το 2020, το 10% της ενέργειας στις μεταφορές να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Ο τρόπος που σκοπεύει να πετύχει το στόχο αυτό είναι μέσω των βιοκαυσίμων.

της ActionAid Hellas.


Μια εβδομάδα από την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ Immersion: Βουτιά σε μια άλλη πραγματικότητα του Αντώνη Κανάκη στον AΝΤ1, ήδη 8 κοινότητες της ActionAid σε πολύ φτωχές περιοχές του κόσμου έχουν βρει Αναδόχους Παιδιού από την Ελλάδα.

 

Έτσι, μέσω του προγράμματος Αναδοχής Παιδιού της ActionAid υπολογίζεται ότι 1,2 εκ. άνθρωποι θα δουν τα επόμενα χρόνια τη ζωή τους να βελτιώνεται. Περισσότερα παιδιά θα πάνε και θα συνεχίσουν το σχολείο, περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν καθαρό νερό να πιουν, λιγότερα παιδιά θα πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το βρώμικο νερό και τον υποσιτισμό, περισσότερες γυναίκες θα αποκτήσουν δικό τους εισόδημα μέσω γυναικείων συνεταιρισμών και θα διεκδικήσουν μια πιο δίκαιη θέση στην κοινωνία, περισσότεροι άνθρωποι θα ονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον.

Τρίτη, 05 Μάρτιος 2013 08:47

Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Excision»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Τετάρτη 13 Μαρτίου και ώρα 8.00 μ.μ., στην αίθουσα 1 του κινηματογράφου ODEON ΟΠΕΡΑ, θα προβληθεί το νέο ντοκιμαντέρ της ActionAid και της Indigo View ProductionsExcision” με θέμα την κλειτοριδεκτομή σε μια πολύ φτωχή περιοχή της Κένυας, όπου ζουν οι Ποκότ.

 

Το “Excision” γυρίστηκε τον Ιανουάριο σε μια από τις πιο φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές της

Κένυας, όπου οι Ποκότ κρατούν πιστά τις παραδόσεις τους και υποβάλουν τα 13χρονα κορίτσια τους σε ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων, για να «καθαρίσουν» και να ετοιμαστούν για γάμο.

Σε νέα έρευνα της ActionAid, αποκαλύπτεται ότι άλλη μια πολυεθνική εταιρεία, η Associated British Foods group (ABF), που της ανήκουν πολύ γνωστές μάρκες τροφίμων (όπως η ζάχαρη Silver Spoon,  η Ovaltine και η Twinings) αποφεύγει να πληρώσει φόρους στη Ζάμπια, όπου παράγει μέρος της ζάχαρης που χρησιμοποιεί. Ο φόρος που δεν πληρώνει σε μια από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο, θα μπορούσε να στείλει 48.000 παιδιά σε δημόσια σχολεία.

Πέμπτη, 13 Δεκέμβριος 2012 11:14

ActionAid: Χριστουγεννιάτικα δώρα με σκοπό

Υπέροχα και μοναδικά δώρα για τα Χριστούγεννα προτείνει το e-shop της ActionAid. Δώρα με σκοπό και για όλα τα γούστα, για μικρούς και μεγάλους, σας περιμένουν στο http://eshop.actionaid.gr.

 

Παιδικά μπλουζάκια με χριστουγεννιάτικα σχέδια, βρεφικά είδη, πρακτικές ποδιές μαγειρικής, μια κατακόκκινη ζεστή χριστουγεννιάτικη κουβέρτα, σετ σουβέρ και σουπλά είναι μερικές από τις χριστουγεννιάτικες προτάσεις της ActionAid.

της Actionaid.


Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Βόρειο Κίβου στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό συνεχίζουν να προκαλούν αμέτρητο πόνο σε χιλιάδες αμάχους. Η ActionAid καλεί την Αφρικανική Ένωση και τη διεθνή κοινότητα να πάρουν μέτρα ώστε να σταματήσουν οι μάχες και ο πόνος αμέσως.

 

Από τις συρράξεις υποφέρουν περισσότερο οι φτωχοί και περιθωριοποιημένοι άνθρωποι και κυρίως οι γυναίκες, τα κορίτσια και τα παιδιά, που δεν έχουν λόγο για την κατάσταση. Αυξάνεται η φτώχεια και η ανασφάλεια, καταστρέφοντας κοινοτικούς και ανθρώπινους πόρους. Είναι οδυνηρό να βλέπουμε μητέρες και παιδιά να τρέχουν να καλυφθούν. Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς οι ανθρωπιστικές προσπάθειες και οι διεθνείς και τοπικές οργανώσεις αναγκάζονται να σταματήσουν τη δουλειά τους. Ιστορικά, τα ποσοστά βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Επομένως, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να μην έχουμε επανάληψη των βιαιοπραγιών του παρελθόντος.

 

9-11 Νοεμβρίου, «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων.

 

H ActionAid γιορτάζει 40 χρόνια διεθνούς δράσης και καλεί το αθηναϊκό κοινό να βιώσει μια πρωτοποριακή εμπειρία, συμμετέχοντας στο «Μπες στη θέση μου». Πόσο μεγάλη είναι μια καλύβα; Τι σημαίνει ψάχνω νερό; Πόσο διαφορετική είναι η ζωή στη διπλανή ήπειρο; Βιωματική έκθεση, πέντε προβολές ντοκιμαντέρ, ομαδική έκθεση φωτογραφίας και σεμινάρια Αφρικανικού χορού, θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τις απαντήσεις και να ζήσουμε για λίγο την μοναδική εμπειρία της Αφρικής.

 

Η βιωματική έκθεση «Μπες στη θέση μου» βασίζεται στην εμπειρία μιας ομάδας 20 Ελλήνων εθελοντών και Αναδόχων, που ταξίδεψαν στο φτωχό και απομακρυσμένο Κονγκελάι της Κένυας και έζησαν μια εβδομάδα μαζί με τους κατοίκους του. Μέσα σε 25 λεπτά, οπτικοακουστικό υλικό, βιωματικές δράσεις και αυθεντικά αντικείμενα θα μας μεταφέρουν στην πραγματικότητα των κατοίκων του αφρικανικού αυτού χωριού.

Είσοδος: 2 ευρώ (παιδιά δωρεάν). Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 9/11: 15.00-22.00 Σάββατο και Κυριακή, 10-11/11: 11.00-19.30

Η ActionAid Ελλάς για πρώτη φορά συνεργάζεται με μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας δίνοντάς τους την ευκαιρία να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους μέσω του eshop.actionaid.gr. Από σήμερα διατίθενται στο ηλεκτρονικό κατάστημα μέλι, μαρμελάδες και σαπούνια δημιουργώντας μια γέφυρα αλληλεγγύης ανάμεσα στους μικρούς παραγωγούς του Βορρά και του Νότου, καθώς τα έσοδα της συνεργασίας διατίθενται στη μάχη κατά της φτώχειας.

Μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική της για τα βιοκαύσιμα ανακοίνωσε εχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά από πιέσεις από την ActionAid και άλλες οργανώσεις, το ποσοστό των βιοκαυσίμων για την κάλυψη των αναγκών των μεταφορών στην ΕΕ θα πέσει στο 5% από το 10% μέχρι το 2020. Αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες θα απειλούνται να χάσουν τη γη τους ή την τροφή τους από μεγάλες εταιρείες βιοκαυσίμων που σπεύδουν να καλύψουν τη νέα αγορά.  

Η ActionAid πιστεύει ότι η μείωση στο μισό του στόχου στο 5% είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα, αλλά καλεί την Επιτροπή να καταργήσει τελείως τη χρήση των βιοκαυσίμων που παράγονται από τρόφιμα.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με τα παιδιά του Νίγηρα είναι εξαιρετικά προκλητικές, καθώς οι πολιτικές του Ταμείου όταν δανειοδοτεί τις χώρες της Αφρικής, πολλές φορές πλήττουν τα πιο φτωχά και περιθωριοποιημένα παιδιά.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της ActionAid από χώρες όπως η Γκάνα ή το Μαλάουι που έχουν πάρει δάνεια από το ΔΝΤ, τομείς εξαιρετικά κρίσιμοι για την ανάπτυξη μιας χώρας και την ευημερία των κατοίκων, όπως η παιδεία και η υγεία είναι οι πρώτοι που πλήττονται. Έτσι, οι πιο φτωχοί κάτοικοι των χωρών, αυτοί που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, σταματούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.

Νέα έκθεση της ActionAid, που δημοσιεύεται σήμερα, αποκαλύπτει ότι η ΕΕ εξακολουθεί να αγνοεί το γεγονός ότι οι πολιτικές της για τα βιοκαύσιμα αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων και διώχνουν τους ανθρώπους στις φτωχές χώρες από τη γη τους.

 

Η έκθεση “Fuel for thought” αποκαλύπτει ότι η αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα θα πιέσει τις διεθνείς τιμές τροφίμων σε επίπεδα κρίσης, καθώς μόνο οι πολιτικές της ΕΕ για βιοκαύσιμα πρόκειται να αυξήσουν παγκοσμίως τις τιμές των φυτικών ελαίων μέχρι και 33%, του καλαμποκιού μέχρι και 22%, της ζάχαρης μέχρι και 21% και του σιταριού μέχρι και 16% από τώρα μέχρι και το 20201.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η ActionAid διοργάνωσε βραδιά αλληλεγγύης για τις γυναίκες του κόσμου που πέφτουν θύματα βίας. Την Πέμπτη 8 Μαρτίου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Λένα Διβάνη, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Ευανθία Ρεμπούτσικα και η Βίκυ Φλέσσα στάθηκαν δίπλα στις γυναίκες αυτές και μας κάλεσαν να κάνουμε το ίδιο.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η ActionAid διοργανώνει δράσεις αλληλεγγύης για τις γυναίκες του κόσμου που πέφτουν θύματα βίας. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν μηνύματα αλληλεγγύης προς γυναίκες που έχουν υποστεί ακραία βία και που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα τραύματά τους.

Η βία που υφίστανται οι γυναίκες στον κόσμο κάθε μέρα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους και την υγεία τους. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ σε ορισμένες χώρες όπως η Ζάμπια το 59% των γυναικών θα βιώσουν σωματική βία στη ζωή τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι και το 50% των σεξουαλικών επιθέσεων συμβαίνουν σε κορίτσια που είναι κάτω των 16 ετών. Υπολογίζεται ότι μόνο το 2002, 150 εκατομμύρια κορίτσια υπέστησαν σεξουαλική βία. Τέλος, 100 με 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων σε ολόκληρο τον κόσμο και κάθε χρόνο 3 εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να τον υποστούν στην Αφρική μόνο.

 

Στις 12 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 2 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό των 7 ρίχτερ στην Αϊτή. Όμως, οι πληγές της πρωτεύουσας, Πορτ-ο-Πρενς, δεν έχουν σβήσει ακόμα, καθώς μισό εκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται σε προσωρινά καταλύματα. Η ActionAid ανταποκρίθηκε αμέσως και συνεχίζει να είναι εκεί για τους φτωχούς άστεγους κατοίκους της Αϊτής, αλλά η κυβέρνηση της χώρας και οι πλούσιες χώρες που υποσχέθηκαν βοήθεια έχουν ακόμα πολύ δουλειά να κάνουν.

Δύο χρόνια μετά τον πιο καταστροφικό σεισμό που γνώρισε η Αϊτή εδώ και 200 χρόνια, μισό εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν ακόμα επαρκή στέγη. Ο σεισμός άφησε πίσω του 220.000 νεκρούς και 300.000 τραυματίες και κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος του Πορτ-ο-Πρενς κάνοντας 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους να άστεγους. Από τότε η Αϊτή αντιμετώπισε επιδημία χολέρας και ταραχές κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγάλο και η κυβέρνηση και οι δωρήτριες χώρες εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πιο φτωχών και ευάλωτων πολιτών της χώρας. Δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην ιδιοκτησία γης, ώστε να μπορέσουν οι φτωχότεροι να αποκτήσουν ξανά σπίτι και ένα εισόδημα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τρόπους που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών. Παρόλο που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχουν διατεθεί 3 δισ. δολάρια μέχρι σήμερα, τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν σε προσωρινά καταλύματα μέσα σε σκουπίδια, χωρίς δουλειά. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί να καταφεύγουν μέσω δικτύων trafficking στη Βραζιλία με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

Η ActionAid βρίσκονταν ήδη στη χώρα από το 1997 και έτσι όταν χτύπησε ο σεισμός η ανταπόκρισή μας ήταν άμεση. Οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα κι έτσι μέσα σε μόλις 2 μήνες οι δωρεές των Ελλήνων Αναδόχων της ActionAid ξεπέρασαν τις 300.000 ευρώ. Μέσα σε αυτό το διάστημα η ActionAid Αϊτής έχει βοηθήσει 200.000 ανθρώπους στην περιοχή του Πορτ-ο-Πρενς. Μοιράσαμε είδη πρώτης ανάγκης και αντίσκηνα και σχολικά είδη σε παιδιά. Δημιουργήσαμε προγράμματα εργασίας ώστε οι σεισμόπληκτες οικογένειες να αποκτήσουν ξανά εισόδημα και να βοηθήσουν την ίδια τους την κοινότητα. Μέσω προγραμμάτων κατάρτισης εκπαιδεύσαμε νέους για να γίνουν ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και μάγειρες. Επιπλέον, ανταποκριθήκαμε άμεσα όταν ξέσπασε η επιδημία χολέρας με δράσεις ενημέρωσης για την προστασία των κατοίκων και διανομή ειδών υγιεινής σε 70.000 ανθρώπους.

«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους από τους συμπολίτες μας ώστε να σταθούν στα πόδια τους. Είμαστε ευγνώμονες σε όσους μας στηρίζουν οικονομικά» δήλωσε ο Jean-Claude Fignolé, διευθυντής της ActionAid Αϊτής.

Όμως, χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι σεισμοπαθείς δεν θα παραμείνουν στην ίδια κατάσταση για έναν ακόμα χρόνο. Η ActionAid αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τις σκηνές των κατοίκων στις περιοχές όπου δρα με καινούργιες γιατί χρειάστηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις αρχές για να εξασφαλιστεί τελικά γη, όπου έχουμε ξεκινήσει να χτίζουμε μεταβατικά καταλύματα.

Η εκστρατεία “Jen nan Jen” (πρόσωπο με πρόσωπο) που υποστηρίζεται από την ActionAid έχει ήδη κινητοποιήσει 800.000 Αϊτινούς που απαιτούν από την κυβέρνησή τους να αλλάξει πολιτική και να κάνει προτεραιότητα τις δικές τους ανάγκες σε στέγη και εργασία. Στις 12 Ιανουαρίου, περισσότεροι από 10.000 από αυτούς έφτασαν μέχρι το κοινοβούλιο και παρέδωσαν τα αιτήματά τους.

“Η διαδικασία ανοικοδόμησης της Αϊτής αποδεικνύει ότι δεν γίνεται να καταπολεμηθεί η φτώχεια και να υπάρξει πρόοδος όταν οι ίδιοι οι άνθρωποι αποκλείονται από τις αποφάσεις. Οι ίδιοι οι σεισμοπαθείς πρέπει να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο ώστε ο σχεδιασμός της ανοικοδόμησης να καλύπτει πραγματικές ανάγκες και η εφαρμογή του να γίνεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα» πρόσθεσε ο Jean-Claude Fignolé.

Η αναπτυξιακή βοήθεια που δίνει η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια και έλλειψη λογοδοσίας, κατατάσσοντας τη χώρα στην τέταρτη από το τέλος θέση (με βαθμό 4 στα 100) μετά από Κίνα, Κύπρο και Μάλτα.

Επιπλέον, οι περισσότεροι δωρητές χώρες που παρέχουν αναπτυξιακή βοήθεια από την Ευρώπη δε δημοσιεύουν αρκετές πληροφορίες για τα χρήματα που δίνουν, υπονομεύοντας έτσι την αποτελεσματικότητά της και μειώνοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου.

ActionAid: 1,7 δισ. άνθρωποι στο χείλος τριπλής κρίσης

Λίγες μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Τροφής στις 16 Οκτωβρίου, η ActionAid δημοσιεύει νέα έρευνα που δείχνει ότι μια τριπλή κρίση απειλεί 1,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, της καταστροφής των φυσικών πόρων και των ολοένα αυξανόμενων τιμών των τροφίμων.

Η έρευνα «Στο χείλος του γκρεμού: ποιος είναι καλύτερα προετοιμασμένος για την κλιματική και επισιτιστική κρίση;» διενεργήθηκε σε 28 φτωχές χώρες και αποκαλύπτει ποιες είναι καλύτερα προετοιμασμένες για την τριπλή αυτή κρίση και ποιες είναι πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού.

 

Οι 10 πιο ευάλωτες χώρες (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μπουρούντι, Νότιος Αφρική, Αϊτή, Μπαγκλαντές, Ζάμπια, Ινδία, Σιέρρα Λεόνε, Αιθιοπία και Ρουάντα) έχουν περίπου το ένα τέταρτο του παγκοσμίου πληθυσμού.

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου θα συμπληρωθούν 10 χρόνια από την επέμβαση αμερικανικών και βρετανικών δυνάμενων στο Αφγανιστάν. Η ActionAid δημοσιεύει σήμερα την έκθεση “Δίκαιη ειρήνη; τι αφήνει ο πόλεμος στις γυναίκες του Αφγανιστάν», όπου αποκαλύπτεται ότι 9 στις 10 γυναίκες στο Αφγανιστάν φοβούνται την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο όλα όσα κατέκτησαν τα τελευταία 10 χρόνια.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει έρευνα σε 1000 γυναίκες από ολόκληρη τη χώρα και ρίχνει φως στις απόψεις των γυναικών για τη ζωή τους τα τελευταία 10 χρόνια του πολέμου και την τωρινή ειρηνευτική διαδικασία με τους Ταλιμπάν, σε μια χώρα όπου σχεδόν ποτέ δεν ερωτάται η άποψή τους.

 

Σύμφωνα με νέα έκθεση της ActionAid, η εξάρτηση από εξωτερική αναπτυξιακή βοήθεια σε 54 από τις φτωχότερες χώρες έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο την προηγούμενη δεκαετία. Η έκθεση «Πραγματική Βοήθεια 3» (Real Aid 3) αποκαλύπτει ότι από το 2006 έχει υπάρξει αύξηση στην ποιοτική βοήθεια, δηλαδή την πραγματική βοήθεια, από το 51% στο 55%.

Η Παρασκευή 19 Αυγούστου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης και η ActionAid γιορτάζει μαζί με τον ΟΗΕ και περισσότερες από 500 τοπικές και διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Φέτος, η ActionAid συμπροεδρεύει μαζί με τον ΟΗΕ στο εορτασμό αυτό. Είναι η πρώτη φορά που MKO έχει την προεδρία αναγνωρίζοντας το ανθρωπιστικό έργο της ActionAid.

H χρόνια ξηρασία πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους στην Ανατολική Αφρική. H ActionAid καλεί τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την ανθρωπιστική της βοήθεια προς τις περιοχές αυτές.

 

«Η κρίση επηρεάζει ήδη 10 εκατομμύρια ανθρώπους και σίγουρα δεν έχει ακόμα κορυφωθεί» εξηγεί η Evelyn Samba, Επικεφαλής Προγραμμάτων της ActionAid Κένυα. «Η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να κλιμακωθεί τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δεσμευτεί και να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ανθρωπιστικό πρόγραμμα σε ολόκληρη την περιοχή ώστε να αποφευχθεί ο λιμός.»

Η αναπτυξιακή βοήθεια της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα της ΕΕ, φαίνεται να διαμορφώνεται από εσωτερικές πολιτικές ατζέντες και όχι από τις ανάγκες των κατοίκων των πιο φτωχών περιοχών του πλανήτη. Αυτό δείχνει η νέα έκθεση «Challenging self-interest: Getting EU aid fit for the fight against poverty» που δημοσιεύεται πανευρωπαϊκά σήμερα από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία αναπτυξιακών ΜΚΟ Concord, στην οποία συμμετέχει η ActionAid.

 

Παρασκευή, 13 Μάιος 2011 08:38

Μια εβδομάδα γεμάτη ιστορίες

ActionAid: Μια εβδομάδα γεμάτη ιστορίες

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης

για την Εκπαίδευση.

 

Μια εβδομάδα γεμάτη ιστορίες γυναικών και κοριτσιών από κάθε γωνιά της γης ήταν η προηγούμενη καθώς σχεδόν 30.000 μαθητές σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και πολίτες που συμμετείχαν στις 60 παράλληλες εκδηλώσεις άκουσαν, είδαν και ενημερώθηκαν για την αξία της εκπαίδευσης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια στο σχολείο.