Φορείς

Διεξήχθησαν με επιτυχία και διεθνείς συμμετοχές για 8η συνεχόμενη χρονιά οι δράσεις του Δρόμου Εκεχειρίας 2023

 

Ήλιδα-Ολυμπία: Δρόμος Εκεχειρίας 2023 (50 χλμ)
Αρχαία Πίσα-Αρχαία Ολυμπία: Ο Δρόμος του Κλεοσθένη 2023 (5 χλμ)
Αγώνας δρόμου για παιδιά και εφήβους: Ο Δρόμος του Ίφιτου 2023 (2 χλμ)

Για 8η συνεχόμενη χρονιά, διεξήχθη την Κυριακή με επιτυχία και διεθνείς συμμετοχές, ο Δρόμος Εκεχειρίας 2023, από την Αρχαία Ήλιδα (διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων) στην Αρχαία Ολυμπία (ιερό τόπο διεξαγωγής των Αγώνων), με τους κατοίκους των χωριών του Μονοπατιού της Εκεχειρίας να αποδεικνύουν ότι η φιλοξενία είναι τρόπος ζωής.

Παράλληλα με τον Δρόμο Εκεχειρίας, διεξήχθησαν δύο ακόμη δρόμοι τιμώντας τους πρωτεργάτες της Εκεχειρίας, που ήταν προαπαιτούμενη για τη διεξαγωγή των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων:
Ο Δρόμος του Ιφίτου, τιμώντας τον βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο (όπου μαζί με τον Κλεοσθένη της Πίσας και τον Λυκούργο της Σπάρτης είχαν υπογράψει την Εκεχειρία) από το χωριό της Ήλιδας μέχρι το (ξύλινο) θέατρο στον Αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας, (απόσταση 2 χλμ), τον οποίο έτρεξαν παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Ο Δρόμος του Κλεοσθένη, από την Αρχαία Πίσα στην Αρχαία Ολυμπία (αγώνας 5χλμ) τιμώντας τον βασιλιά της Αρχαίας Πίσσας Κλεοσθένη.

Η συμμετοχή των δρομέων έδειξε ότι το μήνυμα της Εκεχειρίας είναι ισχυρό και πρέπει να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο, υπό τις σημερινές δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες.
Η αφετηρία για τον “Δρόμο Εκεχειρίας 2023” δόθηκε την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, στις 6.00 το πρωί από την Αρχαία Ήλιδα, και ο τερματισμός έγινε στην Αρχαία Ολυμπία, περίπου στις 4.30 το απόγευμα.

Έτρεξαν περισσότεροι από 400 δρομείς. Ιδιαίτερη σημασία για το νόημα και την αξία της Εκεχειρίας είχε η συμμετοχή δρομέων από την Τουρκία, Συρία, Ουκρανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κύπρο, Ολλανδία, Ισπανία, Ρουμανία, Φιλιππίνες, Αλβανία και Βουλγαρία.

Από την ιερή γη της Ηλείας, εκεί από όπου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όλοι εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις ανοίξαμε το δρόμο της δικής μας μικρής εκεχειρίας. Της μικρής εκεχειρίας που ξεκινάει από τον κάθε ένα από εμάς, από το σπίτι μας, από την αυλή μας, από τη γειτονιά μας, από την πόλη μας, για να φέρουμε στον κόσμο τη μεγάλη Εκεχειρία. Αυτήν που, τούτη τη δύσκολη για την ανθρωπότητα στιγμή, την έχουμε όσο τίποτε άλλο ανάγκη.

Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Όμως όλοι μαζί κρατώντας ένα κλαδί ελιάς από την ιερή γη της Ήλιδας και της Ολυμπίας, δίνοντας τον αγώνα μας, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα γίνουμε κήρυκες της Εκεχειρίας και της Ειρήνης.

 

Η διαδρομή των 50 χλμ ξεκινά από την Αρχαία Ήλιδα, διέρχεται μέσα από 13 χωριά της ημιορεινής Ηλείας (Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανο) και καταλήγει στην Ολυμπία.
Κάτοικοι και σύλλογοι των περιοχών από όπου διέρχονταν οι δρομείς τους υποδέχονταν, όπως κάθε χρόνο προσφέροντάς τους τοπικά εδέσματα.

Η διοργάνωση θέλοντας να τιμήσει τον Κώστα Χατζή, ο οποίος συμμετέχει στον Δρόμο της Εκεχειρίας από την έναρξή του το 2016 τον όρισε προπομπό των δρομέων. Ο κ. Χατζής, κάθε χρόνο κάνει τον δικό του δρόμο Εκεχειρίας ξεκινώντας από την Ολλανδία για να έρθει στην Ελλάδα και να τρέξει στον δρόμο Εκεχειρίας.

Ο Δρόμος της Εκεχειρίας δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και βραβεύθηκαν με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια όλοι όσοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία το σύνολο της διαδρομής των 50 χλμ. καθώς πεποίθηση των διοργανωτών είναι ότι η ολοκλήρωση της δύσκολης αυτής διαδρομής αποτυπώνει και τη δυσκολία να φθάσει κανείς μέσα από την εκεχειρία στην πολυπόθητη ειρήνη, κάτι το οποίο πετύχαιναν οι πρόγονοί μας, αφού η τήρηση της Εκεχειρίας ήταν όρος καθοριστικός, για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας.

Όπως είναι γνωστό πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας κηρύσσετο η Εκεχειρία. Οι αθλητές που έμπαιναν στο Βασίλειο της Ήλιδας κατέθεταν, στα σύνορα, τα όπλα τους και επί ένα μήνα στην Ήλιδα έκαναν κοινά γυμνάσια και είχαν κοινή διατροφή. Μετά από την πρώτη κρίση των κριτών οι αθλητές, οι ελλανοδίκες, οι ιερείς κλπ, εν πομπή μετέβαιναν από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία για την τέλεση των αγώνων.

 

Η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί θερμά τους κατοίκους και τους συλλόγους των χωριών της διαδρομής που σε αυτές τις δύσκολες για όλους συνθήκες απέδειξαν ότι η φιλοξενία είναι στην καρδιά των κατοίκων. Όλοι οι πρόεδροι των κοινοτήτων αλλά και οι αντιπεριφρειάρχες Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος και Αγροτικής Aνάπτυξης κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Φώτη Κωσταριά, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος με συνεργάτες του, ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανασίου, ήταν εκεί για να υποδεχθούν τους δρομείς.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΛΕΟΣΘΕΝΗ 2023

Το Σάββατο το πρωί διεξήχθη ο Δρόμος Εκεχειρίας, αφιερωμένος στον Βασιλιά της αρχαίας Πίσσας, Κλεοσθένη, ο “Δρόμος του Κλεοσθένη 2023”, 5χλμ με αγωνιστικό χαρακτήρα. Την εκκίνηση έδωσε ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος κ. Σοφ. Σοφιανόπουλος και ο Διευθυντής του ΑΣΑΕΔ πλοίαρχος Σπυρίδων Ανδριόπουλος (ο οποίος είναι κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ Μαραθωνίου δρόμου επί 36 χρόνια καθώς και των 10.000 μέτρων).

Οι δρομείς ξεκίνησαν από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής στην Αρχαία Πίσα, πέρασαν μπροστά από τους τάφους των Ελλανοδικών, εισήλθαν στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία πέρασαν άνωθεν του αρχαίου Σταδίου της Ολυμπίας και κατέληξαν στο Άλσος Εκεχειρίας λίγο πριν την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας.
Αποτελέσματα του Δρόμου του Κλεοσθένη:

Κατηγορία Γυναικών:

1η Αδαμοπούλου Μάχη (Run Amaliada) 26:09
2η Αλεξοπούλου Ελένη (Ανεξάρτητη) 26:20
3η Κοκκώνη Αγγελική (Ανεξάρτητη) 26:45

Κατηγορία Ανδρών:

1ος Σταθακόπουλος Νικόλαος (Run Amaliada) 17:23
2ος Βασιλείου Βασίλειος (Run Amaliada) 18:01
3ος Τζανέτος Διονύσιος (Ανεξάρτητος) 18:50

 

 

 

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΦΙΤΟΥ 2023

Το απόγευμα του Σαββάτου λίγο πριν την τελετή έναρξης του Δρόμου Εκεχειρίας, πραγματοποιήθηκε ο Δρόμος του Ίφιτου 2023 από την πλατεία Εκεχειρίας του χωριού της Αρχαίας Ήλιδας μέχρι το (ξύλινο) θέατρο στον Αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας για παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου.
Ο δρόμος είναι αφιερωμένος στον πρωτεργάτη της Εκεχειρίας, βασιλιά της Αρχαίας Ήλιδας Ίφιτο.

Στον αγώνα πρώτευσαν από τους μαθητές δημοτικού η Νεφέλη Μαραθιά και ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος.
Από τους μαθητές γυμνασίου η Ελευθερία Παπανικολάου και ο Απόστολος Ντε Μαρίνης.

Ο Δρόμος του Ίφιτου έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του #BEACTIVE.
Η Συμπολιτεία Ολυμπία, ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αυγείου, για τη συμβολή του στην επιτυχία του Δρόμου του Ιφίτου.

 

 

Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, αμέσως μετά το Δρόμο του Ίφιτου, διεξήχθη στο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας η τελετή έναρξης του Δρόμου Εκεχειρίας 2023.
Η Πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη αναφέρθηκε στην ανάγκη καθιέρωσης της Εκεχειρίας ως ολυμπιακής αξίας και στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και τόνισε: «Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε το δρόμο της Εκεχειρίας, σε μια προσπάθεια να θυμίσουμε ότι στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε, οφείλουμε όλοι όσοι πιστεύουμε στον ολυμπισμό και στις αξίες που τον διέπουν, να προβάλουμε την βασική ολυμπιακή αξία, την αξία της εκεχειρίας που οδηγεί στην πολυπόθητη ειρήνη». Και επεσήμανε ότι: «Ο καθένας από εσάς τους δρομείς που συμμετέχετε στον Δρόμο της Εκεχειρίας είσαστε ένας άτυπος αγγελιαφόρος της Εκεχειρίας στη σύγχρονη εποχή».
Τέλος δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στον προπομπό του Δρόμου της Εκεχειρίας κ. Κώστα Χατζή, τον Δρομέα από την Τουρκία κ. Dogan Pekgoz και στην πρέσβειρα του #BEACTIVE, παγκοσμιονίκη του TAE KWON DO κα Μαρία Καρπαθάκη.
Η εκδήλωση έκλεισε με την Ομάδα «Εν Χορώ» από την Ζαχάρω (με στολές της κας Αιμιλίας Γιαννοπούλου) η οποία αφού χόρεψε μοίρασε κλαδιά αγριελιάς από την ιερή γη της Ηλείας σε όλους τους παρευρισκόμενους.

 

 


Στη συνέχεια το τοπικό συγκρότημα Banda Morena έκλεισε την εκδήλωση. Όλοι οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τα τραγούδια κλείνοντας τη γιορτή με χορούς.
Παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος (ο οποίος χορηγεί και στους δρομείς του Δρόμου Εκεχειρίας ως συμβολικό δώρο της Ηλείας ένα μπουκαλάκι με βιολογικό λάδι παραγωγής του), ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημ. Νικολακόπουλος, ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Βαρουξής, ο πρ. δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρ. Χριστοδουλόπουλος, ο πρ. Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ήλιδας κ. Ν. Καγιανάς, ο πρ. βουλευτής και υφυπουργός κ. Γιώργος Κοντογιάννης.
Στο χώρο της εκδήλωσης εκτέθηκαν έργα μικρών Ηλείων μαθητών από τις σχολές της κας Ελένης Σταθοπούλου και του κ. Kristo Hasa με θέμα: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος», που ήταν και το θέμα της εικαστικής έκθεσης στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, στους οποίους απενεμήθηκε τιμητική πλακέτα και έπαινος καθώς και στους μικρούς καλλιτέχνες.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας. Συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του #BEACTIVE, τεχνική υποστήριξη Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Τελούν υπό την Αιγίδα: των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γ.Γ.Α., Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, το Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, την Ένωση Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών,

Η διοργάνωση ευχαριστεί θερμά τους εθελοντές της και τους αμέτρητους εθελοντές από όλα τα χωριά του Δρόμου της Εκεχειρίας, οι οποίοι προσφέρουν τα τοπικά τους εδέσματα, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Αμαλιάδας, τον γιατρό κ. Παναγιώτη Μπουρλίδη και τους εθελοντές γιατρούς που τον πλαισίωναν, το πλήρωμα του ΕΚΑΒ και την Ελληνική Αστυνομία, που ακούραστα οι άνδρες και οι γυναίκες της τροχαίας ήταν δίπλα στους δρομείς καθ΄ όλη τη διάρκεια των δράσεών μας, τους Προσκόπους της Ηλιούπολης, τον Ε.Ο.ΠΥ.Δ. Βραχναίικων και Σ.Ε.ΔΙ.Π. Δυτικής Αχαΐας.

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΕΡΤ-3, Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΕΡΤ Πύργος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), ΑΘΗΝΑ 9,84, RunningNews.gr, OVImagazine, apopseis.gr, Greekteachers.

Επίσημοι Υποστηρικτές: ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, Avance Car Rental, Befon, λούξ, δίρφυς, Karavias art insurance, PTL Papageorgiou Transport Logistics, PMS Security.
Προμηθευτές-Υποστηρικτές: Spiroulina PLATENSIS, μπανάνες DOLE, Biolis, ΚΤΗΜΑ ΜΠΡΙΝΤΖΙΚΗ, FarGeco Hellas, ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΗΛΒΙΓΑΛ, ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ (SUPER 36).

Τέλος ευχαριστούμε θερμά τον πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Ήλιδας, Αρχαία Ήλιδα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλυβίων Ήλιδας «Ήλιδα» καθώς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημ. Σχολείου Αυγείου για τη πολύ σημαντική συμβολή τους στην τελετή έναρξης και στον Δρόμο του Ίφιτου.
Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση μας στην ιστοσελίδα μας: https://routeoftruce.com/

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Διεξήχθησαν με επιτυχία και διεθνείς συμμετοχές για 8η συνεχόμενη χρονιά οι δράσεις του Δρόμου Εκεχειρίας 2023

Για 8η συνεχόμενη χρονιά, διεξήχθη την Κυριακή με επιτυχία και διεθνείς συμμετοχές, ο Δρόμος Εκεχειρίας 2023

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο