slideshow-2, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το κόλπο με τις αναθέσεις για να μας αλλάξουν τα φώτα

lampa-fwta-fota-fos-lamptires-street-lights

γράφει ο Κώστας Γκαβογιάννης.

Αν μαθαίνατε ότι σε έναν διεθνή διαγωνισμό ο νικητής ήταν γνωστός προτού ακόμα ετοιμαστεί η προκήρυξη, τι θα σκεφτόσασταν για την ποιότητα και τη διαφάνεια του διαγωνισμού;

Αν μετά συνειδητοποιούσατε ότι σε αυτόν τον ύποπτο διαγωνισμό υπάρχουν τρομαχτικές υπερκοστολογήσεις, θα πέφτατε από τα σύννεφα ή θα το θεωρούσατε κάτι το αναμενόμενο;

Αν, τέλος, όλες αυτές οι περίεργες υπερκοστολογήσεις πληρώνονταν από την τσέπη σας, πώς θα αντιδρούσατε; Είμαι σίγουρος ότι θα είχατε εξαγριωθεί και θα ζητούσατε εξηγήσεις.

Σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται και η κοινωνία της Καρδίτσας, βλέποντας την Δημοτική Αρχή να προσποιείται ότι διεξάγει άρον άρον έναν διαγωνισμό με γνωστό αποτέλεσμα, απαράδεκτη μελέτη και αδικαιολόγητες υπερκοστολογήσεις. Και όλα αυτά για υπηρεσίες για τις οποίες ήδη πληρώνονται υπάλληλοι του Δήμου!

Το χρονικό του σκανδάλου

Στις 15 Ιουλίου 2021, στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε η πλειοψηφία που συντάσσεται με τη Διοίκηση στο Δήμο, έλαβε απόφαση για Διεθνή διαγωνισμό το θέμα της Ενεργειακής Αναβάθμισης και Αυτοματοποίησης του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων χώρων του Δήμου, θέμα που μάλιστα με ιδιαίτερη σπουδή έφερε προς συζήτηση ο Δήμαρχος.

Εμείς ως Συνδυασμός ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα, αλλά να μη ληφθεί καμία απόφαση, μέχρι να έχουμε πλήρη ενημέρωση. Γιατί άλλωστε να αναθέσουμε σε ιδιώτη κάτι το οποίο μπορούν με ευκολία να φέρουν σε πέρας οι υπάλληλοι του Δήμου; Και μάλιστα χωρίς να πληρώσουμε ούτε ευρώ άνω από το κόστος!

Δεν εισακουστήκαμε όμως γιατί οι Διοικούντες βιάζονταν και ήθελαν άμεσα να εγκριθεί η πρότασή τους.

Μα γιατί τόση βιασύνη, αφού, όπως έγινε γνωστό, τον ανάδοχο –την εταιρία Globiled- τον είχαν ήδη έτοιμο, πριν ακόμα φτάσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο! Κατά τα άλλα διεθνής διαγωνισμός…

Φασούλι το φασούλι, εξαφανίζεται το εκατομμύριο

Ξεκινώντας από την μελέτη του έργου –η οποία μας κόστισε 20.000 ευρώ- οι “αστοχίες” βγάζουν μάτι.

Και εξηγούμαι:

Ο μελετητής αρκετά ύποπτα στηρίζεται σε λάθος δεδομένα. Για παράδειγμα, λανθασμένα αναφέρει ότι οι προβολείς στα γήπεδα είναι 1.000 Watt. Τον πληροφορώ ότι είναι 2.000 Watt, κάτι το οποίο γνωρίζω από πρώτο χέρι γιατί ήταν κατασκευή δική μου ο φωτισμός σε κάποια από αυτά τα γήπεδα. Αλλά σκόπιμα υποβαθμίζεται η υπάρχουσα κατάσταση στη μελέτη (φαντάζεστε προφανώς το γιατί).

Πάμε να δούμε μία περίπτωση με 8891 φωτιστικά που περιγράφεται στον διαγωνισμό.

Αυτή τη στιγμή, ο δημοτικός ηλεκτροφωτισμός -ειδικά στις κοινότητες, οι οποίες έχουν ανάγκη από έντονο φωτισμό- λειτουργεί με φωτιστικά από 16 έως 18 Watt λάμπα και απόδοση 1800 Lumen.

Με βάση τη μελέτη υποτίθεται ότι θα κάνουμε αναβάθμιση με φωτιστικά 11 Watt 1500 Lumen. Αυτό δεν λέγεται αναβάθμιση λέγεται υποβάθμιση. Μαύρο σκοτάδι και μάλιστα σε δρόμους που έχουν ανάγκη τον φωτισμό!

Πάμε και στο ποσό τώρα, για να δούμε πόσο θα μας κοστίσει αυτή η υποβάθμιση.

Σήμερα πληρώνουμε για φωτιστικό 18 Watt 1800 Lumen λάμπα LED περίπου 2 ευρώ (το κόστος αυτών περίπου σε 18.000 ευρώ).

Για το φωτιστικό των 11 Watt 1.500 Lumen θα πληρώσουμε 150 ευρώ (το κόστος αυτών είναι 1.333.650).

Υποτίθεται ότι οι ιδιώτες που θα αναλάβουν το έργο θα είναι υπεύθυνοι για τις λάμπες για περίπου 10 χρόνια. Ακόμα όμως και αν αλλάζαμε μια φορά τον χρόνο τις λάμες LED που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή –χρονικό διάστημα εξωφρενικά σύντομο, αφού οι λάμπες LED φημίζονται για την πολύ μεγάλη αντοχή τους στον χρόνο- θα καταλήγαμε να πληρώσουμε 180.000 ευρώ.

Όπως παρατηρείτε, από τα 180 χιλιάδες ευρώ μέχρι το 1 εκατομμύριο και 333 χιλιάδες ευρώ υπάρχει μια αρκετά μεγάλη απόσταση. Πώς λοιπόν προκύπτει αυτό το ποσό; Τόσο κοστολογεί η εταιρεία τη δουλειά της, το να αλλάζει δηλαδή λάμπες τις οποίες αγοράζουμε επειδή υποτίθεται ότι δεν χαλάνε;

Έτσι κάνουμε οικονομία; Ξοδεύοντας πάνω από ένα εκατομμύριο για δουλειά που μπορούν να κάνουν οι άρτια εκπαιδευμένοι ηλεκτρολόγοι του Δήμου;

Ας υποθέσουμε όμως ότι οι ηλεκτρολόγοι του Δήμου Καρδίτσας δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να αλλάξουν τις επίμαχες λάμπες (όχι ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση για να αλλάξεις λάμπα, αλλά λέμε τώρα). Τι είναι προτιμότερο, να προσλάβουμε μία εταιρεία που για να αλλάζει μόνο για μία κατηγορία από λάμπες θέλει πάνω από ένα εκατομμύριο, ή  να προσλάβουμε δύο ηλεκτρολόγους που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση;

Ερωτήματα για όλη τη μελέτη

Ο κωδικός με τα 8891 φωτιστικά δεν είναι ο μόνος που προκαλεί προβληματισμό. Για παράδειγμα, ένας κωδικός με 1305 λάμπες που η μελέτη ζητά 80€ ανά τεμάχιο. Ενώ στην αγορά αυτή τη στιγμή μπορεί να βρεθεί με 12 ευρώ.

Ένας τρίτος κωδικός με 809 φωτιστικά Η μελέτη ζητάει 350 ευρώ. Ενώ στην αγορά μπορούμε να το βρούμε με 40 ευρώ.

Ένας τέταρτος κωδικός με 952 φωτιστικά ζητάει Μελέτη 533 ευρώ ενώ στην αγορά μπορούμε να τα βρούμε 80 έως 90 ευρώ.

Υπάρχουν πολλές ατέλειες σε αυτήν την άστοχη μελέτη, κάτι που με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα λάθη που γίνονται μόνο τυχαία δεν είναι.

Ορίστε άλλη μια ατέλεια: Θα πρέπει οι προβολείς των γηπέδων να εξαιρεθούν από την προμήθεια διότι δεν λειτουργούν 11 ώρες την ημέρα 365 μέρες το χρόνο. Αυτό ήταν ένα τέχνασμα του μελετητή για να αυξηθεί το ενεργειακό αποτύπωμα και, κατά επέκταση, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός το έργου.

Άλλη μία παγίδα για την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου είναι η τηλεδιαχείριση . Υποτίθεται ότι θα εφαρμοστεί σε 1.000 περίπου φωτιστικά και θα πληρωθεί σε πολύ μεγάλο κόστος (πάνω από 200.000 ευρώ) και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα λειτουργήσει ποτέ.

Ορίστε και μια σειρά από “κόλπα” για πιο ειδικούς:

  1. Γράφει η μελέτη ειδικό φωτιστικό τύπου LED 11 Watt.

Αυτό δεν στηρίζεται σε διεθνείς διαγωνισμούς. Όλοι οι διαγωνισμοί έχουν αρκετά συγκεκριμένη περιγραφή, όπως για παράδειγμα φωτιστικό τύπου Phillips ή φωτιστικό τύπου Lanzini. Αν στηρίζεται η μελέτη σε διεθνείς διαγωνισμούς, ας αναφέρει ο Δήμαρχος τρεις εταιρείες με το συγκεκριμένο “ειδικό” φωτιστικό. Εδώ φαίνεται ότι έχει επιλεγεί ήδη μία εταιρεία, η οποία παράγει το μοναδικό αυτό μυστικό ειδικό φωτιστικό.

  1. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη εάν δεν υπάρχει ρεύμα στο άκρο του φωτιστικού.

Θα πρέπει να μεριμνήσει ο ΔΕΔΔΗΕ και οι ηλεκτρολόγοι του Δήμου Καρδίτσας. Δηλαδή οι ηλεκτρολόγοι του Δήμου Καρδίτσας θα γίνουν οι υπάλληλοι της Εταιρείας που θα αναλάβει το έργο.

Και ένα αίνιγμα για τους ηλεκτρολόγους που μας διαβάζουν: τα φωτιστικά LED έχουν ballast και starter; Διότι όπως γράφει η μελέτη ότι η ανάδοχος εταιρεία είναι υπεύθυνη μόνο για αυτά. Έλα όμως που τα LED λειτουργούν χωρίς ballast και starter, άρα η Εταιρία τελικά δεν φέρει καμία ευθύνη!

  1. Στη συγκεκριμένη μελέτη υπάρχει αναφορά σε 20 μπάλες φωτιστικών (το σφαιρικό γυαλί γύρω από τις λάμπες στις πλατείες) που θα αλλαχτούν εξολοκλήρου από εταιρεία με πιστοποίηση ENEC, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο. Την πιστοποίηση όμως αυτή στην Ελλάδα την έχει μία και μόνο συγκεκριμένη Εταιρεία. Άρα αυτόματα, ο διαγωνισμός γίνεται φωτογραφικός και μπορεί να συμμετέχει μόνο αυτή η εταιρεία..

Ενώ υπάρχουν περίπου χίλιες μπάλες, από αυτές θα αλλαχτούν μόνο οι 20 από αυτές, και αυτό είναι αρκετό για να απορριφθούν από τον διαγωνισμό όλες οι ανταγωνίστριες εταιρείες.

Φωνές για σκάνδαλα και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Φουντώνουν οι αντιδράσεις Πανελλαδικά κατά της επιχειρούμενης από διάφορους Δήμους ενεργειακής αναβάθμισης των περιοχών τους.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών κάνει λόγο για φωτογραφικούς διαγωνισμούς, ενώ στις τις 8 Ιουνίου 2021 η Επιτροπή Ανταγωνισμού προέβη σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους για την διερεύνηση της ύπαρξης ή μη Καρτέλ σε εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων φωτισμού, καθώς και την προμήθεια συναφούς εξοπλισμού στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, στις αρχές του έτους έγινε ευρέως γνωστή η είδηση της ποινικής δίωξης που έχει ασκηθεί στον πρώην Δήμαρχο Θερμαϊκού και στα πρώην μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για συνολική περιουσιακή ζημία του Δήμου Θερμαϊκού που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για υπερκοστολογημένο έργο LED από τον Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έργο συνολικού κόστους 3.632.828 ευρώ που δημοπρατήθηκε το 2017 με βάση τη μελέτη που έγινε και είχε τίτλο «εξοικονόμηση ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό με την προμήθεια φωτιστικών και λαμπτήρων τύπου LED». Βλέποντας την περίπτωση του Δήμου Καρδίτσας, τα 120.000 ευρώ ζημιά του Δήμου Θερμαϊκού μάλλον μοιάζουν με πταίσμα!

Αυτές οι περιπτώσεις είναι γνωστές Πανελλαδικά και κάθε δημοτική αρχή που σέβεται τους δημότες της θα έπρεπε να τα λάβει υπόψη της. Αντίθετα, ο Δήμαρχος Καρδίτσας βιάζεται να κλείσει την υπόθεση της “ενεργειακής αναβάθμισης” του Δήμου μας. Είναι πολλά αυτά που θα πρέπει να εξηγήσει στους δημότες, γιατί στην αντιπολίτευση του Δήμου δεν εξήγησε τίποτα…

Απαιτούμε εξηγήσεις!

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε ξεκινήσει ήδη την αντικατάσταση των λαμπτήρων. Το έργο θα έπρεπε να το συνεχίσει η Διοίκηση του κ. Τσιάκου, με την ίδια τακτική, δηλαδή με το προσωπικό του Δήμου, αφού διαθέτει ηλεκτρολόγους με άριστη τεχνική κατάρτιση. Αν ήθελε κάτι πιο εξειδικευμένο θα μπορούσε να προσλάβει δύο ακόμη και μέσα σε δύο χρόνια να έχουν αλλαχθεί όλα τα φωτιστικά.

Ενώ η Καρδίτσα παλεύει ακόμα να επουλώσει τις πληγές που άφησε ο Ιανός, ο Δήμαρχος ψάχνει να βρει τρόπους να μας αλλάξει τα φώτα –με το αζημίωτο πάντα! Μπορεί οι κεντρικές αρτηρίες της πόλης να είναι ναρκοπέδιο, μπορεί η ανεργία να καλπάζει και οι επιχειρήσεις να υποφέρουν, μπορεί να έχουμε χτυπηθεί από πανδημία και θεομηνία, αλλά τα χρήματά μας ο Δήμαρχος επέλεξε να τα δώσουμε σε άτομα που μας χρεώνουν τον κούκο αηδόνι, για να κάνουν κάτι που μπορούσαμε να κάνουμε και μόνοι μας.

 

Υ.Γ. Για του λόγου το αληθές, στο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε το Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Ιουλίου 2021, με τον βιαστικό Δήμαρχο κ. Τσιάκο να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα https://youtu.be/AsGyvXDeafs

 

Κώστας Γκαβογιάννης
Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας
Επικεφαλής του Συνδυασμού “Καρδίτσα από την Αρχή”

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Κώστας Γκαβογιάννης είναι Δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας, επικεφαλής της παράταξης "Καρδίτσα από την Αρχή", ελεύθερος επαγγελματίας και στέλεχος της ΝΔ.

Το κόλπο με τις αναθέσεις για να μας αλλάξουν τα φώτα

γράφει ο Κώστας Γκαβογιάννης. Αν μαθαίνατε ότι σε έναν διεθνή διαγωνισμό ο νικητής ήταν γνωστός προτού ακόμα ετοιμαστεί η προκήρυξη,

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο