130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Γιώργος Κοντογιάννης

Γιώργος Κοντογιάννης

Πρώην Βουλευτής Ηλείας, πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας το 1962. Έγγαμος με τη Σοφία Χίντζιου και πατέρας δύο αγοριών.

Επάγγελμα:
Δημοσιογράφος.


Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες

Εξελέγη βουλευτής του Νομού Ηλείας με τη Ν.Δ. για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2004 και επανεξελέγη το 2007, το 2009 και το 2012. Από τον Ιανουάριο έως το Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Από το 2004 έως το 2007 μετείχε ως Γραμματέας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και ως Μέλος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών. Τον Οκτώβριο του 2007 εξελέγη Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Από το  2007 έως και τον Ιανουάριο του 2008 μετείχε ως Μέλος στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στην  Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και Ειδική Επιτροπή Περιφερειών. Το 2009 και μετά μετέχει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.


Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες

Διετέλεσε πολιτικός συντάκτης στην ΕΡΤ και στις εφημερίδες Απογευματινή, Ελεύθερος (1998-1993) και Εστία (1984). Αρχισυντάκτης στην Απογευματινή της Κυριακής (1999-2002). Αρθρογράφος στις εφημερίδες του Πύργου Πατρίς και Πρώτη (2002). Συνεργάτης στην εφημερίδα Εξπρές, μηνιαία περιοδικά και σε επαρχιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στην εκδιδόμενη από το κόμμα της Ν.Δ. εβδομαδιαία εφημερίδα Νέα Πορεία (1980-1981). Από το 1980 συνεργάτης του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. και εκ των επιτελικών στελεχών του από το Μάρτιο του 1997.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΗΣΑΠ (1989).

Εκ των συγγραφέων της σειράς βιβλίων «Ελλήνων Χρόνος» και «Ελληνισμός και Ορθοδοξία». Έχει γράψει επίσης το βιβλίο «Η Ηλεία στην Ελλάδα της Ευρώπης και της Aνάπτυξης».

Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών Ηλιούπολης και του Ομίλου «Πολιτεία Ήλιδας Ολυμπίας».

Ενεργό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ από το 1976 και στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Οικονομικού της Νομικής (1983-1988).


Διεύθυνση e-mail

g-kont@otenet.gr, giorgoskontogiannis1@gmail.com

Διεύθυνση Ιστότοπου:

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Στην ιστορία των λαών υπάρχουν τρία ήδη ηγετών. Οι σωτήρες, οι ριζοσπάστες και οι απλοί οι διαχειριστές.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Κάθε δημοψήφισμα εμπεριέχει το σπέρμα του διχασμού του λαού, καθώς αυτός καλείται να πάρει αποφάσεις μεταξύ ενός «ναι» ή «όχι» που σε άλλες περιπτώσεις η πολιτική του ηγεσία δεν έχει τη δύναμη να λάβει, όπως έγινε στην Ελλάδα με το δημοψήφισμα παρωδία του κ. Τσίπρα, ή που σε άλλες περιπτώσεις η πολιτική ηγεσία θέλει να νομιμοποιήσει, όπως στην περίπτωση Ερντογάν.

Τρίτη, 11 Απρίλιος 2017 08:37

Θέλει ο λαός την αλήθεια;

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Η παροιμία λέει ότι «από παιδί και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια».

Τον κ. Ζουράρι παιδί δεν τον λες, αλλά μέσα στην… παιδική αφέλειά του, όταν πριν από περίπου έναν μήνα είχε ερωτηθεί για τα μέτρα 3,6 δις που φέρνει η εθνική διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ για τη β΄ αξιολόγηση, μετά το 2019, είχε πει την περίφημη ρήση: «Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει μέχρι το 2019».

Τρίτη, 04 Απρίλιος 2017 07:02

Εχθρός του λαού ο ΣΥΡΙΖΑ

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

«Οι πάντες έχουν συνωμοτήσει κατά της ελληνικής κυβέρνησης. Και από έξω και από μέσα».

Η δήλωση αυτή του Πάνου Σκουρλέτη, υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, έγινε με πάθος και οργή στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και είναι ενδεικτική της νοοτροπίας που διακατέχει τα κόμματα που συναποτελούν την σημερινή ελληνική κυβέρνηση.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

 

Ένα περίεργο σκηνικό στήνεται τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας. Ένα σκηνικό που αποκαλύπτεται μέσω αντιδράσεων εμπλεκομένων προσώπων ή αντιδράσεων φορέων και κομμάτων.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για το Συνέδριό της. Ένα συνέδριο επώδυνο, αφού γίνεται μέσα σε ένα καθεστώς διάψευσης των ονείρων της και αποσύνθεσης των δυνάμεών της.

Οι νεολαίες των κομμάτων υπάρχουν για να συνδράμουν- εκτός των άλλων- στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει κάθε κόμμα.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα βασικά θέματα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ, η εικόνα που θα αποκομίσει είναι μια εικόνα έντασης και πορείας προς την αβεβαιότητα.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός έχει πει την περίφημη ρήση:  «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές». Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ρήση αυτή είναι αναγκαίο να γίνει κτήμα όλων.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

 

Η είδηση μεταδόθηκε χθες από όλες τις τηλεοράσεις και τις ιστοσελίδες. Μιλούσε για «Στριμωξίδι και σπρωξιές για ένα πιάτο φασολάδα στην Τούμπα», καθώς «η μαζική προσέλευση του κόσμου δημιούργησε δυσάρεστες καταστάσεις».

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με το τι γίνεται στο Ωραιόκαστρο ή σε άλλες περιοχές της Ελλάδος που κάποιοι ελληναράδες φωνάζουν και ωρύονται κατά της πολιτείας που επιτρέπει σε προσφυγόπουλα να πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία.

Ωστόσο αυτά που συνέβησαν χθες μεταξύ της αυτοαποκαλούμενης «πατριωτικής» οργάνωσης και των αντιεξουσιαστών και η επίθεση τους εναντίον της συναδέλφου δημοσιογράφου Ελένης Ιατρού, με άφησε άφωνο.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να ανέβει ο κ. Τσίπρας στην Ακρόπολη, να πηδήξει από εκεί κάτω στον γκρεμό, να σταθεί όρθιος και να βρει σε ένα πορτοφόλι τους τυχερούς αριθμούς του τζόκερ που κερδίζουν 16 εκατ. ευρώ;

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Υπάρχει στον κόσμο κάτι σημαντικότερο για έναν γονιό από τα παιδιά του;

Όχι βέβαια. Τα παιδιά μας είναι ό,τι σημαντικότερο και σπουδαιότερο έχει ο καθένας από εμάς. Γι’ αυτά αγωνιζόμαστε. Γι’ αυτά παλεύουμε. Γ’ αυτά στερούμεθα. Γι’ αυτά προκόβουμε…. Είναι η ίδια μας η ζωή. Και τα προστατεύουμε με κάθε τρόπο, ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Οι Έλληνες ζούμε για το καλοκαίρι. Ακόμα κι όταν είναι χειμώνας, ζούμε με την ελπίδα προσμονής του καλοκαιριού…

Πάντα; Όχι. Εφέτος τα πράγματα διαφέρουν. Οι Έλληνες γνωρίζουμε ότι με την παρούσα κυβέρνηση είναι ενδεχόμενο το εφετινό καλοκαίρι να εξελιχθεί σε… εφιάλτη!

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Η κυβέρνηση επανέρχεται σήμερα στην πρότασή της για συνολική ρύθμιση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τύπος, αναζητώντας συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά από τη ΝΔ.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Η διάθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει το ζήτημα του εκλογικού νόμου μόνο και μόνο για να βάλει από την «πίσω πόρτα» την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις προσεχείς εκλογές, δείχνει την έλλειψη σεβασμού των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στους θεσμούς.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

 

Πριν από ένα χρόνο οι νεοδημοκράτες αλλά και ένα τμήμα πολιτών που δεν ανήκε στον κομματικό μηχανισμό αλλά πίστευε και πιστεύει ότι αυτή η παράταξη έχει να δώσει ακόμα πολλά στον τόπο, πήγαν και ψήφισαν σε μια δημοκρατική και ανοικτή διαδικασία για την εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Διαβάζουμε από την ειδησεογραφία, η οποία όμως δεν έτυχε της προσοχής που έπρεπε:

Είδηση πρώτη: «Μία σημαντική διάκριση για την ελληνική μουσική ανακοινώθηκε σήμερα, καθώς ο γνωστός σε όλο τον κόσμο βιολιστής Λεωνίδας Καβάκος είναι ο νικητής του βραβείου Léonie Sonning Music Prize 2017.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βραβείο για τον χώρο της κλασικής μουσικής, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν συνθέτη, σολίστα, διευθυντή ορχήστρας ή τραγουδιστή που έχει φθάσει σε υψηλή διεθνή αναγνώριση στον τομέα του». 

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υποστηρικτές του για να αποφύγει τις εκλογές, είναι ότι οι αν γίνουν πρόωρες εκλογές η χώρα θα περιπέσει στη δίνη της αστάθειας, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Τα μαγικά κόλπα του κ. Τσίπρα προκειμένου να ανακόψει τον δημοσκοπικό κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ, με το επίδομα στους συνταξιούχους και το πάγωμα του ΦΠΑ σε ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου, έχουν πολλαπλώς δυσμενή αποτελέσματα για τη χώρα.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει το ίδιο λάθος που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς με τη διαχείριση του πλεονάσματος. Αντί να το αξιοποιήσει στην αντιμετώπιση της ανεργίας το προσφέρει για κατανάλωση ή για την πληρωμή χρεών ιδιωτών προς το δημόσιο, ώστε τα χρήματα που θα δώσει να επιστρέψουν και πάλι στα κρατικά ταμεία.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι σαφής: Ή για δέκα χρόνια θα έχουμε λιτότητα ή θα μπούμε σε 4ο μνημόνιο. Τα ακούει αυτά κανείς και τρομάζει. Είναι δυνατόν να μη μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία;

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

 

Το ανθρώπινο στοιχείο στην άσκηση της εξουσίας είναι κυρίαρχο. Φαίνεται από τον τρόπο που ένας πρωθυπουργός κυβερνά. Φαίνεται από τον τρόπο που προσεγγίζει τα προβλήματα της χώρας του. Φαίνεται από τη σχέση που έχει ο ίδιος με τον λαό. Αν θέλει να είναι μια σχέση αληθινή και ειλικρινής ή θέλει να είναι μια σχέση ψηφοθυρική.

 

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει και τέταρτη θητεία για την Καγκελαρία, τονίζοντας ότι θέλει να προσφέρει τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη.

Αδιαμφισβήτητα η κόρη του Ανατολικογερμανού πάστορα είναι μια μεγάλη μορφή της μεταπολεμικής Γερμανίας.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.


Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε την Κυριακή να «κλέψει» δύο ώρες και να πάει στο γήπεδο Καραϊσκάκη για να δει τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδος – Βοσνίας.

Μόλις έγινε γνωστό, το τι γράφτηκε στο διαδίκτυο δεν μπορεί να περιγραφεί…

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.


Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Τσίπρα επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση ότι «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Μπορεί να μπήκαν στην κυβέρνηση νέα σε ηλικία πρόσωπα, αλλά κανένα από αυτά δεν φαίνεται να έχει νέες αντιλήψεις.

Ίσως το πρόσωπο με τις πιο φρέσκιες ιδέες είναι αυτό του κ. Πιτσιόρλα, ο οποίος στη θητεία του στο ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται ότι κάποια πράγματα έχει μάθει περισσότερα από όλους τους άλλους και πιθανόν λόγω μακράς επαγγελματικής εμπειρίας γνωρίζει πώς στην αγορά οι ιδεοληψίες που κουβαλάει το κόμμα στο οποίο ανήκει δεν περνάνε…

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Δυο φορές μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μας εξέπληξε αρνητικά.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

 

Το πάθος για εξουσία είναι ίσως ο χειρότερος σύμβουλος για οποιονδήποτε πολιτικό. Πόσο μάλλον για εκείνους που για πρώτη φορά γεύονται τη γλύκα της, όπως συμβαίνει με τη σημερινή κυβέρνηση και ειδικά με τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης, τρεις συνεχόμενες στο διάστημα ενός δεκαπενθημέρου, δείχνουν αφ΄ ενός τον πανικό της εν όψει κρισίμων αποφάσεων από την πλευρά των δικαστών αλλά και την… αποφασιστικότητά της, χωρίς κανένα, πλέον πρόσχημα, να προχωρήσει στον άμεσο έλεγχο και του τρίτου καθοριστικού θεσμικού πυλώνα, στη λειτουργία μιας σύγχρονης και ευνομούμενης δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης.

Τετάρτη, 12 Οκτώβριος 2016 06:42

Η Ελλάδα καταστρέφεται. Ε, και;

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και μετά, όταν δηλαδή ο κ. Τσίπρας έδιωξε από το κόμμα του τους «ρομαντικούς» συντρόφους του που πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν όλα εκείνα τα ουτοπικά που έλεγαν μέχρι να ανέβουν στην εξουσία, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας «δέσει» καλά και τους ΑΝΕΛ, άρχισε να νιώθει ότι γεννήθηκε για την εξουσία και να κυβερνά.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Καθώς η κρίση στην ελληνική κοινωνία γίνεται όλο και βαθύτερη και η κυβέρνηση αδυνατεί να αντέξει το βάρος της, γίνεται όλο και πιο έντονο το ερώτημα αν τελικά ο κ. Τσίπρας θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, όπως ήδη ζητεί, δημοσκοπικά, η πλειοψηφία των Ελλήνων.

Στη ζωή συνήθως λέμε ότι πρέπει να ακολουθούμε τη λογική.

Στην πολιτική, η οποία καθορίζει τις ζωές μας, δεν ακολουθείται πάντα.

Το λογικό, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να περισώσει ό,τι είναι δυνατόν από το κόμμα του, να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

 

Οι καταγγελίες του παραιτηθέντος Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής (έχει έναν περίεργο Σοβιετικού τύπου τίτλο που συμπαθάτε με αδυνατώ να τον απομνημονεύσω ή να σας κουράσω με αυτόν), Οδυσσέα Βουδούρη, πέρασαν, θα έλεγε κανείς, στα ψιλά.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ, αναδεικνύοντας το πρόβλημα δημοκρατίας που αντιμετωπίζει η χώρα μας για πρώτη φορά μετά το 1974, κάλεσε τους πολίτες να πάρουν την υπεράσπιση της δημοκρατίας στα χέρια τους.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στη ΔΕΘ έδειξε αυτό που πραγματικά είναι. Αυτό που θα πρέπει να φοβόμαστε και αυτό που θα πρέπει να πολεμήσει κάθε Έλληνας που αντιτίθεται σε κάθε μορφή καθεστωτικής νοοτροπίας. Γιατί στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας ξέφυγε από την εποχή του ρομαντισμού και της ιδεολογικής αυταπάτης και πέρασε στην εποχή του αυταρχισμού και της με κάθε τρόπο προσπάθειας διατήρησης της εξουσίας.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να φτιάξει το δικό του κράτος, αν θέλει να παραμείνει μέσα στο πολιτικό παιχνίδι, ακόμα και στην περίπτωση που χάσει την εξουσία.

Η ΝΔ άντεξε και παρέμεινε ζωντανή γιατί ήταν και παραμένει το κατ’ εξοχήν αστικό ελληνικό κόμμα.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης


Όταν μια υπόθεση είναι «μούφα» συνηθίζουμε να λέμε «καλό το παραμύθι αλλά δεν είχε δράκο».

Η κυβέρνηση Τσίπρα, καταγράφεται πλέον στη συνείδηση της κοινωνίας ως η χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση κι εντεύθεν. Ωστόσο το παράδοξο είναι ότι παρότι το παραμύθι που πλάσαρε στον ελληνικό λαό για να υφαρπάξει την ψήφο του είναι αποτυχημένο εν τούτοις έχει πολλούς «δράκους».

Τους «δράκους» αυτούς ο κ. Τσίπρας θα πάρει στις αποσκευές του το μεθεπόμενο σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη στην 81η ΔΕΘ.

 

γράφει ο Γίωργος Κοντογιάννης

Κανείς δεν αμφισβητεί σήμερα την επερχόμενη νίκη της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές.

Κανείς όμως από το χώρο της κυβέρνησης δεν πρόκειται να δεχθεί την προοπτική αυτή χωρίς να την πολεμήσει επιχειρώντας είτε να ανατρέψει την προοπτική νίκης της ΝΔ είτε να την κουτσουρέψει.

Η κυβέρνηση κινείται με αυτήν την προοπτική σε δύο επίπεδα:

  1. 1.Τον έλεγχο του κράτους και των media
  2. 2.Την προσπάθεια αποσυσπείρωσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στην προσπάθειά της να ελέγξει το κράτος και τα media, δεν θα διστάσει απέναντι σε τίποτε και σε κανέναν και θα δούμε πράγματα που ούτε το ΠΑΣΟΚ στην πρώιμη κυβερνητική εποχή του δεν τόλμησε να κάνει.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με τις τηλεοπτικές άδειες καθώς φαίνεται καθαρά ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η εξυγίανση αλλά ο έλεγχος του τηλεοπτικού τοπίου. Το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση θα είναι ο έλεγχος του διαδικτύου.

Σε ό, τι αφορά στην προσπάθεια να δημιουργήσει συνθήκες που θα ευνοήσουν την αποσυσπείρωση της ΝΔ, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επιχείρηση «Γεωργίου – ΕΛΣΤΑΤ», και την υποτιθέμενη δυσαρέσκεια του Κώστα Καραμανλή προς το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα σενάρια είναι γνωστό τοις πάσι από πού εκπορεύονται και η πηγή προέλευσής τους δεν είναι μόνο το Μέγαρο Μαξίμου. Υπόγειες διαδρομές άλλωστε υπάρχουν παντού όπως και κάθε λογής… «πρόθυμοι».


Δυστυχώς όμως, ίσως άθελά τους, σύμμαχοι αυτής της προσπάθειας γίνονται ακόμα και βουλευτές και στελέχη της ΝΔ . Έτσι λοιπόν προκειμένου να φανούν ότι αγωνίζονται για τη δικαίωση ενός προσώπου που δεν χρειάζεται τη δική τους συνδρομή, μιας και το έχει ήδη δικαιώσει η ιστορία στη συνείδηση της κοινωνίας, «ρίχνουν νερό στο μύλο» του ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντας έτσι τους εαυτούς τους σε… νεροκουβαλητές ενός συστήματος που υπονομεύει το κόμμα στο οποίο ανήκει ο Καραμανλής, αλλά – το κυριότερο- υπονομεύει την πορεία της ίδιας της Ελλάδος.

Στο σίριαλ λοιπόν της ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να μπει ένα τέλος. Και όλοι εκείνοι που από την πλευρά της ΝΔ το προωθούν και το παρακινούν πρέπει να καταλάβουν δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι με τον κ. Γεωργίου ασχολείται η Δικαιοσύνη η οποία θα αποφανθεί. Και στη Δικαιοσύνη ή έχουμε ή δεν έχουμε εμπιστοσύνη. Και πάντως οφείλουμε να αναμένουμε τις αποφάσεις της πριν ένα σοβαρό κόμμα όπως η ΝΔ εξάγει πολιτικά συμπεράσματα.

Δεύτερον, με την μονόπλευρη στοχοποίηση του κ. Γεωργίου ουσιαστικά αθωώνεται ο κ. Παπανδρέου. 

Μήπως σε εκείνους που αναδεικνύουν το πρόσωπο του κ. Γεωργίου ως τον μοναδικό υπεύθυνο για το ότι η Ελλάδα μπήκε σε καθεστώς μνημονίων πρέπει να θυμίσουμε ότι ο μεγάλος υπεύθυνος γι’ αυτό το έγκλημα έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Γιώργος Παπανδρέου;

Μήπως πρέπει να τους θυμίσουμε ότι τον Απρίλη του 2009 ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε τη συνεργασία στον Κώστα Καραμανλή ακόμα και για να διαπιστωθεί το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος της χώρας;

Μήπως πρέπει να τους θυμίσουμε ότι την ώρα που ο Κώστας Καραμανλής, σε όλα τα υπουργεία, μας είχε δώσει εντολή για το πώς θα περικόψουμε δαπάνες, ο Γιώργος Παπανδρέου ξεσήκωνε κάθε επαγγελματική τάξη προτρέποντάς την να διεκδικήσει όλο και περισσότερα; Μέχρι και ο ίδιος κατέβαινε σε διαδηλώσεις…

Μήπως πρέπει να τους θυμίσουμε ότι όταν ο Κώστας Καραμανλής δήλωνε στη ΔΕΘ, παραμονές εκλογών, ότι «παγώνει» μισθούς και συντάξεις, ο Γιώργος Παπανδρέου έταζε στους πάντες τα πάντα δηλώνοντας «λεφτά υπάρχουν»;

Μήπως πρέπει να τους θυμίσουμε ότι ενώ  ο Καραμανλής άφησε τα spread σε 134 μονάδες βάσεις  ο Παπανδρέου τα εκτίναξε στις πάνω από 1.000;

Μήπως πρέπει να του θυμίσουμε ότι ενώ ο τότε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλος τον είχε προειδοποιήσει για ένα έλλειμμα στο τέλος του έτους της τάξης του 12% ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου μοίρασε 1 δις ευρώ σε μια υποτιθέμενη κοινωνική πολιτική, την οποία πλήρωσαν διπλή και τριπλή όλοι οι Έλληνες;

Ή μήπως, τέλος, πρέπει να τους θυμίσουμε τις απίστευτες δηλώσεις περί «τιτανικού» και ότι ηγείται ενός «διεφθαρμένου λαού»;

Αναμφισβήτητα ο κ. Γεωργίου έχει ευθύνες. Οι ευθύνες του όμως διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, την οποία πρέπει να αφήσουμε απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της. Το μόνο βέβαιο είναι ότι από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη διαπιστώσει αυτές τις ευθύνες ο κ. Γεωργίου θα είναι και ο μόνος  που θα πληρώσει.

Τις ευθύνες όμως του κ. Γιώργου Παπανδρέου ποιος τελικά θα τις διερευνήσει; Και ποιος θα πληρώσει γι’ αυτές;

Τα στελέχη της ΝΔ λοιπόν θα πρέπει να κατανοήσουν ότι όσο προβάλλουν μόνο τις ευθύνες Γεωργίου, τόσο ο κ. Παπανδρέου «τρίβει τα χέρια του» γιατί στη συνείδηση των πολιτών μειώνονται οι δικές του ευθύνες. του Γιώργου Κοντογιάννη.

 

Ένα βασικό ερώτημα για το πώς η Αντιπολίτευση μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα στην κοινωνία, θέτει με το άρθρο του ο Δημήτρης Κοντογιάννης.

 

Ένας νέος άνθρωπος, στο ξεκίνημα της ζωής του, αναζητεί ελπίδα από εκείνους που, σε μια δημοκρατία, μπορούν να την δημιουργήσουν και να την προσφέρουν.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Κάποτε ένας υπουργός Άμυνας, από τους πιο σοβαρούς που έχουν περάσει από το συγκεκριμένο υπουργείο μου είπε: «Σε αυτό το υπουργείο και καλά να είσαι όταν έρχεσαι, στο τέλος κάτι παθαίνεις όταν βλέπεις όλους αυτούς τους “αστεράτους” να σου βαράνε προσοχές».

Βέβαια ο εν λόγω υπουργός, δεν «καβάλησε καλάμι» ποτέ, γιατί και μόνο η επίγνωση της εξουσίας που είχε και η επιρροή που θα μπορούσε να επιφέρει στην συμπεριφορά ενός ανθρώπου – γιατί και οι πολιτικοί άνθρωποι είναι- τον κρατούσε προσγειωμένο γερά στη γη.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ικανότητα να χάνει ευκαιρίες για την προάσπιση των εθνικών της ζητημάτων και την εδραίωσή της ως δύναμη σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Αν πάει κανείς προς τα πίσω στην ιστορία μας την εκτίμηση αυτή μπορεί να την επιβεβαιώσει πολλές φορές. Από την εποχή της απελευθέρωσης, μέχρι τον Βενιζέλο, την ιστορία του κυπριακού και του σκοπιανού…

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Οι αποκαλύψεις του Αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Γκαλπρέιθ (ατυχήσαντα υιού σοφού πατρός), επιστήθιου φίλου του Γιάννη Βαρουφάκη (με συγχωρείτε που το γράφω με δύο ν αλλά έτσι με έμαθαν οι δάσκαλοί μου. Όποια άλλη γραφή είναι ζήτημα ψυχιατρικής έρευνας και όχι φιλολογικής), φέρνουν στην επιφάνεια ένα μείζον ζήτημα:

Μπορεί μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει μεθόδους που ξεφεύγουν από το πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας για να υπερασπισθεί μια πολιτική που η ίδια τη δεδομένη στιγμή μπορεί να θεωρεί σωστή αλλά δεν έχει την έγκριση του λαού για την εφαρμογή της;

του Γιώργου Κοντογιάννη.

«Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει [...] Η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά [...] Η υποταγή ή ο εθισμός σε μια τέτοια συνύπαρξη, ή συνδιαλλαγή, δεν προκαλεί τον κίνδυνο της αφομοίωσης ή της λήθης, του πως πρέπει, του πως οφείλουμε να σκεφτόμαστε, να πράττουμε και να μιλάμε; Αναμφισβήτητα αρχίσαμε να το ανεχόμαστε. Και η ανοχή, πολλαπλασιάζει τα ζώα στη δημόσια ζωή, τα ισχυροποιεί και τα βοηθά να συνθέσουν με ακρίβεια τη μορφή του τέρατος που προΐσταται, ελέγχει και μας κυβερνά. Η μορφή του τέρατος είναι αποκρουστική. Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε... γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε».

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Γενέθλια σήμερα για ένα από τα «τέκνα» του ΣΥΡΙΖΑ. Σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ γέννησε τα capital controls. Πρόκειται για απότοκο των ωδινών μιας εξάμηνης κυοφορίας που προέκυψε από την ένωση της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και της πολιτικής του… «τζάμπα μάγκα».

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Η πρεμούρα του κ. Τσίπρα να ανοίξει ξαφνικά το ζήτημα του εκλογικού νόμου και της αναθεώρησης του Συντάγματος, έχει ως στόχο να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας. Δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζει τα θέματα της υπερφορολόγησης και της καθημερινότητας ως πρώτο θέμα. Ξέρει ότι του στοιχίζουν πολύ τόσο σε δημοφιλία όσο και σε ποσοστά.

Αντίθετα προβάλλοντας τα θέματα εκλογικού νόμου και της αναθεώρησης του Συντάγματος, δημιουργεί εκείνος ατζέντα την οποία αναγκαστικά ακολουθούν τα ΜΜΕ.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Παρατηρώντας κανείς τις απίστευτα προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με την συγκέντρωση της 15ης Ιουνίου στο Σύνταγμα, διαπιστώνει κανείς πώς αντιλαμβάνονται την δημοκρατία κάποιοι στην Αριστερά, όταν οι ίδιοι βρίσκονται στην εξουσία.

Για εμάς τους δημοσιογράφους αυτό δεν είναι κάτι ξένο. Οι πιο σκληροί διευθυντές εφημερίδων, αλλά και άλλων επιχειρήσεων, ήταν πρώην στελέχη της ΚΝΕ και του Ρήγα Φεραίου. Στελέχη που όταν η ζωή τους έδινε το δικαίωμα να ασκήσουν εξουσία, πολλοί εξ αυτών, ξεχνούσαν όσα περί ισότητας και δικαιοσύνης πρέσβευαν και γινόντουσαν σχεδόν ένα με την εργοδοσία.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Η αφίσσα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι σαφής: «Ούτε χρώματα, ούτε κόμματα, ούτε συνδικάτα. Πολίτες μόνο» Και καλεί τους πολίτες στο Σύνταγμα για τις 15 Ιουνίου 2016, με ένα και μόνο αίτημα προς τους κυβερνώντες. Παραιτηθείτε.

Μόνο που αυτό το αίτημα- σύνθημα, μοιάζει μάλλον με ευχή παρά με λαϊκή απαίτηση. Ο λόγος; Για να γίνει λαϊκή απαίτηση πρέπει να έχουν προηγηθεί πολλά.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο προσφυγικό, το οποίο ανησυχεί την Ευρώπη, αλλά και στα οικονομικά της χώρας μας.

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ με επιχειρήματα προσπάθησε να πείσει την Καγκελάριο της Γερμανίας ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα της αύξησης των φόρων είναι αδιέξοδη και δεν πρόκειται να οδηγήσει ποτέ σε ανάκαμψη την ελληνική οικονομία. Δεν χαρακτήρισε την πολιτική αυτή «ανόητη», όπως είχε κάνει λίγες ώρες πριν στο πρακτορείο Reuters ο κ. Σόιμπλε. Την χαρακτήρισε καταστροφική για την Ελλάδα και τόνισε ότι ένα άλλο μείγμα πολιτικής με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στην περικοπή δαπανών μπορεί να φέρει την ανάκαμψη.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις είναι λετονός πολιτικός,. Έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών στη χώρα του, και σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 15 Μαΐου 2016 στην «Καθημερινή» ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Ελένη Βαρβιτσιώτη για τα μέτρα που, πλέον, ψηφίστηκαν και αναστάτωσαν την ελληνική κοινωνία και τα οποία σύμφωνα με την άποψη όλων (πλην ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) θα επιδεινώσουν την ύφεση στην ελληνική οικονομία.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχοντας δώσει τα πάντα στους δανειστές, στις 24 Μαΐου θα εξασφαλίσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και θα έχει επιτύχει αυτό που επιδίωκε σε αυτή τη φάση, να εξαγοράσει πολιτικό χρόνο.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Ομολογώ ότι έμεινα έκπληκτος από τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει ότι είχαμε αυταπάτες αλλά όχι ότι είπαμε ψέματα».

Η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού θα μπορούσε να πει κανείς ότι έγινε κάτω από την πίεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είναι ψεύτης και της περίφημης δήλωσης ότι αν τον είχε γνωρίσει ο μυθιστοριογράφος Μαρκ Τουαίην δεν θα είχε πει το περίφημο «υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και στατιστικές», αλλά «υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο Αλέξης Τσίπρας»!!!

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Την επόμενη Δευτέρα 9 Μαΐου, στο Eurogroup, ουσιαστικά κρίνεται η επιβίωση της Κυβέρνησης Τσίπρα.

Από τη στάση που θα κρατήσουν οι εταίροι και δανειστές θα κριθεί αν τελικά η κυβέρνηση της αυτοαποκαλούμενης Αριστεράς θα συρθεί στην υπογραφή ενός τέταρτου μνημονίου με μια σειρά προληπτικά μέτρα ή αν θα βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα προσφέρει τη δυνατότητα την κυβέρνηση Τσίπρα να μιλά για «αξιοπρεπή συμβιβασμό».

Του Γιώργου Κοντογιάννη.

Το 10ο Συνέδριο της ΝΔ ολοκληρώθηκε και τελικά διαψεύσθηκαν όσοι ήθελαν τη ΝΔ να τρώγεται μεταξύ της και οι «βαρώνοι» να επιτίθενται στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην κυριολεξία «δεν άνοιξε μύτη», αφού οι ισορροπίες τηρήθηκαν με ευλάβεια και οι δικαιολογημένες γρίνιες στελεχών της μιας ή της άλλης ομάδας που έμειναν εκτός Πολιτικής Επιτροπής, ρίχνουν την ευθύνη στα πρόσωπα που είχαν τον συντονισμό και όχι προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διάλυση και επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ εμπεριέχει ένα τριπλό μήνυμα:

  1. 1.Στη νεολαία, που όσο πιο ξεκάθαρα και αποφασιστικά μπορούσε, της είπε ότι η «Αρχή» που ο ίδιος επαγγέλλεται δεν μπορεί να γίνει με παλαιοκομματικές αντιλήψεις
  2. 2.Στο κόμμα, όχι μόνο εν όψει του Συνεδρίου, αλλά κι ενόψει της πορείας προς τις προσεχείς εκλογές, ότι δεν διστάζει να πάρει σκληρές και επώδυνες αποφάσεις.
  3. 3.Στην κοινωνία, ότι όταν λέει κάτι το εννοεί. Και όταν λέει ότι θα αγωνιστεί και θα παλέψει για το νέο, πρέπει να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο για να το επιτύχει.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Το τελευταίο διάστημα το ένα λάθος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διαδέχεται το άλλο. Λες και τα προβλήματα έχουν πέσει στο κεφάλι τους και δεν ξέρουν πώς να τα αντιμετωπίσουν.

Θα μου πείτε, φυσικό είναι. Γιατί αν συνεχώς κρύβεις τα προβλήματα κάτω από το «χαλί» κάποια στιγμή θα σκοντάψεις και θα πέσεις επάνω τους. Αλλά, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ μιλάμε για καταιγίδα… Μιλάμε για προβλήματα που «χθες» μπορεί να ήταν ένα μικρό ψυχρό αεράκι, αλλά επειδή δεν αντιμετωπίσθηκε έγκαιρα, τώρα γίνεται θύελλα με απρόβλεπτες διαστάσεις…

του Γιώργου Κοντογιάννη.

 

Η προσωπική επίθεση που εξαπολύει προσωπικά εναντίον του Αλέξη Τσίπρα ένα από τα κορυφαία οικονομικά έντυπα του κόσμου, οι Financial Times, προκαλεί σίγουρα εντύπωση και προβληματισμό.

 

Είναι σαφές ότι όταν στρέφονται εναντίον σου έγκυρα έντυπα τα οποία διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό την παγκόσμια κοινή γνώμη, τότε κάποιο πρόβλημα υπάρχει.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Με την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ, το πολιτικό σκηνικό άρχισε να αλλάζει.

Το νέο πρόσωπο στην προεδρία του κόμματος και οι ξεκάθαρες θέσεις του ήλθαν να δώσουν ώθηση στη Νέα Δημοκρατία, η οποία στην αρχή κατάφερε να βγει μπροστά στις δημοσκοπήσεις με βραχεία κεφαλή, αλλά στη συνέχεια εδραίωσε την πρωτοπορία της, απέναντι σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που διαρκώς φθίνει.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Πολλοί είναι εκείνοι που ξαφνιάστηκαν από τα καλά λόγια που είπαν για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του οι υπουργοί οικονομικών δύο εκ των μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρώπης, οι κ.κ. Σόιμπλε, της Γερμανίας και Σαπέν, της Γαλλίας.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

«Αν δεν μπορείτε να μας εξασφαλίσετε μια ανθρώπινη ζωή, βοηθήστε μας να γυρίσουμε στη Συρία. Να έχουμε τουλάχιστον έναν γρήγορο θάνατο. Γιατί αυτό που ζούμε εδώ είναι ένας αργός θάνατος»!!!

Είναι η φωνή απόγνωσης ενός πατέρα από τη Συρία.

του Γιώργου Κοντογιάννη.


Η χθεσινή μέρα ήταν σημαντική για τον ελληνισμό.

 

Μια απόφαση του eurogroup έδειξε ότι οι όπου γης Έλληνες όταν θέλουν μπορούν και όταν συνεννοούνται μεταξύ τους πετυχαίνουν θαύματα.

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να συνδέσει το προσφυγικό πρόβλημα με την αξιολόγηση, δηλαδή με το μνημόνιο, έγινε αντιληπτή και στους πολιτικά «τυφλούς».

Μέχρι και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Λιού επιστρατεύθηκε και έκανε συστάσεις στον Γερμανό ομόλογό του κ. Σόιμπλε επισημαίνοντάς του ότι το προσφυγικό επηρεάζει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και πως για το λόγο αυτό θα πρέπει οι δανειστές να δείξουν «καλή θέληση».

του Γιώργου Κοντογιάννη

Άκουσα χθες τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκπομπή Ενικός, του Νίκου Χατζηνικολάου στο STAR, όπου ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ότι ανάμεσα σε μια οικουμενική και στις εκλογές προτιμά τις εκλογές.

Τρίτη, 16 Φεβρουάριος 2016 08:40

Η κρίση σκοτώνει την παιδεία

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Σε δύο μήνες συμπληρώνονται έξι ολόκληρα χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στα μνημόνια, ενώ έχουμε ξεπεράσει τα επτά χρόνια από την έναρξη της κρίσης.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα περιουσίες χάθηκαν, σπίτια έκλεισαν, δουλειές απωλέσθηκαν, ζωές ανατράπηκαν ή χάθηκαν, αλλά το κυριότερο, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο που υπονομεύθηκε είναι το μέλλον αυτής της χώρας.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Από εβδομάδα σε εβδομάδα το πολιτικό κλίμα οξύνεται και τα προβλήματα μεγεθύνονται, ενώ συνεχώς προκύπτουν και νέα.

Το πρόβλημα είναι ότι η Κυβέρνηση αντί να λύνει προβλήματα, προσθέτει και νέα.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Τα όσα συγκλονιστικά διαβάσαμε τόσο στη συνέντευξη του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ότι η κυβέρνηση φλέρταρε με πολιτικές αυταπάτες, αλλά και η αντίδραση της πρώην Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας της είπε ότι μόνο μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού ή μια δικτατορία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Ελλάδα, δείχνει σε ποιο τραγικό σημείο βρέθηκε η χώρα το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Η εκδήλωση που έκανε ο κ. Τσίπρας στο Tae Kwon Do, θύμισε λίγο καθεστώς Βορείου Κορέας.

Παράλληλα αποκάλυψε και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται ήδη στην αρχή της κατάρρευσής της.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Η ανατροπή στα δημοσκοπικά δεδομένα που επέφερε η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό αποτυπώθηκε ήδη σε δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και της Alco.

Συνεπώς ο πρώτος στόχος επετεύχθη από τα αποδυτήρια, πριν ξεκινήσει η αναμέτρηση Αλέξη – Κυριάκου, γιατί περί αυτού πρόκειται . Η ΝΔ ήδη προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκεί όμως αυτό;

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Πριν τη μεγάλη ανατροπή και τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη από αυτή τη στήλη είχα γράψει ότι αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη επιβίωσης για τη ΝΔ η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της ΝΔ.

Αυτό, θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης, ενδιαφέρει τη χώρα;

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, περίπου 407.000 ψηφοφόροι της ΝΔ κρατούν το μέλλον του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στα χέρια τους.

Η απόφασή τους θα καθορίσει ποιος θα είναι ο 8ος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ταυτόχρονα θα είναι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Η ανάδειξη ηγεσίας στη ΝΔ τελικά αναμένεται να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας αποφασιστικά και σε βαθμό μεγαλύτερο από ό,τι περιμένουν ορισμένοι.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη ΝΔ δεν φαίνεται να δίνει περιθώρια για οποιονδήποτε συμβιβασμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο στο Μέγαρο Μαξίμου «διαβάζουν» στο αποτέλεσμα της κάλπης και ανησυχούν ιδιαίτερα.

Τρίτη, 22 Δεκέμβριος 2015 09:43

Με τη ΝΔ του Fax ή με τη ΝΔ του mail;

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου προέδρου στη ΝΔ, είναι ενδεικτική της νοοτροπίας που επικρατεί μέχρι σήμερα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η απαρχαιωμένη νοοτροπία που επικράτησε σε ένα τέτοιο γεγονός αποτελεί ένδειξη για το λόγο που η ΝΔ κινδυνεύει να βρεθεί εκτός κοινωνίας. Γιατί εκτός κοινωνίας βρίσκεσαι όταν αρνείσαι την εποχή σου ή δεν παρακολουθείς την εποχή σου. Και φυσικά, η συμπόρευση με την εποχή σου δεν έχει σχέση με την ηλικία αλλά είναι ζήτημα νοοτροπίας και αντιλήψεων.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Είτε το θέλουν ορισμένοι, είτε όχι η ωμή πραγματικότητα είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί εγγύηση για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτή η πραγματικότητα δεν έχει να κάνει τόσο με το βαρύ όνομα που φέρει αλλά κυρίως με το γεγονός της προσωπικότητάς του. Συνδυάζει απόλυτα και το πρόσωπο του αρχηγού που μπορείς να εμπιστευτείς και να ακουμπήσεις επάνω του, αλλά και το πρόσωπο του φίλου, του καρντάση, που ο καθένας θέλει να έχει στην παρέα. Γι’ αυτό και δικαίως έχει τον τίτλο «ο πρόεδρος της καρδιάς μας».

του Γιώργου Κοντογιάννη.

«Τα σκυλιά γαυγίζουν αλλά το καραβάνι προχωρά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να δείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να προχωρήσει μπροστά και να παρακάμψει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η δήλωση αυτή έγινε ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός επιζητεί με… σκυλίσια μανία, τη συναίνεση της αντιπολίτευσης στα μεγάλα ζητήματα που μένουν ανοικτά για να ξεκινήσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το τρίτο κατά σειράν μνημόνιο, το οποίο υπερηφάνως φέρει το όνομά του: «Μνημόνιο Τσίπρα».

Του Γιώργου Κοντογιάννη.

Το ζήτημα της συναίνεσης που έθεσε ο πρωθυπουργός είναι ένα ακόμα ζήτημα που διχάζει τον πολιτικό κόσμο.

Σίγουρα η λογική λέει πως όταν η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους και να ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος της πατρίδας και των πολιτών της.

Του Γιώργου Κοντογιάννη.

Τα όσα τραγικά, για την αξιοπιστία της ΝΔ, διαδραματίσθηκαν την Κυριακή με την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου του κόμματος, φαίνεται ότι δυστυχώς θα έχουν συνέχεια γιατί στη σκέψη των περισσοτέρων εκ των υποψηφίων φαίνεται ότι κυριαρχούν άλλες σκέψεις.

Του Γιώργου Κοντογιάννη.

Η λογική λέει ότι μετά από την απάνθρωπη κι εγκληματική επίθεση των τρομοκρατών του ISIS στο Παρίσι ο οποιοσδήποτε αναλυτής θα έπρεπε να ασχοληθεί με τις επιπτώσεις που θα έχει η ένταση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα και στον εθνικό μας περίγυρο.

Το συναίσθημα λέει ότι πέντε μέρες πριν από την εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ θα πρέπει να εντρυφήσει κανείς στη μάχη των υποψηφίων και να αναζητήσει ποιο είναι το καλύτερο για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

του Γιώργου Κοντογιάνννη.

Τα θέματα της επικαιρότητας που καίνε είναι η εμπλοκή στις διαδικασίες εκταμίευσης της δόσης των 2 δις ευρώ από τους δανειστές η οποία ίσως είναι η απαρχή νέων δυσμενών εξελίξεων για την οικονομία μας και εξέλιξη των απίστευτων καταγγελιών Πανούση για συνεργασία μελών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκρατικές οργανώσεις.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Συγκλονίζει κάθε νοήμονα Έλληνα η έκθεση για το 2015 της εταιρείας Prognos AG, με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, για θέματα που άπτονται των εξελίξεων σε διάφορες πτυχές της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας και που δημοσιοποιεί η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα στην έκθεση υποστηρίζεται μεταξύ άλλων ότι:

του Γιώργου Κοντογιάννη

Η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα στην «οικογενειακή» φωτογραφία μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό σχολιάσθηκε ποικιλοτρόπως.

Δεν βλέπεις άλλωστε συχνά σε οικογενειακές φωτογραφίες της ΕΕ έναν πρωθυπουργό συνοφρυωμένο, με τα χέρια στις τσέπες, εμφανώς αποκομμένο από το «σώμα» των υπολοίπων ηγετών, όσες αντιπαραθέσεις και αν έχουν προηγηθεί.

του Γιώργου Κοντογιάννη

Εκλογές έχουμε για την ανάδειξη νέου προέδρου στη ΝΔ και όπως κάθε εκλογή κι αυτή θα έπρεπε να είναι μια γιορτή της δημοκρατίας, αφού ο λαός και συγκεκριμένα τα μέλη ενός κόμματος καλούνται να εκλέξουν τον ηγέτη τους, προσδοκώντας ότι θα τους οδηγήσει στην πολυπόθητη νίκη.

Έτσι θα έπρεπε, υπό κανονικές συνθήκες…

Πόσο κανονικές όμως είναι οι συνθήκες στην εκλογή νέας ηγεσίας στη ΝΔ;

Και πόσο δημοκρατική είναι εν τέλει η διαδικασία που ακολουθείται;

του Γιώργου Κοντογιάννη.


Απομένουν 40 δύσκολες ημέρες για την εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ και όπως όλα δείχνουν, οι μέρες αυτές θα είναι επώδυνες καθώς κυοφορούν το σπέρμα της ενδεχόμενης διαίρεσης του κόμματος στην άλφα ή στη βήτα φατρία.

Την ώρα που η κρίση στην κοινωνία «χτυπάει κόκκινο» καθώς:

του Γιώργου Κοντογιάννη

 

Ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεών της κυβέρνησής του, τίποτα δεν θύμιζε τον επαναστάτη Αριστερό που είδαμε στο πρωθυπουργικό βήμα πριν από 9 μήνες…

Τίποτα δεν θύμιζε τον πολιτικό που έψαχνε ακόμα και στον τόνο της φωνής, να μιμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου, στα προ του 1981 βήματα και ρητορικές του εξάρσεις…

του Γιώργου Κοντογιάννη

Η διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ έχει ξεκινήσει. Το περιθώριο για υποψηφιότητες λήγει την Παρασκευή και μέχρι στιγμής από έξι υποψηφίους μόνο οι δύο είναι Βουλευτές!!!

Οι τρείς είναι απλοί πολίτες και ο ένας απλός περιφερειάρχης.

Κοινοβουλευτικοί είναι μόνο οι κ.κ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης, ενώ αναμένεται η απόφαση του κ. Μεϊμαράκη και ακούγεται ότι μαζεύει υπογραφές και ο κ. Κικίλιας.

Πέμπτη, 24 Σεπτέμβριος 2015 08:37

Τι αρχηγό χρειάζεται η ΝΔ;

του Γιώργου Κοντογιάννη

Η υπόθεση της εκλογής ηγεσίας της ΝΔ, δηλαδή του κόμματος που για το επόμενο διάστημα θα ασκήσει το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι ένα από τα πλέον σοβαρά ζητήματα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας.

του Γιώργου Κοντογιάννη

Μόλις έκλεισε η κάλπη και οριστικοποιήθηκε η ήττα της ΝΔ ξεκίνησε αμέσως και η αμφισβήτηση της τακτικής που ακολούθησε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ειδικά σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα που έκανε προς το Κέντρο και την προσπάθειά του να επαναφέρει τη ΝΔ στην ιδεολογική κοίτη του καραμανλισμού.

Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος 2015 05:30

Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα λάθη

του Γιώργου Κοντογιάννη.


Επανειλημμένως ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι για το ένα ή άλλο ζήτημα έκανε λάθος και ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη αυτά.

Επικαλούμενος μάλιστα ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μας είπε ότι το άθροισμα των λαθών λέγεται εμπειρία.

του Γιώργου Κοντογιάννη

Μέσα στην ένταση του προεκλογικού αγώνα λέγονται και γίνονται πράγματα τα οποία μπορεί μεν εκείνοι που τα είπαν και τα κόμματα να τα ανακαλούν γιατί πρόκειται για «κορώνες» της στιγμής, ωστόσο αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο πολιτικών και κομμάτων.

Λένε λοιπόν ότι για να καταλάβεις καλά έναν άνθρωπο πρέπει να τον δεις θυμωμένο. Εκεί όταν βρίσκεται εκτός εαυτού φαίνεται και η ποιότητα του χαρακτήρα του. Το ίδιο ισχύει και για τις καταστάσεις φόβου ή πανικού, όπου δηλαδή της λογικής κυριαρχεί το θυμικό.

του Γιώργου Κοντογιάννη

Σε αυτές τις εκλογές όντως αναμετράται το παλιό με το καινούργιο. Σε αυτό θα συμφωνήσω με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα όμως είναι άλλο. Πώς προσδιορίζεται το παλιό και πώς προσδιορίζεται το καινούργιο;

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα στις προεκλογικές του ομιλίες, εκείνο που διαπιστώνει κανείς είναι η προσπάθειά του να διατηρήσει τις διαχωριστικές γραμμές που είχε υψώσει μεταξύ του κόμματός του (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό) και του παλιού πολιτικού συστήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι να αναλάβει πρωθυπουργός ήταν εκείνος που εκπροσωπούσε το καινούργιο απέναντι σε ένα παλιό πολιτικό σύστημα το οποίο απαξίωνε συνεχώς.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Η πρώτη δημοσκόπηση που έγινε από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας έκανε γνωστή την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ήταν από την γερμανική εφημερίδα BILD και έδειξε ότι στις προσεχείς εκλογές θα έχουμε πολλές εκπλήξεις.

Το αποτέλεσμα της BILD επιβεβαίωσε και η δημοσκόπηση της interview που έγινε για τον τηλεοπτικό σταθμό ΒΕΡΓΙΝΑ ΤV, δείχνοντας ότι οι εκλογές εξελίσσονται σε ντέρμπι και ότι η ΝΔ αν θέλει μπορεί να χτυπήσει πρωτιά.

του Γιώργου Κοντογιάννη

Ο Άμλετ της ελληνικής πολιτικής σκηνής Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται ότι επιτέλους έχει πάρει τις αποφάσεις του. Και η απόφασή του δεν μας ξενίζει. Χρησιμοποιεί και πάλι μια θεσμική διαδικασία, όπως οι εκλογές, για να δώσει λύση εκεί που δεν τολμά: Στα κομματικά του προβλήματα.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να γίνει ο νεότερος Έλληνας πρωθυπουργός δημιουργώντας ελπίδες και προσδοκίες ότι φέρνει στην πολιτική ζωή της χώρας το νέο, το φρέσκο, το αυθεντικό και το δυναμικά αγωνιστικό που έλειπε από τον τόπο.

Του Γιώργου Κοντογιάννη.

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για το «φαινόμενο Τσίπρα». Και συγκεκριμένα πώς είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός ο οποίος μέσα σε έξι μήνες έχει επιβαρύνει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας κατά τόσο βίαιο τρόπο, να εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών και γενικότερα της κοινωνίας.

Η απάντηση δεν βρίσκεται σε κανένα μεταφυσικό φαινόμενο, ούτε βέβαια σε κάποια ικανότητα του κ. Τσίπρα.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Η λήξη της εσωτερικής εκκρεμότητας στη ΝΔ που ξεκίνησε από τις 25 Ιανουαρίου, όταν ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκανε αυτό που τα κορυφαία και ιστορικά στελέχη του κόμματος τον ανάγκασαν να πράξει στις 5 Ιουλίου, είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή του κόμματος στην κανονικότητα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπό ομαλές πολιτικές συνθήκες μπορεί να χρειαστεί να κάνει «ταμείο» την άνοιξη του 2016, οπότε ορίσθηκε η εκλογή νέας ηγεσίας, αλλά επειδή οι πολιτικές εξελίξεις είναι απρόβλεπτες, ίσως χρειασθεί να το πράξει πολύ νωρίτερα αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Τρίτη, 21 Ιούλιος 2015 06:10

Εθνικός ηγέτης ή κομματάρχης;

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Καθημερινά, όλο και πιο συχνά στελέχη και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν δημοσίως και είτε εμμέσως είτε ευθέως λένε ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές.

Μα, αν θυμάμαι καλά εκλογές είχαμε πριν από έξι μήνες. Και ο λαός τίμησε και εμπιστεύθηκε τον Αλέξη Τσίπρα με μια ισχυρή πλειοψηφία. Βέβαια επειδή ο πρωθυπουργός ένιωθε ότι πρέπει να έχει ακόμη πιο ισχυρή εντολή από το λαό, πήγε σε δημοψήφισμα. Και ο λαός αν και του ετέθη ένα θολό ερώτημα, δεν έμεινε στους τύπους και με βροντερή φωνή απάντησε: «Όλα δικά σου Αλέξη».

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτικός σε όλο τον πλανήτη που να ήθελε να βρίσκεται στη θέση του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός κατ’ άλλους υπέστη τραγικές έως και απάνθρωπες πιέσεις για να ενδώσει ή να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και κατ’ άλλους γεύθηκε τα αποτελέσματα του πολιτικού του λαϊκισμού.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Ο Αντώνης Σαμαράς παραιτήθηκε.

Όσοι υποστηρίζαμε ότι έπρεπε να το έχει πράξει από την επομένη των εκλογών, μπορεί κανείς να πει, ότι δικαιωθήκαμε.

Δυστυχώς όμως ο κ. Σαμαράς, δεν μας άκουγε. Συνέχισε να ακούει τους κόλακες του περιβάλλοντός του, οι οποίοι είχαν συνδέσει την πολιτική επιβίωσή τους με την δική του παρουσία στην ηγεσία της ΝΔ.

του Γιώργου Κοντογιάννη

Ήταν μόλις πέντε μέρες μετά από τις εκλογές (30 Ιανουαρίου 2015), όταν από αυτήν εδώ τη στήλη έθετα το ερώτημα ποια θα είναι η τελική επιλογή του κ. Τσίπρα.

Επισήμαινα:

του Γιώργου Κοντογιάννη

Οι δραματικές εξελίξεις σε σχέση με το δημοψήφισμα που εξήγγειλε τα ξημερώματα ο Αλέξης Τσίπρας, έχουν προκαλέσει αναστάτωση και έντονη ανησυχία σε όλους τους Ελληνες.

Δεν είναι τυχαίες ούτε οι ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών, ούτε οι συζητήσεις που έχουν φουντώσει για έξοδο από το ευρώ και πιθανή χρεοκοπία, τις οποίες δυστυχώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν μπορεί να ανακόψει αλλά συντηρεί και ενισχύει με τις δηλώσεις των στελεχών της.

Πέμπτη, 25 Ιούνιος 2015 07:59

Ποια εθνική συνεννόηση;

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Απαιτείται συστράτευση και όχι πολιτική τύφλωση κι εγωισμός

Ο κ. Σαμαράς προτείνει στον κ. Τσίπρα να μείνουν οι δυο τους στην άκρη και να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με σκοπό να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα με ευθύνη των δύο μεγάλων κομμάτων και να βγει η χώρα από την κρίση.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ειλικρινή την πρόταση του προέδρου της ΝΔ.

Δεν είναι ειλικρινής και το μόνο που δεν επιτυγχάνει είναι η εθνική συνεννόηση…

του Γιώργου Κοντογιάννη

Την τελευταία εβδομάδα στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συγκεντρώσεις.

Δύο για να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε νέο μνημόνιο και δύο για να δηλώσουν την θέλησή τους στο να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.

Δηλαδή, δύο συγκεντρώσεις έγιναν για να διαδηλώσουν πολίτες την αντίθεσή τους σε νέα μέτρα λιτότητας, και δύο για να διαδηλώσουν τη στήριξή τους σε μια πολιτική που θα φέρει νέα μέτρα λιτότητας!!!

του Γιώργου Κοντογιάννη

Ποτέ Έλληνας πρωθυπουργός, πλην ίσως του Ιωάννη Μεταξά, δεν βρέθηκε σε τόσο δύσκολη θέση όσο βρίσκεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Μόνο που υπάρχει μια διαφορά. Ο Ιωάννης Μεταξάς δεν ευθυνόταν για το δίλημμα το οποίο του ετέθη τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 και μάλιστα είχε προετοιμασθεί και ο ίδιος και η ελληνική άμυνα για να το αντιμετωπίσει, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φέρει ακέραια την ευθύνη γιατί έχουμε φθάσει μια ανάσα από τον οικονομικό όλεθρο… Την κόλαση που θα φέρει στην ελληνική κοινωνία η επιστροφή στη δραχμή.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Η αποκάλυψη που έκανε ο ανταποκριτής του mega και της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, Μιχάλης Ιγνατίου στο βιβλίο του «Τρόικα, ο δόμος προς την καταστροφή» αναδεικνύει το μέγεθος των ευθυνών του Γιώργου Παπανδρέου στην εξέλιξη της τραγωδίας που βιώνουμε σήμερα.

Πολλές φορές έχω πει κι έχω γράψει ότι αν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ακολουθήσει την πολιτική που είχε εξαγγείλει ο Κώστας Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβρη του 2009 και από τις 4 Οκτωβρίου και μετά αντί να σκορπίζει χρήματα από εδώ κι από εκεί σε προεκλογικές υποσχέσεις και υποχρεώσεις του ακολουθούσε μια περιοριστική πολιτική σταθεροποίησης της οικονομίας, τότε σίγουρα δεν θα είχαμε φθάσει στη σημερινή τραγική κατάσταση.

του Γιώργου Κοντογιάννη

 

Ο ελληνικός λαός και το σύνολο της κοινωνίας έχουν κουρασθεί να ακούνε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και ότι μπήκαμε στην τελικά φάση της διαπραγμάτευσης.

Αυτή η τελική φάση της διαπραγμάτευσης από την πρώτη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, δεν λέει να τελειώσει. Και αν ο λαός έχει κουρασθεί και με αγανάκτηση λέει «υπογράψτε να τελειώνουμε», η οικονομία λόγω των καθυστερήσεων στενάζει.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παρούσα κυβέρνηση της ετερόκλητης ιδεολογικής συμμαχίας Συριζοανέλ, δεν είναι τελικά ούτε οι δανειστές, ούτε η εσωκομματική αντιπολίτευση, ούτε, φυσικά, η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της παρούσας κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο εαυτός της, τα ίδια τα κορυφαία στελέχη της, ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών της, ο κατά την ιεραρχία υπεύθυνος για την διαπραγμάτευση της χώρας μας με τους δανειστές.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα πρέπει να προβληματίσει όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ που από τις εκλογές και μετά αντιπολιτεύονται τον κ. Σαμαρά.

Ενώ η κυβέρνηση χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών και η κοινωνία εκφράζει πλέον τη δυσφορία της για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να καταποντίζεται δημοσκοπικά και να αυξάνει αρνητικά τη διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παραμένει σταθερός στα εκλογικά του ποσοστά.

του Γιώργου Κοντογιάννη

Συνδυάζονται Αριστερά της ευθύνης, θρησκευτικές αξίες και υγιής πατριωτισμός; Πρόκειται ίσως για μια ασύμβατη σύνδεση στοιχείων που βρίσκονται υψηλά στην ιεράρχηση της συνείδησης της κοινωνίας, αλλά δεν φαίνεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα.

Αλλά ας πιάσουμε τα πράγματα με τη σειρά.

του Γιώργου Κοντογιάννη

Η κυβέρνηση προκειμένου να προετοιμάσει την κοινή γνώμη διαρρέει σιγά – σιγά μέτρα με τα οποία φαίνεται ότι έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

Τα περισσότερα εξ αυτών των μέτρων οδηγούν σε αύξηση της φορολογίας, εξέλιξη που αποκήρυσσε πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που σημαίνει ότι το κυβερνητικό κόμμα είναι ανακόλουθο ως προς τις δεσμεύσεις του.

του Γιώργου Κοντογιάννη

 Πολίτες χωρίς ελπίδα είναι αυτή τη στιγμή οι Έλληνες, καθώς όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, παρά τη στήριξη ή μάλλον ανοχή που προσφέρουν στην κυβέρνηση δεν περιμένουν τίποτα θετικό που θα βελτιώνει το βιοτικό τους επίπεδο και θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα στη ζωή τους.

 Το φαινόμενο αυτό αποτυπώνεται καθαρά στην δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΙ, όπου παρατηρούνται τα εξής φαινόμενα:

του Γιώργου Κοντογιάννη

Την ώρα που η Ελλάδα λόγω άστοχων χειρισμών της κυβέρνησης Τσίπρα, βρίσκεται στην πόρτα εξόδου από την ευρωπαϊκή νομισματική οικογένεια και οι εταίροι της την αντιμετωπίζουν ως ασθενή και φοβούνται μήπως μολυνθούν από την τοξικότητά της, οι πολίτες αντιλαμβάνονται με τρόμο ότι δεν υπάρχει δύναμη ικανή να ανακόψει την πορεία της χώρας προς την καταστροφή.

Η ΝΔ, η κατ’ εξοχήν φιλοευρωπαϊκή δύναμη, είναι εγκλωβισμένη στην αυτοκαταστροφική στρατηγική της προσωπικής δικαίωσης του προέδρου της για την πολιτική που άσκησε ως πρωθυπουργός, η οποία πολιτική, όμως, καταδικάσθηκε με τρόπο απόλυτο από την κοινωνία πριν από τρεις μήνες.

του Γιώργου Κοντογιάννη

Μόνο η απειρία του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού και η άγνοια των ισορροπιών της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, θα μπορούσε να δικαιολογήσει την τραγική γκάφα που έκανε η κυβέρνησή του σε σχέση με την υπόθεση Ξηρού.

Δικαιολογείται όμως αυτή η άγνοια; Και αν είναι απλά άγνοια γιατί δεν υποχωρεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην απαίτηση των ΗΠΑ να παραμείνει ο Ξηρός στη φυλακή, αφού εν προκειμένω δεν τίθεται ούτε ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, ούτε αναντιστοιχία με προεκλογικές δεσμεύσεις προς το λαό, ούτε η κοινωνία θα ήταν αντίθετη σε μια αλλαγή στάσης που θα ταυτίζεται με τη θέση των ΗΠΑ.

του Γιώργου Κοντογιάννη

Δυστυχώς κάθε νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι σήμερα η ΝΔ βρίσκεται σε μια φάση επιδεινούμενης αποσύνθεσης.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της εμμονής του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά να επιτύχει την προσωπική του δικαίωση άλα Σαρκοζί. Παραβλέποντας βέβαια ότι το μεγάλο come back ο Σαρκοζί το επέτυχε έχοντας ακολουθήσει την συνταγή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Άφησε δηλαδή το κόμμα του να αναπνεύσει και δεν το παρέσυρε σε έναν αγώνα στήριξης της προσωπικής του προσπάθειας για δικαίωση και δικαιολόγησης των προσωπικών λαθών, παραλείψεων ή αστοχιών. Παράλληλα ο Σαρκοζί είχε τη δυνατότητα να επιτύχει την επιστροφή του μέσω μιας διαδικασίας έμμεσης που δεν ταπείνωνε τον ψηφοφόρο να παραδεχθεί το λάθος του στην επιλογή του Ολάντ πριν μερικά χρόνια. Το πέτυχε μέσω των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, προτάσσοντας άλλα πρόσωπα στην άμεση διεκδίκηση της ψήφου, αλλά καρπώθηκε ο ίδιος τη δόξα της επιτυχίας.

Τρίτη, 07 Απρίλιος 2015 07:30

Οι δυο βάρκες του κ. Τσίπρα

του Γιώργου Κοντογιάννη

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ζει τις δικές του Κάννες, είπε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, θέλοντας να δείξει το πόσο δύσκολη είναι η θέση στην οποία βρίσκεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται, με υπαιτιότητά της, στο πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης και η εικόνα που πρέπει να εκπέμψει η χώρα είναι ότι υπάρχει εθνική ενότητα και στήριξη της κυβέρνησης για να κλείσει, επιτέλους, συμφωνία με τους δανειστές, το ελληνικό πολιτικό σκηνικό παίρνει φωτιά σε μια περίεργη συμφωνία σύγκρουσης και μισαλοδοξίας.

του Γιώργου Κοντογιάννη

 

            Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι οι σχέσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά είχαν διαρραγεί με άσχημο τρόπο σε εκείνη την περίφημη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για το Σκοπιανό, στις 13 Απριλίου 1992, όταν ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, απεπέμφθη από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και στο Σκοπιανό.

            Ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς και κατά τη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ και έως σήμερα ως πρόεδρος του κόμματος, σε κάθε ευκαιρία τιμούσε τον ιδρυτή της παράταξης και όποτε τον ευνοούσε έκανε αναφορές στο πρόσωπό του, ενώ πίσω από το γραφείο του είχε μονίμως μια φωτογραφία του μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

 

Οι συναντήσεις που θα έχει την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας (πενταμερής) και η κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα στο Βερολίνο με την κυρία Μέρκελ, είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ελλάδος στην ευρωζώνη.

του Γιώργου Κοντογιάννη

 

Με τα βλέμματα στραμμένα στο ραντεβού Τσίπρα – Μέρκελ που θα γίνει την Δευτέρα 23 Μαρτίου στο Βερολίνο, η διεθνής κοινότητα αναμένει να λάβει τέλος η αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει ουσιαστικά μετά τις εκλογές, με τις άστοχες δηλώσεις των υπουργών οικονομικών των δύο χωρών και η Ελλάδα να αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των δανειστών της.

Του Γιώργου Κοντογιάννη

Τις τελευταίες ημέρες εδέησε και συνεδρίασαν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ όπου αρκετοί βουλευτές και στελέχη άσκησαν κριτική στον κ. Σαμαρά για τις επιλογές του και ζήτησαν τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου για να συζητηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην πρόσφατη ήττα, αλλά και η πορεία του κόμματος.

Του Γιώργου Κοντογιάννη

 

Ουσία ή επικοινωνία; Ή μήπως η επικοινωνία έχει εξελιχθεί σε ουσία της πολιτικής;

Το μήνυμα μας το έστειλε με τον πιο έυγλωτο τρόπο την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Βαρουφάκης όταν εκστόμησε την περίφημη ρήση ότι «οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη από χρήματα και δουλειές αλλά από αξιοπρέπεια».

Πέμπτη, 26 Φεβρουάριος 2015 18:25

Βαρουφάκης vs Βαρουφάκη

Οι ανάγκες του κόσμου καλύπτονται μόνο με αξιοπρέπεια ή θέλει και δουλειά;


του Γιώργου Κοντογιάννη.


Απίστευτο και όμως αληθινό!!!

  Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης (σ.σ. το Γιάννης με δύο «ν», όπως δηλώθηκε κατά τη βάφτισή του) μιλώντας στο Bloomberg είπε μεταξύ άλλων πως ο κόσμος στους δρόμους δεν χρειάζεται ούτε λεφτά ούτε δουλειές, αλλά αξιοπρέπεια, κάτι που όπως ισχυρίσθηκε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το έχει προσφέρει.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Η συμφωνία «γέφυρα», ή κατ’ άλλους τετράμηνη παράταση του μνημονίου, αποτέλεσε «μήλον της έριδος» και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, όχι τόσο για το περιεχόμενό της όσο για το ποιος τελικά βγήκε νικητής από την ιδιότυπη αυτή αντιπαράθεση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και εταίρων στην ΕΕ.

του Γιώργου Κοντογιάννη

Άσχημα φαίνεται να ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας την πρωθυπουργική του θητεία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Ακολουθώντας τα βήματα του προκατόχου του στην πρωθυπουργία και ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με όσα ο ίδιος έλεγε όταν ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απέριψε όχι μόνο τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να συζητηθεί η κρίση που προέκυψε με τους εταίρους μας στην Ευρώπαϊκή Ένωση, αλλά παρέπεμψε και όσους ζητούν ενημέρωση στους κ.κ. Δραγασάκη και Βαρουφάκη. Αυτή είναι η αλλαγή στις αντιλήψεις που επαγγέλετο ο κ. Τσίπρας; Κατανοούμε ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει χρόνο ούτε για να ανασάνει, αλλά μήπως και ο ίδιος θα έπρεπε να επιδιώκει συναντήσεις – είτε κοινή είτε διαδοχικές- με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης για να διαμορφωθεί μια ισχυρή εθνική θέση; Δεν γνωρίζει ότι οι εθνικές θέσεις δεν διαμορφώνωνται στους δρόμους και στα πεζοδρόμια αλλά από τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς; Οι λαοσυνάξεις μόνο ως μοχλός πίεσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν, με τον κίνδυνο πάντα να δημιουργηθούν ελπίδες που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.

 του Γιώργου Κοντογιάννη.

Το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών παραδέχεται πλέον ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και πολιτική, είναι όμως και κοινωνική.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι εδώ και χρόνια, με ευθύνη συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων, εισήχθη στη λογική της ελληνικής κοινωνίας η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας; Αν λοιπόν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και από τη λογική του βολέματος δεν περάσουμε στη λογική της μέγιστης προσπάθειας και απόδοσης, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.

Δευτέρα, 02 Φεβρουάριος 2015 17:02

Η ευθύνη του κ. Σαμαρά

του Γιώργου Κοντογιάννη.

 

Η επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 δικαίωσε τους φόβους πολλών αναλυτών που έλεγαν ότι η ΝΔ θα «μπατάρει» προς τα δεξιά.

Αυτό το είδαμε και στην πορεία της ΝΔ ως αντιπολίτευση από το 2009 έως το 2012, αλλά το διαπιστώσαμε και στην κυβερνητική της πορεία από το 2012 έως το 2015.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Μια περίεργη εικόνα έχει σχηματιστεί στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες ημέρες.

Από τη μια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια των υπουργών της διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει πράξη όλα εκείνα για τα οποία ψηφίσθηκε και από την άλλη ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο ένας μετά τον άλλον, αντιδρούν και συνιστούν αλλαγή γραμμής.

Ταυτόχρονα οι αγορές εκτινάσουν τις τιμές για τα ελληνικά ομόλογα σε δυσθεώρητα ύψη και το Χρηματιστήριο στην Αθήνα καθημερινά κατακρημνίζεται…

Παρασκευή, 23 Ιανουάριος 2015 09:05

Απέναντι στο ψέμα αντιτάσσουμε την αλήθεια

του Γιώργου Κοντογιάννη.


Εδώ και 2,5 χρόνια ξεκινήσαμε μια πορεία δύσκολη, επίπονη και σκληρή, που ως στόχο είχε κατ’ αρχάς τη διάσωση της χώρας από την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και σε δεύτερη φάση την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Σε αυτά τα 2,5 χρόνια πετύχαμε πολλά. Λάβαμε αποφάσεις που έπρεπε να έχουν ληφθεί τα τελευταία 25 χρόνια. Αντιταχθήκαμε και ανατρέψαμε νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην κρίση και οι οποίες υπήρχαν ακόμα και μέσα στο κόμμα μας.

Είπαμε ένα τεράστιο ΟΧΙ στο λαϊκισμό και αποφασίσαμε να παλέψουμε με όποιο κόστος για το καλό της Ελλάδος και των Ελλήνων.

«Μα…»Θα ρωτήσει κάποιος, «αφού πετύχατε τόσα πολλά γιατί ο λαός αντιδρά;».

Ναι, κάναμε λάθη.

του Γιώργου Κοντογιάννη.   

   Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθώ με προσοχή τα τελευταία χρόνια την πολιτική και ρητορική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσα ελέχθησαν χθες και σήμερα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015.

Από την επομένη των εκλογών του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά και προβλέπει εκλογές και λαϊκές εξεγέρσεις που θα ανατρέψουν την Κυβέρνηση και διαρκώς διαψεύδεται. Στηρίζει την επιτυχία της πολιτικής του σε ένα δώρο που περιμένει ως μάννα εξ ουρανού, στην πτώση την Κυβέρνησης.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί εξαγοράς βουλευτών μέσω facebook και κουμπαράδων που γεμίζουν μέσω… «δίσκων» που βγαίνουν σε γαμήλιες τελετές, μπορεί με το πρώτο άκουσμα να δημιουργούν θυμηδία, αλλά στην πραγματικότητα είναι άκρως επικίνδυνα.

Μέσα στο γενικό κλίμα απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών που δημιούργησε η κρίση, τώρα ήλθαν να προστεθούν και οι επικρίσεις περί πιθανού χρηματισμού Βουλευτών στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δευτέρα, 30 Ιούνιος 2014 06:59

Θεσμικά έκθετος ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Κοντογιάννη,


Νομικός δεν είμαι. Γνωρίζω όμως από τις στοιχειώδεις αρχές δικαίου που έχω διδαχθεί ότι η νομική στηρίζεται κυρίως στη λογική.

Κάνοντας χρήση, λοιπόν, στοιχειώδους λογικής και συμπερασμάτων που προκύπτουν από αυτή, με λύπη διαπιστώνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, υποκύπτει συνεχώς το τελευταίο διάστημα σε δύο θεσμικά ατοπήματα.  Το ένα αφορά στις διαδικασίες του κατεπείγοντος που ακολουθεί η κυβέρνηση στη Βουλή για την ψήφιση ορισμένων νομοσχεδίων και το άλλο στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Του Γιώργου Κοντογιάννη.

Ένας ιδιότυπος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικας, σχετικά με την τύχη του πρωτογενούς πλεονάσματος, με δεδομένο, βέβαια, ότι οι δανειστές μας πριν ακόμα και από τη Eurostat αναγνωρίζουν την ύπαρξη σημαντικού-και απρόβλεπτου για τους ίδιους- πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013.

Ο φόβος των δανειστών μας που εκφράζεται μέσω της τρόικας είναι μήπως και αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα που πολλοί ανεβάζουν πάνω από 1,5 δις €, διανεμηθεί (σε ποσοστό 70%, όπως έχει δικαίωμα, εκ της συμφωνίας του Νοεμβρίου 2012, η ελληνική κυβέρνηση) σε προεκλογικές ανάγκες…

Σάββατο, 04 Ιανουάριος 2014 22:05

Λείπουν το χαμόγελο και η ελπίδα

του Γιώργου Κοντογιάννη.


Οι εκδηλώσεις για την έλευση του νέου χρόνου ήταν εντυπωσιακές.

Η τηλεόραση έχει τη δύναμη να ενώσει τη μια γωνιά του πλανήτη με την άλλη.

Η τηλεόραση, όμως, έχει και τη δυνατότητα να αποκαλύψει γυμνούς τους εαυτούς μας μιας και τίποτα, μα τίποτα, δεν μπορεί να κρυφτεί από τον τηλεοπτικό φακό.

Είδαμε λοιπόν να έρχεται ο νέος χρονος χαρίζοντας χαμόγελα, πανηγυρισμούς, πυροτεχνήματα, χιλιάδες πυροτεχνήματα, ως ένδειξη του πλούτου και της ευμάριας, μέσα στην οποία ζουν κάποιοι λαοί, αλλά είδαμε και τελετές φτωχές, φωνές βραχνές που επιχειρούσαν να τραγουδήσουν και να κρύψουν τον πόνο και την ανέχεια, αλλά το κυριότερο είδαμε μάτια θλιμένα και χείλη που έλεγαν «ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος» χωρίς να το πιστεύουν, γιατί ξέρουν ότι ο καινούργιος χρόνος το μόνο που θα φέρει θα είναι περισσότερο πόνο, φτώχεια και δυστυχία.

Είδαμε στο Ντουμπάι την απόλυτη περιγραφή της χλιδής. Εκεί που ο Μίδας έχει αγγίξει τα πάντα και όλα αστράφτουν και φεγγοβολούν μέσα στο χρυσό… Εκεί που πολλοί από τους κατοίκους αυτού του πλανήτη πήγαν για να απολαύσουν την πολυτέλεια και τα δημιουργήματα του πλούτου και γεμάτοι χαμόγελα κι ευτυχία υποδέχθηκαν το 2014 πιστεύοντας ακράδαντα ότι και η δική τους ευμάρια θα συνεχιστεί με το νέο έτος. Είδαμε πρόσωπα λαμπερά κι ευτυχισμένα ελπίζοντας ότι και τη νέα χρονιά η ζωή τους θα κινηθεί, το χειρότερο, στα ίδια επίπεδα με τη χρονιά που εφυγε…

του Γιώργου Κοντογιάννη.

  Απαιτούνται γενναία μέτρα και ενίσχυση παραγωγικών τομέων


Η ανεργία αποτελεί κατά γενική παραδοχή μία από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ε.Ε.

Κι όχι μόνο γιατί λειτουργεί σαν σαράκι που καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό, αλλά γιατί δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο που εμποδίζει την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Γιατί δεν εννοείται πώς μια χώρα θα βγει από την ύφεση όταν η αναλογία ανέργων προς εργατικό δυναμικό είναι 1 προς 3, όπως είναι τώρα στην Ελλάδα (σχεδόν 1.500.000 άνεργοι έναντι 5.000.000 απασχολούμενων).

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος γύρω από το ναζιστικό κόμμα της «Χρυσής και τους τρόπους αντιμετώπισής του, κυρίως σε ό,τι αφορά την απειλή που απορρέει για τη δημοκρατία από την διαρκώς ενισχυόμενη αποδοχή του στην κοινωνία.

Μέχρι σήμερα ακούγονται φωνές για αποκλεισμό του συγκεκριμένου κόμματος από τις δραστηριότητες των κομμάτων που εκπροσωπούν το συνταγματικό τόξο αλλά και φωνές που προσπαθούν να αναδείξουν τη ναζιστική ιδεολογία και συμπεριφορά του.

Είναι δεδομένο ότι η παρουσία της «Χρυσής Αυγής» στα έδρανα της Βουλής αποτελεί διπλή προσβολή για τη δημοκρατία.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Το ράλι στον δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη συνεδρίαση της 15ης Μαΐου, είναι ενδεικτικό της δίψας που υπάρχει στην αγορά για καλές ειδήσεις. Και η καλή είδηση είχε ακουστεί την προηγουμένη όταν ο οίκος fitch είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδος από CCC σε B-.

Η είδηση αυτή σε συνδυασμό με τις υψηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα των ταξιδιών του πρωθυπουργού σε Κίνα και Αζερμπαϊτζάν δημιούργησαν κλίμα ευφορίας στο Χρηματιστήριο.

Είχε προηγηθεί η γεμάτη αισιοδοξία ομιλία του πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αφού ο αρχηγός της κ. Αλ. Τσίπρας ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ο πρωθυπουργός ζει τον δικό του μύθο...

του Γιώργου Κοντογιάννη.

 

Το γεγονός ότι η Σύνοδος των αρχηγών και πρωθυπουργών κρατών της ΕΕ αποφάσισε, επιτέλους να ασχοληθεί με το μείζον πρόβλημα που απασχολεί τους λαούς της Ευρώπης, με το πρόβλημα της ανεργίας, είναι παρήγορο.

Είναι ανάγκη οι κυβερνήσεις να συντονισθούν και να αναλάβουν δράσεις για να περιορισθεί η ανεργία που πλήττει ήδη το 30% των Ελλήνων και λαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τρίτη, 26 Φεβρουάριος 2013 11:34

Εθνικό πρόβλημα η ανεργία

του Γιώργου Κοντογιάννη.

 

 Η πολιτική σταθερότητα αποτελεί πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπισή της

 

Το βασικό στοιχείο στη ζωή μας είναι η μονάδα. Το ένα.

Για να έχουμε αποτέλεσμα σε κάθε προσπάθεια που κάνουμε ξεκινάμε από τη μονάδα. Από το ένα. Τη βάση των πάντων.

Πίσω από τη μονάδα προσθέτουμε μηδενικά και αυξάνουμε – ανάλογα με την αποτελεσματικότητα- την αξία της προσπάθειας.

Λίγο πολύ το αξίωμα αυτό ισχύει σε όλες τις εκφάνσεις του βίου του ανθρώπου. Ισχύει και στην πολιτική, ισχύει και στην προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη.

του Γιώργου Κοντογιάννη.

 

 

Οι σκιές που υπάρχουν γύρω από τη διαχείριση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ πλήττουν το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος.

Αν κάποιος βγει στους δρόμους της Αθήνας και ρωτήσει τους πολίτες αν πιστεύουν ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, δεν νομίζω να βρεθεί έστω κι ένας να απαντήσει θετικά.

Γενικά στην διαχείριση της υπόθεσης έγιναν πολλά και τραγικά λάθη. Όχι μόνο γιατί κάποιοι «ξέχασαν» ακούσια ή εκούσια να ψάξουν το περιεχόμενό της, αλλά και γιατί μέσω του θορύβου που δημιουργήθηκε οι προσδοκίες από τον έλεγχο της περιβόητης λίστας έχουν μεγεθυνθεί σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι πιστεύουν ότι και μόνο η δημοσιοποίησή της είναι ικανή να αναιρέσει την εφαρμογή του μνημονίου!!!

Δευτέρα, 03 Δεκέμβριος 2012 09:11

Πάμε Ελλάδα;

του Γιώργου Κοντογιάννη.

  •   Το ελάχιστο που μπορούν να προσφέρουν οι ομογενείς είναι να επισκεφθούν την πατρίδα μας και να ενισχύσουν τον τουρισμό

 

Το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά ΜΜΕ και site έχουν κατακλυσθεί από δημοσιεύματα για τα 600 δις ευρώ που έχουν δεσμεύσει ομογενείς επ’ ωφελεία της Ελλάδος, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση για να αγορασθεί το χρέος της χώρας μας.

Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται μια οργάνωση που ονομάζεται END και κάποιος κύριος που φέρει το όνομα Άρτεμης Σώρρας.

Ο θόρυβος έφερε και την έρευνα, αλλά και το συμπέρασμα – όπως επισημαίνει η ηλεκτρονική εφημερίδα iefimerida ότι “προφανώς δεν μπορεί να υπάρχει περιουσία ύψους 650 δισ. δολαρίων στα χέρια ενός και μόνον ανθρώπου χωρίς να το γνωρίζει κανένας επίσημος φορέας ή χρηματοπιστωτικός οργανισμός στη Γη. Ακόμη θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να έχει βρεθεί κάποιος να έχει μετατρέψει αμφισβητούμενες μετοχές μιας Τράπεζας της Τράπεζας Ανατολής που ήταν θυγατρική της Εθνικής και η οποία έπαψε να υφίσταται εδώ και 80 χρόνια, σε χρεόγραφα του αμερικανικού δημοσίου.

του Γιώργου Κοντογιάννη

 

«Η αριθμητική της ανάπτυξης δεν βγαίνει – με τα σημερινά δεδομένα.  Με έντονα περιοριστική τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, με συνεχείς μειώσεις των πραγματικών μισθών, με σοβαρή απομείωση του πλούτου και με έντονα αρνητικές προσδοκίες και οικονομικό κλίμα, το μείγμα δεν θεραπεύει αλλά σκοτώνει τον ασθενή. Αλλά η αδιέξοδη πορεία μπορεί να αναστραφεί, με πρώτο βήμα την ανακοπή της ύφεσης και δεύτερο την επάνοδο σε σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.  Για να το πετύχουμε, χρειάζεται να κλείσουμε τον κύκλο της μονομερούς πολιτικής της συρρίκνωσης των μισθών και συντάξεων, σταθεροποιώντας την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ παράλληλα να διαμορφώσουμε ένα δικό μας εθνικό σχέδιο ανάπτυξης πάνω σε νέες βάσεις: έντονη  στήριξη των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών με προσέλευση ξένων κεφαλαίων, σταθερή ενίσχυση των εξαγωγών, άνοιγμα των αγορών, φιλικό περιβάλλον για το επιχειρείν, ριζική αναβάθμιση των θεσμών που νοσούν, σχέδιο για ένα λειτουργικό κράτος, εξομάλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, έμφαση στη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους. Σε ένα τέτοιο σχέδιο έχει νόημα η ισχυρή πίεση για στήριξη από τους εταίρους μας. Με ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο, εξοπλισμένο με έκτακτες διαδικασίες υλοποίησης και άμεσης εφαρμογής, μπορεί ταυτόχρονα το χρέος να γίνει βιώσιμο, η οικονομία ανταγωνιστική και η κοινωνία να δει ελπίδα».

 

του Γιώργου Κοντογιάννη.

«Την παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή προκάλεσε η έρευνα του ΣΔΟΕ για τη λίστα με τους 30 πολιτικούς οι οποίοι είναι ύποπτοι για παράνομο πλουτισμό.

Με έγγραφο του (19 Σεπτεμβρίου 2012) προς τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο κ. Παντελής ζητά να ερευνηθεί, αν πράγματι υπάρχει τέτοια λίστα με πρόσωπα, που είτε είναι τέως υπουργοί, είτε βουλευτές εν ενέργεια ή μη, αλλά και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» τα 30 πρόσωπα αυτά φέρονται να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία, που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις».

Η είδηση που δημοσιεύθηκε στο site iefimerida.gr, αλλά και σε άλλους διαδικτυακούς τόπους, δεν αφορά κάποια ξένη χώρα, αλλά την χώρα μας, την Ελλάδα.


Η ανάγκη να συγκεντρωθούν έσοδα 11,5 δις ευρώ έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αφού αποτελεί μια υποχρέωση προς την τρόικα, η οποία δεν μπορεί να παρακαμφθεί.
Το ζήτημα όμως είναι – και αυτό φαίνεται να το κατανοούν πλέον και οι εταίροι και δανειστές μας- ότι η έξοδος από την κρίση δεν πρόκειται να επιτευχθεί μόνο με δημοσιονομικά μέτρα που επιτείνουν την ύφεση, αλλά με αναπτυξιακά μέτρα που θα φέρουν και πάλι την άνθιση της οικονομίας και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ώστε να περιορισθεί το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, το πρόβλημα της ανεργίας.

Αιχμή του δόρατος δώδεκα προτάσεις για ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού

 

 Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης για την Ελλάδα, τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια τόσο για την ποσοτική όσο και για την ποιοτική αναβάθμισή του.

Η αναβάθμιση αυτή μπορεί να αποτελέσει το κύριο όπλο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Αιχμή του δόρατος στο νέο αυτό μοντέλο – σε αυτό που θα δώσει το συν, το πλεονέκτημα στη χώρα μας- θα πρέπει να είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των  μορφών εναλλακτικού τουρισμού είναι ότι αν αναπτυχθούν σωστά κατανέμουν το σύνολο της τουριστικής δραστηριότητας σε όλους τους μήνες του χρόνου, κάτι το οποίο έχει ανάγκη η χώρα μας.

Η πράσινη ανάπτυξη συνιστά επιλογή υψηλής προστιθέμενης αξίας, ικανή να συμβάλει στη έξοδο της χώρας μας από την κρίση, αλλά και να οδηγήσει στο άνοιγμα ενός νέου μακροχρόνιου κύκλου ανάπτυξης και ευημερίας.

Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που να ευνοεί την πράσινη επιχειρηματικότητα και παράλληλα να περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι apopseis.gr ανοίγουν τον φάκελο «υγεία» στην Ελλάδα.

Σήμερα ξεκινάμε μια καταγραφή από απόψεις για διάφορα, διάσπαρτα, θέματα στο χώρο της υγείας, επιχειρώντας, σε πρώτη φάση την καταγραφή και την προβολή τους.

Στόχος μας είναι το ηλεκτρονικό περιοδικό μας να εμπλουτιστεί με όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις, από τις οποίες στο τέλος της παρουσίασης θα εξαχθούν συμπεράσματα.

  Να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες.

 

Γιώργος Κοντογιάννης

Βουλευτής Δημοκρατικής Συμμαχίας-Υποψήφιος Β’ Αθηνών

 

Στην Ελλάδα παρατηρείται ένα μοναδικό φαινόμενο. Ενώ οι πολίτες υφίστανται απίστευτες θυσίες, και τώρα ακόμα περισσότερες προκειμένου να σωθεί η χώρα μας από την οικονομική καταστροφή, το ίδιο το κράτος απολαμβάνει μια πρωτοφανή ασυλία σε ό,τι αφορά τις δικές του υποχρεώσεις έναντι τρίτων και δη ιδιωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες έφθασαν το Φεβρουάριο στα 6,32 δισ. ευρώ! Και μάλιστα παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο που ήταν 5,94 δισ. ευρώ.

Η είδηση όπως δημοσιεύθηκε, είναι εντυπωσιακή.

Την ώρα που η κοινωνία υποφέρει οικονομικά…

Την ώρα που η ανικανότητα των πολιτικών που μας κυβερνούν οδηγεί σε περικοπές μισθών και συντάξεων…

Την ώρα που το μέλλον της Ελλάδος κρέμεται από μια κλωστή και οι δανειστές μας, μας ζητούν επιμόνως να περικόψουμε δημόσιες δαπάνες…

Αυτήν την ώρα, και μόλις μια εβδομάδα πριν από την προκήρυξη των εκλογών, τα δύο μεγάλα κόμματα, συνεπικουρούμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ, με νυκτερινή τροπολογία αποδεσμεύει τρεις δόσεις της τακτικής κρατικής επιχορήγησης προς τους εαυτούς τους προκειμένου, όπως τονίζεται στη σχετική συνοδευτική έκθεση, «να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις απρόσκοπτης λειτουργίας τους ενόψει της διενέργειας των εκλογών».

Να αλλάξουμε όλα όσα μας οδήγησαν στην καταστροφή

και σήμερα αποτρέπουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα

 

Το μεγαλύτερο ερώτημα που υπάρχει στη σκέψη κάθε Έλληνα μετά από την ψήφιση του νέου μνημονίου, είναι αν θα υπάρξουν και άλλα μέτρα εις βάρος του, αν θα υπάρξουν μέτρα που θα μειώνουν περαιτέρω το εισόδημά του και θα τον οδηγήσουν πιο γρήγορα στην επαπειλούμενη εξαθλίωση.

Στο αγωνιώδες αυτό ερώτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» για τον απλούστατο λόγο ότι και οι δύο απαντήσεις είναι συνάρτηση της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθηθεί έως τον Ιούνιο, μήνα που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχουν θέσει ως όριο οι πιστωτές μας για την εξάντληση της υπομονής τους σε σχέση με το ελληνικό πολιτικό σύστημα και τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει.

Μέσα σε αυτή τη λογική άλλωστε κινείτο και η δήλωση του ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων  της Γερμανίας κ. Χατζημαρκάκη ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα θα πτωχεύσει αν δεν γίνουν αυτά που πρέπει.


Επί χρόνια δεχόντουσαν χωρίς έλεγχο, ως όφειλαν, ό,τι οικονομικά στοιχεία τους πάσαρε η κάθε κυβέρνηση.
Επί δύο χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Νοέμβριο του 2011, ανεχόντουσαν έναν πρωθυπουργό και τις πολιτικές ηγεσίες κομμάτων που αρνούντο να αντιμετωπίσουν την σκληρή οικονομική πραγματικότητα και να λάβουν αποφάσεις που θα φρέναραν την κρίση.
Για όλο αυτό το διάστημα οι ίδιοι, όπως επισημαίνει και ο Ζακ Ντελόρ, ως πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων επειδή κάθε φορά οι εξελίξεις ξεπερνούσαν τα μέτρα που μετά από μεγάλη δυστοκία αποφάσιζαν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Ξεκινήσαμε από 21% το καλοκαίρι, πήγαμε στο 50% στις 26 Οκτωβρίου και σήμερα διαπραγματευόμαστε για πάνω από 70%.

Από τη μεταπολίτευση και μετά όλες οι εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα, διεξήχθησαν με εκλογικά συστήματα που ήταν παραλλαγές της ενισχυμένης αναλογικής.  Μόνη εξαίρεση οι εκλογές του 1989, όπου ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου βλέποντας την επερχόμενη επέλαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έκανε εκλογές με απλή αναλογική κι έτσι τότε η ΝΔ με 47% πήρε μόλις 150 έδρες.
Η λογική που επικράτησε στα 38 αυτά χρόνια των εκλογών της ενισχυμένης αναλογικής, ήταν ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ισχυρές κυβερνήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τα μέτρα εκείνα που θα οδηγούν τη χώρα προς τα εμπρός. Μια λογική ισχυρότατη για περιόδους ομαλής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής

του Γιώργου Κοντογιάννη

 

 

Ένας από τους όρους που ετέθη μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που συμφώνησαν για το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν και η διεξαγωγή εκλογών έως τις 19 Φεβρουαρίου 2012.

Ο όρος αυτός, όμως, με την κρίση να χτυπά πλέον τον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι όρος έωλος. Και τούτο διότι μέσα στην κρίση είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου 2011.

Συνεπώς το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι μετέχοντες στην συγκυβέρνηση θα προτιμήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση χωρίς να υλοποιηθεί το πρόγραμμα ή να παρατείνουν το βίο της μέχρι την υλοποίηση του προγράμματος που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου 2011.

Στην ουσία πρόκειται για ψευτοδίλημμα. Ένας πολιτικός που έχει συναίσθηση του χρέους του προς την πατρίδα δεν θα μπει καν στη λογική να συζητήσει το θέμα αυτό. Για έναν πολιτικό που πάνω απ’ όλα σκέφτεται το χρέος του προς το λαό και το έθνος η απόφαση είναι αυτονόητη.  Θα επιλέξει την υλοποίηση του προγράμματος. Και όχι μόνο αυτό…

Ένας υπεύθυνος πολιτικός που γνωρίζει ότι τίποτα δεν θα διορθωθεί αν πρώτα απ’ όλα δεν διορθώσουμε τους εαυτούς μας…

Ένας υπεύθυνος πολιτικός που γνωρίζει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν αλλάξουμε το σπάταλο και διεφθαρμένο κράτος…

Ένας υπεύθυνος πολιτικός που γνωρίζει ότι πρέπει να γίνουν το ταχύτερο διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία που θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων…

Ένας τέτοιος πολιτικός θα κάνει προτάσεις και θα ζητήσει από αυτήν την Βουλή, από αυτήν την Κυβέρνηση, που χαίρει της ευρύτερης πλειοψηφίας που έτυχε οποιαδήποτε κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν, να νομοθετήσει προς την κατεύθυνση εκείνη που όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να κινηθεί το κράτος, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν τολμά να πράξει. Και τούτο επειδή θα δυσαρεστήσει κομματικούς φίλους και κυρίως τις κομματικές ταξιαρχίες των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών που αποτελούν τα σπλάχνα των δύο παλαιών κομμάτων.

Η Βουλή που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Παπαδήμου δεν υπάρχει μόνο για να χειροκροτεί στις τελετές, όπως αυτή για το Πολυτεχνείο, για τον συνήθη κοινοβουλευτικό έλεγχο και για τα ανώδυνα νομοσχέδια που έχουν περισσέψει στα συρτάρια των υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η Βουλή υπάρχει για να νομοθετεί. Και αν οι Βουλευτές αφεθούν ελεύθεροι να πράξουν το καθήκον τους και να ψηφίζουν κατά συνείδηση, όπως το Σύνταγμα ορίζει, τότε πολλές από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα ψηφισθούν.  Αρκεί να τολμήσει το μικτό Υπουργικό Συμβούλιο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ- ΛΑΟΣ και να αφήσει, έστω για λίγο, στην άκρη τις κομματικές σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς.  Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κοινά σημεία στα οποία μπορούν να συμφωνήσουν, πέρα από την συνέχιση της σκανδαλώδους χρηματοδότησής τους από το κράτος.

Κυβερνήσεις περιορισμένης ευθύνης δεν υφίστανται.

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να παράγουν έργο, πολύ περισσότερο όταν το έργο αυτό, όπως οι μεταρρυθμίσεις και τα κίνητρα για ενίσχυση της παραγωγής και την προσέλκυση επενδύσεων, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

 

Οι ελπίδες όλων των Ελλήνων, είτε ήταν υπέρμαχοι, είτε όχι της λύσης Παπαδήμου, έχουν στραφεί στον νέο Πρωθυπουργό.

Τα βάρη που καλείται να αναλάβει, και τα οποία άλλοι δημιούργησαν, είναι πολλά. Κανενός πολιτικού αρχηγού οι ώμοι- από τους συντελεστές της παρούσας κυβέρνησης- δεν μπορούσαν να σηκώσουν μόνοι τους αυτά τα βάρη. Η απόφαση για κοινή προσπάθεια δημιουργεί νέες ελπίδες και ανοίγει νέες προοπτικές.

Για το έργο αυτής της κυβέρνησης έχουν ακουσθεί και έχουν λεχθεί πολλά. To σημαντικότερο όμως έργο που έχει –και αυτό είναι δύσκολο, άμεσο και πιεστικό- είναι να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Ελλάδος στο εξωτερικό

Παρασκευή, 28 Οκτώβριος 2011 10:37

Εθνική Ντροπή

του Γιώργου Κοντογιάννη

 

 

  Αντί για ενότητα καλλιεργούν τον εθνικό διχασμό

 

Στα βιβλία του δημοτικού σχολείου διδαχθήκαμε ένα ποίημα του Γιάννη Πολέμη με τίτλο «Τι είναι Πατρίδα μας;».

Το ίδιο ερώτημα ήλθε στο μυαλό του καθενός εξ ημών όταν έβλεπε τις εικόνες από την Θεσσαλονίκη.

Αλήθεια τι είναι σήμερα η πατρίδα μας; Πώς εμείς, οι νεοέλληνες αντιλαμβανόμαστε την έννοια της πατρίδας; Και πώς την υπερασπιζόμαστε;

Προφανώς κάποιοι θεωρούν πατρίδα ό,τι και όσα τους ευνοούν.

Προφανώς κάποιοι άλλοι θεωρούν πατρίδα ό,τι και όσα μπορούν να χωρέσουν στο μυαλό τους.

Κυριακή, 25 Σεπτέμβριος 2011 13:03

Χρειάζεται εθνική πολιτική πανστρατιά

του Γιώργου Κοντογιάννη

 

Όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, τόσο στους διαδρόμους της Βουλής, όσο και δημοσίως, ακούγονται φωνές αντιπροσώπων του λαού, που καταλήγουν στο ίδιο κοινό συμπέρασμα:  Τη λύση στην κρίση μπορεί να τη φέρει μόνο μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Το γεγονός ότι όλο και πιο πολλοί παραδέχονται αυτό που εξ αρχής ήταν αυτονόητο για όσους σκέπτοντο ρεαλιστικά και εθνικά –και όχι κομματικά- είναι μεν παρήγορο, αλλά δεν αποτελεί και τη λύση του προβλήματος. Με διαπιστώσεις δεν βγαίνεις από τα αδιέξοδα. Χρειάζονται αποφάσεις και μάλιστα τολμηρές.

του Γιώργου Κοντογιάννη

 

 

Έστω και με τη μορφή σεναρίου επιστημονικής φαντασίας, μια από τις εγκυρότερες οικονομικές εφημερίδες της Γερμανίας, η Handelsblatt περιγράφει τις επιπτώσεις στην ευρωζώνη, από την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ.

Η ουσία του δημοσιεύματος είναι ότι η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ θα οδηγούσε και στην κατάρρευση της ευρωζώνης και στη δημιουργία, στη συνέχεια, μιας άλλης στενότερης ζώνης κοινού νομίσματος, μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Παράλληλα όμως θα αναφύονταν μια σειρά από προβλήματα που θα άλλαζαν όχι μόνο τα οικονομικά, αλλά και τα κοινωνικά και τα πολιτικά δεδομένα στην Ευρώπη, με κυριότερη, ίσως, δυσμενή επίπτωση ότι το όνειρο της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ως παγκόσμιας και κυρίαρχης οικονομικής δύναμης θα θαβόταν οριστικά, με αποτέλεσμα την πολιτική κυριαρχία των δυνάμεων εκείνων που όχι μόνο δεν θέλουν μια ενωμένη Ευρώπη, ζώσα και εύρωστη, αλλά επιθυμούν και τη διάλυσή της ως απόγονοι – είτε άμεσα, είτε έμμεσα- του δόγματος «διαίρει και βασίλευε».

του Γιώργου Κοντογιάννη

 

Η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι προϋπόθεση για να μη ληφθούν επί πλέον μέτρα είναι να εφαρμοσθούν όσα  έχουν μέχρι σήμερα ψηφισθεί, αποκαλύπτει το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδος.

Ζούμε σε μια χώρα στην οποία λαός και πολιτικοί συνηθίζουμε να λέμε ότι «ο μόνος νόμος που πρέπει να ψηφισθεί είναι η εφαρμογή των νόμων». Και το λέμε, αν και αναγνωρίζουμε το παράλογο της ρήσης, θέλοντας μόνο και μόνο να δείξουμε την ατολμία του πολιτικού μας συστήματος να είναι συνεπές προς τις δικές του αποφάσεις. Γιατί όταν ένας νόμος ψηφίζεται από τη Βουλή, η μη εφαρμογή του συνιστά παραβίαση του Συντάγματος. Άρα λοιπόν, το μόνο που κάνουμε είναι να παραδεχόμαστε τη γύμνια και την ασυνέπειά μας, την αναποφασιστικότητά μας αλλά και να αποκαλύπτουμε ότι είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων, αφού αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν είμαστε ικανοί ως πολιτικοί και ως εκπρόσωποι της πολιτείας να υλοποιήσουμε αυτό που οι ίδιοι αποφασίζουμε.

του Γιώργου Κοντογιάννη

 

 

Η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα θυμίζει την κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει τα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ αμέσως μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, το 1989.

Πολλά κράτη μόλις ξέφυγαν από την «προστασία» της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης, βρέθηκαν εκτεθειμένα στους κινδύνους και την απληστία των αγορών. Πολλές χώρες τότε ζήτησαν τη συνδρομή της Δύσης και σήμερα έχουν αρχίσει –μέσα από πολλές παλινωδίες – να βρίσκουν το βηματισμό τους. Δεκάδες τεχνικοί σύμβουλοι, από την πλευρά της Δύσης, μετέφεραν τις γνώσεις τους όχι μόνο σε θέματα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν ακόμα και αυτή τη λειτουργία της δημοκρατίας.

 

 του Γιώργου Κοντογιάννη

 

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι υπάρχουν κυβερνήσεις εθνικής ανάγκης. Μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό αποδείχθηκε ότι υπάρχουν και κυβερνήσεις κομματικής ανάγκης…

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι υπάρχουν κυβερνήσεις μεγάλων αλλαγών, τομών, μεταρρυθμίσεων. Μετά από τον τελευταίο ανασχηματισμό αποδείχθηκε ότι υπάρχουν κυβερνήσεις μετατάξεων…

Όμως ούτε με κυβερνήσεις περιορισμένης χρονικής διάρκειας, όπως η παρούσα που και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραδέχονται ότι είναι μια εκλογική κυβέρνηση, ούτε με κομματικές ισορροπίες, μπορεί να σωθεί η χώρα από την καταστροφή.

 

του Γιώργου Κοντογιάννη

 

 

Οι πλατείες γεμίζουν τα βράδια στο κέντρο της Αθήνας.

Οι πλατείες γεμίζουν από πολίτες που αυτοχαρακτηρίζονται αγανακτισμένοι.

Αγανακτισμένοι για τα μέτρα συνεχούς και άδικης λιτότητας.

Αγανακτισμένοι από την απουσία πραγματικής κυβέρνησης που να μπορεί να διαπραγματευθεί υπέρ των συμφερόντων του λαού.

Αγανακτισμένοι για την απουσία υπεύθυνης και αξιόπιστης αντιπολίτευσης.

Του Γιώργου Κοντογιάννη

Βουλευτή Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

 

Μέσα στο θολό κλίμα που επικρατεί στον τόπο μας, μέσα στην απαισιοδοξία και στην κατήφεια, μέσα στην απελπισία και στην απουσία ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, ο λαός επιζητεί να μάθει την αλήθεια. Την αλήθεια που όσοι γνωρίζουν του την κρύβουν, προφανώς για να καλύψουν δικά τους λάθη και παραλείψεις. Την αλήθεια που είναι αναγκαία για να γνωρίζει πού πατά, πού βρίσκεται, τι τον περιμένει ακόμα και για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να υφίσταται θυσίες;

 

Μόνο έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα δείχνει η άρνηση της ΝΔ να αποδεχθεί κάθε προσπάθεια για εθνική συνεννόηση και η εμμονή της να πετύχει κυβέρνηση αυτοδυναμίας!!!

Το δεύτερο, βέβαια, μόνο ως πολιτικό ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί, αφού μαθηματικά ούτε το άθροισμα των δύο μεγάλων κομμάτων, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν συγκεντρώνει ποσοστό αυτοδυναμίας.