130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Βουλευτές

γράφει ο Νάσος Αθανασίου.

 

Μιλάμε για τον δημόσιο υπάλληλο. Σωστά. Μιλάμε για τον συνταξιούχο. Δυο φορές, σωστά. Για το παιδί που δουλεύει στη ζυγοστάμιση-ευθυγράμμιση πότε θα μιλήσουμε; Για τα μαγαζιά της γειτονιάς που έκλεισαν, χωρίς να ευθύνεται η υπερεμπορικότητα της αγοράς, πότε θα γίνει σοβαρός λόγος;

Στην ιδιωτική οικονομία που αποτελούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αυταπασχόληση και στην οικογενειακή εταιρία υπάρχει η μεγάλη φτώχεια. Πώς θα αντιμετωπισθεί; Εκεί βρίσκεται ο κόμπος. Εκεί βρίσκεται και το κλειδί της επιτυχίας. Κανένα κόμμα στην υδρόγειο δεν μπορεί σήμερα να επιβιώσει αν είναι ανίκανο να κινήσει την αγορά ιδίως στο χαμηλότερο επίπεδό της.

του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

 

Πόσο ενδιαφέρουν τα κομματικά συνέδρια σήμερα τον μέσο Έλληνα που συμπιέζεται από τα πάμπολλα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία επιδεινώνει η σοβούσα οικονομική και κοινωνική κρίση; Αυτό είναι το εύλογο ερώτημα που γεννά η διεξαγωγή του 10ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες.

γράφει ο Νάσος Αθανασίου.

Ή αλλάζεις ή χάνεσαι! Ιδού το δίλημμα. Ανθρώπους σαν εμένα, που έχουν το βλέμμα του βατράχου (από κάτω προς τα πάνω), το ακλόνητο αυτό ιστορικό πόρισμα μπορεί να τους τρομοκρατήσει. Εκείνους που έχουν το βλέμμα του αετού (από πάνω προς τα κάτω) μπορεί να τους αφήνει αδιάφορους. Ας προσέξουμε, όμως. Το να είσαι αετός δεν συνεπάγεται ότι είσαι απρόσβλητος από τη μυωπία.

γράφει ο Νάσος Αθανασίου.

Αλληλοσυγκρούονται πάλι τα ιπποτικά τάγματα των Δικαίων- το δικαστικό, το εισαγγελικό και το πανεπιστημιακό. Οι άξεστοι χωρικοί παρακολουθούν άναυδοι. Τα μεγάλα Εγώ εξορμούν, φορώντας βαριές νομικές πανοπλίες και κρατώντας φοβερά ξίφη που τους παρέχουν άρθρα σοφών κωδίκων. Αρχιδικαστίνα μηνύει καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου. Το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στήριξε την αρχιδικαστίνα, με εξαίρεση τρία μέλη, τα οποία στα Εγώ της πλειοψηφίας ύψωσαν τα δικά τους Εγώ. Δεκατέσσερις καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου αντεπιτέθηκαν, εκδίδοντας ανακοίνωση στήριξης του συναδέλφου τους. Ξιφομαχώντας οι ιππότες του Νόμου κραυγάζουν υπέρ του κράτους δικαίου και της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος.

Στα λόγια και στις ευχές αποδείχθηκαν όλοι… υπεύθυνοι. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, κρατάμε ότι συμφώνησαν ενυπογράφως στη χάραξη μιας ελάχιστης εθνικής γραμμής για να αντιμετωπισθεί το μείζον ζήτημα μεταναστευτικών προσφυγικών ροών που τείνει να πάρει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας.

 

Γι’ αυτό και χαιρετίζουμε την απόφαση των πολιτικών αρχηγών, αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε πως η μέχρι τώρα στάση τους δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη. Τόσο μεγάλα προβλήματα όπως το προσφυγικό δεν μπορούν να εξαντλούνται σε… κείμενα διακριτικού ή φιλολογικού περιεχομένου για εσωτερική κατανάλωση. Η λύση σε τόσο μεγάλα προβλήματα, ναι μεν υπερβαίνει τα όρια ενός κράτους αλλά όμως έχει σχέση και με την ισχύ του κράτους που αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

 

Δυστυχώς η Ελλάδα είναι απλά και μόνο… εγκλωβισμένη.

γράφει ο Νάσος Αθανασίου.

 

Ζούμε σε συνθήκες πολέμου εν καιρώ ειρήνης. Παλαιότερα δεν θα μπορούσες να φανταστείς ότι υπάρχει τέτοια κατάσταση. Ο Ψυχρός Πόλεμος, που έληξε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν είδος ειρήνης, την οποία κρατούσαν στα πρόθυρα ενός πολέμου που φοβούνταν ν’ αρχίσουν. Δεν πρόκειται για κάτι ανάλογο. Μήπως βιώνουμε σήμερα έναν ειρηνικό πόλεμο; Με τόσο πόνο γύρω μας, ούτ’ αυτό θα μπορούσες να το πεις. Άλλωστε, ο ειρηνικός πόλεμος μπορεί να ’χει και καλό σκοπό.

 

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει οδηγήσει τη χώρα σε ένα διαρκή αναβρασμό και διχάζει την κοινωνία. Καλό είναι να σταματήσει να κρύβεται πίσω από δραματικές συνεδριάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύοντας ότι έτσι "αγοράζει χρόνο" και οι λύσεις θα έρθουν από μόνες τους.

Ο κ. Τσίπρας απέτυχε δραματικά σε όλα. Η ΝΔ δε φοβάται τις εκλογές και δε θα επιτρέψει η Κυβέρνηση να φουσκώνει το λογαριασμό και να ζητεί συναίνεση.

του Νάσου Αθανασίου.

Συνήθως απεχθάνομαι τους νεολογισμούς. Η απέχθειά μου ξεκίνησε από τη διαφωνία μου προς τους σύγχρονους λεξικογράφους, οι οποίοι σύρονται από το πλήθος, αντί εκείνοι να το σύρουν στον σεβασμό των κανόνων. Τώρα πια οι κανόνες στην ελληνική γλώσσα έχουν καταργηθεί, με αποτέλεσμα ένας ξένος που θέλει να μάθει ελληνικά να μην ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει. Νεαρός Γερμανός δάσκαλος που καταγίνεται στην εκμάθηση της γλώσσας μας με ρωτούσε: «αγαπούσε», ή «αγάπαγε» λέμε; «’Ηταν», «ήσαν» ή «ήσαντε» λέμε; Αφού λέμε «περπάταγε», γιατί δεν λέμε και «συμπάθαγε» (sic)! Θα μπορούσα να βρω πολλά καλύτερα παραδείγματα. Δεν πειράζει, θα τα βρείτε εσείς, αν βέβαια έχετε το κατάλληλο χούι. Τέλος πάντων, σιχαίνομαι πολλούς από τους νεολογισμούς, αλλά σήμερα ενδίδω στην ανάγκη να χρησιμοποιήσω μερικούς.

γράφει ο Νάσος Αθανασίου.


Στην πολιτική δεν υπάρχει Αη-Βασίλης. Ούτε μάγοι υπάρχουν. Ωστόσο, μπορούμε να αναρωτηθούμε: Τι καλό θα φέρει το νέο έτος; Ναι, καλό, είπα. Πριν αποστρέψετε το πρόσωπο, συλλογιστείτε μερικά απλά πράγματα…

Το 2016 μπορεί να είναι το έτος της οριστικής εξόδου από την κρίση. Τους επόμενους λίγους μήνες κρίνονται τα πάντα. Πρώτ’ απ’ όλα η απομείωση του χρέους, χωρίς την οποία ο Έλληνας δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα. Τι αποδείξεις υπάρχουν γι’ αυτό; Η ρητή ομολογία του ΔΝΤ ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο, καθώς και ο όρος απομείωσής του, που το ίδιο ανένδοτα θέτει για να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε ελληνικό πρόγραμμα. Για μείωση χρέους μίλησε ακόμη και ο χερ Σόιμπλε σε επιστολή του προς τα μέλη της Μπούντεσταγκ.

του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

 

Το έτος που αφήσαμε πίσω μας θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη όλων. Ακόμη κι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα σκύβουν με απορία στα όσα συνέβησαν στη διάρκειά του για να ανακαλύψουν τα πως και τα γιατί. Γιατί το 2015 συντελέσθηκε μια μεγάλη καταστροφή, με συνέπειες μακροπρόθεσμες και ακόμη άγνωστες ως προς το τελικό τους μέγεθος.

Αποκλειστικό αίτιο των όσων ζήσαμε αποτελεί η επικράτηση του παθογενούς λαϊκισμού, υπό τη μορφή της οξύμωρης συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Σε μια ατμόσφαιρα πρωτοφανούς επικράτησης μαζικών ψευδαισθήσεων, λαοπλάνοι και «μαθητευόμενοι μάγοι» της πολιτικής παρέσυραν την ελληνική κοινωνία, πείθοντάς την μάλιστα τρεις φορές, σε δοκινχωτικές περιπέτειες.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL