Τετάρτη, 30 Μάιος 2018 06:37

Ο Τσίπρας στον δρόμο προς τις κάλπες θα θυσιάσει τα πάντα

  Δημήτρης Τζελέπης

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ποτέ αυτή η κυβέρνηση δεν λειτούργησε σαν ρολόι. Είχε παλινωδίες, αντιφάσεις, πισωγυρίσματα και ήταν σε πολλά θέματα αγκυλωμένη στις ιδεοληψίες της. Δεν είχε και τον καλύτερο κυβερνητικό εταίρο, έναν εταίρο που ήταν μαζί για την πάταξη των μνημονίων και της κάθαρσης, αλλά ήταν χώρια σε πολλά θέματα. Όπου μας βολεύει είμαστε μαζί και όποτε όχι είμαστε χώρια.

 

Καθώς φτάνουμε και πλησιάζουμε στα τελευταία χιλιόμετρα του μνημονίου όπως λέει η κυβέρνηση, όλο και περισσότερο το θέμα των εκλογών έρχεται και ξανά έρχεται στο προσκήνιο. Το ερώτημα πότε θα γίνουν εκλογές, δεν μπορεί να το ξέρει κανείς, την απάντηση την γνωρίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και μόνο ο ίδιος μπορεί να προκηρύξει εκλογές. Πότε είναι καλύτερο για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ: τότε θα γίνουν εκλογές.

Άλλωστε εάν δεν τις κερδίσει, θα θέλει να έχει ένα καλό ποσοστό της τάξεως 20-25% για να μπορεί να έχει λόγο και μετά τις εκλογές, για να ακούγεται το κόμμα του. Ο πρωθυπουργός έχει ορίσει την ατζέντα και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές. Οι απαντήσεις μόνο άγνωστες δεν είναι, τις δείχνουν και τα τελευταία γεγονότα. Η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, η έξοδος από το μνημόνιο και το Σκοπιανό είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν μέχρι τις κάλπες. Πάντα όμως σε ένα κλίμα πολωτικό και διχαστικό.

Πρόοδος εναντίον συντήρησης θα λέει ο πρωθυπουργός, δημιουργικές συμμαχίες και προοδευτικές για να αφήσουμε την δεξιά στο περιθώριο όπως τους ζήτησε ο κ. Μπούλμαν. Αλλά ο κ. Μπούλμαν δεν κοιτάει ότι η Σοσιαλδημοκρατία δεν βρίσκει βηματισμό με τίποτα.

«Η καλή αριστερά που δεν έκανε τίποτα στον εμφύλιο, υπέστη όλα τα δεινά από το παρακράτος της δεξιάς». Θα προσπαθήσει ο πρωθυπουργός να αναστήσει ξανά την Αριστερά. Αλλά δεν θα καταφέρει. Γιατί ο κόσμος και οι πολίτες μπορεί να θέλουν να ξέρουν τι έγινε, αλλά αυτή είναι δουλειά των ιστορικών να τα παρουσιάσουν στην κοινωνία. Μην ξεχνάνε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΚΚΕ έχει πολλά βάρη που κουβαλάει στην εποχή από τον εμφύλιο και μετέπειτα.

Η έξοδος από το μνημόνιο ουσιαστικά δεν υπάρχει, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί μέχρι το 2022 σε υψηλά πλεονάσματα, σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και σε πολλές διάφορες μεταρρυθμίσεις και σε δεσμεύσεις για πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο, να μείνει ο ειδικός ΦΠΑ στα νησιά, να υπάρξουν νέες αντικειμενικές στα ακίνητα και να δει ξανά τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.

Μόνο έξοδος δεν είναι.

Το ΔΝΤ μένει, αλλά μπορεί και να μην μείνει. Χωρίς το ΔΝΤ οι αγορές δεν θα πάρουν το σωστό μήνυμα. Μνημόνιο με αυστηρή εποπτεία, με αιρεσημότητες και χωρίς λεφτά.

Αλλά ο Τσίπρας θα μοιράσει, εάν έχει το μαξιλαράκι, ένα είδος σαν την δέκατη τρίτη σύνταξη, θα ενισχύσει τους αδύναμους, τους φτωχούς κάνοντας τα όλα αυτά μετά τον Αύγουστο. Μετά από εκείνη την περίοδο θα μπορεί να προκηρύξει εκλογές. Μπορεί και μέσα στα Χριστούγεννα για να είναι το θέμα συζήτησης στα γιορτινά τραπέζια.

Ο Τσίπρας θα τα θυσιάσει όλα στον βωμό της εξουσίας. Δεν ξέρω εάν τα καταφέρει, αλλά η ελαστικότητα που τον διακρίνει μπορεί να προσκομίσει κάποια οφέλη.


 

Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!


Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιούνιος 2018 08:47

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημήτρης Τζελέπης

Δημήτρης Τζελέπης

Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.

Τελευταία από τον/την Δημήτρης Τζελέπης

Σχετικά αντικείμενα (με βάση την ετικέτα)

επιστροφή στην αρχή