130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τρίτη, 08 Μάιος 2018 21:19

Η βελούδινη επανάσταση της Αρμενίας, ο ρόλος της Ρωσίας και η σχέση της με την Ελλάδα

  Άρης Δημητρακόπουλος

γράφει ο Άρης Δημητρακόπουλος.

Μία ακόμα «βελούδινη επανάσταση» σε χώρα του πρώην Σοβιετικού Μπλοκ έλαβε χώρα στην ομοιοπαθή και συμπαθή για μας τους Έλληνες Αρμενία. Εκεί ο δημοσιογράφος, πολιτικός και βελούδινος επαναστάτης Νικόλ Πασινιάν με κύρια αιτήματα, τι άλλο(;) την πάταξη της διαφθοράς και τη βελτίωση του βιοτικού επίπεδου κατέβασε τον κόσμο στους δρόμους για να εκλεγεί πρωθυπουργός παρόλο που δεν διέθετε (!)κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όπως οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου διαισθάνονται πολλές φορές το γκολ να έρχεται έτσι κι εμένα ο συνδυασμός χώρας Πρώην Σοβιετικού Μπλοκ και βελούδινης επανάστασης μου προκάλεσε μια αίσθηση επερχόμενης καταστροφής.

 

Ο λόγος είναι η γεωπολιτική θέση της χώρας. Η Αρμενία η οποία βρίσκεται μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία ενώ βρίσκεται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση με το Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Ναγκόρνο- Καραμπάχ, την οποία η Αρμενία έχει de facto προσαρτήσει μετά τον πόλεμο του 1988-1994.Μάλιστα το 2016 το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της περιοχής αποκομίζοντας κάποια μικρά εδαφικά κέρδη. Η Τουρκία παρόλο που είναι αδελφό κράτος με το Αζερμπαϊτζάν, δεν επενέβη αποφασιστικά στο πλευρό του σε καμία απ τις πολεμικές αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί, αφού η περιοχή του Καυκάσου αποτελεί ζωτικό χώρο της Ρωσίας, η οποία έχει αναλάβει και ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων.

peiraiws-tourism

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αμυντικές δαπάνες του Αζερμπαϊτζάν ανέρχονται σε 1,5 δις δολάρια ενώ της Αρμενίας σε μόλις 450 εκατομμύρια. Γι αυτό το λόγο το Αζερμπαϊτζάν έχει τη δυνατότητα να αγοράζει όπλα σε διεθνείς τιμές (κυρίως απ τη Ρωσία), ενώ η Αρμενία βασίζεται σε αμυντικές συνθήκες με τη Ρωσία και συμφωνίες πώλησης όπλων σε προνομιακές τιμές για να διατηρεί την ισορροπία ισχύος.

Όπως γίνεται αντιληπτό οποιαδήποτε προσπάθεια αποκοπής της Αρμενίας από τη Ρωσική σφαίρα επιρροής πιθανόν να έχει ολέθριες συνέπειες, αφού θα τις στερούσε τον μοναδικό σύμμαχο στην περιοχή και θα την άφηνε στο έλεος Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν. Βέβαια ο Πασινιάν μέχρι στιγμής αρνείται κατηγορηματικά ότι στοχεύει σε κάτι τέτοιο και επικεντρώνεται κυρίως σε εσωτερικά ζητήματα.

Μπορούμε να πούμε ότι το τρίγωνο Ρωσία-Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν θυμίζει αρκετά το τρίγωνο ΗΠΑ-Ελλάδα-Τουρκία αφού και στις δύο περιπτώσεις έχουμε μια μεγάλη δύναμη η οποία είναι σύμμαχος δύο κρατών εκ των οποίων το ισχυρότερο είναι δυσαρεστημένο με το status quo και απειλεί συνεχώς να το ανατρέψει με πόλεμο και εχθρικές ενέργειες, κάτι που η μεγάλη δύναμη προσπαθεί να αποτρέψει διατηρώντας την ισορροπία ισχύος μεταξύ τους (πλουτίζοντας ταυτόχρονα απ το εμπόριο όπλων). Βέβαια λόγω της γεωγραφικής θέσης αλλά και του μεγαλύτερου μεγέθους Ελλάδας-Τουρκίας τα πράγματα εδώ είναι σαφώς πιο περίπλοκα. Παρ' όλες τις διαφορές όμως χρήσιμο θα ήταν να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον Καύκασο αφού μπορούμε να αποκομίσουμε χρήσιμα μαθήματα.
Φωτογραφία: By TheFlyingDutchman [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], from Wikimedia Commons

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Μάιος 2018 08:17

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Άρης Δημητρακόπουλος

Άρης Δημητρακόπουλος

Ο Άρης Δημητρακόπουλος είναι Πολιτικός Επιστήμονας με Διεθνολογικά ενδιαφέροντα, ενώ συχνά αντιμετωπίζει τα δημόσια θέματα με τρόπο καυστικά χιουμοριστικό.