130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Κυριακή, 29 Απρίλιος 2018 08:54

Συν κάτι ακόμη

  Νίκος Γκίκας

γράφει ο Νίκος Γκίκας.

Η προτεραιότητα στην επικοινωνιακή διαχείριση της εξόδου και όχι στην ουσία αυτής, εξανεμίζει τις ελπίδες αυτοκριτικής και αυτογνωσίας των τελευταίων ετών. Το διακύβευμα είναι προφανές και στηρίζεται στην πραγματικότητα ή την αυταπάτη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας ή τα σοσιαλιστικά κοινωνικά ευχολόγια.

Το πάρτι στις χρηματαγορές τελειώνει και η καταναλωτική φρενίτιδα των αγορών που στήριζε την ελληνική οικονομία σταδιακά μειώνεται. Το κλίμα στην παγκόσμια αγορά βαραίνει και γίνεται ασταθές, δυσκολεύοντας το αφήγημα της ανέφελης εξόδου. Η επιτυχία της σκοντάφτει στα capital control, στα spread που οδηγούν σε ακριβότερο δανεισμό, στην υπερφορολόγηση ως αναπτυξιακό εργαλείο και στον ανύπαρκτο δανεισμό στις επιχειρήσεις. Οι λογής αναπτυξιακές αναλαμπές που συχνά προπαγανδίζουν οι κυβερνώντες, εξαγωγές και αύξηση της μερικής έστω απασχόλησης, περισσότερο σχετίζονται με την παγκόσμια και ευρωπαϊκή ανάπτυξη παρά με τις συνθήκες της ελληνικής αναδιοργάνωσης.

peiraiws-tourism

Η υιοθεσία του ολιστικού αναπτυξιακού προγράμματος εστιάζει σε μικροπαροχές προς άγρα ψήφων, με λαϊκισμούς για συλλογικές διαπραγματεύσεις και ψίχουλα στον κατώτατο μισθό, παρά βαδίζει σε αναπτυξιακά μονοπάτια. Η δημιουργία κινήτρων όμως είναι εκείνη που εξασφαλίζει ανάπτυξη και όχι οι ρυθμίσεις και οι περιορισμοί. Τέτοια δυναμική μπορεί να υπάρξει μόνο με την προσέλκυση επενδύσεων, με δραστικά μικρότερη φορολογία, εξορθολογισμό και όχι ασφαλιστικά αντικίνητρα και επιπλέον άνοιγμα των αγορών και υπηρεσιών.

Αποκρύπτουν πως οι δείκτες ευμάρειας βελτιώνονται μόνο με υπερανάπτυξη και όχι με υπεραπόδωση εσόδων από τις καταρημαγμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την εξαθλιωμένη κοινωνία. Το ίδιο και οι μισθοί ανεβαίνουν μόνο με δραστική μείωση της ανεργίας, συνέπεια επενδύσεων, και όχι με διοικητικές πράξεις. Και επειδή οι τελικές συμφωνίες είναι χειρότερες από τα σενάρια που ακούγονται, οι εκπλήξεις είναι μπροστά μας. Η αερολογία τους θα διαπιστωθεί μόλις μεταφραστεί το πρόγραμμα σε νέα μέτρα και προϋποθέσεις. Οι εταίροι δεν τους εμπιστεύονται και ζητούν επιπλέον μεταρρυθμίσεις καθώς γνωρίζουν πως οι πανηγυρισμοί για το υπερπλεόνασμα αποτελούν αφαίμαξη των πολιτών και αδυναμία ουσιαστικής ανάπτυξης.

Παρά την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών φθίνει συνεχώς, ενώ οι ανισότητες διευρύνονται. Για αυτούς που εξαθλίωσαν την κοινωνία και την έθισαν στα επιδόματα και την ελεημοσύνη, δεν υπάρχει καμία αξιοπιστία πλέον. Όσο και αν η προπαγάνδα του συστήματος προσπαθεί να μας πείσει για το τέλος των μνημονίων, της επιτροπείας και της ανάπτυξης που έρχεται, η πραγματικότητα είναι σκληρή. Η εποπτεία θα είναι αυξημένη, ομολογώντας συν κάτι περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες, ενώ η ανάπτυξη θα χαροπαλεύει στο βούρκο των αριστερών ιδεοληψιών.

Η εσκεμμένη απραξία και η εγνωσμένη και προγραμματική αριστερίζουσα ιδεοληψία στην διοίκηση έχει φέρει τραγικά αποτελέσματα. Είναι βέβαιο πως η οργή του λαού από τις αυταπάτες, τις χειραγωγήσεις και τα παράλληλα προγράμματα, θα εκφραστεί στην κάλπη. Οι δανειστές το γνωρίζουν καλά και αναζητούν εξασφαλίσεις, αλλά σε καταστάσεις ευφορίας κανείς δε θέλει κακές ειδήσεις.


Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Νίκου Γκίκα πατήστε εδώ!


Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Νίκος Γκίκας

Νίκος Γκίκας

Ο Νίκος Γκίκας είναι αρθρογράφος στον τοπικό τύπο ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ τις Κυριακές