130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Κυριακή, 04 Μάρτιος 2018 08:05

Σαν το διάβολο το λιβάνι

  Νίκος Γκίκας

γράφει ο Νίκος Γκίκας.

Η χοροεσπερίδα της τοπικής ΝΟΔΕ αποτελεί γεγονός στις ημέρες μας. Βλέπεις πλέον υπάρχει ρεύμα προς τα δεξιά και τίποτε δεν θυμίζει τα πέτρινα χρόνια της εποχής του Σαμαρά.

 

Τρεις και ο κούκος τότε και όσο και να αγωνίζονταν ο τέως πρόεδρος, τα κουκιά ήταν μετρημένα. Κράτησε ωστόσο το ήθος και την παράταξη ψηλά και έπεσε μάχιμος στον αέρα της ανανέωσης. Τώρα τα απολωλότα πρόβατα επέστεψαν και μαζί τους τα χαμόγελα και η αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα. Ούτε εγωισμοί ούτε αυταπάτες πλέον.

Κοσμοπλημύρα λοιπόν στην χοροεσπερίδα και πολλές οι έννοιες για τον πρόεδρο. Όχι πως τα βρήκε όλα στρωμένα, αλλά η ολική απογοήτευση των περιπλανημένων και η θετική σκέψη της μάζας για την εξουσία απαλύνει παλιές εκκρεμότητες και δημιουργεί νέες προσδοκίες. Οι ομαδούλες άλλωστε στα θεωρεία, τα παραμάγαζα και οι παραγοντίσκοι από το παρελθόν πάντα υπάρχουν στις τοπικές οργανώσεις, προσπαθώντας να έχουν λόγο.

Εκείνο που ωστόσο έλλειπε από τις ομιλίες δεν ήταν η άφατη αγαλλίαση για τον Κυριάκο, αλλά το πνεύμα ανανέωσης αυτού. Κανείς δεν το ανέφερε. Ούτε καν ο νεότερος των ομιλητών. Σαν το διάβολο με το λιβάνι.

Μετά την φραξιονιστική πάλη λοιπόν με πολιτικούς όρους και αρχές, φαίνεται πως η ανανέωση στη τοπική οργάνωση ξεθωριάζει. Αν μη τι άλλο παραμένει βουβή και αντιπολιτεύεται λάθρα δι’ αντιπροσώπων.

Τα μέλη ωστόσο ψήφισαν ανανέωση για τον εκσυγχρονισμό του κόμματος. Έναν εκσυγχρονισμό που ξεκίνησε από το καταστατικό και τα οικονομικά, μέχρι το μητρώο και τα προγράμματα επιμόρφωσης των στελεχών, χάρη και στις άοκνες προσπάθειες του Γραμματέα αξιολόγησης και επιμόρφωσης στελεχών Χρ. Βλαχοκώστα που παραβρίσκονταν στην εκδήλωση. Και αυτή η ανανέωση οφείλει πρώτιστα να περνάει από το κόμμα προκειμένου να διαχυθεί στην κοινωνία ως νέος αέρας στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η εποχή των σερίφηδων τελείωσε. Πόσο ακόμη να βαστάξουν οι νεότεροι; Τους έπνιξε το γαλακτικό οξύ. Ο θείος για παράδειγμα, θα προσέφερε υψίστη υπηρεσία στο κόμμα και την πατρίδα κατ’ επέκταση εάν συγκέντρωνε τις δυνάμεις του και παραχωρούσε ευγενικά τη σειρά στον εξαίρετο συνονόματο ανιψιό. Δύο δεκαετίες σχεδόν στο στερέωμα, εμπεδώσαμε.

Έτεροι έπιασαν το νόημα έγκαιρα και καλοβλέπουν άλλες πολιτείες. Η πιθανή θέσπιση της απλής αναλογικής μάλιστα ίσως κάνει το θαύμα της. Άλλωστε μετά το τελευταίο κάζο είναι σχεδόν βέβαιο πως θα θέλουν να εκδιώξουν ανιδιοτελείς παραθεσμικούς και περιβάλλοντα. Περιπτώσεις πλαδαρής νοημοσύνης, νάρκισσων στελεχών της ρεκλάμας των social media αλλά και κύρια το αιτούμενο πως η ΝΔ δεν θα πρέπει να εκφράζει κομματική επετηρίδα ή οικογενειακή ολιγαρχία κληρονομικώ δικαίω, χρήζουν άμεσο έλεγχο.

Οργανισμός που δεν ανανεώνεται πεθαίνει. Αλλά οι αλλαγές δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε οι φορετοί επιβήτορες ξιπασμένων ελίτ. Τα διλλήματα είναι εμφανή. Η δημιουργική ανανέωση απαιτεί πρόσωπα, που θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δεν θα καλύπτονται πίσω από τις αυτάρεσκες φωνές του τοπικού πολιτικού κατεστημένου. Η ανάγκη της κοινωνίας είναι η αλλαγή και οι αλλαγές απαιτούν ρήξεις.  

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Απρίλιος 2018 13:15

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Νίκος Γκίκας

Νίκος Γκίκας

Ο Νίκος Γκίκας είναι αρθρογράφος στον τοπικό τύπο ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ τις Κυριακές