130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Κυριακή, 14 Ιανουάριος 2018 21:21

Η απελπιστικά προφανής λύση στην ονομασία

  Δημήτρης Κοντογιάννης

γράφει ο Δημήτρης Κοντογιάννης.

Πρώτα από όλα, ας ξεκαθαρίσουμε ότι το ιδανικό σενάριο για την Ελλάδα είναι να γίνει αποδεκτή μία ονομασία από τα Σκόπια όπου δεν θα περιέχεται ο όρος “Μακεδονία”. Οτιδήποτε άλλο απλά είναι αυτό που στο εξωτερικό αποκαλούν “damage control” και που εδώ θα λέγαμε διαχείρηση της ήττας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα πιθανά ονόματα που περιέχουν τη λέξη “Μακεδονία” είναι το ίδιο αρνητικά. Όχι, κάποια από αυτά είναι εντελώς καταστροφικά, ενώ κάποια άλλα δίνουν και κάποια διπλωματικά πλεονεκτήματα στην Ελλάδα.

 

Πριν όμως προχωρήσουμε, θα ξαναπώ αυτό που έγραψα πριν από τρεις ή τέσσερεις γραμμές (ανάλογα με το αν διαβάζετε από υπολογιστή ή κινητό). Το καλό σενάριο είναι χωρίς τη λέξη “Μακεδονία”. Εδώ θα μιλήσουμε ένα κακό σενάριο. Βγάλτε λίγο τον Αμβρόσιο από μέσα σας, κλειδώστε τον για πέντε λεπτά κάπου που να μην ακούει και διαβάστε αυτά που γράφω και όχι αυτά που νομίζετε ότι θέλω να πω.

Για όσους ακόμα δεν λένε να καταλάβουν: Χωρίς “Μακεδονία” καλό. Με “Μακεδονία” κακό. Το λύσαμε αυτό; Τέλεια!

Apotamieuw

Υπάρχει λοιπόν και ένας ακόμα τρόπος να βγει η Ελλάδα κάπως κερδισμένη: να προτείνουμε ένα όνομα που προφανώς ικανοποιεί τις απαιτήσεις και των δύο πλευρών, αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τα Σκόπια. Όχι, μη βιάζεστε, δεν εννοώ το Σλαβομακεδονία, είπαμε να μπορεί θεωρητικά να γίνει αποδεκτό από τα Σκόπια.

Αυτό που λέω είναι ένα όνομα που πραγματικά να πληροί το erga omnes (δηλαδή για κάθε πιθανή χρήση), έναν από τους περιορισμούς που θέσαμε στο Βουκουρέστι. Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, δείτε την πρόταση που διέρρευσαν οι Αλβανοί. Άλλο όνομα στο ελληνικό αλφάβητο, άλλο στο αγγλικό, άλλο στο κυριλικό. Οι Σκοπιανοί ως εθνότητα στη γλώσσα τους θα ονομάζονται «Μακεδόνες» και οι Μακεδόνες «Έλληνες Μακεδόνες», ενώ στα ελληνικά οι Σκοπιανοί ονομάζονται «Σλαβομακεδόνες» και οι Μακεδόνες «Μακεδόνες». Η γλώσσα τους στα ελληνικά θα είναι η «σλαβομακεδονική» ενώ για τους σκοπιανούς και διεθνώς θα είναι η «σύγχρονη μακεδονική». Απλά μπάχαλο, με σίγουρο αποτέλεσμα μετά από ελάχιστο χρόνο όλος ο κόσμος να υιοθετήσει το «Μακεδονία», «Μακεδόνες», σύγχρονη μακεδονική» κλπ και οι Έλληνες ως βλαμμένοι να πιστεύουμε ότι καταφέρνουμε κάτι αποκαλώντας τους με διαφορετικό όνομα.

Τι θα γινόταν όμως με το erga omnes; Τι θα γινόταν αν παίρναμε κάτι στο οποίο συμφωνούν και του αλλάζαμε τα φώτα; Ας κρατήσουμε αυτό που διέρρευσαν τα αλβανικά ΜΜΕ, το «Νέα Μακεδονία», αλλά ας το δούμε λίγο από τη δική τους πλευρά: Nova Makedonija. Μάλιστα. Ας το κάνουμε λοιπόν μία λέξη και ας το χρησιμοποιήσουμε παντού, σε βαθμό μανίας. Το όνομα λοιπόν για τους σκοπιανούς θα είναι “Novamakedonija”, για τους αγγλόφωνουν “Novamakedonija” και για εμάς “Νοβαμακεντόνιγια”. Οι κάτοικοι αντίστοιχα θα είναι “Novomakedonski”, “Novomakedonians” και “Νοβομακεντόνες”. Η γλώσσα τους θα είναι η “Novomakedonski jazik”, “Novomakedonic” και “Νοβομακεντονικά”.

Έχοντας πάντα κρυμμένο τον Αμβρόσιο, τι σας φαίνεται καλύτερο για την Ελλάδα; Να λέει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη Γιουροβίζιον ότι «τώρα συμμετέχει ο Μακεδόνας» ή «τώρα συμμετέχει ο Νοβομακεδόνας»; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη.

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς σκέφτεστε «έλα μωρέ,σελίγο καιρό θα το αλλάξουν και θα λέγονται Μακεδόνες και Μακεδονία», αλλά υποτιμάτε την εκπληκτική αδιαφορία των ξένων. Αυτή η αδιαφορία είναι που μας έφτασε να λέει όλος ο κόσμος τα Σκόπια “Μακεδονία”, και ο λόγος είναι πολύ απλός. Όταν βλέπουν κάτι να λέει μπουρουμπουρουμπουρουμπουρου Μακεδονία, θα πουν Μακεδονία γιατί δεν θα ασχοληθούν περισσότερο. Αν δουν κάτι να λέει Νοβομακεντόνιγια θα πουν Νοβομακεντόνιγια γιατί δεν νοιάζονται να ασχοληθούν ούτε δευτερόλεπτο παραπάνω. Αν κάποιος νομίζει το αντίθετο, θυμηθείτε ότι έμαθαν να λένε τον γλωσσοδέτη Τσεχοσλοβακία και δεν το έκοψαν ποτέ σε Τσεχία ή Σλοβακία γιατί πολύ απλά δεν νοιάζονται, όπως και εσύ αναγνώστη δεν νοιάζεσαι. Έχεις ακούσει ποτέ να λένε «λέω να επισκευτώ το καλοκαίρι τις Κάτω Χώρες για να δω τις τουλίπες, τις πόρνες στις βιτρίνες και τα χασισοκεκάκια»; Όχι, γιατί κανένας δεν λέει την Ολλανδία «Κάτω Χώρες», παρά το ότι δεν υπάρχει χώρα Ολλανδία. Γιατί; Γιατί το «Κάτω Χώρες» δεν είναι στην πράξη erga omnes, οπότε ο καθένας αναφέρεται στην χώρα και τους κατοίκους της με το όνομα που τους διαβάζει στην οθόνη του.

Το erga omnes και η γραφή σε μία λέξη, παρόλο που δεν είναι το ιδανικό σενάριο, είναι η μόνη περίπτωση για να γλιτώσουμε από όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται η κακή λύση του να υπάρχει ο όρος “Μακεδονία”, ενώ ταυτόχρονα αφήνει τους Σκοπιανούς χωρίς ουσιαστική διεκδίκηση σε οτιδήποτε Μακεδονικό και όχι Νοβομακεντονικό, είτε αυτό είναι ιστορικό είτε εδαφικό. Είναι τόσο καλή λύση, που -παρά τις εντονότατες πιέσεις των ΗΠΑ- αμφιβάλλω ότι θα υπερψηφιστεί από τα απαραίτητα 2/3 της Βουλής των Σκοπίων για να περαστεί ως όνομα στο Σύνταγμα, με αποτέλεσμα να υπάρξει, έστω και έτσι, μια κάποια διπλωματική νίκη για την Ελλάδα.

Τώρα μπορείτε να ξεκλειδώσετε τον Αμβρόσιο, αλλά μη του πείτε για αυτά που διαβάσατε. Μάλλον δεν θα τα καταλάβει και θα χαλάσετε τον χρόνο σας.
Για να διαβάσετε δωρεάν το βιβλίο του Δημήτρη Κοντογιάννη "Δεν έχουμε Δημοκρατία: Μια κάπως μποέμ απόδειξη για κάτι που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζαμε", πατήστε εδώ!

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Ιανουάριος 2018 21:28

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημήτρης Κοντογιάννης

Δημήτρης Κοντογιάννης

Ο Δημήτρης Κοντογιάννης είναι ο διαχειριστής του apopseis.gr.