130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τρίτη, 26 Σεπτέμβριος 2017 07:27

Οι αναποφάσιστοι ορίζουν την στρατηγική για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

  Γιώργος Κοντογιάννης

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Η Δευτέρα ήταν μια σημαντική, πολιτικά, ημέρα.

Από τη μια η διαδικασία στη Βουλή για τη συζήτηση επί του αιτήματος της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το λεγόμενο «Καμμένος gate», έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι Τσίπρας και Καμμένος «θα πάνε μαζί μέχρι τέλους». Και προκειμένου να μετατεθεί όσο πιο πολύ προς τα πίσω το «τέλος», οι δύο εταίροι είναι αποφασισμένοι να επιχειρήσουν να μας πείσουν ότι ποτέ δεν ψήφισαν μνημόνια, ότι ποτέ δεν ψήφισαν φορολογικά μέτρα, πως για ό,τι έκαναν έφταιγε η κακιά δεξιά.

 

Από την άλλη η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) εξακολουθεί να δείχνει διψήφια τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ (στις 13 μονάδες), μόνο που αυτή τη φορά η διαφορά έχει μειωθεί κατά 5%, καθώς η ΝΔ έχασε 2,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 2,5%.

Και βέβαια όλοι περιμέναμε ότι το αστικό αγωνιστικό πάθος των ψηφοφόρων της ΝΔ θα επηρεαζόταν από το καλοκαίρι και ο οίστρος τους θα μειωνόταν, αλλά περίμενε κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα άρχιζε να «τσιμπάει» σε ποσοστά και να ανακάμπτει;

pos-peiraiwsΗ απάντηση είναι ότι κάθε λογικός πολιτικός παρατηρητής θα περίμενε μια τέτοια εξέλιξη. Θα περίμενε και την κόπωση των ψηφοφόρων της ΝΔ αλλά και την συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση παρουσιάζει ως επιτυχία της τη μικρή βελτίωση στα δημοσιονομικά μεγέθη σε σχέση με την καταστροφή που η ίδια είχε προκαλέσει το 2015 και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα τεχνητής ευφορίας ότι όλα πάνε καλά και βγαίνουμε οσονούπω από τα μνημόνια. Εκείνο, βέβαια που ξεχνάει να πει είναι ότι τον Αύγουστο τυπικά –και μόνο- θα τελειώσει το γ’ πρόγραμμα που η ίδια προκάλεσε, ενώ τα επίχειρα της πολιτικής της και του αδήλωτου δ΄ προγράμματος, θα τα πληρώνουμε για μια ολόκληρη γενιά. Αυτά όμως οι πολίτες θα αρχίσουν να τα συνειδητοποιούν από το καλοκαίρι του 2018 και μετά, όταν θα συνεχίσουν να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ και κάθε λογής φόρο που η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου επέβαλε.

Στην πορεία προς την τυπική έξοδο από το μνημόνιο, η κυβέρνηση θα κάνει κυριολεκτικά πλύση εγκεφάλου στους πολίτες για τα ευεργετικά αποτελέσματα της πολιτικής της και το success story των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο λαός, ωστόσο, θα συνεχίσει να πληρώνει…

Και βέβαια, σε εκείνο το χρονικό σημείο, πριν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής του κ. Τσίπρα θα τα πληρώνει για πολλά ακόμη χρόνια, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν, ότι ενδεχομένως επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό, με στόχο να «ψαλιδίσει» όσο μπορεί τη νίκη της ΝΔ και να της στερήσει την αυτοδυναμία. Αυτό που θέλει ο κ. Τσίπρας είναι να μη μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να σχηματίσει κυβέρνηση και να έχουμε ξανά εκλογές, αλλά αυτή τη φορά με απλή αναλογική (όπως έχει ψηφίσει) ώστε ο ίδιος να μείνει «ζωντανός» στο πολιτικό παιχνίδι.

Η ΝΔ λοιπόν στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, πέρα από το διαρκές αίτημα για εκλογές που μπορεί ξανά, αλλά σταδιακά, να δημιουργήσει προσδοκίες και να ενισχύσει την κομματική συσπείρωση, πρέπει να βρει ένα στοιχείο που θα εμπνεύσει όχι μόνο τους οπαδούς και ψηφοφόρους της, αλλά το σύνολο του ελληνικού λαού.

Το όραμα για ανάπτυξη που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είναι ένα τέτοιο στοιχείο, αλλά χρειάζεται περισσότερη και μεγαλύτερη εξειδίκευση. Η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έλθει μόνη της. Χρειάζονται κίνητρα. Και μεγαλύτερο κίνητρο είναι η μείωση της φορολογίας και η πάταξη της γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά στην έγκριση επενδύσεων.

Πιστεύουμε ότι στο Συνέδριο Θέσεων και Αρχών της ΝΔ θα έχουμε περαιτέρω εξειδίκευση της πολιτικής αυτής ώστε όχι μόνο να γίνει κατανοητή αλλά να γίνει κτήμα των Ελλήνων πολιτών.

Ο λαός πρέπει να καταλάβει ο ίδιος σε τι και πώς θα ωφεληθεί αν έλθουν επενδύσει στη χώρα και αν η αγορά αρχίσει να κινείται και οι επαγγελματίες αντί να μειώνουν τις δραστηριότητές τους τις επεκτείνουν.

Πρέπει να γίνει κατανοητό τι όφελος θα έχει κάθε ελληνική οικογένεια, κάθε άνεργος και κάθε πολίτης. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ένα κίνημα υπέρ της πολιτικής Μητσοτάκη, γιατί ο κάθε Έλληνας θα αναγνωρίζει στην πολιτική που εξαγγέλλει τον εαυτό του και το δικό του προσωπικό όφελος.

Είναι δεδομένο ότι βαδίζοντας προς το τέλος της τετραετίας και την τυπική έξοδο από το μνημόνιο, που θα έχει προηγηθεί, οι Ευρωπαίοι δανειστές, αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, θα γίνονται χαλαρότεροι. Άλλωστε και αυτοί θέλουν να τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα με το πρόβλημα που λέγεται «Ελλάδα», μιας και τα προβλήματα που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό της Ευρώπης και κυρίως η άνοδος της ακροδεξιάς, δεν χωρούν αναβολή. Και αυτό είναι ένα δεδομένο που θα θελήσει να εκμεταλλευθεί ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι εκεί που πρέπει να στρέψει την προσοχή του είναι σε ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων (περίπου 26%), που δηλώνει αναποφάσιστο. Είναι ψηφοφόροι που διακατέχονται από αντιδεξιά σύνδρομα, δεξιοί που διακατέχονται από αντιμητσοτακικά σύνδρομα, αλλά και δύσπιστοι πολίτες, ψηφοφόροι που έχουν απογοητευθεί από τους πάντες. Όπως έδειξαν και οι γερμανικές εκλογές αυτούς τους ψηφοφόρους δεν πρέπει να τους θεωρεί κανείς δεδομένους, ούτε στις αναγωγές ψήφων, ούτε στην κάλπη. Πρέπει πρώτα να πεισθούν να πάνε να ψηφίσουν και δεύτερον να μη ξανακάνουν το ίδιο λάθος και να υποκύψουν στον λαϊκισμό. Είναι οι πιο δύσκολοι ψηφοφόροι και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια. Δεν μπορείς να τους προσεγγίσει κανείς με ψέματα, γιατί έχοντας καεί από το χυλό θα φυσάνε και το γιαούρτι, αλλά δεν πρέπει και να τρομάξουν από προσεγγίσεις και εξαγγελίες που θα δικαιολογήσουν την πολεμική της κυβέρνησης περί «νεοφιλελευθερισμού» της ΝΔ.

Το βέβαιο είναι ότι εισερχόμεθα σε μια άκρως ενδιαφέρουσα πολιτική περίοδο. Η ΝΔ έχει όλα τα εχέγγυα για να πείσει αυτούς τους ψηφοφόρους. Αλλά για να επιτύχει μια μεγάλη και θριαμβευτική νίκη πρέπει να κρατήσει και τους δικούς της, τους παραδοσιακούς. Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται η ΝΔ να ανοίξει ακόμα πιο πολύ τις θύρες της. Να μπουν όλοι μέσα και να έχουν ρόλο όσοι περισσότεροι γίνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά που πέτυχε μέχρι σήμερα η ΝΔ σε καιρό πολιτικής ηρεμίας, το 47% του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και το 45% του Κώστα Καραμανλή, τα πέτυχε με την πολιτική της «ανοιχτής αγκαλιάς» από την πλευρά των προέδρων της. Μια πολιτική που δεν είχαν ενστερνιστεί βέβαια εξ αρχής, αλλά στην πορεία ακολούθησαν και βγήκε σε καλό για την παράταξη και για τη χώρα.

Ανάλογη πολιτική επιβάλλεται και σήμερα. Η ΝΔ πρέπει να γίνει μια «ανοιχτή αγκαλιά» για κάθε Έλληνα που πιστεύει ότι με την πολιτική της μπορεί να επανέλθει η ελπίδα στη χώρα. Μια «ανοιχτή αγκαλιά» που προϋποθέτει αυτό που έλεγε πάντα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, το «περίσσευμα καρδίας» του ηγέτη της.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Σεπτέμβριος 2017 07:54

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Γιώργος Κοντογιάννης

Γιώργος Κοντογιάννης

Πρώην Βουλευτής Ηλείας, πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας το 1962. Έγγαμος με τη Σοφία Χίντζιου και πατέρας δύο αγοριών.

Επάγγελμα:
Δημοσιογράφος.


Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες

Εξελέγη βουλευτής του Νομού Ηλείας με τη Ν.Δ. για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2004 και επανεξελέγη το 2007, το 2009 και το 2012. Από τον Ιανουάριο έως το Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Από το 2004 έως το 2007 μετείχε ως Γραμματέας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και ως Μέλος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών. Τον Οκτώβριο του 2007 εξελέγη Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Από το  2007 έως και τον Ιανουάριο του 2008 μετείχε ως Μέλος στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στην  Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και Ειδική Επιτροπή Περιφερειών. Το 2009 και μετά μετέχει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.


Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες

Διετέλεσε πολιτικός συντάκτης στην ΕΡΤ και στις εφημερίδες Απογευματινή, Ελεύθερος (1998-1993) και Εστία (1984). Αρχισυντάκτης στην Απογευματινή της Κυριακής (1999-2002). Αρθρογράφος στις εφημερίδες του Πύργου Πατρίς και Πρώτη (2002). Συνεργάτης στην εφημερίδα Εξπρές, μηνιαία περιοδικά και σε επαρχιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στην εκδιδόμενη από το κόμμα της Ν.Δ. εβδομαδιαία εφημερίδα Νέα Πορεία (1980-1981). Από το 1980 συνεργάτης του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. και εκ των επιτελικών στελεχών του από το Μάρτιο του 1997.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΗΣΑΠ (1989).

Εκ των συγγραφέων της σειράς βιβλίων «Ελλήνων Χρόνος» και «Ελληνισμός και Ορθοδοξία». Έχει γράψει επίσης το βιβλίο «Η Ηλεία στην Ελλάδα της Ευρώπης και της Aνάπτυξης».

Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών Ηλιούπολης και του Ομίλου «Πολιτεία Ήλιδας Ολυμπίας».

Ενεργό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ από το 1976 και στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Οικονομικού της Νομικής (1983-1988).


Διεύθυνση e-mail

g-kont@otenet.gr, giorgoskontogiannis1@gmail.com