130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τρίτη, 08 Αύγουστος 2017 07:31

Ποιο κόμμα θα δεχθεί να ρίξει «σωσίβιο» στον ΣΥΡΙΖΑ;

  Γιώργος Κοντογιάννης

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Στην κοινοβουλευτική μας δημοκρατία η κυβέρνηση προσφεύγει σε εκλογές όποτε το κρίνει ο πρωθυπουργός ή αν αναγκασθεί εκ των πραγμάτων επειδή έχει απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 

Η απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από το σημερινό συνονθύλευμα γιαλατζί αριστεράς και εθνικολαϊκισμού είναι δύσκολο να συμβεί λόγω του πάθους που έχουν και τα δύο κυβερνητικά κόμματα για την εξουσία.

Το τελευταίο διάστημα όμως επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να βλέπει και την «επόμενη μέρα», αρχίζει να προτάσσει την αριστερή ατζέντα του, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον κυβερνητικό του εταίρο.

Με δυσκολία «κατάπιε» η παρέα Καμμένου την απόφαση Γαβρόγλου για τη σημαία γιατί έρχεται σε αντίθεση με όσα η ίδια υποστηρίζει. Ιδιαίτερη δυσκολία όμως υπάρχει στο να αποδεχθούν οι ΑΝΕΛ αποφάσεις ή ρυθμίσεις που αφορούν σε ζητήματα που έχουν σχέση με την λεγόμενη «αριστερή ατζέντα» των αποφάσεων της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως με εκείνα που αφορούν τον γάμο μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών ή την υιοθεσία εκ μέρους τους παιδιών ως ζευγάρια.

Πρόκειται για ζητήματα που ανατρέπουν αρχές και αξίες παραδοσιακές της ιδεολογίας που φέρεται να εκπροσωπούν οι ΑΝΕΛ και πιθανόν να μη δώσουν την ψήφο τους ή να απόσχουν από μια ψηφοφορία, επί των συγκεκριμένων θεμάτων, στη Βουλή.

yellows-peiraiwsΣτην προηγούμενη περίπτωση επί του Συμφώνου Συμβίωσης οι ΑΝΕΛ δεν είχαν δώσει την ψήφο τους. Την έδωσαν όμως, επειδή η συγκεκριμένη ρύθμιση υπήρχε ως προγραμματική πρόβλεψη και στο πρόγραμμα άλλων κομμάτων, πολλοί βουλευτές – και της ΝΔ- κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τώρα όμως οι πολιτικές συνθήκες έχουν αλλάξει. Άσχετα αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με την προωθούμενη ρύθμιση, το ερώτημα που πρέπει να τεθεί σε όλα τα κόμματα είναι αν στο όνομα ακόμα και μιας ευεργετικής κοινωνικής ρύθμισης, πρέπει να δοθεί «φιλί της ζωής» σε μια κυβέρνηση της οποίας ο επιθανάτιος ρόγχος έχει ήδη αρχίσει να ακούγεται κι έξω από την αίθουσα της εντατικής.

Κανείς δεν λέει ότι αν η κυβέρνηση δεν λάβει πλειοψηφία στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου θα έχει την ευαισθησία να παραιτηθεί και να πάει σε εκλογές. Στην περίπτωση που κάποιο νομοσχέδιο δεν υπερψηφισθεί ο κ. Τσίπρας δεν θα αποδεχθεί ότι έχει χάσει τη δεδηλωμένη οπότε θα προσφύγει στο λαό. Η αμέσως επόμενη κίνησή του θα είναι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να θέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κ. Καμμένου προ των ευθυνών της. Ποιο λοιπόν θα είναι το κέρδος της Αντιπολίτευσης σε μια περίπτωση που δεν ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που η ίδια συμφωνεί αν δεν υπάρξει το πρακτικό θετικό πολιτικό αποτέλεσμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;

Στην περίπτωση που τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφασίσουν να μη ψηφίσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο, στο οποίο ορισμένα εξ αυτών συμφωνούν, τότε θα καταδειχθεί με τον πιο ξεκάθαρο και απόλυτο τρόπο η απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόκληση ενδοκυβερνητικού προβλήματος, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, θα αποτελέσει μια νίκη ουσίας και όχι απλά νίκη στα σημεία, για την Αντιπολίτευση. Ο Καμμένος έχει ανάγκη την κυβέρνηση για την στήριξη που το προσφέρει στην υπόθεση Γιαννουσάκη – Noor1. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ανάγκη τους ΑΝΕΛ για να περάσει μια δική του προγραμματική ρύθμιση στην οποία όμως διαφωνεί το κόμμα Καμμένου. Το αποτέλεσμα κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι… Άλλωστε όταν το πλοίο βουλιάζει κάθε ποντίκι τρέχει να σώσει τη δική του ζωούλα…

Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης – συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ- θα πρέπει να σκεφθούν τι αξίζει περισσότερο: Η υπερψήφιση μιας αμφιλεγόμενης (ή ακόμα και θετικής) από το σύνολο του κόσμου κοινωνική μεταρρύθμιση ή να μπει ένα σοβαρό εμπόδιο ή ακόμα και φρένο στην κατηφόρα που μας οδηγεί αυτή η κυβέρνηση; Γιατί δεν είναι δυνατόν να συμβαδίσει η λογική του να ζητούν το σύνολο των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης να φύγει μια ώρα αρχύτερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και όταν δίνεται η ευκαιρία να της δώσουν ένα σοβαρό πλήγμα που πιθανόν οδηγήσει και σε πολιτικές εξελίξεις, οι ίδιοι πολιτικοί αρχηγοί να της δίνουν το «φιλί της ζωής».

Η κοινωνία που υποφέρει από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως πρώτιστο καθήκον των κομμάτων θεωρεί την εκδίωξη από την εξουσία της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε μεταπολιτευτικά η χώρα, ώστε να πάψει να γίνεται κακό στον τόπο. Όλα τα υπόλοιπα –όσο θετικά και αν είναι- έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Γιατί τις επιπτώσεις από τη συνέχιση της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα τις υποστούν με την ίδια σφοδρότητα και τα ετερόφυλα και τα ομόφυλα ζευγάρια…Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Αύγουστος 2017 07:42

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Γιώργος Κοντογιάννης

Γιώργος Κοντογιάννης

Πρώην Βουλευτής Ηλείας, πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας το 1962. Έγγαμος με τη Σοφία Χίντζιου και πατέρας δύο αγοριών.

Επάγγελμα:
Δημοσιογράφος.


Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες

Εξελέγη βουλευτής του Νομού Ηλείας με τη Ν.Δ. για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2004 και επανεξελέγη το 2007, το 2009 και το 2012. Από τον Ιανουάριο έως το Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Από το 2004 έως το 2007 μετείχε ως Γραμματέας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και ως Μέλος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών. Τον Οκτώβριο του 2007 εξελέγη Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Από το  2007 έως και τον Ιανουάριο του 2008 μετείχε ως Μέλος στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στην  Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και Ειδική Επιτροπή Περιφερειών. Το 2009 και μετά μετέχει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.


Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες

Διετέλεσε πολιτικός συντάκτης στην ΕΡΤ και στις εφημερίδες Απογευματινή, Ελεύθερος (1998-1993) και Εστία (1984). Αρχισυντάκτης στην Απογευματινή της Κυριακής (1999-2002). Αρθρογράφος στις εφημερίδες του Πύργου Πατρίς και Πρώτη (2002). Συνεργάτης στην εφημερίδα Εξπρές, μηνιαία περιοδικά και σε επαρχιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στην εκδιδόμενη από το κόμμα της Ν.Δ. εβδομαδιαία εφημερίδα Νέα Πορεία (1980-1981). Από το 1980 συνεργάτης του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. και εκ των επιτελικών στελεχών του από το Μάρτιο του 1997.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΗΣΑΠ (1989).

Εκ των συγγραφέων της σειράς βιβλίων «Ελλήνων Χρόνος» και «Ελληνισμός και Ορθοδοξία». Έχει γράψει επίσης το βιβλίο «Η Ηλεία στην Ελλάδα της Ευρώπης και της Aνάπτυξης».

Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών Ηλιούπολης και του Ομίλου «Πολιτεία Ήλιδας Ολυμπίας».

Ενεργό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ από το 1976 και στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Οικονομικού της Νομικής (1983-1988).


Διεύθυνση e-mail

g-kont@otenet.gr, giorgoskontogiannis1@gmail.com