130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Κυριακή, 18 Ιούνιος 2017 07:03

Προετοιμάζουν με πάθος το επόμενο λάθος τους

  Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης

γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Η εικόνα της Ελλάδας ως αποτυχημένου κράτους εδραιώνεται. Ψηφίδες που συνθέτουν την εικόνα αυτή προσφέρονται από την κοινωνία μας αφειδώς: από τους εγχώριους Ταλιμπάν που επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον πρώην πρωθυπουργό στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο λεηλατούν μέρα παρά μέρα, μέχρι τη ρεμβάζουσα κυβερνητική πλειοψηφία που λαφυραγωγεί το κράτος, παραβιάζοντας κατ' εξακολούθηση το Σύνταγμα, η Ελλάδα δείχνει, ολοένα και περισσότερο, ότι είναι μια χώρα με εγγενές πρόβλημα διακυβέρνησης.

Ήδη, από το πρώτο Μνημόνιο, η αποδοχή, και κυρίως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, προχωρούσε «με το χειρόφρενο». Συνεχείς καθυστερήσεις και αναβλητικότητα μαζί μ' ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα που συντηρούσε η αντιμνημονιακή ρητορική οδήγησαν στην πεποίθηση των εταίρων ότι οι κυβερνήσεις, με κορυφαία την κυβέρνηση Τσίπρα, δεν έχουν την «ιδιοκτησία» τους, δηλαδή δεν πιστεύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα.

pos-peiraiwsΗ πλειοψηφία των υπουργών και των στελεχών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πιστεύει ότι οι δικές τους δοξασίες και πεποιθήσεις είναι αρκετές όχι μόνο για να αντιπαρατεθούν στις «νεοφιλελεύθερες» μεταρρυθμίσεις, αλλά και να μας οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση. Οταν δεν ξιφουλκούν ανοιχτά εναντίον των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη ψηφίσει, προσποιούνται με την underdog αισθητική τους ότι τους τις επιβάλλουν οι κακοί ξένοι.

Κι ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητά εχθρούς στον πλανήτη, η συνεχιζόμενη άρνησή της να υιοθετήσει τις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική, στη Δικαιοσύνη να παρέξει ασφάλεια δικαίου στους εγχώριους και αλλοδαπούς επενδυτές και στη δημόσια γραφειοκρατία να μετατραπεί από βραχνάς σε αρωγό των προσπαθειών της οικονομίας να ανακάμψει, φοβούμαι ότι μας οδηγεί στην επόμενη σκηνή του δράματος.

Το έλλειμμα διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί να καταλήξει σ' ένα επόμενο Μνημόνιο, που θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη επιτροπεία της χώρας. Εννοούμε μ' αυτό την επέκταση του έλεγχου και στα υπόλοιπα, πλην των οικονομικών, πεδία πολιτικής. Η πορεία προς αυτό το μη δημοσιονομικό Μνημόνιο συντελείται ήδη, την ώρα που η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί στην κοινωνία την προσδοκία της εξόδου μας από τα Μνημόνια.

Σήμερα επείγει η άμεση αλλαγή πλεύσης της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε να δημιουργεί συναινέσεις αντί για διχασμούς, να παραμερίζει και όχι να θέτει εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, να αξιοποιεί τις δυνάμεις των νέων επιστημόνων αντί να τους ωθεί στην αναζήτηση τύχης στο εξωτερικό.

Χρέος των δυνάμεων που εμφορούνται από τις αξίες της ανοιχτής κοινωνίας είναι να προτείνουν το σχέδιο αυτών των αλλαγών (κι όχι απλώς να δηλώνουν ότι το έχουν), προσπαθώντας να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους, συμπεριλαμβανόμενων των απογοητευμένων και παραιτημένων Ελλήνων που πίστεψαν στις ιδεοληψίες και στα μυθεύματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Εμείς πρέπει να προχωρήσουμε με γνώση και τόλμη αφήνοντας τον κ. Τσίπρα να προετοιμάζει ως άλλος μπρεχτικός κύριος Κόινερ το επόμενο λάθος του με πάθος.Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Ιούνιος 2017 07:22

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης

Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης

Πρ. Βουλευτής Επικρατείας με Το Ποτάμι και γραμματέας της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

 

http://www.inerp.gr


Είμαι νομικός (Πανεπιστήμιο Αθηνών), με διδακτορική διατριβή στην Κοινωνιολογία του Δικαίου (Πανεπιστήμιο Bielefeld, Γερμανία). Η πρώτη μου επαγγελματική ενασχόληση με το διοικητικό/ρυθμιστικό φαινόμενο ήταν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στην οποία παραμένω έχοντας διδάξει για περισσότερα από 20 έτη Δημόσια Πολιτική και Ρυθμιστική Διακυβέρνηση. Ακολούθως εργάσθηκα, για δύο δεκαετίες, ως ειδικός επιστήμων στο Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως. Στα χρόνια αυτά προσπάθησα ιδιαίτερα για την ανατροπή των αρνητικών στερεοτύπων για την ελληνική διοίκηση μέσα από την προώθηση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Τα ΚΕΠ αποτελούν την πιο γνωστή απ’ αυτές. Από το 2007 και μετά, έχω την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση». Παράλληλα με τις δραστηριότητές μου στην Ελλάδα, είχα έντονη δραστηριότητα ως σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων και διοικήσεων (22) καθώς και διεθνών οργανισμών (5) επί θεμάτων διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Έχω εκδώσει 5 βιβλία και έχω δημοσιεύσει περισσότερα από εκατό άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Μελέτες μου έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (μεταξύ άλλων, στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, αραβικά, και κινεζικά). Έχω βραβευτεί δύο φορές από την Αμερικανική Εταιρία Διοικητικής Επιστήμης. Η πρώτη φορά ήταν το 2003, με το βραβείο «Peter Boorsma» από την Southeastern Conference της ΑSPA και η δεύτερη το 2012 στο Las Vegas όπου μου απονεμήθηκε το "International Public Sector Award" της ASPA.