130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Δευτέρα, 05 Ιούνιος 2017 20:58

Έξοδος από την κρίση με λογική ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν επιτυγχάνεται

  Γιώργος Κοντογιάννης

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Η απόφαση της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ να συνταχθεί με την αναχρονιστική στάση του Ντόναλντ Τραμπ στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ίσως να μη ξένισε πολλούς. Εκείνο που ξένισε ήταν η επιχειρηματολογία της.

 

Για να στηρίξει την πολιτική της που είναι σε βάρος της μείωσης εκπομπών διοξειδίου άνθρακα έφθασε στο σημείο να μιλά για “κινεζική συνωμοσία”, για “μύθους” και “κατασκευάσματα επιχειρηματικών συμφερόντων” και να επικαλείται τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο και την επιχειρηματολογία του για να αντιταχθεί σε όλους εκείνους που “θέλουν να πετύχουν το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων”.

Λογικά θα αναρωτηθεί κάποιος, μα αν η ΓΕΝΟΠ δεν υπερασπισθεί τον λιγνίτη, τότε θα είναι σαν να μην υπερασπίζεται τον εαυτό της, γιατί στους εργαζομένους στα λιγνιτωρυχεία βρίσκεται η «πελατεία» της.

yellows-peiraiwsΑν υπάρχουν επιχειρήματα, σαφώς πρέπει να το πράξει, αν και ένα σύγχρονο σωματείο θα έπρεπε να κοιτάζει μπροστά και όχι πίσω. Και μπροστά, στο μέλλον, βρίσκονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ πίσω, στο παρελθόν, βρίσκονται όλες εκείνες οι πηγές ενέργειας που μολύνουν το περιβάλλον.

Σαφέστατα σε περίοδο κρίσης ένα συνδικαλιστικό όργανο πρέπει να υπερασπισθεί μια εθνική πηγή φθηνής ενέργειας, αλλά πρέπει να δει και στο μέλλον και να προσαρμοσθεί σε άλλες φθηνότερες εθνικές πηγές ενέργειες όπως είναι η αιολική και η ηλιακή. Γιατί δεν είναι δυνατόν σήμερα η ΔΕΗ να μην επενδύει σε ΑΠΕ και το 92% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές να βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών.

Δεν θα υπεισέλθουμε περαιτέρω στην αναγκαιότητα ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα, μιας και αυτό μπορεί να το κατανοήσει κάθε πολίτης που έχει κοινό νου. Εκείνο που θέλουμε να επισημάνουμε είναι το επίπεδο της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης με αφορμή την ανακοίνωση του συνδικαλιστικού εκπροσώπου της μεγαλύτερης επιχείρησης της Ελλάδος.

Ήδη διανύουμε τον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης και ορισμένοι εκ των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της χώρας ενεργούν ωσάν να μην έχουν καταλάβει τίποτα. Και δεν είναι γιατί τα εισοδήματά τους παραμένουν υψηλότερα από εργαζομένους άλλων επιχειρήσεων, αλλά γιατί δεν έχουν εγκαταλείψει τη νοοτροπία που μας οδήγησε στην κρίση.

Δεν είναι δυνατόν με επιχειρήματα που ταυτίζονται με την άποψη εκείνων που υποστηρίζουν ότι «μας ψεκάζουν» να αναζητήσουμε δρόμους για έξοδο από την κρίση.

Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Και αυτό πρέπει να γίνει και στον συνδικαλιστικό χώρο.

Θα περίμενε κανείς από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κομμάτων που διαχειρίσθηκαν την κρίση όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και εκείνων που στηρίζονται από νεωτεριστικές δυνάμεις όπως το Ποτάμι, να καταγγείλουν, αν όχι τη στάση, τουλάχιστον την επιχειρηματολογία της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Γενικότερα οι συνδικαλιστές πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν τηρήσουν εθνική στάση στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση τότε η απαξίωση του συνδικαλισμού και των προσώπων που τον εκφράζουν, ίσως αποτελέσει μοιραίο επακόλουθο.

Ωστόσο το πρόβλημα σε αυτή τη διαπίστωση, μεγαλύτερο από όλους, είναι για τη ΝΔ, καθώς αυτή θα κυβερνήσει σύντομα και θα κληθεί να εφαρμόσει μέτρα τα οποία θα θίγουν στενά συνδικαλιστικά συμφέροντα εκπροσώπων εργαζομένων, οι οποίοι κομματικά ανήκουν στο χώρο της.

Είναι δεδομένο ότι η ΝΔ για να μπορέσει να εφαρμόσει το Εθνικό Σχέδιο για έξοδο από την κρίση, μέρος του οποίου έχει ήδη εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναθεωρημένο και συμπληρωμένο θα ανακοινώσει το Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, θα πρέπει να έχει τη στήριξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος του ελληνικού λαού και τουλάχιστον την ανοχή του υπολοίπου. Η στάση ορισμένων συνδικαλιστών της σίγουρα δεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι ισορροπίες δεν οδηγούν πάντα στο ποθητό αποτέλεσμα. Οι ισορροπίες ενίοτε δείχνουν αναποφασιστικότητα και ατολμία. Και αυτή τη στιγμή αν για κάτι πρέπει να πείσει η ΝΔ είναι ότι έχει την αποφασιστικότητα και την τόλμη να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας άλλης, εναλλακτικής πολιτικής για έξοδο από την κρίση.

Πρέπει λοιπόν οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στη ΝΔ, με μπροστάρηδες τους κομματικούς υπευθύνους για τον συνδικαλισμό, να επιχειρήσουν με επιχειρήματα να πείσουν ότι σαφώς για τη ΔΑΚΕ «προέχουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι τα κομματικά και συνδικαλιστικά συμφέροντα», όπως διακηρύσσει η οργάνωση, αλλά πάνω από τα συνδικαλιστικά και πάνω και από τα κομματικά, βρίσκονται τα συμφέροντα του λαού και του έθνους. Και λαός είναι το σύνολο των Ελλήνων. Σε περιόδους κρίσης, καθήκον κάθε κυβέρνησης είναι να δει το σύνολο και όχι το μέρος των πολιτών της χώρας. Γιατί οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, είτε ανήκουν στη ΔΑΚΕ είτε όχι, θα πρέπει να καταλάβουν ότι είτε όλοι μαζί θα βγούμε από την κρίση, είτε όλους μαζί θα μας καταπιεί η κρίση. Αν θα καταπιεί πρώτα τους μεν ή τους δε, λίγη σημασία θα έχει στο τέλος…Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Ιούνιος 2017 21:25

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Γιώργος Κοντογιάννης

Γιώργος Κοντογιάννης

Πρώην Βουλευτής Ηλείας, πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας το 1962. Έγγαμος με τη Σοφία Χίντζιου και πατέρας δύο αγοριών.

Επάγγελμα:
Δημοσιογράφος.


Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες

Εξελέγη βουλευτής του Νομού Ηλείας με τη Ν.Δ. για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2004 και επανεξελέγη το 2007, το 2009 και το 2012. Από τον Ιανουάριο έως το Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Από το 2004 έως το 2007 μετείχε ως Γραμματέας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και ως Μέλος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών. Τον Οκτώβριο του 2007 εξελέγη Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Από το  2007 έως και τον Ιανουάριο του 2008 μετείχε ως Μέλος στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στην  Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και Ειδική Επιτροπή Περιφερειών. Το 2009 και μετά μετέχει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.


Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες

Διετέλεσε πολιτικός συντάκτης στην ΕΡΤ και στις εφημερίδες Απογευματινή, Ελεύθερος (1998-1993) και Εστία (1984). Αρχισυντάκτης στην Απογευματινή της Κυριακής (1999-2002). Αρθρογράφος στις εφημερίδες του Πύργου Πατρίς και Πρώτη (2002). Συνεργάτης στην εφημερίδα Εξπρές, μηνιαία περιοδικά και σε επαρχιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στην εκδιδόμενη από το κόμμα της Ν.Δ. εβδομαδιαία εφημερίδα Νέα Πορεία (1980-1981). Από το 1980 συνεργάτης του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. και εκ των επιτελικών στελεχών του από το Μάρτιο του 1997.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΗΣΑΠ (1989).

Εκ των συγγραφέων της σειράς βιβλίων «Ελλήνων Χρόνος» και «Ελληνισμός και Ορθοδοξία». Έχει γράψει επίσης το βιβλίο «Η Ηλεία στην Ελλάδα της Ευρώπης και της Aνάπτυξης».

Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών Ηλιούπολης και του Ομίλου «Πολιτεία Ήλιδας Ολυμπίας».

Ενεργό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ από το 1976 και στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Οικονομικού της Νομικής (1983-1988).


Διεύθυνση e-mail

g-kont@otenet.gr, giorgoskontogiannis1@gmail.com