130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τετάρτη, 31 Μάιος 2017 05:58

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας θα χαράξουν το μέλλον της Ευρώπης

  Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.

Η καταπολέμηση της ανεργίας, η προσέλκυση επενδύσεων και η δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι μόνο μερικές από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης και οι κακές σχέσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ κ. Τράμπ με τη Γερμανίδα καγκελάριο κα Μέρκελ, δημιουργούν νέα δεδομένα στο εσωτερικό της ΕΕ.

Η πρώτη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ευρώπη ήταν εκρηκτική. Τα επακόλουθα της ήταν ασταμάτητα. Σε δηλώσεις της σε προεκλογική εκδήλωση στο Μόναχο, λίγο μετά την επιστροφή του Αμερικανού προέδρου στην Ουάσιγκτον, η κα Άγκελα Μέρκελ έφτασε κοντά σε ακραίες θέσεις για το μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι: «Οι εποχές στις οποίες μπορούσε κανείς να βασιστεί στους άλλους έχουν σε ένα βαθμό παρέλθει, όπως συνειδητοποίησα τις τελευταίες ημέρες. Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Φυσικά πρέπει να έχουμε φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και με το Ηνωμένο Βασίλειο και με τους άλλους γείτονες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Αλλά πρέπει να παλέψουμε οι ίδιοι για το μέλλον μας».

yellows-peiraiwsΗ κα Μέρκελ δε μπορεί να αντιληφθεί ότι οι ισορροπίες αλλάζουν και δε μπορεί η Ευρώπη να πορεύεται κάτω από τις γερμανικές εντολές, που είναι άστοχες και μονόπλευρες.

Ο κ. Τράμπ είχε στην πραγματικότητα ένα δίκιο όσον αφορά στην αποτυχία των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών να τηρήσουν τους στόχους του ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές δαπάνες. Το επιχείρημα πως δεν είναι βιώσιμο για τις ΗΠΑ να συνεισφέρουν το 75% περίπου των αμυντικών δαπανών στο ΝΑΤΟ είναι σωστό και είχε διατυπωθεί και από τον κ. Ρόμπερτ Γκέιτς, τον Υπουργό Άμυνας του κ. Μπαράκ Ομπάμα. Δεδομένου ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί ανέξοδα από τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ, θέλει θράσος να κατηγορεί τις ΗΠΑ ως έναν αναξιόπιστο σύμμαχο.

Οι μάχες κερδίζονται σε διπλωματικό επίπεδο και σε διεθνή φόρα και όχι με δηλώσεις σε προεκλογικές εκστρατείες. Ο έλεγχος και η ψυχραιμία έχουν χαθεί. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξέρουν να κρίνουν και ελπίζω ότι θα περιορίσουν την αλαζονική συμπεριφορά της καγκελαρίου, που νοιάζεται για τη νίκη στις εκλογές του ερχομένου Σεπτεμβρίου. Η συνοχή της ΕΕ κινδυνεύει από τέτοιες αντιλήψεις, με αποτέλεσμα ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης να πάει στο περιθώριο.

Η προσπάθεια για την ένταξη στη ποσοτική χαλάρωση πρέπει να συνεχισθεί και να εξασφαλιστεί. Τα ευρύτερα γεγονότα δε πρέπει να αναστείλουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι για μία ακόμη φορά έθεσε τις προϋποθέσεις για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ζητά την ύπαρξη πρώτα, πλήρους συμφωνίας, και μετά την οριστικοποίηση των μέτρων που θα κάνουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Στην συνέχεια η ΕΚΤ θα κάνει την δική της ανεξάρτητη ανάλυση βιωσιμότητας, για να καταλήξει στην απόφασή της, γεγονός που δείχνει ότι έχουμε δρόμο να διανύσουμε για το QE (ποσοτική χαλάρωση), τη στιγμή που το ίδιο το πρόγραμμα θα αρχίσει σύντομα να μετρά αντίστροφα για το τέλος του.

Η πατρίδα μας θα αντέξει και θα πετύχει τους στόχους της με τόλμη, όραμα και ρεαλισμό. Συνεργασία και συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα.


Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη πατήστε εδώ!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης είναι δημοσιογράφος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εκείνη & η σκέψη …θετική Το βλέμμα »