130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Σάββατο, 17 Δεκέμβριος 2016 09:11

Μια αναδρομή στα μυστικά της Λωζάνης

  Λάρκος Λάρκου

γράφει ο Λάρκος Λάρκου

Οι δηλώσεις Ερτογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης συνιστούν αναμφίβολα έναν ακατανόητο αναχρονισμό. Γιατί κάνει αυτές τις δηλώσεις και γιατί τις κάνει τώρα; Βλέπω τέσσερα σενάρια επί αυτού:

 

1. Ο Τ. Ερτογάν συχνά αυτοσχεδιάζει, κάνει ομιλίες χωρίς προετοιμασία, τού προκύπτουν πράγματα καθώς μιλά σε ανοικτές συγκεντρώσεις που δεν έχουν συνέχεια, συνεπώς κάποιος θα μπορούσε να πει ότι δεν έχουν κάποια αξία. Αυτό το ενδεχόμενο δεν φαίνεται να είναι το κυρίαρχο σενάριο καθώς επανέλαβε αυτές τις δηλώσεις και σε επόμενη ομιλία του.

2. Μετά τις δηλώσεις, έκανε κάποια κίνηση που να δείχνει ότι εννοεί κάτι; Η απάντηση είναι όχι, οι δηλώσεις δεν συνοδεύονται από κάποια πρόταση, δεν συνδέει τα λόγια του με κάτι συγκεκριμένο, πέρα από τη συγκεκριμένη Συνθήκη της Λωζάνης. Άλλωστε, ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι δεν αλλάζουν διεθνείς συνθήκες με εκλογικού τύπου ομιλίες.

3. Η αναζωπύρωση του θέματος, ωστόσο, ίσως να έχει ως στόχο το εσωτερικό ακροατήριο, να γίνεται μέσα από την οπτική της προσπάθειας Ερτογάν να επιτύχει το στόχο του για αλλαγή του τουρκικού συντάγματος. Ειδικότερα: με αυτές τις δηλώσεις επιχειρεί να επικαλύψει με πολιτικά ανοίγματα τη συνεννόηση του δικού του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΚΑΔ) με το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ) του Ν. Μπαχτσελί σε σχέση με την κοινή τους προσπάθεια για αλλαγή του τουρκικού συντάγματος- από κοινοβουλευτικό να γίνει προεδρικό σύστημα και έτσι το γαλλικό συνταγματικό μοντέλο να πάρει μια τουρκική φόρμα.

budget-banners-gif-1Η ερμηνεία αυτή είναι βάσιμη, θεωρώ ότι αυτή μπορεί να δώσει εξήγηση στο «γιατί» και «γιατί τώρα». Ταυτόχρονα, εξηγούνται οι ευθείες βολές κατά του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ), του μόνο μαζικού κόμματος που αντιτίθεται σε αυτή την συνταγματική αλλαγή. Οι βολές φτάνουν μέχρι τη Λωζάνη καθώς οι ιδρυτές του Τουρκικής Δημοκρατίας και ιδρυτές του ΡΛΚ, Κ. Αττατούρκ και Ι. Ινονού, είχαν την ευθύνη για τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο Ινονού ως ο διαπραγματευτής της από την πλευρά των κεμαλικών δυνάμεων. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα παραμένει εναντίον της μετατροπής του συντάγματος σε προεδρικό, ωστόσο, η ηγεσία του βρίσκεται στις φυλακές και δύσκολα μπορεί να μετρηθεί η απήχησή του αυτή τη στιγμή στην τουρκική κοινωνία.

4. Με τις δηλώσεις του ο Τ. Ερτογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης, αναγκάζει τον ηγέτη του ΡΛΚ Κ. Κιλινστάρογλου, σε μια πλειοδοσία καταγγελιών, να διολισθαίνει σε περιθωριακές δηλώσεις όπως αυτή με την δήθεν παραχώρηση από την παρούσα τουρκική κυβέρνηση, αριθμού βραχονησίδων του Α. Αιγαίου στην Ελλάδα και έτσι να παίζει στο γήπεδο που επιδιώκει να πάρει τη συζήτηση ο Ερτογάν. Τι προκύπτει αυτό αυτό; Ότι η συμμαχία ΚΑΔ και ΚΕΔ εμπεδώνεται περαιτέρω, και ότι το ΡΛΚ, εμφανίζεται αμήχανο, σύρεται από τις εξελίξεις, και δεν έχει να προτείνει μια διαφορετική εξέλιξη της τουρκικής κοινωνίας -πλην της διαφωνίας στο θέμα της συντάγματικής τροποίησης και της έκτασης των συλλήψεων μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Οι δηλώσεις Ερτογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης στοχεύουν την εσωτερική κατανάλωση, δεν έχουν βάρος στην εξωτερική τους διάσταση, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ζημιογόνες τόσο εντός όσο και εκτός. Η ΕΕ πήρε σωστή θέση επί των δηλώσεων Ερτογάν και αυτό συνιστά μια πολύ θετική παρέμβαση στις εξελίξεις. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μάγια Κοτσιγιάντσιτς στις 3 Δεκεμβρίου δήλωσε στην ιστοσελίδα EurActiv ότι «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών μελών της ΕΕ. Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτου-μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφευχθούν. Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών υδάτων τους και του εναέριου χώρου τους».

 

 

 Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Δεκέμβριος 2016 09:13

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Λάρκος Λάρκου

Λάρκος Λάρκου

www.larkoslarkou.org.cy

 

Γεννήθηκε στη Λύση το 1953. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής της Αθήνας στον κλάδο των Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Καθηγητής φιλολογίας.

Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ, τη ΣΗΜΕΡΙΝΗ, τον ΚΗΡΥΚΑ, το ΒΗΜΑ, τον ΑΓΩΝΑ. τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ και τον ΠΟΛΙΤΗ. Αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ (1991-93). Το 1988 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Ιδεολογία και Πολιτική στη Σύγχρονη Τουρκία". To 2001 εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο του με τον τίτλο "Ανανέωση και Εκσυγχρονισμός της Κυπριακής Κοινωνίας - Προτάσεις για μια νέα Πολιτική". Με ειδικές μελέτες του συμμετείχε σε εκδόσεις τριών άλλων βιβλίων: "16+1 Θέσεις για τον Εκσυγχρονισμό", "Κύπρος: η Ανατομία μιας Μεταμόρφωσης", "Κύπρος: Πολιτική, Ιστορία και Οικονομία"

Διετέλεσε ΓΓ στο Σύλλογο Κυπρίων Επιστημόνων της Αθήνας.

Πρόεδρος του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ) μέχρι το 2011.

Πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) απο τον Μάιο του 2011