130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Παρασκευή, 09 Φεβρουάριος 2018 06:56

ΑντωνΆκη, τα χάπια σου τα πήρες;

  Θάνος Καλαμίδας

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Η πρώτη μου μεγάλη απογοήτευση – στα όρια του σοκ – από την πολυδιαφημισμένη Φινλανδική διαφάνεια ήρθε μόλις δυο χρόνια μετά την μετοίκιση μου στην αρκτική χώρα και με την συμμέτοχη μου σε συνέδριο των κορυφαίων στελεχών του συντηρητικού κόμματος. Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 250 μέλη από όλη την Φινλανδία και ήταν καλεσμένοι περί τους 30 δημοσιογράφους.

 

Τα μεταφορικά ήταν για όλους πληρωμένα από το κόμμα. Επίσης, και όπως μας άφησαν να πιστέψουμε, πληρωμένα από το κόμμα ήταν: ξενοδοχεία, φαγητά, ποτά και μερικά ακόμα. Σε αυτά τα …μερικά ακόμα θα σταθώ λιγάκι γιατί έχει να κάνει και με το μέρος που έγινε το συνέδριο. Το συνέδριο έγινε σε θέρετρο σκι στην δυτική Λαπωνία. Ίσως από τα πιο πολυτελή θέρετρα της «γειτονιάς», ένα μικρό χωριό στημένο με σκοπό ο πελάτης να είναι μόνιμα με το χέρι στο πορτοφόλι. Αν θυμάμαι καλά και με δεδομένο ότι τότε δεν υπήρχε ακόμα το ευρώ, ένα τριήμερο πακέτο στο συγκεκριμένο θέρετρο που να καλύπτει διαμονή, φαγητό και πρόσβαση στις πιστές για σκι ήταν γύρω στα 300 ευρώ το άτομο.

Όταν αργότερα και έχοντας πια φάει το σοκ άρχισα να κάνω τους υπολογισμούς, πολλαπλασιασμούς και προσθέσεις και έχοντας επίσης συνειδητοποιήσει ότι πολλοί σύνεδροι είχαν έρθει μετά γυναικών και τέκνων μου βγήκε κάτι στο 420 κεφάλια. 420 κεφάλια επί 300, γιατί και το συνέδριο ήταν τριήμερο. Θα μου πείτε τώρα, τι είναι 126 χιλιάρικα για ένα κόμμα που είχε υπάρξει κυβέρνηση για δεκαετίες και σύντομα θα γινόταν πάλι. Περιμένετε, μόλις ξεκινήσαμε.

thanoraf-ladwma-politikosΑφήνοντας τους άλλους και πιάνοντας τον εαυτό μου, είχα φτάσει στο θέρετρο χωρίς τα ανάλογα …εργαλεία. Βλέπετε εγώ νόμιζα – παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις – ότι εκεί πάμε για να αναμεταδώσουμε και να παρακολουθήσουμε ένα πολιτικό συνέδριο κι όχι για να κάνουμε σκι. Έτσι εκτός από το μπουφάν μου που ήταν για θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν, δεν είχα μαζί μου τίποτα άλλο που να μου επέτρεπε βόλτες σε χιονισμένες πλαγιές με σκι. Αλλά μετά από παρότρυνση συνάδελφων και την σωστή παρατήρηση ότι: «το πρωινό δεν θα γίνει καμιά εργασία άρα όλοι πάμε για σκι», πήγα στον ανάλογο μέρος που μπορούσα να νοικιάσω εξοπλισμό. Από μπότες και πέδιλα σκι μέχρι μπουφάν, κάλτσες και πουλόβερ. Τέλειωσα μετά από μια ώρα. Με την επιλογή και ενοικίαση των απαραιτήτων. Μια ώρα γιατί τόση ήταν η ουρά και μάλιστα πίσω από εμένα ακλουθούσε άλλη ουρά ακόμα μεγαλύτερη. Όλοι μέλη, επισκέπτες, φίλοι και συγγενείς του …συνεδρίου.

Επίσης ήταν μια ώρα γιατί μετά την πρώτη μου επίσκεψη στο ταμείο επέστρεψα στο κατάστημα να προσθέσω κι άλλες …«ενοικιάσεις». Βλέπετε καθώς φόρτωνα το καλάθι μου έκανα κι ένα μικρό υπολογισμό του πόσο θα μου κοστίσει το σκι μη θέλοντας να ξεπεράσω ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα ξέρετε ότι το σκι δεν είναι φθηνό σπορ ούτε στη Φινλανδία ακόμα κι όταν είναι ενοικιαζόμενο. Έτσι ελαφρά υπερβαίνοντας τον προϋπολογισμό μου έφτασα στο ταμείο για τα περαιτέρω όταν η γλυκύτατη ταμείας μου ζήτησε την μαγνητική κάρτα του συνεδρίου, την πέρασε στο σκάνερ και ευχαριστώντας μου είπε ότι όλα …ήταν πληρωμένα! Οπότε κι εγώ σαν καλός τζαμπατζής επέστρεψα στα ενδότερα και πήρα ό,τι χρειαζόμουν ακόμα κι ό,τι δεν χρειαζόμουν, ακόμα και πράγματα που δεν υπήρχε καμιά πιθανότητα να χρειαστώ.

Το ίδιο απόγευμα η συνεδρίαση …αναβλήθηκε γιατί οι συμμετέχοντες ήθελαν να εκμεταλλευτούν τον …καλό καιρό και να κάνουν σκι οπότε εγώ δοκίμασα για πρώτη φορά στη ζωή μου μοτορσκί σε παγωμένη λίμνη και φυσικά όταν έφτασα στο ταμείο για την ενοικίαση του μοτορσκί έφτανε να δείξω την μαγνητική μου κάρτα κι ήταν όλα …πληρωμένα. Όπως πληρωμένα αργότερα ήταν κι όλα τα ποτά σε ένα υπέροχο αγγλικού στιλ παμπ που μείναμε μια μεγάλη παρέα μέχρι τις μικρές πρωινές ώρες. Παρενθετικά εδώ, για όσους δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει όταν συναντιούνται δημοσιογράφοι και δη Φινλανδοί και αλκοόλ. Το πιθανότερο είναι το μπαρ να είναι άδειο όταν τελειώσουν και θα τελειώσουν μόνο όταν το μπαρ είναι άδειο. Αυτό επίσης πρέπει να σας δίνει και μια εικόνα του …λογαριασμού που φυσικά ήταν …πληρωμένος.

Για τρεις μέρες το συνέδριο συνεδρίασε μόνο για τέσσερεις ώρες και αυτές για να αποφασίσουν τι θα γράψουν στην ανακοίνωση στον τύπο για τις εργασίες και τις αποφάσεις του …συνεδρίου. Σε αυτό το θέατρο έπαιξαν όλοι, σύνεδροι, οικογένειες και δημοσιογράφοι. Ήταν όλα σαν μια καλοστημένη χορογραφία και καλά θα έκανες να μην έλεγες τίποτα περισσότερο από αυτό που έλεγε το ..δελτίο τύπου. Γιατί βλέπετε ήσουν κι εσύ συμμέτοχος και συνένοχος στην τριήμερη «εκδρομή» κι είχες κι εσύ φάει από αυτά που είχαν «φάει» όλοι. Και έτσι για επιβεβαίωση ότι μαζί τα «φάγαμε» στο τέλος όλοι πήραμε κι ένα πακέτο δωράκι που είχε μέσα από γάντια -δέρμα τάρανδου, ένα μπουκάλι τοπική βότκα μέχρι κρέας τάρανδου και κρέμα για τα χείλια. Ένας ελαφρύς και πολύ συντηρητικός υπολογισμός αργότερα έβγαζε κοστολόγιο για το κουτάκι πάνω από 300 ευρώ. Με ένα εξ ίσου «ελαφρύ και συντηρητικό» υπολογισμό κατέληξα ότι αυτό το «συνέδριο» είχε κοστίσει στο κόμμα σχεδόν 250 χιλιάρικα …ευρώ σε τότε φινλανδικά μάρκα. Ένα τέταρτο του εκατομμυρίου ή ένα μικρό τριάρι στο Ελσίνκι.

Αλλά πάμε και στην ερώτηση των 250 χιλιάρικων ….που λένε και οι αμερικανοί. Ποιος πλήρωσε το λογαριασμό; Το κόμμα; Μα το κόμμα όπως το ίδιο έλεγε εκείνο τον καιρό, δεν είχε λεφτά ούτε να πληρώσει το δάνειο που είχε πάρει για την αγορά των καινούργιων του γραφείων στο Ελσίνκι, πώς πέταγε έτσι απλόχερα ένα …τριάρι; Κανένας δεν πλήρωσε. Όλα ήταν φιλική …προσφορά εταιρίας αθλητικών ειδών. Έτσι για την ψυχή της μάνας της ελβιέλας. Για γούρι. Για το καλό. Απλά για το καλό αυτή η εταιρία τελείως συμπτωματικά ντύνει και στολίζει όλες τις εθνικές ομάδες, όλα τα εθνικά στάδια, όλα τα εθνικά γυμναστήρια και όλα τα …γυμνάσια και λύκεια! Και για να μην υπάρχουν παράπονα σε δεκαπέντε μέρες στο ίδιο θέρετρο κάνανε «συνέδριο» και οι σοσιαλιστές. Πάντα φιλική προσφορά.

Έτσι συναντήθηκα για πρώτη φορά με τη διαφθορά στη Φινλανδία και επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά κάτι που ήξερα άλλα δεν το περίμενα στη χώρα πρωταθλήτρια της διαφάνειας, ότι η διαφθορά έχει πολλά πλοκάμια και πολλές μεθόδους. Και μάλιστα δεν ήταν απλό «φακελάκι», ήταν φακελάκι ομαδικό που κάλυπτε βουλευτές, ηγετικά στελέχη και δημοσιογράφους. Ήταν με ένα σμπάρο καμιά τρακοσαριά κοκκόροι. Και όπως έγραψα και παραπάνω, στα χρόνια που ακλούθησαν είδα πράγματα σε όλα τα κόμματα, που με έκαναν κάποτε να γράψω εξαγριώνοντας πολύ κόσμο, ότι στην Ελλάδα υπάρχει διαφθορά αλλά τουλάχιστον είναι όσο χωράει ένας ταχυδρομικός φάκελος, ένα κουτί πάμπερς ή μια βαλίτσα, στην Φινλανδία με τον τρόπο που γίνεται δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι και φυσικά ούτε έλεγχος γιατί πώς να τους πιάσεις. Συν, έτσι κάνουν συμμέτοχη και συνένοχη όλη την κοινωνία που παύει να το βλέπει πια σαν …δωροδοκία γιατί το φαινόμενο εξαπλώνεται σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παντού, σε σημείο που να γίνεται αποδεκτό καθεστώς. Από …εκπαιδευτικά τριήμερα σκι εφοριακών μέχρι τριήμερα ομαδικότητας τελωνιακών, κοινωνικοποίησης των αστυνόμων, ψυχολογίας δασκάλων, ενημέρωσης λογιστών. Όλα πληρωμένα …μη πληρωμένα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαφθείρεις τους διεφθαρμένους, γιατί για να διαφθαρείς πρέπει και να το ‘χεις το μικρόβιο της διαφθοράς. Υπουργός που υπέγραψε την μεταφορά σε εξωτερικό συνεργάτη μεγάλου μέρους της δουλειάς των κρατικών ταχυδρόμων ένα χρόνο μετά την αναδόμηση του βρέθηκε …σύμβουλος της εταιρίας που είχε πάρει την δουλεία με μισθό μηνιαίο όσα έπαιρνε τον χρόνο σαν υπουργός, με πενταετές συμβόλαιο και χωρίς αναγκαία την φυσική του παρουσία στα γραφεία της εταιρίας. Όπως έγραψα και παραπάνω, η διαφθορά έχει πολλά ποδάρια.

Έτσι και μέσω Φινλανδίας φτάνουμε στην Novartis. Κρατήστε την Φινλανδία για παρακάτω.

Το σκάνδαλο με την Novartis θα ήταν λειψό και «ύποπτο» αν το είχαν αποκαλύψει τίποτα έλληνες Κλουζώ. Το ανακάλυψε και αποκάλυψε το FBI. Το αμερικανικό FBI. Ξέρετε, εκείνο το FBI που κατάφερε να κλείσει στα σίδερα τον Αλ Καπόνε. Επίσης και για να μην ξεχνιόμαστε, το ίδιο το FBI ήταν το πρώτο που έχωσε πίσω από τα σίδερα τον Κοσκωτά. Το σκάνδαλο Κοσκωτά και όλες οι αποκαλύψεις με τα πάμπερς που ακλούθησαν, ξεκίνησε στην Αμερική, από το FBI. Το σκάνδαλο Novartis έχει ακριβώς την ίδια αφετηρία. Όπως και με το σκάνδαλο Κοσκωτά η συνέχεια του Novartis θα έχει πολύ ενδιαφέρον και σαν εισαγωγή εκτός του ότι ξεκινάει με το FBI, άλλο κοινό χαρακτηριστικό είναι η απαραίτητη εσωτερική πολιτική συνωμοσιολογία. Τότε όλα γινόντουσταν για να πέσει ο Παπανδρέου και ήταν στημένα από τον Μητσοτάκη, σήμερα όλα συμβαίνουν για να μην ανέβει ο Μητσοτάκης κι όλα είναι στημένα από τον Τσίπρα.

Κοιτάξτε, και μόνο η σκέψη ότι το FBI έστησε συνωμοσία με τον Αλέξη και τον …Πολάκη για να χτυπήσουν τον Άδωνη, τον Λοβέρδο και τον Σαμαρά δεν παίζει όσο Άδωνις και να είσαι. Είναι στα όρια της φαντασίας, των Λάννιστερ, των δράκων και των Χόμπιτ. Αλλά η αντίδραση τους και η άμεση πολιτικοποίηση και δει αντιπολιτευτική αντίδραση με ένα σωρό συνωμοσιολογίες είναι λίγο …μύγα που μυγιάζεται.

Επίσης, όταν η Χρυσή Αυγή άρχισε την τρομοκρατία και την προσπάθεια λοιδορίας των μαρτύρων κατηγορίας και ειδικά αυτών που ήταν «ανώνυμοι» κανένας δεν ένιωσε καμιά έκπληξη. Γνωστό το ναζιστικό κόμμα για τις πρακτικές και τις μεθόδους του ανάλογες μαφιόζικων εγκληματικών οργανώσεων όπως του …Καπόνε. Αλλά όταν κάνει το ίδιο ο Σαμαράς, ο Λοβέρδος και ειδικά ο Άδωνις, τότε …τι θέλει να μας πει ο ποιητής; Ότι τελικά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά ή ότι κάτι τρέχει στα Αδωνίτικα;

Αλλά σοβαρά τώρα, όλα αυτά δεν είναι θέμα της δικαιοσύνης; Η Νέα Δημοκρατία και πολύ ειδικά ο Κυριάκος και ο αντιπρόεδρος συχνά δεν κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απαξιώνει την δικαιοσύνη; Ο ίδιος ο Άδωνις δεν είναι αυτός που κατηγορούσε προσωπικά τον Τσίπρα για προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης; Γιατί τώρα αμφισβητούν το αδιάβλητο της δικαιοσύνης; Και μάλιστα το κάνουν απαξιώνοντας την; Λένε ψέματα οι μάρτυρες; Αποδείξτε το και αφήστε την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Τόσο απλά και δίκαια.

Αλλά υπάρχει θέμα διαφθοράς στην Ελλάδα και για μένα ναι, κάποιοι τα πήραν από την Novartis και μάλιστα τα πήραν χοντρά, αλλά θέλω να πιστεύω ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο τέλος θα αποκαλυφθούν τα πάντα. Κοιτάξτε τι έγινε με την Siemens (άλλο σκάνδαλο που ανακαλύφθηκε σε Γερμανία και Αμερική) ακόμα κι αν ο Χριστοφοράκος είναι στη Γερμάνια και δεν μπορεί να τον αγγίξει κανένας η βρώμα που άφησε πίσω του – και που συνεχίζει να αναβλύζει μέσω της γραμματέας του - έχει αφήσει και λεκέδες στα κουστούμια του Μητσοτακέικου σε σημείο που να απορείς πως γίνεται ο Κούλης να ονειρεύεται πρωθυπουργίες.

Όσο για τα ονόματα που ακούστηκαν, ειδικά των Βενιζέλου, Σαμαρά, Λοβέρδου και Άδωνη …ε μόνο η αντίδραση τους είναι λίγο …Άκης. Έβγαιναν ένα-ένα τα τιμολόγια και οι λογαριασμοί στην Ελβετία κι αυτός έκανε εξώδικα και μηνύσεις στον Χατζηνικολάου. Και υπάρχει και καπνός ρε γαμώτο. Αυτός ο εκδοτικός – από ό,τι ψιθυρίζεται στην αγορά - θυμίζει λίγο …πλυντήριο στεγνωτήριο κι όποιος κατάλαβε …κατάλαβε.

Αλλά εδώ χρειάζεται ειδική μνεία στον Σαμαρά. Τον ΑντωνΆκη. Ο Σαμαράς θα πρέπει να είναι ο πιο διεφθαρμένος πολιτικός στην νεότερη ελληνική ιστορία και ο μονός λόγος που κατ’ εμένα δεν είναι στη θέση του Άκη πίσω από τα σίδερα, είναι γιατί δεν έχει πιαστεί. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο – μεγαλύτερο από του Κοσκωτά - που καποια στιγμή θα πρέπει να βγει η αλήθεια, της πρωθυπουργίας ΑντωνΆκη είναι η Αγροτική τράπεζα και τα παιχνίδια με την Πειραιώς. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην νεότερη ελληνική ιστορία είναι το ξεπούλημα της Αγροτικής – στην κυριολεξία τσάμπα - και μαζί της της αγροτικής περιούσιας της Ελλάδας με τα χωραφάκια πολλών ελλήνων σε ….σε ποια Πειραιώς οεο; Σε ποιόν κολλητό ΑντωνΆκη; Εκεί πήρε τα χάπια του ο ΑντωνΆκης και εξασφάλισε και τα τρισέγγονα του κι όχι από την …Novartis. Αλλά …ας βγει κάτι με την Novartis, να δούνε κάποιοι λεβέντες της φυλακής τα σίδερα κι εγώ τότε και μόνο τότε θα είμαι ικανοποιημένος.

******************************

Σε μια λίστα που υπάρχει ο Άδωνις πως γίνεται να λείπει ο άλλος Καππαδόκης υπουργός υγείας, ο και τσεκουράτος Βορίδης;

******************************

Στα φάρμακα αυτή τη Παρασκευή, παρέα μου με σκίτσο του ο Θάνος Ραφτόπουλος

******************************

Στη φωτογραφία τα παιδιά της Novartis εποχές εξουσίας.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Θάνου Καλαμίδα!


 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιούνιος 2018 09:15

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 Θάνος Καλαμίδας

Θάνος Καλαμίδας

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.