Θέμα: Το Καλοκαιρινό Βιβλίο
Δεν παίρνω και όρκο, αλλά θα έπαιρνα όρκο ότι ο όρος «Βιβλίο Παραλίας» είναι ελληνική πατέντα και κατηγορία. Όχι; Φυσικά και οι ξένοι τουρίστες διαβάζουν στην παραλία. Όλοι διαβάζουν. Τουλάχιστον όσοι μπορούν, όσοι δεν ενοχλούνται από τον ήλιο, τον αέρα, το λάδι, τις ρακέτες, ή δεν έχουν παιδιά να προσέξουν.
Αλλά το ΤΙ διαβάζουμε στην παραλία ξαφνικά (ή ίσως όχι και τόσο ξαφνικά- δεν ξέρω πότε κατηγοριοποίηθηκε) απέκτησε …κανόνες, σπόνσορες και ομάδες στα social media. Ξαφνικά έχει περισσότερη σημασία το τι ΔΕΝ διαβάζουμε στην παραλία (Κάφκα; Ποτέ. Δοκίμια; Μα γιατί; Φιλοσοφία; Στους 40 βαθμούς; Πάμε καλά;) και το τι κουβαλάμε μαζί μας έχει και κάτι από το γενικότερο ίματζ μας.
Στη μόδα είναι πάντα η γυναικεία ελαφρολαϊκή λογοτεχνία και οι ιστορίες από την Αφρική. Ό,τι βαρύτερο από αυτό σε κάνει …ψευτοδιανοούμενο, κουλτουριάρη και αμπελοφιλόσοφο στην καλύτερη, στη χειρότερη …βλαμμένο. Αχ… Καλοκαίρι Ελληνικό. Και οι κυρίες του ελληνικού λογοτεχνικού πενταγράμμου θα κατακλύσουν τις παραλίες και τις οθόνες μας με φωτογραφίες των βιβλίων τους πάνω στην άμμο, μαζί με βοτσαλάκια, φρέντο καπουτσίνο και λάδι σε σπρέι. Εσείς, τι διαβάζετε φέτος; Τελικά υπάρχει «Βιβλίο Παραλίας» ή όχι; Η ανάγνωση είναι προσωπική υπόθεση όταν μιλάμε για τη θάλασσα; Ποιος θα απαντήσει σε όλα αυτά;
Εμείς. Στο 7ο τεύχος του ArsOvi, άκρως καλοκαιρινό, θα τα πούμε όλα. Και όπως πάντα, ποίηση, φωτογραφίες, διηγήματα στις μόνιμες στήλες μας.
Το 7ο τεύχος του ArsOvi το κατεβάζετε, όπως πάντα εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, πατώντας ΕΔΩ!
Καλή ανάγνωση!
Κατερίνα Χαρίση