Guest, slideshow-3

Το όλον της κεντροδεξιάς

mitsotakis me kosmo 600x400

γράφει ο Νίκος Γκίκας.

 

Οι πολίτες επιθυμούσαν να ανακτήσουν τη χαμένη αξιοπρέπεια, Επιθυμούσαν να βελτιώσουν τη ζωή τους, αναζητώντας αξιόπιστα πρόσωπα μακριά από το πολιτικό περιθώριο.

Η κοινωνία σιωπηλά είχε στραφεί στο ρεαλισμό και την κανονικότητα. Μια κανονικότητα που ταλαιπωρήθηκε στις συμπληγάδες του λαϊκισμού και του ανορθολογισμού.

Χαμηλοί τόνοι, εργατικότητα, αποτελεσματικότητα, ήθος και δικαιοσύνη ήταν τα χαρακτηριστικά που ζητούσαν οι πολίτες πέρα από δοξασίες και μεγάλα λόγια. Στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο σύγχρονο περιβάλλον οι πολιτικές οφείλουν να προσαρμόζονται ανάλογα, καθώς δεν υπάρχει ένα καθολικό ιδεολογικό κλισέ απαντήσεων.

Οι ανισότητες δεν έχουν πρόσημο ούτε υπόκεινται σε δαρβινισμούς, παρά απαιτούν θεσμούς και ισχυροποίηση της δημοκρατίας. Παρατηρήσαμε τα τελευταία χρόνια πρακτικές διεύρυνσης σε ριζοσπαστικότερες επιλογές. Επιλογές που στόχευαν στον μετασχηματισμό των υφιστάμενων θεσμών στη βάση της εμπιστοσύνης προκειμένου για τη μετάβαση στο αύριο. Επιλογές που συνάδουν με το κοινωνικό αίσθημα της ασφάλειας, της προόδου και την επιθυμία φυγής προς τα εμπρός.

Σήμερα γίνεται λόγος για την ανασύσταση και ανάπτυξη του λεγόμενου κοινωνικού κέντρου και της μεσαίας τάξης που τόσο λοιδορήθηκε τα τελευταία χρόνια από τις πολιτικές αυταπάτες. Γίνεται λόγος για ριζοσπαστική και ολοκληρωτική απόρριψη κάθε απατηλής βεβαιότητας του παρελθόντος.

Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας ένα μείγμα φιλελευθερισμού και σοσιαλισμού, μια πολιτική με ριζοσπαστικό και ανανεωτικό πνεύμα προόδου, πέρα από ταμπέλες και ιδεοληψίες, πετυχαίνει να προικοδοτείται πολιτικά από τους πολίτες. Αυτή η εμπιστοσύνη καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο προσανατολισμός είναι το κέντρο και η μεσαία τάξη, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι βάσεις για το συντηρητικό ακροατήριο∙ μεταναστευτικό, Ελληνογαλλική συμφωνία και Ελληνοαμερικανική επέκταση των βάσεων. Η αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων απέδειξε πως όταν ομονοούμε, παρά τις επιμέρους αστοχίες, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Η εγχώρια Κεντροδεξιά, παρά τα ποικίλα Ζάππεια, σχετίζεται με την κυρίαρχη ιδεολογία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ιδεολογία που συνδυάζει την ευελιξία, την προσαρμογή, την πρακτικότητα, τον προοδευτισμό και κύρια την κοινωνική συνδιαμόρφωση. Ιδεολογία επίκαιρη που εκφράζει το όλον της κεντροδεξιάς.

Αδιαμφισβήτητα, στην αρένα του πολιτικού ανταγωνισμού ο Κυριάκος “παίζει” χωρίς αντίπαλο. Το κυρίαρχο αφήγημα στέκει στο δεδομένο ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι “ορθή και αναγκαία” και υπαγορεύεται από τις αντοχές της οικονομίας.

Η κυβέρνησή του, η θετικότερη τα τελευταία 10 χρόνια για την κοινωνία, θα ανασχηματιστεί το φθινόπωρο, αφενός ως μια απάντηση στην όποια λαϊκή δυσαρέσκεια και αφετέρου για το αναγκαίο εκλογικό φρεσκάρισμα προ των εκλογών της άνοιξης. Στόχος η αυτοδυναμία και σταθερή επιλογής της η συμπόρευση με την κοινωνία.

 

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Νίκος Γκίκας είναι αρθρογράφος στον τοπικό τύπο ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ τις Κυριακές

Το όλον της κεντροδεξιάς

γράφει ο Νίκος Γκίκας.   Οι πολίτες επιθυμούσαν να ανακτήσουν τη χαμένη αξιοπρέπεια, Επιθυμούσαν να βελτιώσουν τη ζωή τους, αναζητώντας