Guest, slideshow-4

Κοινωνίες που δεν έχουν ορθολογική σκέψη, ρεαλισμό και αντίληψη, οδηγούνται σε αδιέξοδα…

putin-poutin-vlad-smug

γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης.

 

          Η εισβολή του αιμοσταγούς Πούτιν στην Ουκρανία είχε προεξοφληθεί από τις αγορές ενέργειας από το περασμένο φθινόπωρο, αποτελώντας την «καύσιμη ύλη» για την έκρηξη των τιμών της ενέργειας όταν έπεσε η πρώτη… βόμβα στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

          Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πληθωρισμό, την πιο επαχθή φορολογία για τους αδύναμους. Επιπλέον, τα ακριβά τρόφιμα είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση εκατομμύρια πολίτες στη μεγάλη… γειτονιά της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, χωρίς να αφήσουν ανεπηρέαστο τον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο. Εν ολίγοις, όταν καίγεται το σπίτι του… γείτονα, τότε, οι πύρινες γλώσσες θα απειλήσουν και το δικό σου!

          Ο κόσμος μας έχει αλλάξει θεαματικά λόγω της πανδημίας και της εισβολής του «Σφαγέα της Μόσχας» στην Ουκρανία των… ναζιστών, που υπερασπίζονται το έδαφος τους, διεκδικώντας την ελευθερία της επιλογής τους και τον σχεδιασμό ενός καλύτερου μέλλοντος. Στη Γαλλία, τουλάχιστον στις προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου, δεν είχαμε κάποιο… ατύχημα. Ωστόσο, οι κοινωνίες είναι ένα καζάνι που βράζει και το μόνο σίγουρο είναι ότι η απειλή του τρόπου ζωής μέσα από την έκρηξη του πληθωρισμού και σε συνδυασμό με τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας, θολώνει το μυαλό και οδηγεί σε επιλογές που αργότερα είναι πλέον πολύ αργά για να μετανιώσει κάποιος. Ιδίως, όταν απομακρύνεται από την κάλπη… 

          Οι τσουχτεροί λογαριασμοί ρεύματος και η αύξηση των τιμών των τροφίμων, δεν αποτελούν καθόλου καλό σύμβουλο για την ορθή κρίση του εκλογικού σώματος. Όταν συμβαίνουν κοσμοϊστορικές αλλαγές που αλλάζουν το momentum του πλανήτη, το ανάθεμα πέφτει σε αυτούς που κυβερνούν. Ακόμη και αν έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στήριξης ή προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο εφικτό και το ανέφικτο των διαθέσιμων πόρων. Γιατί κακά τα ψέματα, ό,τι αποτελεί στήριξη ή έσοδο για μια οικογένεια, είναι κόστος για το Κράτος και συνεπώς, δεν τίθεται θέμα… μηδενικού λογαριασμού. Η κοινή γνώμη δείχνει τη δυσαρέσκεια της σε αυτόν που κυβερνά. Ωστόσο, αυτοί που υπόσχονται… μαγικές λύσεις, απλά είναι οι τζογαδόροι της πολιτικής, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα κεφαλαιοποιήσουν τον λαϊκισμό και το ψέμα τους. Και φυσικά, όταν έρχονται στην εξουσία, τότε τρώνε τα… μούτρα τους και παίρνουν στον λαιμό τους, όσους πίστεψαν ότι μπορούν να καταργηθούν με ένα νόμο και ένα άρθρο, η ακρίβεια, ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή, οι σεισμοί, οι καταποντισμοί, οι πλημμύρες και το… χαλάζι!

          Η μοίρα των λαών γράφεται στα μεγάλα ή πολύ μικρά κεφάλαια της Ιστορίας όταν αυτοί σκέφτονται ορθολογικά, δρουν συνετά και επιλέγουν ψύχραιμα. Μια κοινωνία που μεταβάλλεται σε… ροντέο και πιστεύει σε εύκολες λύσεις και σε απατεώνες πολιτικούς που θέλουν να πάρουν την εξουσία για να αποτύχουν και να αποδείξουν πόσο αλαζόνες είναι, δεν μπορεί να έχει καμία προοπτική. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχει η… αιώνια αντίληψη, ότι πάντα θέλουν να μας βγάλουν το… μάτι, κάποιοι κακοί ξένοι, τους οποίους επικαλούνται θλιβερά πολιτικά υποκείμενα, που εκλέγονται από αφελείς. Ποτέ δεν κάναμε την αυτοκριτική μας ως άτομα και ως κοινωνία υπεύθυνων πολιτών. Προφανώς, είτε δεν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι, είτε θέλουμε πάντα να αντιδρούμε εν θερμώ, χωρίς να εξετάζουμε τα δεδομένα, τις δυσκολίες και να ιχνηλατούμε τα όρια του εφικτού από αυτά του ανέφικτου και ουτοπικού.

          Είναι δεδομένο ότι οι εξελίξεις των τελευταίων 25 μηνών, μας έχουν οδηγήσει σε ένα διαφορετικό κόσμο. Πολλά από αυτά που ξέραμε δεν ισχύουν ή ακυρώνονται στην πράξη. Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα και το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να είμαστε πολλαπλά προσεκτικοί. Όσοι δεν έχουν πάρει… μυρωδιά για όσα έχουν αλλάξει τα τελευταία δύο και κάτι χρόνια ή δεν αντιλαμβάνονται ότι απαιτούνται άλλα σενάρια ζωής σε έναν διαρκώς και βιαίως μεταβαλλόμενο κόσμο, μάλλον έχει πρόβλημα αντίληψης. Όποιος δεν λειτουργεί με όρους… πολέμου, αλλά βολεύεται με όρους φανταστικής κανονικότητας, τότε θα κάνει λάθη και θα καταστεί παντελώς ανίκανος να διαχειριστεί έκτακτες καταστάσεις. Και όταν τα περιμένεις όλα από το Κράτος, γιατί έτσι έμαθες, τότε η… σφαλιάρα πάει σύννεφο!

          Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις του λαϊκισμού και της πολιτικής απάτης είναι παρούσες, προκειμένου να δελεάσουν οποιονδήποτε… κουρασμένο πολίτη και να τον πείσουν ότι έχουν τον… μαγικό τρόπο να τον οδηγήσουν στον… παράδεισο. Εκεί υπάρχει το λεπτό σημείο, όπου ο… παράδεισος αυτός, μπορεί να μετατραπεί σε κόλαση, όταν στην κάλπη, μπει το λάθος ψηφοδέλτιο, με τα πλέον ανεπαρκή πρόσωπα και τα πλέον ακατάλληλα… ονοματεπώνυμα! Τα προβλήματα δεν λύνονται από πολιτικά… ούγκανα που αγνοούν το πλαίσιο και τους κανόνες μιας έκτακτης και ζοφερής πραγματικότητας, αναλισκόμενα σε χρεοκοπημένες αντιλήψεις, παρωχημένα συνθήματα και αδιέξοδα τσιτάτα. Αμόρφωτα, ανεπαρκή και γραφικά πολιτικά όντα, δεν αποτελούν μέρος της λύσης, αλλά παράγοντες μεγιστοποίησης του προβλήματος. Δεν μπορούμε να πορευτούμε με επίδοξους… επιδρομείς της εξουσίας που στο παρελθόν απέτυχαν σε συνθήκες σαφώς πιο βατές από τις σημερινές.

          Οι υπεύθυνοι, συνετοί και σοβαροί πολιτικοί είναι αυτοί που θα μας πάνε παραπέρα, συνθέτοντας τις συνιστώσες του εθνικού συμφέροντος, των διεθνών κανόνων συνεργασίας, των εθνικών ευθυνών και υποχρεώσεων, τα οποία εκ των πραγμάτων οριοθετούν τη συνισταμένη της οργανωμένης πολιτείας, η οποία ανήκει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι κοινωνίες επιβιώνουν όταν ακολουθούν τον δρόμο της ευθύνης και όχι το αδιέξοδο μονοπάτι της ανευθυνότητας, του λαϊκισμού και της παράνοιας, που δεν έχει γυρισμό και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό. Βεβαίως, αν λειτουργούσαμε με το θετικό πρότυπο, δεν θα φτάναμε στο σημείο να αποτελούμε μια αγέλη ανεύθυνων, στους οποίους πάντα φταίνε όλοι οι άλλοι…

 

 

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Λουκάς Γεωργιάδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς με ειδίκευση στη Βιομηχανική Πολιτική και τις Επενδύσεις. Έχει εργαστεί ως παραγωγός πωλήσεων και σε λογιστικό γραφείο. Είναι δημοσιογράφος από το 1995 και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών από το 2005.

Έχει διατελέσει ρεπόρτερ σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, συντάκτης σε οικονομικές εφημερίδες και περιοδικά, αρχισυντάκτης και διευθυντής εφημερίδας.

Κοινωνίες που δεν έχουν ορθολογική σκέψη, ρεαλισμό και αντίληψη, οδηγούνται σε αδιέξοδα...

γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης.             Η εισβολή του αιμοσταγούς Πούτιν στην Ουκρανία είχε προεξοφληθεί από τις αγορές ενέργειας από