Θα σας διευκολύνω και θα σας παρουσιάσω τις δύο πιθανές εκδοχές, και εσείς θα διαλέξετε τι από τα δύο θεωρείτε πιθανότερο. Η πρώτη εκδοχή είναι να μπήκε μέσα στο σπίτι η διαχειρίστρια που μένει στο από κάτω διαμέρισμα και μισεί τον σκύλο για να τον ενοχοποιήσει και να τον ξεφορτωθεί. Για να ξεκλειδώσει την πόρτα παρακολουθούσε εδώ και 6 μήνες βιντεάκια με οδηγίες παραβίασης κλειδαριάς από το YouTube. Ο σκύλος δεν της όρμηξε επειδή εδώ και μήνες τον τάιζε στα κρυφά φέτες ζαμπόν που τις πέταγε κάτω από την πόρτα. Τις γλάστρες τις τούμπαρε μόνη της και έτριψε χώμα κάτω από τα πατούσια του σκύλου για επιπλέον πειστήρια, αφού πρώτα τον μετέφερε στο κέντρο του δωματίου για να φανεί με τη μία ο φταίχτης όταν ανοίξει η πόρτα. Φεύγοντας, ξανακλείδωσε και πάλι χάρη στα κατατοπιστικά βίντεο του YouTube. Η άλλη εκδοχή, είναι ότι τις γλάστρες τις έσκαψε ο σκύλος επειδή ήθελε να παίξει.
Όσο παράλογο και να μας φαίνεται, δεν έχουμε χειροπιαστές αποδείξεις ότι συνέβη η δεύτερη εκδοχή και όχι η πρώτη. Δεν έχουμε κάποιο βίντεο ή κάποιον μάρτυρα για να αποδείξουμε ότι αποκλείεται για τη ζημιά να ευθύνεται η κακόβουλη διαχειρίστρια. Και όμως, ως ενδεχόμενο μας φαίνεται εντελώς παράλογο. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έδωσε ένας μοναχός, ο Όκαμ, όταν πριν από 8 αιώνες διατύπωσε το περίφημο λογικό “ξυράφι” του. Αυτό το οποίο υποστήριξε ο Όκαμ, με απλά λόγια ήταν ότι δεν πρέπει να κάνουμε περισσότερες εικασίες από όσες είναι απολύτως απαραίτητες. Μπορεί να σκέφτεστε «καλά, αυτό δεν είναι χειροπιαστή απόδειξη, κάτι σαν εμπειρικό γνωμικό είναι», αλλά το ξυράφι του Όκαμ είναι ένας από τους δομικούς λίθους της φυσικής όπως την γνωρίζουμε σήμερα και βοήθησε να αποδειχτούν από το ηλιοκεντρικό σύστημα μέχρι την ειδική θεωρία της σχετικότητας. Οπότε, παρά την χαλαρότητα του παραδείγματος, μην υποτιμάτε τη λογική που κρύβεται από πίσω.
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα με τα φυτά, τον σκύλο και τη διαχειρίστρια, είχαμε δύο περιπτώσεις. Στην πρώτη οι εικασίες που κάναμε –ότι ξεκλείδωσε, ξανακλείδωσε, έβλεπε για μήνες βίντεο στο YouTube, ο σκύλος δεν της όρμησε κλπ- αν τις μετρήσετε ήταν τουλάχιστον 9. Στην άλλη περίπτωση, ήταν απλά μία: ότι το έκανε ο σκύλος. Αυτό που εμπειρικά καταλαβαίναμε ως παράλογο, ο Όκαμ το διατύπωσε απλά και όμορφα.
Τις ίδιες ακριβώς αρχές μπορούμε να εφαρμόσουμε και στο σκάνδαλο Καμμένου και την αποτυχημένη πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Πόσες παραδοχές απαιτεί από εμάς να κάνουμε ο Πάνος Καμμένος για να γίνει πιστευτό το ότι δεν έχει καμία εμπλοκή; Ας τις μετρήσουμε, όσο καλύτερα μπορούμε:
- 1)Ο Παπαδόπουλος είναι επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας.
- 2)Ο Έλληνας Πρόξενος στη Σαουδική Αραβία έβαλε σε κίνδυνο την καρίερα ετών υποστηρίζοντας επίσημα ότι ο Παπαδόπουλος δεν είναι επίσημος εκπρόσωπος του αραβικού κράτους.
- 3)Η συμφωνία τελικά δεν υπεγράφη, και ας υπάρχει υπογεγραμμένο έγγραφο με υπογραφή Καμμένου και Παπαδόπουλου
- 4)Δεν έγινε λάθος στον αριθμό των βλημάτων, είτε αυτός είναι 300.000 είτε 100.000 (δεν έχει δώσει ακόμα ολοκληρωμένη δικαιολογία για τον αριθμό των βλημάτων ο Πάνος Καμμένος, οπότε για χάρη του άρθρου θα το θεωρήσω ως μία μόνο παραδοχή και όχι ως μια σειρά παραδοχών του τύπου «η διαχειρίστρια μου κλώτσησε τις γλάστρες»).
- 5)Ο Ταξίαρχος που επισήμανε ότι κάτι βρωμάει και μετά απομακρύνθηκε από το Υπουργείο ήταν βαλτός από τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ, παρά το ότι τους ανώτατους αξιωματικούς τους διαλέγει αποκλειστικά η εκάστοτε κυβέρνηση.
- 6)Παρά το ότι Παπαδόπουλος εμφανίστηκε ακριβώς την ίδια περίοδο ως εκπρόσωπος και της Ιορδανίας για ακριβώς την ίδια αγορά, αλλά και από άλλες χώρες για άλλον πολεμικό εξοπλισμό, δεν είναι μεσάζοντας σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις.
- 7)Η συμφωνία ακυρώθηκε τον Νοέμβρη επειδή η Σαουδική Αραβία δεν κατέθεσε τα λεφτά στον λογαριασμό που έπρεπε.
- 8)Οι Σαουδάραβες έκαναν πίσω τον Οκτώβρη επειδή υπήρξε κάποιος Σφακιανάκης που προσπάθησε να το παίξει εκπρόσωπός τους.
- 9)Οι Σαουδάραβες δεν έκαναν πίσω τον Αύγουστο όταν έδιωξε την αντιπροσωπεία τους ο Πάνος Καμμένος.
- 10)Ο Σφακιανάκης γνωρίζεται με την οικογένεια Μητσοτάκη
- 11)Επίτηδες τορπίλισε τη συμφωνία για να κάνει ζημιά στον Καμμένο.
- 12)Όλα τα έγγραφα που έχει παρουσιάσει ο Πάνος Καμμένος έχουν επικυρωθεί και πρωτοκολληθεί, παρά το ότι δεν φαίνεται κάτι τέτοιο σε αυτά που έχουμε δει μέχρι στιγμής.
Καταλαβαίνω ότι κάποιες από αυτές τις εικασίες-παραδοχές είναι αντίθετες μεταξύ τους και κάποιες τραβηγμένες από τα μαλλιά, αλλά ας πούμε ότι τις πιστεύουμε. Συνολικά λοιπόν, έχουμε τουλάχιστον 12 παραδοχές. Πόσες όμως έχει η αντίθετη εκδοχή;
- 1)Ο Πάνος Καμμένος ήθελε να πάρει μίζα πουλώντας αμυντικό εξοπλισμό
- 2)και γι’αυτό χρησιμοποίησε τον Βασίλη Παπαδόπουλο ως μεσάζοντα.
Μόλις 2 εικασίες απέναντι σε τουλάχιστον 12. Με βάση τη λογική και το ξυράφι του Όκαμ, τα επιχειρήματα του Πάνου Καμμένου είναι επιπέδου «ήταν η διαχειρίστρια που μου κλώτσησε τις γλάστρες και όχι ο σκύλος» ή «αγάπη μου μας τσάκωσες γυμνούς στο κρεβάτι μας αλλά δεν είναι αυτό που νομίζεις» ή «κυρία δασκάλα δεν είμαι αδιάβαστος, ο σκύλος μου έφαγε την εργασία».
Και όμως, υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι ο Καμμένος έχει δίκιο και θα τον πίστευαν ακόμα και αν τους έλεγε ότι ο Τζον Σφακιανάκης είναι πρώτος ξάδερφος της Μέρκελ και οι γερμανοτσολιάδες της αντιπολίτευσης τον έβαλαν να χαλάσει τη συμφωνία γιατί ανήκουν σε μία μυστική οργάνωση που ψέλνουν ύμνους στον θεό των φιλελέ Άνταμ Σμιθ και μισούν την Ελλάδα και το έθνος μας. Όχι μόνο υπάρχουν αυτά τα άτομα, αλλά είναι και target-group διαφόρων πολιτικών για να μαζέψουν ψήφους. Και όχι μόνο μαζεύονται αυτοί οι ψήφοι, αλλά όταν τελικά οι εκπρόσωποι αυτών των ατόμων γίνονται συγκυβερνήτες, τότε καταλήγουμε να ακούμε από το βήμα της Βουλής επικίνδυνες βλακείες για ψεκασμούς και εμβόλια και άλλες κλασσικές θεωρίες συνωμοσίας που έχει καταρρίψει πανεύκολα το ξυράφι του Όκαμ.
Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι μόνο να εκπαιδευτεί ο ψηφοφόρος και να καταλαβαίνει πότε του λένε μπούρδες. Πρέπει επιτέλους και να τιμωρείται ο πολιτικός που συνειδητά λέει παραμύθια και χρησιμοποιεί θεωρίες συνωμοσίας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Για να διαβάσετε δωρεάν το βιβλίο του Δημήτρη Κοντογιάννη «Δεν έχουμε Δημοκρατία: Μια κάπως μποέμ απόδειξη για κάτι που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζαμε», πατήστε εδώ!