1. ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ
Το Game of Thrones ξεκινάει με τον άρχοντα από τον βορρά, Ned Stark, ο οποίος εκτελεί ένα λιποτάκτη. Δεδομένου ότι κανένας χαρακτήρας δεν είναι ασφαλής στη σειρά, εκείνος μετά αποκεφαλίζεται από τον Βασιλιά Joffrey επτά επεισόδια αργότερα.
Ο Ned Stark ετοιμάζεται για μία εκτέλεση. Ο αποκεφαλισμός εξακολουθεί να ισχύει στην Σαουδική Αραβία. Φωτογραφία: HBO / Sky Atlantic.
Παρά τις πολλές εκτελέσεις, το Westeros ωχριά σε σύγκριση με τις 2,466 καταδίκες σε θάνατο που κατέγραψε παγκοσμίως η Διεθνής Αμνηστία το 2014, αυξημένες κατά 28% σε σχέση με το 2013.
Αυτή η απότομη αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Αίγυπτο και στη Νιγηρία, παρόλα αυτά οι περισσότερες εκτελέσεις λαμβάνουν χώρα στην Κίνα. Οι μέθοδοι εκτέλεσης από όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν θανατηφόρα ένεση και κρέμασμα, ενώ η μέθοδος του αποκεφαλισμού χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στην Σαουδική Αραβία.
Διαβάστε περισσότερα στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Θανατική Ποινή το 2014 εδώ.
2. ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ
Τα περισσότερα παραδείγματα σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης του Game of Thrones θα μπορούσαν να έχουν εμπνευστεί από
την πραγματική ζωή. Το 2014 η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε ποικίλες πρακτικές βασανιστηρίων που θυμίζουν της σκηνές βασανιστηρίων του Theon Greyjoy κατά τη διάρκεια της 2ης σεζόν: η αφαίρεση νυχιών (στη Νιγηρία), οι εικονικές εκτελέσεις (στο Μεξικό), ή η απογύμνωση των θυμάτων, το δέσιμο και το τράβηγμα των γεννητικών οργάνων με κορδόνι (στις Φιλιππίνες).
Η εκδορά ζωντανών ανθρώπων είναι μία οικογενειακή παράδοση των Boltons. Στη Σαουδική Αραβία ο blogger Raif Badawi μαστιγώθηκε επειδή πρόσβαλε το Ισλάμ αυτό τον Ιανουάριο. Φωτογραφία: HBO / Sky Atlantic.
Το 2014 η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε για μία παγκόσμια κρίση βασανιστηρίων. Αναφέρθηκε σε βασανιστήρια και σε άλλες μορφές κακομεταχείρισης που συμβαίνουν σε 141 χώρες τα τελευταία 5 χρόνια, από ξυλοδαρμούς και βιασμούς μέχρι τον εκφοβισμό θυμάτων με την χρήση σκύλων.
Οι σκηνές βασανιστηρίων της σειράς αγγίζουν μία ευαίσθητη χορδή. Το 44% των ανθρώπων ακόμα φοβούνται ότι αν φυλακιστούν στην χώρα τους κινδυνεύουν να βασανιστούν, σύμφωνα με μία έρευνα της Αμνηστίας. Στην Ελλάδα, σε πρόσφατη έρευνα της οργάνωσης το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν αισθάνεται σίγουρο ότι δεν θα υποστεί βασανισμό ή κακομεταχείριση σε περίπτωση σύλληψής τους.
Διαβάστε περισσότερα για την καμπάνια «Σταματήστε τα Βασανιστήρια» της Διεθνούς Αμνηστίας εδώ.
3. Ο ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.
Το Game of Thrones κατακρίνεται για την απεικόνιση των γυναικών και για την σεξουαλική βία. Γυναίκες βιάζονται, εξαναγκάζονται σε σεξουαλική δουλεία ή υπόκεινται σε άλλου είδους βία με βάση το φύλο.
Πολλές από τις βασικές πρωταγωνίστριες βρίσκονται να πωλούνται ή να εξαναγκάζονται σε γάμο. Από το πρώτο επεισόδιο, ο αδερφός της Daenerys Targaryen την αναγκάζει να παντρευτεί για να εξυπηρετήσει τις δικές του φιλοδοξίες.
Οι γυναίκες στο Game of Thrones σπάνια έχουν επιλογή στο ποιον θα παντρευτούν, μία κατάσταση όχι άγνωστη για τις γυναίκες και τα κορίτσια στον κόσμο. Φωτογραφία: HBO / Sky Atlantic
Τα δικαιώματα των γυναικών είναι λίγο περισσότερα στον πραγματικό κόσμο. Η βία κατά των γυναικών συνεχίζει να είναι ένα χαρακτηριστικό των βίαιων συγκρούσεων, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτές. Στη Αλγερία και στην Τυνησία, η νομοθεσία επιτρέπει στον άνδρα που κατηγορείται με βιασμό να αποφύγει την δίωξη αν παντρευτεί το κορίτσι το οποίο βίασε – αν εκείνη είναι λιγότερο από 18 χρονών.
Δεν γνωρίζουμε το πραγματικό ποσοστό των εξαναγκαστικών γάμων, αλλά οι Girls Not Brides λένε ότι 700 εκατομμύρια γυναίκες σήμερα παντρεύτηκαν πριν κλείσουν τα 18 τους. Μία χώρα στην οποία συνεχίζεται ο εξαναγκαστικός γάμος είναι η Σομαλία, ωστόσο ο ακριβής βαθμός είναι άγνωστος. Το Μάρτιο, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε ανατριχιαστικές μαρτυρίες Σομαλών γυναικών και κοριτσιών με αναπηρίες που αναγκάστηκαν να παντρευτούν έναν μεγαλύτερο και/ή βίαιο άντρα:
«Ήμουν 13 χρονών. Οι γονείς μου αποφάσισαν να με δώσουν σε αυτόν τον άντρα. Αρνήθηκα και έτρεξα μακριά. Η οικογένεια μου έστειλε δυνατούς άντρες να με βρουν. Με έπιασαν, μου έδεσαν τα χέρια και τα πόδια και με έκλεισαν σε ένα δωμάτιο με εκείνον τον άντρα. Με έδερνε από την αρχή.»
Αλλά οι γυναίκες και τα κορίτσιa στο Westeros και σε όλο τον κόσμο αντεπιτίθενται. Την περασμένη εβδομάδα η Αμνηστία επισήμανε τις υπερασπίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν, που με θάρρος συνεχίζουν τη δουλειά τους αν και δέχονται συνεχώς απειλές, επιθέσεις και δολοφονίες.
Μάθε περισσότερα για την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας MY BODY, MY RIGHTS.
4. ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ
Κανένας χαρακτήρας δεν μπορεί να πει κάτι στο King’s Landing χωρίς να ακουστεί από κατάσκοπους που έχουν πληρωθεί από διεφθαρμένους πολιτικούς όπως ο Little Finger ή ο Varys, όπου ‘μικρά πουλάκια’ του λένε τις πιο ‘περίεργες ιστορίες’.
Με χαρακτήρες όπως ο Little Finger και έχοντας πληροφοριοδότες παντού, υπάρχουν λίγα μυστικά στο Game of Thrones. Φωτογραφία: HBO / Sky Atlantic
Οι σημερινοί κατάσκοποι δεν έχουν ‘μικρά πουλάκια’, αλλά έχουν προγράμματα για μαζική παρακολούθηση των online και των κινητών επικοινωνιών, όπως το Dreamy Smurf, όπου η υπηρεσία πληροφοριών GCHQ, του Ηνωμένου Βασιλείου, το χρησιμοποιεί για να ενεργοποιήσει κινητά τηλέφωνα που είναι κλειστά και τα χρησιμοποιεί σαν ακουστικές συσκευές. Αν η κυβέρνηση έχει την εξουσία να συλλέξει δισεκατομμύρια διαδικτυακές καταγραφές το μήνα ανεξέλεγκτα, το διαδίκτυο θα έχει λιγότερη προστασία της ιδιωτικής ζωής από το King’s Landing.
Μάθε περισσότερα για την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας εδώ.
5. ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ, ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
Ο μεσαιωνικός κόσμος του Game of Thrones είναι μία βάρβαρη εμπόλεμη ζώνη με επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό, χημικές φωτιές και στρατιές σκλάβων από απαχθέντα παιδιά, για να μην αναφερθούμε στους δράκους…
Ο Greyworm, ηγέτης του στρατού των παιδιών που ονομάζονται ‘Unsullied’, (άσπιλοι). Φωτογραφία: HBO / Sky Atlantic
Το 2014 ήταν μία καταστροφική χρονιά για τους άμαχους πολίτες σε εμπόλεμη ζώνη, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας το 2014. Η αναφορά δεν κατέγραψε την χρήση των δράκων, αλλά έδωσε έμφαση στις παραβιάσεις που έγιναν σχετικά με τους νόμους των πολέμων σε τουλάχιστον 18 χώρες.
Νέες αποδείξεις από χρήση χημικών όπλων προέκυψαν το περασμένο μήνα. Αυτόπτες μάρτυρες στη Συρία είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι έχουν υποβληθεί σε επιθέσεις με χλωριούχο αέριο προκαλώντας φριχτό θάνατο σε μία ολόκληρη οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων τριών μικρών παιδιών.
Μην αφήσεις την πραγματική ζωή να συναγωνίζεται με αυτή του Game of Thrones σε φρίκη, βία και βαρβαρότητα. Κάνε κάτι τώρα και υπερασπίσου τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.