Guest, slideshow-4

Ζεν καταλαβαίνει- Θεέ μου τι σου κάναμε;

quarantine-karantina-spiti-menoume-maska-giagia-gria-ilikiwmeni

γράφει ο Νίκος Παπαδόπουλος.

Μένουμε στο σπίτι. Μένουμε στο σπίτι και μετά πως βγαίνουμε; Μένουμε στο σπίτι και χοντραίνουμε, μένουμε στο σπίτι και γνωριζόμαστε καλύτερα. Μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι οι δικοί μας άνθρωποι έχουν τελικά ενδιαφέρον. Μένουμε επίσης με τον εαυτό μας και σκεφτόμαστε. Μένουμε στο σπίτι και κάνουμε κρυφά δίαιτα και φτιάχνουμε κορμάρες μετά από τις δύσκολες βδομάδες. Είναι καλύτερα να είμαστε σε καραντίνα παρά να έχεις κάθε μέρα στο σπίτι σου τη πεθερά σου την κατίνα και να σουλατσάρεις άσκοπα και να τρως βρώμικα από τη καντίνα.

Από μυστικές πληροφορίες που έχω, τον κορωνοϊό τον έφεραν στην Ελλάδα καμικάζι Παοκτζίδες μετά την ήττα τους στην Τούμπα με τον Ολυμπιακό και τη πιθανή αφαίρεση βαθμών. Γιατί παιδιά ο κορωνοϊός είναι μαύρος και μας έχει μαυρίσει τη ψυχή τις τελευταίες μέρες.  Μαύρη θύελλα, μαύρη λαίλαπα.

Εμείς οι Παοκτζίδες που χάσαμε το πρωτάθλημα περνάμε μαύρες μέρες. Αλλά και εσείς γαύροι δεν θα το χαρείτε. Ούτε θα μπορέσετε να μαζευτείτε, ούτε να αγκαλιαστείτε, ούτε να το σηκώσετε.

Τόλμησε ο κορωνοιός να χτυπήσει τον τεράστιο πρόεδρο μας. Διακόσια  τετραγωνικά άντρας, τον έλιωσε τον ιό. Τον πάτησε κάτω. Και φυσικά η διαδικασία της ιχνηλάτησης κράτησε μόνο μία μέρα και μετά την ολοκλήρωσή της εξαφανίστηκαν όλα τα ίχνη και τα αποτυπώματα…Ούτε ο Πάοκ,  ούτε η ΑΕΚ, ούτε και ο Παναθηναϊκός είναι ικανοί να νικήσουν τον Ολυμπιακό. Για αυτό έβαλαν τον κορωνοιό αλλά δεν μασάμε, τον φάγαμε και αυτόν. 

Αυτές τις  μέρες οι γέροι για να γλιτώσουν από τον κορωνοϊό, παίρνει ο καθένας το δικό του αυτοκίνητο –που φυσικά έχει να το λειτουργήσει από τα ένδοξα χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας – και βάλε τώρα με το μυαλό σου έναν άνθρωπο πάνω από τα 80,  να φοράει όποια μάσκα βρει. Από μια απλή χάρτινη μέχρι αυτή που φορούν οι μπογιατζήδες και οι επιπλοποιοί.  Δηλαδή μάρκα ό,τι να ‘ναι… Φοράει  κάτι γάντια τεράστια γιατί αυτά βρήκε που έχουν οι υδραυλικοί που ξεβουλώνουν τα φρεάτια και τις αποχετεύσεις και φυσικά τώρα έχει στο ένα του μάτι καταρράκτη Νιαγάρα και στο άλλο μάτι καταρράκτη Ιγκουασού που δεν έχει προλάβει να το χειρουργήσει ακόμα. Αλλά και οι γιαγιάδες δεν πάνε πίσω. Τα αντίστοιχα γάντια, τις αντίστοιχες μάσκες και το μαλλί τύπου κουνουπίδι ή γλάστρα.

Βέβαια υπάρχουν και οδηγοί και άλλων ηλικιών που κάποτε είχαν πάρει ένα δίπλωμα, αλλά είναι σαν κάτι τύποι, που είχαν πάρει ένα ECDL, αλλά στη πραγματικότητα δεν έμαθαν ποτέ καλά υπολογιστές και ούτε ποτέ το χρησιμοποίησαν. Δηλαδή όσοι γλυτώσουμε από τον κορωνοϊό πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο τον παροπλισμένο οδηγό.

Ο Τσίπρας είπε μένουμε στο σπίτι και επιτέλους θα βρει χρόνο να πάρει εκείνο το Lower στα αγγλικά. Και εδώ που τα λέμε, μακάρι να μείνει για πολύ καιρό στο σπίτι. Τόσα χρόνια που ήταν έξω, είδαμε τι έγινε.  

Το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ δεν φέρνει μόνο θλίψη, βαρεμάρα, άγχος και αρνητικά συναισθήματα. Έχει και τα καλά του. Απομακρύνει σε απόσταση ασφαλείας τους κακούς γείτονες , τους ιδιότροπους διαχειριστές. Αρχίζεις και βλέπεις περισσότερες ώρες τη γυναίκα σου από ότι την γραμματέα σου και υπάρχει και μια ελπίδα να σώσεις τον γάμο σου. Και ποιος ξέρει; Μπορεί να έχουμε και κορωνοϊοέρωτες.  Αναστέλλονται βέβαια και πολλά μυστήρια και για όσους θέλουν να σκεφτούν σοβαρά αν θα πρέπει να παντρευτούν, τους δίνεται μία τελευταία ευκαιρία.

Όσο για τα οικονομικά μέτρα, ο Άδωνης είπε ότι μπορεί το επίδομα να είναι σχετικό μικρό σε σχέση με τον μισθό σας αλλά έτσι και αλλιώς θα γλυτώσετε χρήματα αφού δεν θα πάτε θέατρο, σινεμά, ταβέρνα, εστιατόριο.

Τελικά αυτή τη στιγμή το πιο ασφαλές μέρος στον πλανήτη είναι η Γιουχάν. Σίγουρα γίνονται πράγματα που δεν τα έχουμε ξαναδεί ποτέ στον αιώνα μας. Έχουμε δει φουσκωτές βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες να μην τις θέλει κανένας αλλά και  κρουαζιερόπλοια να γυρίζουν γύρω γύρω από πλούσια και γραφικά μέρη του πλανήτη και να μην τα αφήνει κανένας να δέσουν.

Συζητώντας με τη γυναίκα μου τα αρνητικά και τα θετικά του κατ΄ οίκον περιορισμό, ότι μπορεί στο τέλος της χρονιάς και στις αρχές του 2021 να έχουμε αύξηση των γεννήσεων.  Βέβαια έπεσε και στο τραπέζι ένας προβληματισμός,  ότι πολλές ανύπαντρες κοπέλες με το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ  θα συνεχίζουν να μένουν ανύπαντρες όπως και ομοίως κάποια παλικάρια μπουκάλα.    

Θέλω να το σοβαρέψω σε λίγο, επιτρέψτε μου, είναι μερικά πράγματα που ζεν καταλαβαίνω. Πως οι κινέζοι πήραν τα μέτρα και δεν έγινε διασπορά του ιού σε 1,5 δις πληθυσμό; Δεύτερο ερώτημα είναι πως όλοι αυτοί οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε και όλοι αυτοί οι φωστήρες επιστήμονες όταν οι άλλοι πέθαιναν στη Κίνα απολάμβαναν χριστουγεννιάτικες αγορές στις πόλεις και απολάμβαναν τις εκδρομές τους στα χιονοδρομικά;  Όταν στη Κίνα έκλειναν ολόκληρες περιοχές και έβαζαν σε καραντίνα εκατομμύρια ανθρώπους, τα αεροπλάνα όμως συνέχιζαν φορτωμένα με πολύ χρήμα και τουρισμό από όλη την υπόλοιπη Κίνα.  Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί μετά από 2-3 μήνες η Ευρώπη «καίγεται»;

Δεν είναι η ώρα να φορτώσω το μυαλό του μέσου Έλληνα, γιατί μερικά πράγματα έτσι και αλλιώς ζεν τα καταλαβαίνω. Από τα πρώτα κρούσματα της Ιταλίας που είναι δίπλα μας, 2 ώρες με το αεροπλάνο,  γιατί δεν σταμάτησαν τις μετακινήσεις όλων των επιβατικών πλοίων και αερογραμμών και αυστηρό έλεγχο όλων των μετακινήσεων; Θυμίζω τους πρώτους συμπατριώτες μας (που στην ουσία δεν φταίνε αυτοί που ήρθαν ασυμπτωματικοί) που πήγαιναν αμέριμνοι στις δουλείες τους. Οι περιβόητες δασκάλες με τα χρυσά μαλλιά και τον κορωνοϊό που πήγαιναν σε σχολεία, φροντιστήρια, ιδιαίτερα και τους άλλους φοβερούς τύπους , επιχειρηματίες γουναράδες που μας έκαψαν τη γούνα.

Όσο για το γκρουπ που ήρθε από τους Άγιους Τόπους, κανένας δεν σκέφτηκε να ελέγξει όλους αυτούς τους ανθρώπους. Το ότι δεν πέρασε από κανενός το μυαλό ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ταξίδεψαν σε ένα μέρος του πλανήτη από τα πιο σημαντικά ιστορικά, πολιτιστικά και φυσικά θρησκευτικό σταυροδρόμι των μεγαλύτερων μονοθεϊστικών θρησκειών του κόσμου. Τους αντιμετώπισαν αυτούς τους ανθρώπους λες και είχαν επιστρέψει από προσκύνημα στην Παναγιά της Τήνου.

Εγώ είμαι ένας μέτριος νους,  μετρίου αναστήματος, μεγάλου βάρους και διαμετρήματος. Και πραγματικά ζεν καταλαβαίνω τι θα πει ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ; Δηλαδή, όταν οι μισές δουλειές είναι ανοιχτές, οι μισοί που μένουν στο σπίτι πάνε σούπερ μάρκετ, όταν κάποιοι αναγκάζονται να πάρουν καθημερινά τα ΜΜΜ, όταν τα φαρμακεία  και οι τράπεζες έιναι  ανοιχτές, το Δημόσιο είναι ανοιχτό, τελικά το πρόβλημα σου είναι να περιορίσει το Σ/Κ να βγει να κάνει τζόκινγκ ή να περπατήσει λίγο να τον δει ο ήλιος;   

Ωραία, πες και το 50% μένουμε στο σπίτι, μας κάνετε μια ένεση και μας κοιμίζετε για 2 μήνες, αφού οι υπόλοιποι αναγκάζονται να κυκλοφορούν κάθε μέρα έξω και να εργάζονται, αυτοί μεταξύ τους δεν θα κολλήσουν; Δηλαδή το πρόβλημά σας είναι να μην κολλήσουμε όλοι μαζί; Να κολλήσουμε με βάρδιες; Και φυσικά λέω να κλείσουν όλα. Και όταν λέω όλα, εννοώ ΟΛΑ. Να μείνει μόνο το προσωπικό ασφαλείας που χρειάζεται στα νοσοκομεία, στον στρατό, στην αστυνομία, στη πυροσβεστική, στο λιμενικό και να αποφασίσουμε για 15 -20 γ@μ@μ@ν@ς μέρες να κάτσουμε σπίτια μας και να τελειώνουμε.

Τώρα αυτό που ζούμε, εγώ ζεν το καταλαβαίνω. Αν αυτό κρατήσει 8, 10, 12 βδομάδες και μας τα χώνετε από τώρα να μείνουμε στο σπίτι, τι σημαίνει αυτό; Τελικά πολλοί από μας θα γλυτώσουμε από τον κορωνοϊό αλλά κάθε σπίτι θα γίνει ένα μικρό Δαφνί. Και πάλι όμως θα έχουμε πρόβλημα. Θα πέσει το σύστημα υγείας γιατί δεν θα μας χωράει ούτε το Δαφνί, ούτε το Δρομοκαίτειο όλους μαζί.

Γιατί έχω την εντύπωση πως μας τα λέτε απέξω απέξω; Ότι το πρόβλημα είναι να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί ταυτόχρονα… Τώρα για τους υπόλοιπους συμπολίτες μας που φωνάζουν τα κανάλια κάθε βράδυ πως είναι ανώριμοι, ανεύθυνοι κλπ γ@μ@στ@ τους.  Είναι οι ίδιοι μ@λ@κ@ς που παρκάρουν παράνομα στη διάβαση πεζών, που μπλοκάρουν τη ράμπα των ΑΜΕΑ, που μπαίνουν στη λεωφολωρίδωμα , που παραβιάζουν το στοπ, που οδηγούν πιωμένοι, που περνούν με κόκκινο, που μπλοκάρουν την ΛΕΑ, που κλέβουν το κράτος και δεν έχουμε δημόσια νοσοκομεία και σχολεία. Που πετούν τα σκουπίδια όπου βρουν, που σε σπρώχνουν στο λεωφορείο, που σου παίρνουν τη σειρά στο ταχυδρομείο, που κάνουν μπάρμπεκιου στο δάσος, που πετούν τα σκουπίδια στη παραλία, που καπνίζουν όπου βρουν;;;  Εκεί σκέφτονται τις ευπαθείς ομάδες που είναι δίπλα τους; Που σκοτώνουν και σκοτώνονται τα Σαββατόβραδα στους δρόμους και τα 3μερα στις εξόδους. Είναι αυτοί που οδηγούν και στέλνουν μηνύματα στο κινητό, που σου έχουν κλείσει το πάρκινγκ μπροστά. Είναι οι ίδιοι μ@λ@κ@ς … Εδώ ο κόσμος καίγεται και κείνοι παίζουν ρακέτες στη παραλία. Οι ίδιοι  δεν σκέφτονταν τη ζωή σου και τη ζωή τους πριν τον κορωνοϊό, θα την σκεφτούν τώρα;

Όλους μας μας γυροφέρνει ένα άγχος, μια αβεβαιότητα, μία αγωνία για το άγνωστο, μια θλίψη και ίσως κάποια στιγμή να χρειαστούμε όλοι μαζί μια ομαδική ψυχοθεραπεία, νευρολόγους, ψυχολόγους και ψυχιάτρους.

Και τελειώνω με αυτά τα λόγια γιατί μπορεί να μην τα καταλαβαίνουμε όλα αλλά πάρτε το αλλιώς ρε παιδιά. Ο Ιταλός ραδιοφωνικός παραγωγός που είπε πως 4 άνθρωποι που πέθαναν τις τελευταίες μέρες οι 2 ήταν οι γονείς του και θυμάται τη μάνα του που τον έπαιρνε αγκαλιά όταν είχε πυρετό και τον φρόντιζε – που ακόμα και τώρα πιστεύει πως γινόταν καλά λόγω της αγκαλιάς της μάνας  – και οι άλλοι 2 ήταν οι θείοι του. Που ο θείος του τον έκανε αεροπλανάκι όταν ήταν μικρός που κανέναν από αυτούς δεν μπόρεσε να τους δει και να τους αποχαιρετήσει στο νοσοκομείο.  Για κάποιους βέβαια όλοι αυτοί είναι γέροι, έτσι και αλλιώς θα πέθαιναν ή έτσι και αλλιώς είχαν προβλήματα υγείας και ήταν άρρωστοι.

Ο οικουμενικός μας Πατριάρχης είπε πως η πίστη μας είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να την κρατάμε ψηλά και να την ενδυναμώνουμε. Αλλά σε αυτή τη φάση μας ενδιαφέρει να διαφυλάξουμε τους πιστούς. Γιατί πίστη χωρίς πιστούς δεν γίνεται.

Αδέλφια καλή δύναμη. Τι ζεν καταλαβαίνουμε; Μπόρα είναι θα περάσει. Εδώ πέρασε ο κατακλυσμός του Νώε, πέρασε ο μεσαίωνας, πέρασε η τουρκοκρατία, πέρασαν παγκόσμιοι πόλεμοι, περάσαμε χούντες, περάσαμε μνημόνια. Λίγες βδομάδες είναι, θα περάσει. Κορωνοϊός είναι, θα περάσει. Πίνουμε Μόλερς, και αν δεν έχουμε Μόλερς πίνουμε τσίπουρο. Σκεφτόμαστε θετικά και προσευχόμαστε.

Και… ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Έχω και μια καλύτερη φράση που ταιριάζει σε όλους και σε όλες τις περιστάσεις …ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΑΥΓΑ ΜΑΣ….    

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ονομάζομαι Νικόλας Παπαδόπουλος, γεννήθηκα στην Αθήνα, τη δεκαετία του 60. Κατάγομαι από τις Κυκλάδες, Φολέγανδρο και Τήνο.

Σπούδασα Θερμικές και Ψυκτικές Εγκαταστάσεις και Μηχανολογία. Είμαι εκπαιδευτικός στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Τεχνολογική Εκπαίδευση, 30 χρόνια διδάσκω σε σχολεία. Πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Με πολλά καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, απόφοιτος δραματικής σχολής με πολλές εκπαιδεύσεις και σεμινάρια στο Θέατρο των Αλλαγών στην υποκριτική, στον αυτοσχεδιασμό και στο standup comedy.
Επίσης έχω παρακολουθήσει κύκλους σεμιναρίων δημιουργικής γραφής με έμφαση στο χρονογράφημα και ευθυμογράφημα.

Έχω ασχοληθεί με την σχολική αυτοεκτίμηση και την αυτοεκτίμηση νέων και εφήβων. Τα τελευταία χρόνια συντονίζω και οργανώνω στο σχολείο μου τους μαθητές σαν Σύμβουλος Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας για την ενίσχυσή τους και τη βοήθειά τους μετά την αποφοίτηση.

Και τέλος μερικά από τα ενδιαφέροντα – χόμπυ είναι να παρακολουθώ θέατρο και κινηματογράφο, φωτογραφία, να παίζω ντραμς και εξορμήσεις στη φύση.

Ζεν καταλαβαίνει- Θεέ μου τι σου κάναμε;

γράφει ο Νίκος Παπαδόπουλος. Μένουμε στο σπίτι. Μένουμε στο σπίτι και μετά πως βγαίνουμε; Μένουμε στο σπίτι και χοντραίνουμε, μένουμε

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο