Guest, slideshow-3

Υγεία και παιδεία στα χρόνια του κοροναϊού

giatroi-ergastirio-viologoi-epistimones

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Μέσα σε όλη τη μιζέρια και τον φόβο που έχει φέρει ο κοροναϊός, ίσως – το ίσως τονισμένο – να έκανε και κάτι που θα μπορούσε να προσμετρήσει και σαν θετικό, κατάφερε να αμφισβητηθεί ο νεοφιλελευθερισμός και ο ακόρεστος καπιταλισμός ακόμα κι από τους οικείους του. Ο άνθρωπος που χτες σαν υπουργός απέλυε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό σαν …πλεονασμό και υπερβολή για το δημόσιο σήμερα όντας πρωθυπουργός τους παρακαλάει να γυρίσουν ενώ ο υπουργός, ιέρεια του νεοφιλελευθερισμού, που ξεπούλησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ιδιώτες μπροστά στην ανικανότητα τους να αντιμετωπίσουν το παραμικρό ζητάει περισσότερο ΕΣΥ.

Θυμάστε το 2015 όταν ο τότε Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, θεωρούσε τα μέτρα για απολύσεις του Τόμσεν προσωπική… προσβολή και ούρλιαζε όπου έβρισκε κάμερα και κανάλι, ότι δεν θα του πάρει ο Τόμσεν την δόξα: «Οι απολύσεις είναι δικές μου, αν χρειαστεί να κλείσω νοσοκομείο, θα το κλείσω εγώ.» Και το έκανε. Με την βοήθεια του τότε Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ελλάδας, τον Κυριακούλη Μητσοτάκη. Και ο Άδωνις είχε και σχέδιο για την υγεία. Ο στόχος της συγκυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ της περιόδου 2010 – 2015 ήταν ένα μεγάλο κομμάτι της δημόσιας Υγείας να περάσει στον ιδιωτικό τομέα. Σε τιμή ευκαιρίας φυσικά μιας και οι αγοραστές που έκαναν ουρά ήταν οι… δικοί μας νταβατζήδες.

Μην σας ξεγελά το 2010-2015, ακόμα και πριν από μερικές βδομάδες νεοφιλελέδες, ΔΑΠιττάκια και τζημεριανά κόπρανα, κλαιγόντουσαν σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα αλαλάζοντας: “γιατί να πληρώνω εγώ φόρους για τη δημόσια υγεία;” Τώρα η δημόσια υγεία τους εκδικείται. Κι όχι μόνο αυτή.

Πριν από λίγες μέρες αποκαλύφθηκε ότι ο Αμερικάνος πρόεδρος ήταν έτοιμος – είχε μάλιστα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις – να εξαγοράσει Γερμανική φαρμακοβιομηχανία που κάνει έρευνες για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού με τη συμφωνία ότι όταν τελικά ανακαλυφθεί αυτό το εμβόλιο τον αποκλειστικό οικονομικό έλεγχο και διαχείριση της διανομής του να την έχουν οι ΗΠΑ και μάλιστα σε αποκλειστική προτεραιότητα κατανάλωσης την ίδια τη χώρα. Πριν από λίγους μήνες έγραψα ένα άρθρο για την κατάσταση των διαβητικών στις ΗΠΑ. Καθημερινά πεθαίνουν διαβητικοί στην χώρα της “ελευθερίας” γιατί αδυνατούν οικονομικά να αγοράσουν ινσουλίνη. Η τιμή της ινσουλίνης στις ΗΠΑ είναι απαγορευτική για την πλειονότητα των διαβητικών και το κράτος τους αφήνει να πεθάνουν αντί να κάνει κάτι με τις φαρμακοβιομηχανίες. Μια χώρα που αφήνει τους πολίτες της να πεθάνουν μπροστά στην ευημερία των λίγων, νομίζετε ότι θα ενδιαφερθεί για τον… Έλληνα ή τον Ιταλό που έτσι κι αλλιώς μας έχουν στο φτύσιμο;

Και για να σας προλάβω, ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, αυτός που μαζί με τον Μάκη Βορίδη κατέστρεψαν συθέμελα το ΕΣΥ την περίοδο 2013-2015, θα ήταν ο πρώτος υπερασπιστής του Τραμπικού εμβολίου για λίγους, μιας και όπως  είπε σε συνέντευξη του προ ημερών σε αναφορά στις υπερβολικές αυξήσεις σε απολυμαντικά και αντισηπτικά: “μπορεί να μην είναι μικρή ποσοστιαία [η αύξηση] αλλά δεν είναι και αδικαιολόγητη γιατί ένα προϊόν αυξάνει την τιμή του βάσει προσφοράς, άρα δεν μπορείς να πεις ότι αυτό είναι αισχροκέρδεια.” Τι φαντάζεστε λοιπόν ότι θα έλεγε ο Άδωνις για την τιμή της ινσουλίνης ή εν τω προκειμένω για την τιμή του εμβολίου κατά του κοροναϊού; Από την άλλη θα μου πείτε τι θέλω τώρα, ιδιωτική εταιρία είναι ….προσφορά και ζήτηση που λέει και ο Άδωνις….

Κι ενώ η Γερμανική κυβέρνηση σταμάτησε άμεσα κάθε διαπραγμάτευση – μάλιστα και χωρίς πολλά-πολλά λόγια, ο γενικός διευθυντής της εταιρίας που είχε μιλήσει με τον Τραμπ… συνταξιοδοτήθηκε– και βάζοντας την άκρη τη απάνθρωπη χυδαιότητα του ψυχασθενή καπιταλιστή Τραμπ και τον κανιβαλικό λαϊκισμό του νεοφιλελέ Γεωργιάδη υπάρχει και κάτι ακόμα που παραβλέπουμε.

Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακάλυψε την πενικιλίνη ερευνώντας στο πανεπιστημιακό εργαστήριο του St Mary’s Hospital του πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 1921 οι Sir Frederick G Banting, Charles H Best και J.J.R. Macleod κατασκεύασαν για πρώτη φορά ινσουλίνη σώζοντας την ζωή εκατομμυρίων διαβητικών σε όλο τον κόσμο, στα εργαστήρια του πανεπιστημίου του Τορόντο. Το πολύ γνωστό παρασιτομόλ κατασκευάστηκε από τον Harmon Northrop Morse σε εργαστήριο του πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν στη Γερμανία. Η κορτιζόνη κατασκευάστηκε από τον Edward Calvin Kendall στην πανεπιστημιακή κλινική του Μάγιο στη Μινεσότα των ΗΠΑ.

Θα μπορούσα να συνεχίσω με εκατοντάδες, πιθανώς χιλιάδες παραδείγματα φαρμάκων και βοηθημάτων σωτήριων για την ανθρώπινη ζωή αλλά το σημαντικό είναι το τι έχουν κοινό όλες αυτές οι ανακαλύψεις: ότι έγιναν σε πανεπιστημιακά εργαστήρια και κλινικές. Χωρίς να αμφισβητώ την συμβολή των ιδιωτικών εργαστηρίων στις περισσότερες περιπτώσεις η τελική συμβολή τους περιορίστηκε στη συσκευασία και τη γεύση και φυσικά στον πλουτισμό φαρμακοβιομηχάνων. Ακόμα και αυτή η τόσο συνδεδεμένη με Γερμανική εταιρία ασπιρίνη ανακαλύφθηκε από έναν φαρμακοποιό στη προσπάθειά του να βοηθήσει τον ασθενή πατέρα του και πέρασαν είκοσι χρόνια μέχρι να την αγοράσει η φαρμακοβιομηχανία.

Και ξέρετε τι κάνει τα πανεπιστημιακά εργαστήρια να διαφέρουν από τα ιδιωτικά; Όχι τα πτυχία και τα εργαλεία αλλά το… κίνητρο. Ενώ ο ιδιώτης κάνει στοχευμένη έρευνα που θα του αποφέρει το υψηλότερο δυνατόν κέρδος, ο πανεπιστημιακός ερευνητής κάνει έρευνα για να ΣΩΣΕΙ ΖΩΕΣ. Φαντάζομαι δεν χρειάζεται περισσότερη εξήγηση σε αυτό που μόλις έγραψα. Αυτό που χρειάζεται όμως ή καλύτερα που επιβάλλεται είναι η επένδυση στην παιδεία, την δημόσια παιδεία, τα πανεπιστήμια, τα δημόσια πανεπιστήμια. Η προσφορά του πανεπιστημίου της Κρήτης σε τομείς ακόμα και αυτόν της παραδοσιακής μας μουσικής είναι απλά συγκλονιστική κι όμως η νεοφιλελέ θρησκόληπτη υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως προτιμά να επενδύσει σε ΙΕΚ αμφιβόλου πιστότητας και φερεγγυότητας και παραθρησκευτικά κατηχητικά αντί για το Ελληνικό πανεπιστήμιο και τους Έλληνες ερευνητές. Και μετά απορούν γιατί τα Γερμανικά, Σουηδικά και τα Φινλανδικά νοσοκομεία είναι γεμάτα Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές αυτή τη στιγμή ή γιατί τα ερευνητικά τους κέντρα γεμάτα Έλληνες επιστήμονες που κάνουν συγκλονιστικές ανακαλύψεις.

Τώρα θα μου πείτε… και που τα λες αυτά. Σίγουρα όχι για να με ακούσει η κυβέρνηση, οι νεοφιλελέδες και τα ΔΑΠιττάκια με τα δικά τους παιδιά τους μαυραγορίτες έχουν ορμήσει στο δημόσιο και τρώνε ασταμάτητα ακόμα κι αυτή τη στιγμή του χαμού. Τα λέω γι αυτούς που τους ψήφισαν σε μια στιγμή παραφροσύνης, ελπίζοντας ότι ήδη έχουν ήδη καταλάβει τι λάθος έκαναν φέρνοντας μια κυβέρνηση εικονικής πραγματικότητας κι έναν πρωθυπουργό ανίκανο που νομίζει ότι η παραπληροφόρηση και το ψέμα θα τον συντηρήσουν στην εξουσία. Ο κοροναϊός όμως είναι η πραγματικότητα όσο κι αν η κυβέρνηση Κυριακούλη Μητσοτάκη τον σπρώχνει στη δικιά τους εικονική ψευδαίσθηση κι όχι μόνο είναι πραγματικότητα αλλά δαγκώνει άσχημα αφήνοντας ορατά σημάδια.

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος σε ανακοίνωση της λέει: “Η αναγκαία ατομική υπευθυνότητα για την τήρηση των μέτρων προστασίας και η επίσης αναγκαία συμμόρφωση με τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη, την ευθύνη της κυβέρνησής σας, για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας του κορονοϊού.

Επαναλάβατε στο διάγγελμα ότι είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Είναι δική σας ευθύνη να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα για να θωρακιστεί όσο είναι δυνατόν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Είναι δική σας ευθύνη να εξασφαλίσετε στην εμπροσθοφυλακή όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορέσει να αναμετρηθεί με τον εχθρό και να τον νικήσει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.

Μία εβδομάδα μετά την εξαγγελία σας για 2000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, πόσες έχετε κάνει; Τι περιμένετε; Στο διάγγελμά σας δεν κάνατε την παραμικρή νύξη για προσλήψεις γιατρών.

Έστω αυτή τη στιγμή ακούστε τη φωνή των «μαχητών των νοσοκομείων» όπως μας αποκαλέσατε. Αυτών που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον «αόρατο» εχθρό, αλλά αναμετρώνται καθημερινά με τις ΟΡΑΤΕΣ, οφθαλμοφανείς, τραγικές ελλείψεις για τις οποίες έχετε την αποκλειστική ευθύνη. Εσείς και οι προκάτοχοι σας. Οι 2000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού δε φτάνουν. Τόσες είχατε εξαγγείλει και τον Ιούλιο όταν δεν ήμασταν σε πόλεμο και δεν τις κάνατε.

Είναι δική σας ευθύνη να προχωρήσετε άμεσα σε μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων με προτεραιότητα την στελέχωση των τμημάτων πρώτης γραμμής ΤΕΠ, ΜΕΘ, ΕΚΑΒ αλλά και των Κ.Υ για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Είναι δική σας ευθύνη έστω και τώρα να φροντίσετε για τον εφοδιασμό του υγειονομικού προσωπικού με τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας.

Λέτε ότι μιλάτε πάντα την γλώσσα της αλήθειας. Γιατί λοιπόν δεν λέτε την αλήθεια;

Οι 1900 κλίνες οι οποίες εύχεστε να μη χρειαστούν, χρειάζονται ήδη αποδεδειγμένα. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα περιέθαλπαν ασθενείς με άλλα νοσήματα. Από εκεί προέρχονται κατά κύριο λόγο. Από την αναστολή «μέχρι νεοτέρας» της λειτουργίας αυτών των τμημάτων και των κλινικών. Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι νέες κλίνες. Δεν προστίθενται στο σύστημα υγείας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για όσες νέες κλίνες ΜΕΘ αναπτυχθούν: ήταν απολύτως απαραίτητες κι αυτές, και πολύ περισσότερες και πριν την επιδημία.”

Που είναι τα χειροκροτήματα στις ταράτσες τώρα;

Δυστυχώς, εδώ που φτάσαμε δεν φτάνουν οι πολιτικές λύσεις γιατί πολιτικές ήταν οι “λύσεις” που μας φτάσανε εδώ που φτάσαμε. Τώρα μιλάνε οι ανάγκες και ο Κυριακούλης καλά θα κάνει να αφήσει τα κουλά του και να πράξει σύμφωνα με αυτά που οι ανάγκες και οι γιατροί που δίνουν τον πόλεμο ορίζουν.
Για το καλό μας!

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Υγεία και παιδεία στα χρόνια του κοροναϊού

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας. Μέσα σε όλη τη μιζέρια και τον φόβο που έχει φέρει ο κοροναϊός, ίσως – το

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο