γράφει ο Νίκος Γκίκας.
Το μεταναστευτικό και η “εισβολή” στον Έβρο, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος, η διπλωματική εγρήγορση, η ασφάλεια των πολιτών, η ασφαλής πορεία στην υγειονομική κρίση αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και την οικονομία ήταν οι σημαντικότερες από τις προκλήσεις της χρονιάς που πέρασε.
Οι πρόσφατες στοχευμένες αλλαγές επικροτούν το παραχθέν έργο και την ακλόνητη επιλογή για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, βαπτίζοντας παράλληλα στην παραγωγή κυβερνητικού έργου και αξιολόγησης αρκετά νέα κοινοβουλευτικά στελέχη. Ο ανασχηματισμός αντανακλά την αξιοπιστία της κυβέρνησης στην κοινωνία με την προτροπή για δουλειά, χαμηλούς τόνους και κοινωνικό αφουγκρασμό. Η στρατηγική πολιτικών ανοιγμάτων με τη διαμόρφωση κουλτούρας συνεργασιών και συμβιβασμών μέσα στις τάξεις του κόμματος αποδίδει σε μια κοινωνία που ζητά αλλαγές και επιπλέον συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της παρατεταμένης εσωστρέφειας και ανυποληψίας των αντιπάλων της.
Το δήθεν προεκλογικό αφήγημα αποτελεί άλλοθι εσωτερικής κατανάλωσης και σανίδα συσπείρωσης των φραξιών από τις διαλυτικές τάσεις ιδεοληψίας και ανούσιου ριζοσπαστισμού. Θα ήταν ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης η διαμόρφωση συνθηκών πρόωρων εκλογών, ακόμη και μετά τη λήξη της πανδημίας.
O πρωθυπουργός τους χαλάει το αφήγημα καθώς ο πραγματισμός, η μεθοδικότητα και η αποτελεσματικότητα είναι στο προφίλ του και όχι η αποτυχία και διαφυγή. H αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης λαμβάνοντας υπόψη τα παγκόσμια δράματα, η διαχείριση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και του αναπτυξιακού πακέτου των 32δις της Ε.Ε., συνάμα με το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, δεν επιτρέπουν τέτοιους τακτικισμούς, ούτε εφησυχασμό.
Σταδιακά η κατάσταση θα ομαλοποιείται και η ανάπτυξη θα χτυπήσει με σθένος την πόρτα της χώρας, ενώ η απαλλαγή από το ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί με δόξα επί των ημερών του.
Σε ένα κόσμο που αλλάζει τάχιστα, πώς θα απεμπολούσε η κυβέρνηση την ιστορική της ευθύνη και την αγωνία της κοινωνίας να οδηγηθεί η χώρα στο αύριο, όταν μάλιστα οι κατάθρυμματισμένες ιδεολογικά σοσιαλιστικές δυνάμεις λαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό με αρνητικό πρόσημο και ως αφορμή για επιστροφή στα κεκτημένα του παρελθόντος;
Είναι προφανές ωστόσο πως η κυβέρνηση θα λάβει εκλογικό σχηματισμό, αλλά αυτό θα συμβεί στο τρίτο τρίμηνο του ’22 και αφού κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του ΄23. Σήμερα, η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου είναι προτεραιότητα, τα ανοίγματα στο ευρύτερο κέντρο περισσότερο αναγκαία τότε και η επικοινωνία της επιτυχίας θα πρέπει να είναι πρόσφατη. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.