Guest

Τουρισμός στη Φιλανδία και άσε τη Κύπρο να κουρεύεται

 

Όταν είχε έρθει ο Γιωργάκης έφαγε την απόλυτη ξεφτίλα. Τον είχε η Κιβινιέμη – που ήταν και είναι το ανέκδοτο της πολιτικής – για ώρες και του εξηγούσε περί οικονομίας και γιατί οι Φιλανδοί είναι πάντα πετυχημένοι και προσεκτικοί. Ποιοι; Οι χθεσινοί! Τον είχε κάνει τσίρκο και τον περιέφερε από υπουργείο σε υπουργείο για να δείξει τι θα πάθουν αν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Η γυναίκα έζησε τη μοναδική στιγμή δόξας της πολιτικής της ζωής χάρης στον Γιωργάκη. Ποια; Η Κιβινιέμη, που σου λένε ότι ήταν πρωθυπουργός και λες, αυτή; Όταν ανοίξει δε το στόμα της το βάζεις στα πόδια και αυτό δεν έχει να κάνει με τίποτα με τη μάρκα οδοντόπαστας που χρησιμοποιεί.

Σε αυτή τη Φιλανδία πάει αυτή τη στιγμή ο Αντωνάκης. Και η Κιβινιέμη έχει πάει προς το σπίτι της αλλά τώρα υπάρχει ο Κατάινεν, ο οποίος σε συζητήσεις επανειλημμένα έχει υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε ποτέ να μπει στην ευρό-ζώνη και πιθανώς δεν θα έπρεπε καν να είναι μέλος της ΕΕ. Μια ΕΕ που έχει σαν μέλος την Εσθονία μόνο και μόνο γιατί το ήθελε η Φιλανδία. Μια Εσθονία που πληρεί τα κριτήρια δημοκρατίας λιγότερο και από την Τουρκία.

Γιατί δεν πάει στο Λουξεμβούργο ο Αντωνάκης να τους ρωτήσει τι κάνουν με το ξέπλυμα χρήματος στις τράπεζες τους; Γιατί δεν πάει στην Ολλανδία ή στην Αυστρία και πάει στη Φιλανδία; Για να γλείψει αυτούς που τον φτύνουν… Όχι δεν φτύνουν τον Αντωνάκη γιατί αν έφτυναν αυτόν δεν θα έλεγα πολλά, φτύνουν ολόκληρο τον ελληνικό λαό και το κάνουν καθημερινά χωρίς καμία ντροπή η ενδοιασμό. Πως είναι το ανέκδοτο με τον Αλβανό τουρίστα; Ε τώρα θα έχουν και οι Φιλανδοί το ανέκδοτο με τον Έλληνα τουρίστα. Γιατι αυτό είναι το σχέδιο του Φιλανδού πρωθυπουργού για τον Αντωνάκη. Το έχει μάλιστα δημοσιοποιήσει. Θα τον πάει για βόλτα και θα περπατήσουν πάνω στον πάγο σε παγωμένη λίμνη. Μετά θα τον κεράσει και κανένα σολομό και άντε και χαρήκαμε που σας είδαμε μόνο να μην μας έρχεστε συχνά γιατί έχουμε ζητιάνους και στους δρόμους του Ελσίνκι τελευταία.

Αλλά για πάμε στα ποιο σοβαρά. Για πάμε στη Κύπρο που κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον εκεί θα έπρεπε να βρίσκεται ο Αντωνάκης και να μην κάνει τουρισμό στη Φιλανδία.

Όταν έγιναν τα γεγονότα στη Ελλάδα είπαμε φταίνε οι πολιτικοί, φταίνε σαράντα χρόνια ανικανότητας και βλακείας, έφταιγε η τύχη, ήταν και η συγκυρία. Βρήκαμε τριακόσια πράγματα που έφταιγαν με την τύχη ανάμεσα τους. Όταν τα γεγονότα χτύπησαν Ιρλανδία είπαμε ότι είναι και σύμπτωση, άντε και οι πολιτικοί άντε και η φούσκα. Αλλά μάλλον για σύμπτωση μας έμοιαζε μιας και δεν ήταν και η ίδια υπόθεση όπως μας λέγαν όλοι. Ήταν όμως και κάτι λίγοι που όλο και μιλάγανε για σχέδιο, αλλά εμείς στην άρνηση μας βολεμένοι ψάχναμε φταίχτες στις βουλές.

Μετά ήρθε και η Ισπανία και εδώ οι διαφορές έγιναν λιγότερες και οι ομοιότητες πολύ περισσότερες. Για σύμπτωση δεν έμοιαζε και όλο το σχέδιο κέρδιζε έδαφος. Ε, όταν ήρθε και η Πορτογαλία με την Ιταλία στο βάθος του κήπου οι συμπτώσεις είχαν τελειώσει και το οργανωμένο σχέδιο δεν ήταν πια πιθανότητα άλλα όλο και πλησίαζε την βεβαιότητα.

Αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη Κύπρο και με την Κύπρο, πλησιάζουν τα όρια του αδυνάτου και του απίστευτου. Δυο πράγματα τώρα. Όλα όσα συμβαίνουν ακόμα και αυτή τη στιγμή που γράφω είναι σε εξέλιξη και κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι ξημερώνει, χωρίς αυτό να απορρίπτει ότι η ελπίδα έχει πεθάνει ήδη και ότι, ότι και να ξημερώνει για καλό δεν θα είναι. Απεναντίας.

Δεύτερο και είναι θέση μου όσα χρόνια γράφω, και μετράνε δεκαετίες αυτά τα χρόνια, ποτέ δεν πίστεψα σε θεωρίες συνωμοσίας. Και από εμπειρία σας βεβαιώνω ότι ναι υπάρχει καπνός πολλές φορές αλλά η φωτιά είναι σε τελείως διαφορετικό σημείο από εκεί που τη ψάχνει η υπερβολή μας και όταν τη βρίσκουμε, πάντα συνειδητοποιούμε ότι ήταν πάντα εκεί απλά εμείς δεν τη βλέπαμε. Αυτά με την σημερινή παρένθεση.

Λοιπόν το να μιλάει η Γερμανία και το Λουξεμβούργου για ξέπλυμα χρήματος μέσω των τραπεζών και του τραπεζιτικού συστήματος είναι τουλάχιστον επιχείρημα για γέλια. Ειδικά η Γερμανία ξέπλυνε όλο το χρήμα της ανατολικής Ευρώπης από τη ημέρα που γκρεμίστηκε το τείχος του Βερολίνου μέχρι και πριν από μερικά δευτερόλεπτα και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει για πολλές ακόμα δεκαετίες. Όταν αποκαλυφθούν τα οικονομικά όργια που έχουν γίνει στη Γερμανία τα τελευταία τριάντα χρόνια θα γκρεμιστούν πολλά τείχη και δεν θα είναι μόνο στο Βερολίνο αλλά και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Στη Γερμανία το ξέπλυμα χρήματος είναι επιστήμη και είναι αναμεμειγμένη και με τα δυο χέρια και με τα πόδια κάθε γερμανική κυβέρνηση και κάθε Γερμανός καγκελάριος από το 1990 μέχρι και σήμερα. Όσο για το Λουξεμβούργο …για να δούμε πως μπορώ να το θέσω έτσι ώστε να μην προσβάλω κανέναν. Στο Λουξεμβούργο γίνεται της εκδιδομένης γυναικός το κιγκλίδωμα! Πως σας φάνηκα;

Θέλετε να πάμε και παρακάτω; Λίγο πιο δεξιά; λίγο πιο αριστερά; Στο Βέλγιο; Η Μάλτα; Σας αρέσει η Μάλτα; Σε όλες τις λίστες με θέμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην ΕΕ σε καμία από αυτές η Κύπρος δεν καταλαμβάνει κορυφαία θέση. Απεναντίας η κρίνων και καταδικάζων Γερμανία είναι σε πολλές πρωταθλητής. Τότε γιατί όλες οι κυβερνητικές ανακοινώσεις σε όλη την Ευρώπη μιλάνε για ξέπλυμα χρήματος στη Κύπρο; Γιατί αν προσέξατε σε αυτό που έγραψα λείπει μια λεξούλα. Μιλάνε για ξέπλυμα Ρωσικού χρήματος! Και εκεί τελειώνουν τα πάντα. Εκεί κάπου στο Ρωσικό στράβωσαν τα πράγματα. Βέβαια υπήρξαν και πιο ωμοί, οι προκλητικά και απαράδεκτα ωμοί Φιλανδοί – αυτοί που επισκέπτεσαι Αντωνάκη – που είπαν, η Κύπρος πρέπει να ασχοληθεί με τον τουρισμό και να αφήσει το εμπόριο χρήματος.

Κανείς δεν θα πει ότι στη Κύπρο όπως και σε κάθε άλλη χώρα οι τράπεζες δεν κάνουν ξέπλυμα χρήματος. Και μάλιστα εκτός από τον τουρισμό όλοι ξέρουμε χρόνια τώρα ότι το άλλο μεγάλο εμπόριο της Κύπρου ήταν το εμπόριο χρήματος. Αλλά αυτό η Κύπρος το έκανε δεκαετίες και το έκανε κι όταν μπήκε στην ΕΕ και όταν εντάχτηκε στην ευρό-ζωνη. Αλλά το έκανε κυρίως με τις αραβικές και δει πετρελαιοπαραγωγές χώρες της αραβικής χερσονήσου και με το Ισραήλ. Αλλά ούτε οι εμίρηδες ούτε το Ισραήλ είναι Ρωσία. Και κάτι που είναι σημαντικό, άλλο να μοιράζονται όλοι το ξέπλυμα μερικών αραβικών δισεκατομμυρίων κι άλλο να πηγαίνουν όλα τα ρωσικά δισεκατομμύρια σε μια χώρα. Και είναι πολλά τα ρωσικά δισεκατομμύρια, και σε ώρες κρίσης καταλαβαινόμαστε τώρα. Άσε που μαζί με τα ρωσικά ρούβλια μπορείς να ξεπλύνεις και μερικά ανατολικά μάρκα!

Και μιας και ξαναθυμηθήκαμε τη Γερμανία. Πριν από μερικές ώρες σε επικοινωνία με φίλο Κύπριο που ζει στην Αγγλία αλλά καταθέσεις στη Κύπρο έμαθα ότι τον πήραν τηλέφωνο Γερμανικές τράπεζες – το επαναλαμβάνω, Γερμανικές τράπεζες – και αφού του τόνισαν τη σιγουριά που του προσφέρουν του είπαν ότι είναι έτοιμες να δεχτούν τις καταθέσεις του με εγγυημένη ασφάλεια. Για να δούμε, πως μάθανε τι καταθέσεις έχει ο φίλος μου; Πως ήξεραν ότι ανήκει στη κατηγορία που θα φορολογηθεί; Πως ήρθαν στα χέρια τους όλες αυτές οι πληροφορίες ώρες μετά τη κρίση ώστε να ετοιμάσουν ολόκληρη εκστρατεία που θα εκμεταλλευόταν τον φόβο των καταθετών; τι γίνεται αυτή τη στιγμή; και αυτά τα γράφω εμπιστευόμενος την πληροφορία που μου έδωσε άνθρωπος που ξέρω δεκαετίες, που επιβεβαιώθηκε και επαναλήφθηκε τυχαία από άλλο γνωστό και που δεν πιστεύω στις θεωρίες συνωμοσίας.

Αλλά εδώ θα σταματήσω να γράφω γι αυτό το θέμα κι όχι μόνο γιατί ακόμα – τουλάχιστον τώρα που γράφω – είναι ακόμα σε εξέλιξη αλλά και γιατί …Νιώθω περήφανος για την αντίδραση των Κυπρίων αδερφών μας και συνεχίζω να ελπίζω ότι αυτοί τουλάχιστον θα βρουν τη δύναμη να πουν τα μεγάλα ΟΧΙ μιας κι εμείς μείναμε στα μεγάλα Ναι!

Και τι είπα μόλις τώρα; Οι Κύπριοι αδερφοί μας είπα; Ξέρεις βρε Αντωνάκη τι με έχει σκοτώσει σε ότι συμβαίνει τις τελευταίες σαράντα-οχτώ ώρες με όλα αυτά στη Κύπρο; Κάθε φορά που κάποιος ρωτάει έναν Κύπριο αδερφό μας για την αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, των Ελλήνων υπουργών και υπηρεσιακών στο ευρωγρούπ ξέρετε τι απαντάνε; Ότι καταλαβαίνουν! Και κοκκινίζουν τα αυτιά μου από ντροπή. Τι έγινε; Τι καταλαβαίνουν; Τι καταλαβαίνω Αντωνάκη που δεν θέλω να το πιστέψω; Τα πουλήσαμε τα αδέρφια μας Αντωνάκη; Άντε καλό ταξίδι στη Φιλανδία Αντωνάκη και να περάσεις καλά στη παγωμένη λίμνη.

***********************************************************************

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων η φωτογραφία συνόδευε την ανακοίνωση του προγράμματος τουρισμός στη Φιλανδία, του Έλληνα πρωθυπουργού. Και άσε τους Κύπριους να κουρεύονται!

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Τουρισμός στη Φιλανδία και άσε τη Κύπρο να κουρεύεται

του Θάνου Καλαμίδα.

 

Σήμερα δεν ξέρω από που να αρχίσω. Ο Σαμαράς στη Φιλανδία ή όσα γίνονται με τη Κύπρο; Ξέρετε τη παροιμία που λέει τι θέλει η αλεπού στο παζάρι; Ε, εδώ ταιριάζει το, τι θέλει το πρόβατο στο σφαγείο!

Καλά βρε Αντωνάκη, ποιος σου είπε ότι είναι η καλύτερη στιγμή να πας στη Φιλανδία; Δεν θέλω να πιστέψω με τίποτα ότι έκανε τέτοια γκάφα ο πρέσβης. Τον ξέρω και είναι καλός και έξυπνος άνθρωπος. Πάνω από όλα μετρημένος. Κάποιος από το υπουργείο εξωτερικών μάλλον στην έχει στημένη Αντωνάκη μου! Ο Γιωργάκης δεν σου είπε τίποτα για τη τελευταία του επίσκεψη στη χώρα; Να μου το θυμάστε επίτηδες δεν του είπε τίποτα. Από κακία!

Στη Φιλανδία που λέτε αυτή τη στιγμή οι Έλληνες είναι από τα αγαπημένα ανέκδοτα. Πας να πιεις καφέ και ο σερβιτόρος αφού σε ρωτάει από που είσαι σου ζητάει τα λεφτά προκαταβολικά πριν φέρει τον καφέ. Και όταν στον φέρει δεν θα πάρει μπουρμουάρ αλλά θα σου ζητήσει να το κρατήσεις για να τσοντάρεις και να πληρώσεις επιτέλους τους φόρους σου.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο