Guest, slideshow-4

Το «σκάφος» της Βρετανίας σε έναν αλλόκοτο φαφλατά

Boris-Johnson-BoJo-Agglia

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει νέο πρωθυπουργό και αυτός είναι ο Μπόρις Τζόνσον ή αλλιώς «ΜπόΤζο». Ένας εκκεντρικός άνθρωπος με μία πολυτάραχη ζωή, έκανε το παιδικό  όνειρο του πραγματικότητα, έγινε κάτοικος της  Downing Street  στην κατοικία με το νούμερο δέκα. 

Στην  πρώτη του ομιλία ο Τζόνσον ρώτησε εάν είστε φοβισμένοι. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στα χέρια ενός λαϊκιστή, φαφλατά, πολυλογά που λέει πολλά, αλλά δεν κάνει και τίποτα. Το μόνο που έχει να παρουσιάσει από τον πολιτικό και δημόσιο βίο του είναι μόνο  εκκεντρικότητα και ανειλικρίνεια. Το προνόμιο του; Είναι πάντα στο  προσκήνιο με τις πράξεις του.

Ο Τζόνσον  φοίτησε στο Ίτον, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας που έχει βγάλει πολλούς πρωθυπουργούς. Μετέπειτα έγινε πρόεδρος της σχολής της ρητορικής Oxford Union. Αφού αποφοίτησε από το Ίτον τον  κέρδισε η δημοσιογραφία. Ήταν ανταποκριτής της Daily Telegraph  στις Βρυξέλλες και έστελνε ρεπορτάζ  που δημιουργούσαν σάλο. Το ένα ήταν για το μήκος των μπανανών που ήθελε να θεσπίσει η ΕΕ και το άλλο ήταν ότι η ΕΕ ήταν έτοιμη να περάσει νόμο για το μέγεθος των προφυλακτικών. Δεν άντεξε πολύ στις Βρυξέλλες και γύρισε πίσω. Η εφημερίδα τον απέλυσε.

Στον  πολυτάραχο βίο του έχει να επιδείξει και δύο θητείες στο δημαρχιακό θώκο  του Λονδίνου, ήταν τότε που κέρδισε το φιλελεύθερο και δημιουργικό Λονδίνο. Μετά από αυτές τις δύο θητείες εκμεταλλεύτηκε την ανοησία του Κάμερον για δημοψήφισμα και ηγήθηκε της καμπάνιας του Leave. Με πολλά ψέματα, όπως η  Μεγάλη Βρετανία θα γλιτώσει πολλά χρήματα που δίνει στην ΕΕ, εάν φύγει από την αγκαλιά και την θαλπωρή της ΕΕ.  Τα κατάφερε μαζί με τον άλλοτε λαϊκιστή και παρία της πολίτικης  ζωής  της Βρετανίας τον Νάιτζελ Φάραζτ.

Έγινε Υπουργός Εξωτερικών της Μέι, αλλά διαφώνησε με τον τρόπο του χειρισμού για το Brexit και παραιτήθηκε έναν χρόνο πριν.  Και τώρα είναι πρωθυπουργός της δεύτερης οικονομίας του κόσμου και σε μία από τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Το πηδάλιο του σκάφους ανατέθηκε σε έναν άνθρωπο που δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης. Διακηρύσσει ότι η χώρα του θα φύγει από την ΕΕ  με ή χωρίς συμφωνία και το no deal κρέμεται πάνω από το κεφάλι της Βρετανίας σαν δαμόκλειος σπάθη, με όλους να προειδοποιούν ότι δεν συμφέρει κανέναν το no deal.

Ο Τζόνσον δεν ακούει, θέλει εάν τα σπάσει να τα βρει με τον Τραμπ, ή μήπως θέλει να τον ξεπεράσει σε όλα, ακόμα και την γραφικότητα; 

Ο Υπουργός της Ευρώπης του Τόνι Μπλερ ΜακΣειν είπε χαριτολογώντας «ο Τζόνσον έγινε πρωθυπουργός,  γιατί ήταν  ο Ροβεσπιέρος της επανάστασης του Brexit και για να κυβερνήσει λίγους μήνες πρέπει να γίνει ο Ταϋλλεράνδος της αναγέννησης των Τόρις.»

Η  επιδραστικότερη αυτοκρατορία της υφηλίου βρίσκεται σε περιδίνηση και στα χέρια ενός φαφλατά και σε μία φιγούρα που αρέσκεσαι να πειράζεις.

«A storm in a teacup»  λένε στην χώρα του.  Ελληνιστί, πολύ κακό για το τίποτα. Θα αποδειχθεί αυτό ή μήπως τα χειρότερα για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μπροστά μας;

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο
Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι πτυχιούχος του ΔΠΘ του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών με ειδίκευση στην Ρουμανική γλώσσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Σπουδές Δίκαιο, Οικονομία, Πολιτική της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. Αρθρογραφεί τακτικά στην καθημερινή εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και στην εφημερίδα της Κομοτηνής "Ο Χρόνος". Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία, κυρίως πολιτικής ιστορίας.

Το «σκάφος» της Βρετανίας σε έναν αλλόκοτο φαφλατά

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει νέο πρωθυπουργό και αυτός είναι ο Μπόρις Τζόνσον ή αλλιώς «ΜπόΤζο». Ένας