Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Τα λέω στο σαμάρι μπας κι ακούσει ο γάιδαρος!

του Θάνου Καλαμίδα.

Τώρα τι να πω; Στην αρχή σκεφτόμουν να αφήσω τη σελίδα κενή. Έτσι χωρίς καμιά εξήγηση! Μετά σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να την μαυρίσω αλλά με το που σκέφτηκα μαύρισμα, να σου και ο Αντωνάκης. Δεν ξέρω πως πήγε το μυαλό μου εκεί, όλως κατά τύχη!!!

Βρε Αντωνάκη, και μόνο ότι αυτά τα εγκληματικά παράσιτα της Ελληνικής ζωής, η Χρυσή Αυγή σε χειροκρότησε για την απόφαση σου, δεν σε κάνει να ανησυχείς; Εγώ στη θέση σου δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ.

Λοιπόν όλοι μας - μα όλοι μας, και μη μου φέρει κανένας αντίρηση, έχουμε πει τη χολή μας για την ΕΡΤ. Και δεν ήταν μόνο η ΕΡΤ που μάζευε τη χολή μας ήταν και η ΕΙΡ, ήταν και η ΥΕΝΕΔ και ήταν δεκαετίες, από γεννήσεως, που λένε. Η κακομοίρα η ελληνική τηλεόραση, δημόσια ονειρευόταν να γίνει και πάντα κρατική εταίρα κατέληγε. BBC ήθελε να γίνει όταν θα μεγαλώσει αλλά όνειρο ήταν και το έπνιξαν τόσο που στο τέλος το μαυρίσανε.

Και με το που είπα μαυρίσανε να σου το μυαλό μου στον Στουρνάρα. Σήμερα κάτι μου συμβαίνει κάθε φορά που ακούω το ρήμα μαύρισε, μαυρίζω, μαύρισε τον, Μαυρογιαλούρος. Αλλεργικό θα είναι. Είπε λοιπόν ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας για το μαύρισμα της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, “Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την περιουσία της ΕΡΤ, γιατί είναι περιουσία και του ελληνικού λαού”. Έτσι είπε κι εγώ τώρα απορώ αν κατάλαβε τι είπε.

Κύριε Στουρνάρα ο Ελληνικός λαός σας έβαλε εκεί, ακριβώς για να προστατεύετε την περιουσία του κι όχι για να την κακομεταχειρίζεστε προς όφελος άλλου. Περιουσία του Ελληνικού λαού είναι τόσο το άψυχο όσο και το έμψυχο υλικό που διαθέτει αυτός ο οργανισμός. Κανένα από τα δυο δεν σεβαστήκατε, αλλά θα τα πούμε και παρακάτω. Και η ΕΡΤ είναι περιουσία ΜΟΝΟ του Ελληνικού λαού και όχι ΚΑΙ του Ελληνικού λαού.

Τώρα θα μου πείτε γιατί τα λέω στον Στουρναρα. Αμ ξέρω εγώ τι κάνω. Τα λέω στο σαμάρι μπας κι ακούσει ο γάιδαρος.

Πάμε ένα-ένα από τη αρχή. Όπως είπα και παραπάνω όλοι μας, μα όλοι μας έχουμε πει τον “καλό” μας λόγο για την δημόσια τηλεόραση. Ο λόγος ότι όλοι μας θέλαμε δημόσια τηλεόραση και μας κατέληγε κρατική τηλεόραση όπου όποιος είχε την εξουσία μεταμόρφωνε το δημόσιο κέντρο πληροφόρησης, επικοινωνίας και πολιτισμού σε φερέφωνο προπαγάνδας του και μαγαζάκι του. Μην σας ενοχλούν οι λέξεις, είναι η ωμή αλήθεια και το ξέρετε όλοι σας.

Ανεξέλεγκτες προσλήψεις για να τακτοποιηθούν τα “παιδιά” μας και ενίοτε οι γκόμενες – οι πριν, οι νυν και οι επόμενες, αεροσυνοδοί και μη – με απαράδεκτους μισθούς ακόμα και περιόδους κρίσης. Νεποτισμός και αδιαφάνεια με τα σκάνδαλα να βρωμάνε χιλιόμετρα μακρυά από το ραδιομέγαρο. Και επέμβαση σε κάθε προσπάθεια διαφορετικού η που ενοχλούσε τα ήθη και τα έθιμα των εξουσιαζόντων. Ακόμα και Πρόεδροι της Δημοκρατίας στο παρελθόν διέκοψαν προγράμματα έτσι γιατί είχαν την δύναμη η γιατί η ταινία δεν άρεσε στη συμβία τους.

Σε περιόδους εκλογών το κρατικό κανάλι βαφόταν στα χρώματα του κόμματος στην εξουσία, αδιαφορώντας προκλητικά για τη δημοκρατία, για την ισότητα, για την ελευθερία. Κι όλα αυτά με το πιο αισχρό τρόπο. Και το ξαναλέω, με τολμήσει κανένας να μου πει ότι δεν τα ήξερε, δεν τα θυμάται η ότι δεν τα ξέρει όλα αυτά. Πόσο ανεξάρτητος ήταν ο βαμμένος Μαχαίρας ή η προκλητική Παναγιωταρέα; Εδώ δεν μιλάμε για φερέφωνα απλά, μιλάμε για καθηγητές του είδους, από τις πιο απαράδεκτες στιγμές όποιας τηλεόρασης σε όποιο μέρος του κόσμου. Αμ αυτά που ακούγονται για την Σαλαγκούδη; Ξέρετε, αυτή του Κεδίκογλου τώρα! Οι προσλήψεις του Παυλόπουλου και οι σύμβουλοι του Παναγόπουλου; Κι άλλα, κι άλλα κι άλλα.

Και τα ξέρετε όλα και παραπονεθήκατε για όλα και βρίσατε για όλα. Όχι λάθος. Και παραπονέθηκα για όλα και βρίσαμε για όλα. Γιατί κι εγώ παραπονέθηκα και έβρισα και μάλιστα πολλές φορές. Και κάθε φορά μάλιστα που όλοι μας βλέπαμε το χαράτσι στο λογαριασμό, εισφορά για την ΕΙΡ βρίζαμε πιο δυνατά και κατεβάζαμε άπειρα καντήλια για την ΕΙΡ και τους άλλους αγίους της Αγίας Παρασκευής. Μην ενοχλείστε, δεν σας προσβάλω, την αλήθεια λέω και είδατε ότι συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου μέσα.

Αλλά ΕΙΡ από την ΕΙΡΤ και την ΥΕΝΕΔ μέχρι σήμερα δεν ήταν μόνο αυτά, έτσι δεν είναι; Δεν ήταν πεταμένα λεφτά σε ολυμπιακούς αγώνες και προπαγάνδα. ΕΙΡ και ΕΙΡΤ και ΥΕΝΕΔ ήταν κυρίως ο Βαρτάνης στον “Άγνωστο πόλεμο”, ήταν ο Μάκης Δεμίρης στη “Γειτονιά μας¨, Ο “Μεθοριακός Σταθμός” και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος στο “Λούνα Πάρκ”.

ΕΙΡ, ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ ήταν ο Γιώργος Φούντας, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Λυκούργος Καλλέργης και η Γεωργία Βασιλειάδου στο “Χριστός Ξανασταυρώνεται”. Ήταν ο Διαμαντόπουλος με τον Μιχαλακόπουλος στο συγκλονιστικό “Εκείνος κι εκείνος” και δεν ξέρω από που να αρχίσω και που να σταματήσω. Οι “έμποροι των εθνών”, η “Γαλήνη”, η “Θέμις έχει κέφια” κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα. Ατελείωτος ο κατάλογος.

Αλλά το πιο σημαντικό. Το θέατρο της Δευτέρας. Από Έλλη Λαμπέτη, στο Μίμη Φωτόπουλο. Θα με συγχωρέσετε αλλά εγώ έχω όλες τις ηχογραφήσεις χάρις σε ένα αγαπημένο φίλο που μου τις έκανε δώρο και πολλές παραστάσεις που έχω κατεβάσει από το αρχείο της ΕΡΤ. Ποιος τολμάει να μη δακρύσει με τον υπέροχο Δον Καμίλιο και την απαγγελία της Λαμπέτη; Αυτός που έριξε μαύρο στην ΕΡΤ;

Πάμε παρακάτω; Εκεί στα οδοιπορικά της Δόμνας Σαμίου. Φωνές και μελωδίες στα πιο κρυφά μέρη της Ελλάδας. Και μετά ντοκιμαντέρ Ελληνικά από Έλληνες για τους Έλληνες. Στα λασπωμένα δρομάκια στο Διδυμότειχο και στην άμμο στην Ελαφόνησο. Από το Μέτσοβο στις χαμένες πατρίδες κι από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στη Σικελία. Τα υπέροχα ντοκιμαντέρ του Κουστώ μόνο η ΕΡΤ μπορούσε να δείξει. Όπως και μόνο η ΕΡΤ μπορούσε να έχει προγράμματα γραμμάτων και τέχνης. Μόνο η ΕΡΤ μπορούσε να έχει τον Βασιλικό και τον Παπαγεωργίου να μας γνωρίζουν καινούργια βιβλία, συγγραφείς και ποιητές. Μόνο η ΕΡΤ.

Ξέρετε αναφέρω τόση ώρα ονόματα και κάθε φορά που γράφω ένα ξεπετάγεται ακόμα ένα και όλο και με πνίγει η οργή και η θλίψη. Και δεν ήταν και είναι μόνο αυτοί που ήταν και είναι μπροστά από τις κάμερες και τα μικρόφωνα. Ήταν και είναι δεκάδες εκατοντάδες από πίσω, πίσω από τις κάμερες, πίσω από τις κονσόλες και τα καλώδια. Όλοι για να μας προσφέρουν αυτό που τόσο αδιάφορα απολαμβάναμε και δεν εκτιμούσαμε τις περισσότερες φορές.

Και δεν ήταν μόνο η τηλεόραση ήταν και το ραδιόφωνο. Κακόμοιρε Μάνο, πόσο θα πόναγες σήμερα αν ήσουν ζωντανός! Τρίίίίίίίτο πρόγραμμα μαύρο; Αν είναι δυνατόν. Αμ αυτοί οι Έλληνες απόδημοι; Αυτοί που κυριολεκτικά ζουν με την ΕΡΤ; Που η ΕΡΤ είναι το κανάλι επικοινωνίας τους με την πατρίδα;

Χτες με πήρε τηλέφωνο φίλος που δουλεύει για το YLE, το φιλανδικό δημόσιο κανάλι, και με ρώτησε αν τα πράγματα είναι καλά στην Ελλάδα, γιατί όπως μου είπε και το μεταφέρω ακριβώς, “μόνο ο Στάλιν θα τόλμαγε να κλείσει έτσι την τηλεόραση, άντε πιθανώς οι Κινέζοι πριν από μερικά χρόνια, όχι τώρα. Διακοπή στη πληροφορία; Δεν είναι δυνατόν!” Δεν απάντησα. Ντράπηκα!

Και δεν ήταν το τι έγινε, ήταν και το πως έγινε. Εκεί στο μέσο των ειδήσεων μαυρίζει η οθόνη; Κατεβάζουμε τον διακόπτη επειδή ...έτσι μας αρέσει; Επειδή ανήκει στον μπαμπά μας και την μαμά μας; Γιατί ο πανικός; Γιατί αυτό ήταν δείγμα πανικού και όχι ώριμης πολιτικής σκέψης. Τι ώριμη τώρα λέμε. Αυτή ήταν η πιο ανώριμη στιγμή της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού της. Εκτός κι αν οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν δίκιο και σε συνδυασμό με το ότι οι μόνοι που χειροκρότησαν και επιβράβευσαν ήταν και είναι τα εγκληματικά παράσιτα της Χρυσής Αυγής, τότε στην Ελλάδα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Ακούς Στουρναρα; Ξέρω τι κάνω, τα λέω στο σαμάρι μπας κι ακούσει ο γάιδαρος!

Είπα Στουρνάρας και το θυμήθηκα. Κάτι που ανέφερα κάπου παραπάνω σε αυτά που είπε ο Στουρνάρας και το άφησα μισοτελειωμένο. Η πρώτη ερώτηση μετά από κάθε έγκλημα είναι ...ποιος ωφελείται. Σαν να λέμε βασική και θεμελιώδης ερώτηση. Ποιος λοιπόν ωφελείται με το μαύρισμα της δημόσιας τηλεόρασης; Με τη διακοπή συμβολαίων, ποδοσφαιρικών και αθλητικών μεταδόσεων, ειδήσεων, τεχνογνωσίας και πάνω από όλα τον έλεγχο ροής ειδήσεων; Από που να αρχίσω; Μήπως αν ρωτάγαμε τον Μπαϊρακτάρη να μαθαίναμε; Μήπως κάποιος πρέπει να μιλήσει;

Η ελληνική δημόσια τηλεόραση – και όχι αυτή της κρατικής Παναγιωταρέα και του Μαχαίρα – ήταν φορέας πολιτισμού και θεματοφύλακας με το αρχείο της και την παρουσία της άξιων. Το κλείσιμο της είναι πολιτιστικό τραύμα για την Ελλάδα κι ένας λαός που τραυματίζει ηθελημένα πια τον πολιτισμό του είναι καταδικασμένος να πεθάνει από σηψαιμία και αυτή τη στιγμή τη σηψαιμία την φέρνουν οι χειροκροτητές αυτής της ενεργείας και του πρωθυπουργού, τα εγκληματικά παράσιτα της Χρυσής Αυγής.

**********************************************************

Αντωνάκη με ακούς ή κοιμάσαι και βλέπεις εφιάλτες ότι πνίγεις την ΕΡΤ μέσα σε μαύρο φόντο

**********************************************************

 

Επειδή κάτι άκουσα, κάτι διάβασα, κάτι μου είπαν. Δεν είναι όλοι οι βουλευτές, πολιτευόμενοι και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις να πανηγυρίζουν στα μπαλκόνια και τα παράθυρα με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αυτό και σε συνδυασμό με τους πανηγυρισμούς της φασιστικής Χρυσής Αυγής με κάνει να θέλω να υπενθυμίσω ότι κόμμα με το όνομα Χρυσή Άνοιξη λίγες ελπίδες έχει!

 

**********************************************************

 

Ακούς Στουρναρα; Ξέρω, ξέρω τι κάνω, τα λέω στο σαμάρι μπας κι ακούσει ο γάιδαρος!

 

**********************************************************

 

Ο πανικός και η αλαζονεία είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι στην εξουσία! Ειδικά όταν μόνο αυτοί έχουν μείνει να συμβουλεύουν. Ακούς Στουρναρα; Τα λέω στο σαμάρι μπας κι ακούσει ο γάιδαρος!

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο