Guest

Τα ανοιχτά μέτωπα, το δίλλημα του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

 

Ο Τσακαλώτος είπε ότι ήταν ένα καλό eurogroup, αλλά συμπλήρωσε ότι δεν τα χρειαζόμασταν όλα τα λεφτά. Από την προηγούμενη εβδομάδα δημιουργείται ένα κλίμα τεχνητής κρίσης ή είναι αληθινή και δεν το έχουμε καταλάβει. Την προηγουμένη εβδομάδα είχαμε τα μέτωπα με την εκκλησία, τους δικαστές και τον «σουλτάνο» από την Τουρκία να αμφισβητεί την συμφωνία της Λωζάννης. Έκλεισε τα μέτωπα με την εκκλησία, την δικαιοσύνη, αλλά άφησε ανοιχτό το μέτωπο με την Τουρκία και προχθές άνοιξε η πληγή που λέγεται αξιολόγηση, με την Ελλάδα να λαμβάνει μόνο το ένα μέρος της δόσης, δηλαδή το 1,1 και το άλλο ένα 1,7 θα το πάρουμε στην συνέχεια.

Αυτά για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

budget-banners-gif-1Η δεύτερη ξεκινάει την άλλη Δευτέρα μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που σε αυτό μάλλον θα καθοριστεί και η γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα. Το ερώτημα που τίθεται είναι ένα: με ΔΝΤ ή χωρίς ΔΝΤ; Πολλές πλευρές δεν το θέλουν το ΔΝΤ, αλλά από την άλλη σε μερικά είναι σύμμαχος της κυβέρνησης, όπως για την μείωση των πλεονασμάτων, αλλά και την απομείωση του χρέους. Ζητάει και μέτρα δραστικά στην αγορά εργασίας.

Στην Αινειάδα του Βιργιλίου ο Λαοκόων στη θέα του Δούρειου Ίππου προειδοποιεί τους συμπατριώτες του Τρώες με την παροιμιώδη φράση «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Αυτήν ακριβώς την φράση έχουν στο μυαλό τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το ΔΝΤ.

Κανονικά τον Δεκέμβριο θα πρέπει το ΔΝΤ να συντάξει την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, την λεγόμενη DSA, και από αυτήν θα εξαρτηθεί εάν μπει στο πρόγραμμα με χρήματα ή θα συμμετάσχει ως απλώς παρατηρητής. Το δεύτερο σενάριο δεν συμφέρει την Ελλάδα, γιατί το ταμείο θα πιέζει για πιο βαθιές παρεμβάσεις σε πολλά ζητήματα, κάτι που θα δυσχεράνει την ελληνική πλευρά και φυσικά δεν θα έχει γίνει η πολυπόθητη μείωση του χρέους.

Για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσουν σαράντα προαπαιτούμενα και αυτό δεν θα γίνει νωρίτερα από τέλη Νοεμβρίου. Εγώ λέω να βάλετε στοίχημα ότι Πρωτοχρονιά θα κάνουμε με την αξιολόγηση ανοιχτή.

Για να γίνω και λίγο κακός, η Ευρώπη αυτή την στιγμή πάσχει από πολλά, αλλά το σύνδρομο Brexitσμού δεν έχει πάψει. Πολωνία, Ολλανδία ετοιμάζονται να πουν αντίο εάν βγουν νικητές στις εκλογές οι ακραίοι. Εμείς εδώ καλλιεργούμε τον λαό και εμποτίζουμε αυτούς που δεν θέλουν τους ξένους, ίσως έτσι ώστε όταν ωριμάσουν οι συνθήκες να κάνουμε ένα δημοψήφισμα για την Ευρώπη; Και να κουνήσουμε μαντίλι.

Το άλλο σενάριο είναι να συμμετάσχει το ΔΝΤ με δικό του πρόγραμμα, άρα και με λεφτά, όπου αυτό σημαίνει 4ο μνημόνιο. Ποιός όμως θα θέλει να βάλει την υπογραφή σε αυτό;






Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο
Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι πτυχιούχος του ΔΠΘ του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών με ειδίκευση στην Ρουμανική γλώσσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Σπουδές Δίκαιο, Οικονομία, Πολιτική της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. Αρθρογραφεί τακτικά στην καθημερινή εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και στην εφημερίδα της Κομοτηνής "Ο Χρόνος". Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία, κυρίως πολιτικής ιστορίας.

Τα ανοιχτά μέτωπα, το δίλλημα του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

 

Die Welt: «ρύθμιση χρέους και απαλλαγή από το ευρώ, η Ελλάδα adien» όπως τελείωνε και ο τίτλος του δημοσιεύματος. Υπάρχει μία βάση σε αυτό σενάριο; Ναι, υπάρχει. Προχθές στο Eurogroup ο κ. Σόιμπλε έκανε επίδειξη δύναμης, έστειλε ένα μήνυμα στην ελληνική πλευρά για το ποιός είναι αρχηγός στο eurogroup.