Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σ. Μεθενίτης: Έχουν ήδη εξαντληθεί οι οικονομικές και πολιτικές αντοχές της κοινωνίας

 

Πρώτον, καταφέραμε και προχωρήσαμε τη διαδικασία είσπραξης των τριών (3) εκατομμυρίων Ευρώ λατομικών τελών, που δεν είχε εισπράξει καμία Δημοτική Αρχή μέχρι τώρα, προκειμένου να υπάρχει μία σημαντική ρευστότητα στον Δήμο Μαρκοπούλου.

Δεύτερον, φροντίσαμε να οργανώσουμε, να τακτοποιήσουμε και όσο μπορούμε να ορθολογικοποιήσουμε, τη διαδικασία είσπραξης, έστω και αυτών των περιορισμένων πληρωμών, ώστε όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, να το κάνουν.

Το τρίτο που προσπαθούμε να κάνουμε στην περίπτωση αυτή, είναι να δημιουργήσουμε μία νέα πηγή εσόδων, η οποία σχετίζεται με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Πιστεύουμε, ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ύστερα από τις ενέργειες που έχουμε κάνει, θα αρχίσει να εισφέρει από την επόμενη χρονιά στο Ταμείο του Δήμου Μαρκοπούλου ένα ποσό της τάξης των τριακοσίων (300) χιλιάδων Ευρώ την πρώτη χρονιά, και ίσως άνω του μισού εκατομμυρίου Ευρώ στο τέλος της τετραετίας.»

  • Ποιός είναι ο τομέας που οι Δήμοι έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την οικονομική κρίση;

Σωτήρης Μεθενίτης: «Ο τομέας που έχει επηρεαστεί περισσότερο στον Δήμο Μαρκοπούλου από την οικονομική κρίση, είναι αυτός που αφορά στα έργα υποδομής. Διότι, για τα μεν έργα που έχουν να κάνουν με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, καταθέτουμε μελέτες και προσπαθούμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα στο ΕΣΠΑ. Από την άλλη μεριά, έργα που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ουσιαστικά δεν υπάρχουν, καθώς το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Κυβέρνησης, έχει εκλείψει και μηδενιστεί για τους Δήμους. Πέραν όλων αυτών, να θυμίσουμε ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου, λόγω της υπερχρέωσης, την οποία παραλάβαμε, βρίσκεται στο «κόκκινο» και κατά συνέπεια, είναι υπό καθεστώς αναγκαστικής οικονομικής εξυγίανσης, που απαγορεύει οποιοδήποτε νέο έργο στην περιοχή τόσο του Μαρκοπούλου, όσο και του Πόρτο-Ράφτη. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών.»

  • Ως Δήμαρχος προσπαθήσατε πολλές φορές να λύσετε το πρόβλημα των σκουπιδιών που υπάρχει στο Μαρκόπουλο, είτε με συστάσεις προς τους πολίτες, είτε κυνηγώντας τις εταιρείες που αφήνουν τα λύματά τους στον χώρο σας, όπως είναι ο Ιππόδρομος Αθηνών, αλλά και με πολλούς άλλους τρόπους. Οι κινήσεις σας αυτές αποδίδουν; Υπάρχει κάποια βελτίωση; Ποιές άλλες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να λάβετε στον τομέα αυτόν;

Σωτήρης Μεθενίτης: «Το πρόβλημα των απορριμμάτων έχει μία διπλή όψη. Η πρώτη όψη σχετίζεται με το γεγονός, ότι λόγω της κατάστασης που περιγράψαμε προηγουμένως, δεν έχουμε για παράδειγμα τη δυνατότητα να προβούμε άμεσα στην αγορά δύο, ίσως και περισσότερων απορριμματοφόρων, τα οποία θα χρειάζονταν για τη σωστή και ολοκληρωμένη αποκομιδή των σκουπιδιών. Από την άλλη μεριά όμως, πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο πάρα πολλοί κάτοικοι – δυστυχώς και δημότες – συμπεριφέρονται στην καθημερινότητά τους, αφήνοντας τα σκουπίδια έξω και μακρυά από τους κάδους ή πετώντας τα όπου να ‘ναι, δημιουργώντας έτσι αυτοσχέδιες χωματερές. Σε αυτούς τους ασυνείδητους δημότες, προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο συμπεριφοράς, έχοντας επιβάλει μέχρι σήμερα περισσότερα από τετρακόσια (400) πρόστιμα. Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση, δίχως όμως να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, γιατί δυστυχώς η οικονομική κρίση έχει φέρει στην επιφάνεια μάλλον τις χειρότερες πλευρές του εαυτού μας.

Όσον αφορά τυχόν νέες πρωτοβουλίες, σε σχέση με τον Ιππόδρομο, έχουμε φροντίσει ώστε να επιληφθεί η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας. Άμεσα μάλιστα θα υπάρξουν ρυθμίσεις και κυρώσεις. Όσον αφορά στους δημότες, θα επιχειρήσουμε να αρχίσουμε από την καινούρια χρονιά μία νέα οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συμβολή εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής στην αποκομιδή των σκουπιδιών και ομαλοποίηση της σχετικής διαδικασίας.»

  • Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των σκουπιδιών και των ΧΥΤΑ για τους Δήμους;

Σωτήρης Μεθενίτης: «Εφόσον προχωρήσει, με βάση τη σχετική πρόβλεψη, ένας οργανωμένος μικρός Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή της Κερατέας, όπως τον έχει σχεδιάσει ο Δήμος Λαυρεωτικής, θα λύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα του Δήμου Μαρκοπούλου, καθώς θα χρειαστεί να συλλέγει απορρίμματα και από την Δήμο μας, προκειμένου να είναι οικονομικά βιώσιμος. Θα χρειαστεί όμως στην περίπτωση αυτή να βοηθήσουμε και εμείς, δηλαδή οι Δήμοι, ζητώντας από την Πολιτεία να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα σχετικά έργα υποδομής. Για εμάς βέβαια, η παραπάνω λύση θα αποτελέσει μία τεράστια οικονομική ανακούφιση και θα επιφέρει μια πολύ μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, λόγω της πολύ μικρότερης απόστασης και σχετικής καταπόνησης των αυτοκινήτων.»

  • Εκτός από τα προβλήματα ο Δήμος σας έχει και ιστορία, πολιτισμό και πολλές φυσικές ομορφιές. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε για να αξιοποιήσετε τουρισμό και πολιτισμό;

Σωτήρης Μεθενίτης: «Προγράμματα τουρισμού και πολιτισμού υπάρχουν ελάχιστα πλέον και μόνο σε επίπεδο Περιφέρειας και ΕΣΠΑ. Θα κάνουμε μία προσπάθεια, ενώ είμαστε σε επαφή και με την αρμόδια Περιφερειακή Σύμβουλο για θέματα πολιτισμού και τουρισμού, την κα Αφεντούλη, προκειμένου να ενταχθεί και ο Δήμος Μαρκοπούλου μέσα σε αυτά.»

  • Πρόσφατα χαρακτηρίσατε «δημοκρατικό ατόπημα» τον αποκλεισμό της  Χρυσής Αυγής από τη συνάντηση των Δημάρχων και Βουλευτών της Περιφέρειας Υπολοίπου Αττικής. Ως άνθρωπος που έχετε εκφραστεί στο παρελθόν ενάντια στη Χρυσή Αυγή, πιστεύετε ότι πρέπει να αρθεί αυτό το ιδιότυπο εμπάργκο απέναντί της; Πρέπει τα κόμματα να ανακαλέσουν την απόφασή τους να μη συμμετέχουν σε δημόσιους διαλόγους (όπως τα τηλεοπτικά πάνελ) μαζί με μέλη της ΧΑ;

Σωτήρης Μεθενίτης: «Απ’ όσο γνωρίζω, στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, ήμουν ο μοναδικός Δήμαρχος που με ενυπόγραφη επιστολή του, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές του Απριλίου, είχα ζητήσει να μην ψηφιστεί για πολύ συγκεκριμένους λόγους, η Χρυσή Αυγή! Οι λόγοι εκείνοι που είχα εκφράσει, εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο και δυστυχώς επιβεβαιώνονται από την απαράδεκτη και εκτός δημοκρατικών ορίων καθημερινή δημόσια δράση και λειτουργία της.

Διαφορετικό όμως είναι, να κάνει κανείς πολιτική αντιπολίτευση και διαφορετικό από τη στιγμή που μια συγκεκριμένη μερίδα πολιτών εξέλεξε βουλευτές της Χρυσής Αυγής, να τους αποκλείουμε με διοικητικό τρόπο. Θεωρώ ότι πρέπει κανείς να υιοθετήσει τον πρώτο τρόπο αντιμετώπισης απέναντι στην Χρυσή Αυγή και εγώ προσωπικά, με τις ελάχιστες δυνάμεις που διαθέτω, θα συμμετάσχω σε αυτήν την προσπάθεια, ούτως ώστε να ξεκαθαρίσουμε στους πολίτες τι ακριβώς είναι η Χρυσή Αυγή, τι πρεσβεύει και γιατί κατά τη γνώμη μου, δεν θα πρέπει να υπερψηφίζεται σαν κόμμα. Δεν μπορεί κανείς με αντιδημοκρατικές και διοικητικές μεθόδους αποκλεισμού, να πολεμήσει ένα κατ’ εξοχήν αντιδημοκρατικό κόμμα. Απλώς και μόνον το ηρωοποιεί. Επομένως, αυτό το ιδιότυπο εμπάργκο θα ήταν ορθό να ανακληθεί. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, θα πρέπει να τύχουν ίσης μεταχείρισης, όπως και όλων των υπολοίπων κομμάτων. Η ουσιαστική πολιτική μάχη θα είναι να ξεγυμνώνονται τα πολιτικά τους επιχειρήματα και η πολιτική τους ένδεια, μέσα από τις αντιπαραθέσεις είτε στο ραδιόφωνο, είτε στην τηλεόραση. Πρέπει να πείσουμε τους δημότες για ποιον λόγο να μην ψηφίσουν την Χρυσή Αυγή και όχι να τους το «επιβάλλουμε».

Ας μην ξεχνάμε ότι η Χρυσή Αυγή ενδυναμώνεται κυρίως από δύο δεδομένα! Πρώτον, από την απουσία του κράτους σε επίπεδο Δημόσιας Τάξης, αν και καταβάλλεται μία προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου. Αυτό το «κενό» εκμεταλλεύονται τα μέλη της Χρυσής Αυγής, προσπαθώντας να «πουλήσουν προστασία». Και δεύτερον, από την οξύτατη οικονομική κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως ακριβώς είχε συμβεί παλαιότερα στη Γαλλία με το αντίστοιχο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και το Εθνικό Μέτωπο, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τώρα στη χώρα μας. Μάλιστα, έχω στο μυαλό μου το παράδειγμα του Δήμου Περάματος, όπου αν και ήταν ένας Δήμος που παραδοσιακά η Αριστερά είχε την πρωτοκαθεδρία, στις τελευταίες εκλογές πέρασε πρώτη η Χρυσή Αυγή!»

  • Οι πολίτες στις προηγούμενες εκλογές εξέλεξαν με την ψήφο τους μία επτακομματική Βουλή, δίνοντας μάλιστα σχετικά μικρά ποσοστά στα μεγαλύτερα κόμματα. Πιστεύετε ότι κάτι αντίστοιχο θα γίνει στο μέλλον και στις δημοτικές εκλογές; Θα υπάρξει και σε αυτές η αντίστοιχη εντυπωσιακή άνοδος των άκρων;

Σωτήρης Μεθενίτης: «Κατά την άποψή μου, οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ένα τελείως διαφορετικό περιεχόμενο για τους δημότες, από αυτό των πολιτικών εκλογών. Γι’ αυτό άλλωστε θεωρώ, πως ήταν εντελώς λάθος η προσπάθεια του κου Ραγκούση, μέσω της σχετικής διάταξης του Καλλικράτη, να εμπλέξει τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τις ευρωβουλευτικές εκλογές. Στις δημοτικές εκλογές, οι πολίτες ψηφίζουν προγράμματα, το βαθμό υλοποίησής τους από την παρούσα ή την όποια κρινόμενη Δημοτική Αρχή, και βέβαια, τους ανθρώπους που καλούνται να τα υλοποιήσουν. Πιστεύω ότι όποιος κρίνει στο μέλλον ως δεδομένες τις ψήφους ενός κόμματος και ζητήσει το χρίσμα του, θεωρώντας ότι αυτό θα του «κουβαλήσει» και τις ψήφους των πολιτών, είναι πολύ μακρυά νυχτωμένος. Θεωρώ ότι οι πολίτες θα κρίνουν τη μεν Δημοτική Αρχή με βάση το έργο και τις προσπάθειες που έκανε να ανταποκριθεί στα όσο προεκλογικά έλεγε, τους δε υπόλοιπους, από τον τρόπο, εποικοδομητικό ή μη, που άσκησαν την αντιπολίτευση.»

  • Ζώντας μέσα στην κοινωνία ποιό είναι το μήνυμα που θα στέλνατε στην σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας σχετικά με τις προσπάθειες που κάνει για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση;

Σωτήρης Μεθενίτης: «Στην σημερινή Κυβέρνηση συνεργασίας, της οποίας, όπως είναι γνωστό, ένα κόμμα ψήφισα κι εγώ, θα ήθελα να στείλω ένα σαφές μήνυμα. Να έχουν πάντοτε στο μυαλό τους, ότι έχουν ήδη εξαντληθεί οι οικονομικές και πολιτικές αντοχές της κοινωνίας, και ότι εάν δεν σκεφτούν πως θα ανακουφίσουν σύντομα και αποτελεσματικά αυτούς που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, οι μέρες τους στην εξουσία θα είναι πραγματικά μετρημένες. Εάν δεν δείξουν στην πράξη, ότι ενδιαφέρονται και λύνουν τα προβλήματα των ανθρώπων που δοκιμάζονται καθημερινά, η εκτίμησή μου είναι ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν θα μακροημερεύσει πέραν της περιόδου του Πάσχα. Ελπίζω να πάρουν το μήνυμα και να φροντίσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη στήριξη από το Κοινωνικό Κράτος, που κυρίως βέβαια, περνάει μέσα απ’ τους μηχανισμούς της Αυτοδιοίκησης.»

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Σωτήρης Ι. Μεθενίτης γεννήθηκε στο Μαρκόπουλο Μεσογείων το Νοέμβρη του 1962.

Μετά την αποφοίτησή του από την Γερμανική Σχολή Αθηνών, σπούδασε Νομικά και Δημόσιο Δίκαιο στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Χαϊδελβέργης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Είναι Δικηγόρος Αθηνών και παντρεμένος με την Οικονομολόγο Νάντια Πετούρη. Έχουν δύο κόρες, την Αγγελική και την Ιωάννα, εννέα και τεσσάρων χρονών αντίστοιχα.

Έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Μαρκοπούλου και Νομαρχιακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής.

Σ. Μεθενίτης: Έχουν ήδη εξαντληθεί οι οικονομικές και πολιτικές αντοχές της κοινωνίας

Συνέντευξη του Δημάρχου Μαρκοπούλου κου Σωτήρη Ι. Μεθενίτη

στο apopseis.gr.


  • Κατά τη γνώμη σας, ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Δήμο Μαρκοπούλου αυτή τη στιγμή;

Σωτήρης Μεθενίτης: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Δήμο Μαρκοπούλου αυτή τη στιγμή, είναι προφανές πως είναι η οικονομική του κατάσταση. Αυτή οφείλεται, αφενός μεν, στην υπερχρέωση που παραλάβαμε, με το γνωστό χρέος των δεκαοκτώ (18) εκατομμυρίων Ευρώ, που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, αφετέρου δε, στο γεγονός, ότι με το πέρασμα του χρόνου τόσο τα δημοτικά τέλη, όσο και οι λογαριασμοί του νερού, εμφανίζουν φθίνουσα πορεία είσπραξης, επειδή ο κόσμος έχει πλέον αντικειμενικά τεράστια δυσκολία για την αποπληρωμή των οφειλών του. Στην προσπάθειά μας να ισορροπήσουμε αυτήν την κατάσταση, έχουμε προβεί στις εξής ενέργειες:

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο