Η έκθεση της ActionAid «Sweet Nothings» www.actionaid.org/sugar αποκαλύπτει ότι από το 2007:
- Η εταιρεία έχει κέρδη 123 εκατομμύρια δολάρια, αλλά παραδέχεται ότι δεν πληρώσει «ουσιαστικά καθόλου εταιρικούς φόρους» στη Ζάμπια.
- Η εταιρεία εκμεταλλεύεται τα κενά στους νόμους πολλών χωρών και έχει βγάλει πάνω από 83,7 εκατομμύρια δολάρια (13 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο), δηλαδή το 1/3 των κερδών προ φόρων, από τη Ζάμπια και τα έχει προωθήσει σε φορολογικούς παραδείσους που περιλαμβάνουν την Ιρλανδία, το Μαυρίκιο και την Ολλανδία.
- Το δημόσιο της Ζάμπιας υπολογίζεται ότι έχει χάσει μόνο από τη συγκεκριμένη εταιρεία 27 εκατομμύρια δολάρια μέσω των πρακτικών αποφυγής φόρων και ειδικών εξαιρέσεων στη φορολόγηση.
Στη Ζάμπια, το 45% των παιδιών είναι υποσιτισμένα και τα 2/3 του πληθυσμού επιβιώνει με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα. Οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν τους φόρους τους. Ορισμένες χρονιές, οι μικρέμποροι που πουλούν τη ζάχαρη της εταιρείας σε πάγκους και οι εργάτες που κόβουν τα ζαχαροκάλαμα, έχουν πληρώσει περισσότερους φόρους από την τεράστια πολυεθνική εταιρεία, σε απόλυτα νούμερα.
Χώρες, όπως η Ζάμπια, αλλά και η Ελλάδα, πληρώνουν για την παιδεία και την υγεία τους μέσω των φόρων. Όταν δεν έχουν έσοδα, τότε μειώνεται η ποιότητα και η ποσότητα των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος. Στη περίπτωση της Ζάμπιας, 48.000 παιδιά θα μπορούσαν να πηγαίνουν στο σχολείο, μόνο εάν αυτή η εταιρεία πλήρωσε τους φόρους της στη χώρα.
Όπως λέει ο Διευθυντής του σχολείου, που βρίσκεται δίπλα στη βάση της Zambia Sugar αναφέρει: «Το σχολείο μας δεν έχει παράθυρα, πόρτες και πάτωμα. Πάνω από 1000 παιδιά πρέπει να χωρέσουν σε 12 αίθουσες και να διδάσκονται σε βάρδιες από 20 δασκάλους. Κάποιοι μαθητές πρέπει να κάθονται στο πάτωμα και άλλοι όρθιοι στο πίσω μέρος της τάξης.»
Η Ζάμπια εξαρτάται από την εξωτερική βοήθεια των αναπτυγμένων χωρών και έχει δανειστεί από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα θα μπορούσε να την απαγκιστρώσει από την εξωτερική βοήθεια.
«Όταν δεν πληρώνουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες τους φόρους τους, την πληρώνουν διπλά οι φτωχοί. Από τη μια αυξάνεται η φορολογία τους και από την άλλη μειώνονται οι υπηρεσίες που τους παρέχονται. Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι τέτοιο, ώστε οι μεγάλες εταιρείες και οι μεγάλοι επενδυτές να τη βγάζουν ζάχαρη, ενώ οι φτωχοί οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, είτε στη Ζάμπια, είτε στην Ελλάδα, καλούνται να πληρώσουν το βερεσέ. Οι πλούσιες χώρες μπορούν να ασκήσουν πίεση και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι G8 τον Ιούνιο πρέπει να αλλάξουν τους κανόνες φορολόγησης διεθνώς ώστε τα κενά στους νόμους να κλείσουν» δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς.
Η ActionAid ζητάει άμεσες αλλαγές στους νόμους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η Associated British Foods και άλλες εταιρείες πρέπει να πληρώσουν αυτό που τους αντιστοιχεί στις χώρες όπου βγάζουν κέρδη. Από την άλλη, οι φτωχές χώρες, όπως η Ζάμπια, πρέπει να αλλάξουν τους νόμους τους ώστε να κλείσουν τα κενά που εκμεταλλεύονται οι εταιρίες.
—-
Περισσότερες πληροφορίες
Κατεβάστε την έκθεση στα αγγλικά στο: www.actionaid.org/sugar
Κατεβάστε τις απαντήσεις της εταιρείας εδώ: www.actionaid.org/sugar-right-to-reply
Η ActionAid δεν κατηγορεί την Associated British Foods για φοροδιαφυγή, αλλά για τεχνικές αποφυγής φορολόγησης.
Πώς η θυγατρική της ABF στη Ζάμπια μεταφέρει τα κέρδη της σε φορολογικούς παραδείσους;
Διοίκηση μυστήριο στην Ιρλανδία
Από τότε που η Associated British Foods αγόρασε την Zambia Sugar το 2007, έχει πληρώσει την ιρλανδική θυγατρική της πάνω από 47,6 εκ. δολάρια για «έξοδα διοίκησης», παρόλο που τα λογιστικά της ιρλανδικής εταιρείας δεν αναφέρουν υπαλλήλους. Η εταιρία λέει ότι πρόκειται για λάθος τους. Όπως και να έχει, υπολογίζεται ότι η Ζάμπια έχει χάσει 7,4 εκ. από εταιρικούς και παρακρατούμενους φόρους.
Το ιρλανδικό δάνειο
Το Νοέμβριο 2007, η Zambia Sugar πήρε τραπεζικό δάνειο 70 εκ. δολαρίων. Στα χαρτιά, αυτό το δάνειο πήγε μέσω Ιρλανδίας, ώστε να αποφευχθούν οι χρεώσεις από τη Ζάμπια στους τόκους. Αυτό υπολογίζεται ότι κοστίζει στη Ζάμπια 3 εκ. δολάρια από παρακρατούμενους φόρους.
Το μοίρασμα της ιδιοκτησίας
Μοιράζοντας την ιδιοκτησία της Zambia Sugar στους φορολογικούς παραδείσους της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας και του Μαυρικίου, η εταιρεία έχει μειώσει την παρακράτηση φόρου στα μερίσματα στη Ζάμπια κατά 7,4 εκ. δολάρια από το 2007.
Κάνοντας τον φτωχό
Το 2007, η εταιρεία πήγε την κυβέρνηση της Ζάμπιας στα δικαστήρια για να διεκδικήσει τις ίδιες φοροαπαλλαγές που παίρνουν οι αγρότες. Το αποτέλεσμα είναι το ποσοστό φορολόγησής της να μειωθεί από το 35% στο 10%. Η μείωση αυτή κόστισε τη Ζάμπια συνολικά 9,3 εκ. δολάρια.