Guest

Ο Βορίδης, η Σουηδία και το δίλημμα: Τσίπρας ή τανκς

Voridis-tanks-vouli-by-Kalamidas

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Αν και σήμερα θέλω γράψω για τις Σουηδικές εκλογές θα ξεκινήσω με τον ανασχηματισμό λόγω επικαιρότητας. Κύριοι αναλυτές και στοχαστές της ελληνικής πολιτικής, ΔΕΝ έγινε κανένας απολύτως ανασχηματισμός στην κυβέρνηση. Απλά ο Αλέξης άλλαξε μερικά πρόσωπα άνευ ιδιαίτερης σημασίας για την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης. Όλα τα υπόλοιπα είναι κουτσομπολίστικες ανοησίες επιπέδου μαξιλαροκρύφτρας.

Κάτι άλλο όμως σχηματίστηκε χωρίς κανένα …ανά, η επιβεβαίωση ότι ο Αλέξης βγάζοντας πια από πάνω του τη προβιά του αριστερού ακολουθεί πιστά τα μονοπάτια του Ανδρέα όταν έβγαλε από πάνω του την προβιά του σοσιαλιστή. Όσοι έχουν ακόμα μνήμη σε αυτή τη δύστυχη χώρα, ξέρουν ότι οι τελευταίες του κινήσεις (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κατερίνα Παπακώστα κλπ, επαναλαμβάνοντας: για όσους έχουν ακόμα μνήμη) είναι αναφορά στον Ανδρέα και ανάλογο ανασχηματισμό/άνοιγμα του 1983, όταν άδειασε τον Αβέρωφ σε τέτοιο σημείο που να κάνει η Νέα Δημοκρατία 20 χρόνια να συνέρθει. Όσοι έχουν μνήμη πρέπει να ζουν ένα déjà vu αυτή τη στιγμή. Μάλιστα μόλις ο Μάκης Βορίδης μας επανέφερε και στο Παπανδρεϊκό σύνθημα της περιόδου σε παράφραση: Τσίπρας ή τανκς, κάνοντας την Νέα Δημοκρατία έρμαιο της φασιστικής στροφής που επιβάλουν στα κρυφά ο Αντωνάκης και στα φανερά Γεωργιάδης, Βορίδης.

Αλλά ελάτε για λίγο στην προεκλογική Σουηδία. Στις 9 Σεπτεμβρίου η Σουηδία έχει δημοτικές, περιφερειακές και βουλευτικές εκλογές ταυτόχρονα. Μετά από τουλάχιστον δυο δεκαετίες σκανδιναβικού ταμπεραμέντου σεβασμού και εφησυχασμού, αυτές οι εκλογές διακρίνονται για το …μεσογειακό τους στιλ. Υπάρχουν αφίσες, φυλλάδια και προσπέκτους παντού. Το δε ταχυδρομείο παραδίδει καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες  επιστολές υποψηφίων ή προσπέκτους κομμάτων. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, μόνο στη Στοκχόλμη έγιναν 140 συγκεντρώσεις που κατάληξαν σε μικρές ή μεγάλες πορείες με την αστυνομία από την Τετάρτη να ενημερώνει τον κόσμο αν δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο λόγο να αποφύγει το κέντρο. Το ίδιο συμβαίνει κι αυτή τη στιγμή με πρόβλεψη για περίπου 150 συγκεντρώσεις και πορείες αυτό το Σαββατοκύριακο. Μόνο στη Στοκχόλμη.

thanoraf-tsipras-mathainei-ta-sximataΣε μερικές από αυτές τις συγκεντρώσεις έχουν υπάρξει εντάσεις και έχει απαιτηθεί η επέμβαση της αστυνομίας. Οι εντάσεις και η ανάγκη αλλαγής ταμπεραμέντου οφείλεται στη σοβαρότητα αυτών των εκλογών που έχει και …ονοματεπώνυμο: «Σουηδοί Δημοκράτες».

Μην σας ξεγελάει το όνομα και ειδικά το προσωνύμιο ‘δημοκράτες’, όπως τα περισσότερα φασιστικά κόμματα στο κόσμο έτσι και το Σουηδικό έχει την ανάγκη πομπώδους φερετζέ. Θυμηθείτε ο Χίτλερ ήθελε το κόμμα του …σοσιαλιστικό! Οι «Σουηδοί Δημοκράτες» είναι καθαρόαιμοι φασίστες με ναζιστικές ρίζες και ουσιαστικά η «πολιτική» βιτρίνα της ναζιστικής παράδοσης που υπάρχει στη Σουηδία από τη δεκαετία του ’30. Μελανό σημείο για την ιστορία της σύγχρονης Σουηδίας, προτύπου κράτους ισότητας, δημοκρατίας και πρόνοιας.

Γι αυτό ακριβώς τον λόγο και η Σουηδία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κυβέρνηση σοσιαλιστική μεν άλλα κυβέρνηση μειοψηφίας δε. Λόγος; Η αύξηση δύναμης των «Σουηδών Δημοκρατών» που όπως οι συνοδοιπόροι τους Φινλανδοί «Αληθινοί/Γνήσιοι Φινλανδοί» ή οι Έλληνες ναζιστές της Χρυσής Αυγής, μέσα σε μια πενταετία από ένα κόμμα παρασιτικό βρεθήκαν να είναι τρίτο κόμμα στην Βουλή και ρυθμιστές κυβερνητικών συνασπισμών.

Έτσι μπροστά στη πιθανότητα κυβέρνησης που θα συμπεριελάμβανε τους ρατσιστές, φασίστες ναζιστές «Σουηδούς Δημοκράτες», όλα τα Σουηδικά πολιτικά κόμματα, από το Κομουνιστικό, τον Αριστερό Συνασπισμό, το Σοσιαλιστικό μέχρι τους Μετριοπαθείς, τους Συντηρητικούς και τους ακροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες, αφού δήλωσαν δημόσια το σκοπό τους να απομονώσουν τους φασίστες με κάθε τρόπο, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστικού κόμματος με πρωθυπουργό τον Στέφαν Λεβέν και την στήριξαν όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Αυτό θα μπορούσε και να χαρακτηριστεί πολιτική ωριμότητα από ένα κράτος με ιστορία πολιτικής ωριμότητας που σέβεται την ίδια του την ιστορική ταυτότητα.

Στις εβδομάδες που έχουν ήδη περάσει οι «Σουηδοί Δημοκράτες» έχουν χρησιμοποιήσει κάθε μέσο σύγχρονου λαϊκίστικου εκφοβισμού μιλώντας για την …μουσουλμανική Σουηδία, για το τέλος της σουηδικής εθνικής ταυτότητας ή για τον νόμο της Σαρίας που επιβάλλεται για όλους (μουσουλμάνους και μη) σε μέρη που υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι.

Φυσικά τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια και η Σουηδική κοινωνία απολαμβάνει όλα τα αγαθά μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας με τον καλύτερο τρόπο έχοντας μια συνεχή οικονομική ανάπτυξη, ένα ισχυρό νόμισμα και χαμηλή ανεργία πέρα από ένα κράτος που λειτουργεί άψογα σε όλα τα επίπεδα και ειδικά σε θέματα υγείας και παιδείας, παρόλη τη ζημιά που έκαναν τέσσερα χρόνια Μετριοπαθών κυβερνήσεων.

Ο λόγος των «Σουηδών Δημοκρατών», αυτή τη στιγμή, έχει επικεντρωθεί στους μετανάστες και τους πρόσφυγες – όπως όλα τα φασιστικά κόμματα στην Ευρώπη δυσκολεύονται στο να διακρίνουν την διαφορά – ζητώντας μάλιστα να κλείσουν άμεσα τα σύνορα στους Ιρακινούς και Σύριους μετανάστες και πρόσφυγες. Αλλά αυτό είναι η βιτρίνα για ένα μέρος του πληθυσμού που η έλλειψη γνώσης για το θέμα είναι καθοριστική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνέντευξη που έδειξε πριν από μια εβδομάδα η Σουηδική τηλεόραση από έναν από τους μετέχοντες σε πορεία «Σουηδών Δημοκρατών» και που μιλούσε με φανατισμό για τις καταστροφές που κάνουν οι Σύριοι στην πόλη του και μάλιστα μιλώντας για καθημερινούς βιασμούς κοριτσιών από μετανάστες. Στη συνέχεια της συζήτησης αποδείχτηκε ότι ο άνθρωπος δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του Σύριο και ότι ο μόνος ξένος στο χωρίο του ήταν ένας Ιταλός που έχει την τοπική πιτσαρία.

Όπως όμως με τους Φινλανδούς «Αληθινούς/Γνήσιους Φινλανδούς», το ζουμί είναι παραμέσα, κάτι που οι Φινλανδοί ήδη το πληρώνουν καθημερινά και θα το πληρώνουν για πολλά χρόνια ανεξάρτητα ποιος θα είναι κυβέρνηση. Ένα από αυτά τα παραμέσα που έχουν οι «Σουηδοί Δημοκράτες» είναι η δήλωση ότι όταν θα έρθουν στα πράγματα θα απαιτήσουν την δια νόμου απαγόρευση όλων των αριστερών και κομουνιστικών κομμάτων, την δια βίου απαγόρευση στα μέλη τους να είναι δημόσιοι λειτουργοί και την φυλάκιση σε όποια δημόσια υποστήριξη τους.

Σας θύμισα κάτι; «Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές.» Μάκης Βορίδης. Ο άνθρωπος που αντιπροσώπευσε για 25 χρόνια έναν εθνικό προδότη και εχθρό της δημοκρατίας, ένας χουντικός με παρελθόν τρομοκράτη και παρακρατικού που σήμερα κουνιέται για βουλευτής του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ένα πολιτικό παράσιτο που τον έχει για φτύσιμο ακόμα και ο κατάπτυστος Καρατζαφέρης αλλά έχει στα όπα-όπα ο Κυριάκος.

Συμπέρασμα: Τον φασίστα σου όσο κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς.

Και αυτό δεν αφορά μόνο τον γνωστό φασίστα Βορίδη. Γιατί πόσα ακόμα κοπρολαγνικά να χώσει κάτω από το μαξιλάρι της η αγνοούμενη από το Στρασβούργο Σπυράκη; Η σιωπή του προέδρου μπροστά στο νέο ιδιώνυμο που προτείνει ο Βορίδης, είναι χρυσός επιβεβαίωσης για το που την κεφαλή κλίνη. Και η κεφαλή της σημερινής Νέας Δήμο/ΠΟΛΑΝ/ΛΑΟΣ κλίνη φασιστικά, δικαιολογώντας απόλυτα με το λόγο της ότι η θέση της στην κοινωνία είναι αντάξια της Χρυσής Αυγής.

Συμπέρασμα: πες μου τον πρόεδρό σου, να σου πω ποιός είσαι.

Και ένας λαός, ακόμα κι ο ελληνικός, με υπολείμματα πολιτικής αξιοπρέπειας και ωριμότητας ξέρει να τα κρίνει αυτά και το απέδειξε πριν από μερικά χρόνια όταν έκανε ένα κόμμα εξουσίας με ιστορία, απόκομμα του Αντωνάκη και δουλικό του κάθε Άδωνη. Το απέδειξε με το μήνυμα που τελικά κανένας ΔΕΝ έλαβε στο δημοψήφισμα και το απέδειξε όταν ένα πρωινό ΔΕΝ ξύπνησε ξαφνικά …αριστερός αλλά ήταν έτοιμος να ψηφίσει ακόμα και αριστερά.

Εν ολίγοις, κυρίες και κύριοι, ειδικά της Νέας Δημοκρατίας, ο Μάκης Βορίδης υπο-στηριζόμενος της σιωπής του Κυριάκου Μητσοτάκη, έθεσε την Νέα Δημοκρατία εκτός δημοκρατικού τόξου και δημοκρατικού κοινοβουλευτισμού ορίζοντας ότι οι επόμενες εκλογές είναι θέμα υπαρξιακό για όλους μας, με σύνθημα: ΤΣΙΠΡΑΣ Ή ΤΑΝΚΣ.

Ο Αλέξης (χάρις στον Βορίδη) μόλις έπιασε το πολιτικό λόττο!

ΥΓ1. Η γνώμη μου για την Ντόρα Μπακογιάννη είναι δημόσια γνωστή αλλά αν υπάρχει έστω και μια ελπίδα αυτό το κόμμα να σωθεί από την καταστροφή που φέρνει ο Κούλης με την παρέα του και είναι σαν φιλί θανάτου μετά τον Αντωνάκη, τότε είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι. Η μόνη πραγματική Μητσοτάκης τελικά. Είναι τρομακτικό αυτό που θα γράψω, αλλά η μόνη σωτηρία για την Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή είναι να την αναλάβει η Ντόρα.

ΥΓ2. Ευτυχώς που οι Έλληνες ευρωβουλευτές υπερασπίζονται τους ψαράδες μας και επεμβαίνουν στα θέματα νερού στο Στρασβούργο …αλλά …αλλά …που είναι το μαξιλαράκι; Μουλιάζει στην Πειραιώς και προβάρει μόδα Μαρέβα για …αντιμοντελικές κυρίες! Επί πληρωμή;

ΥΓ3. Τα δουλικά του Αντωνάκη στο ΠΑΣΟΚ έχουν πάθει παΣΟΚ με τις Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μυρσίνη Ζορμπά. Ειδικά την  Μαριλίζα την κατηγορούν για …αποστασία και προδοσία. Οι σύντροφοι και συνεργάτες του Σαμαρά, του Άδωνη και του Βορίδη! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!

***************************

Ανασχηματισμένος μετά τις διακοπές με πάντα επίκαιρο σκίτσο του, ο Θάνος Ραφτόπουλος.

***************************

Στη φωτογραφία, η ελληνική δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός που θέλουν κι ονειρεύονται ο Μάκης Βορίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ο Βορίδης, η Σουηδία και το δίλημμα: Τσίπρας ή τανκς

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας. Αν και σήμερα θέλω γράψω για τις Σουηδικές εκλογές θα ξεκινήσω με τον ανασχηματισμό λόγω επικαιρότητας. Κύριοι αναλυτές και…

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο