Guest

Ο καζαμίας και η κληρονομιά του Σαμαρά

Η ελπίδα έχει γίνει είδος προς εξαφάνιση χρόνια τώρα. Έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο απελπισίας ώστε να απονέμουμε το βραβείο Νόμπελ σε κάποιον που δεν τον ήξερε ούτε ο θυρωρός του. Αλλά μόλις είχε εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, και αυτό σε συνδυασμό με το χρώμα του, υποτίθεται ότι έφερνε την ελπίδα. Υποτίθεται, γιατί μετά την δολοφόνησε την ελπίδα κι αυτός, κάπου μεταξύ νέων συστημάτων υγείας και δημιουργικών βομβαρδισμών.

Τέλος πάντων. Τελειώνει κι αυτός με το 2015 και πάμε στην επόμενη ελπίδα. Αλλά η ελπίδα σαν ευχή και υπόσχεση δεν είναι καινούργιο φρούτο, υπήρχε από παλιά και μάλιστα ερχόταν πάντα τη πρωτοχρονιά με διάφορες μορφιές για να ξεκινάμε καλά. Οι παλαιότεροι είμαι σίγουρος ότι θα θυμάστε τέτοιες μέρες σε περασμένες δεκαετίες, ότι όλες οι εφημερίδες και τα περιοδικά είχαν τον περίφημο καζαμία.

Πολλοί καζαμίες ήταν γραμμένοι από σοφούς μελετητές των άστρων και έκαναν κοσμοϊστορικές προβλέψεις με βαρύτατη σημασία. Όλες με θετικά μηνύματα για να δώσουν ένα αισιόδοξο σπρώξιμο για το ξεκίνημα της χρονιάς. Για παράδειγμα. Γενάρης, ανεβαίνει το χρηματιστήριο. Φλεβάρης, ξανανεβαίνει το χρηματιστήριο. Μάρτιος, Καινούργιο άντρα η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Τέτοια πράγματα γράφανε τα άστρα τότε.

Τώρα οι πιο αστείοι καζαμίες που θυμάμαι εγώ, και με μια δόση αντίστασης, ήταν την περίοδο της δικτατορίας. Έτσι λοιπόν μαθαίναμε ότι το Φλεβάρη τηρώντας το έθιμο της αποκριάς, ο Παπαδόπουλος θα ντυθεί δημοκρατία, ότι η Αλίκη τον Μάιο έψαχνε καινούργιο αμόρε για τις καλοκαιρινές της διακοπές που να ταιριάζει με το μαγιό της, και ότι κάθε μήνα – και τους δώδεκα – ο Παττακός με τον μυστρί όλο και κάτι θα εγκαινίαζε.

Τώρα τι να γράψεις; Γενάρη ο Βορίδης αποτελειώνει την υγεία, Φλεβάρη ο Γεωργιάδης αποσύρει τα λεφτά του από τις τράπεζες και μεταφέρει τις τηλεπωλήσεις του στο RTL του Λουξεμβούργου και το Μάρτη ο θεός και η ψυχή μας;

Εδώ μου θυμίζει κάτι που έλεγε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου: «κάθε φορά που λέω δόξα τον θεό, στο επόμενο λεπτό τρέχω φωνάζοντας Παναγιά βοήθα!»

Έτσι η σκέψη να σας γράψω καζαμία …ξεχάστε την. Ούτε τα κάλαντα έχω σκοπό να σας πω. Ξέχωρα ότι θα είμαι δυο μέρες καθυστερημένος, τι να σας πω;

Καλήν εσπέραν άνεργοι,

αν είναι το μνημόνιο σας,

Αλέξη την ελπιδοφόρα γέννηση,

να πω στο δάνειο σας;

Ε, όχι και ο Αλέξης θείο βρέφος θα μου πείτε και σωστά θα κάνετε. Ούτε μεσσίας ο Αλέξης. Ελπίδα με ημερομηνία λήξης κι ο Αλέξης. Τώρα εγώ θέλω να γράψω πράγματα θετικά αλλά ένα σφύριγμα στο μυαλό μου δεν με αφήνει με τίποτα.

Λοιπόν υπάρχουν τρία πράματα που πρέπει να γίνουν γρήγορα και ένα δυστυχώς κληροδότημα που άφησε – πολύ φοβάμαι επίτηδες – ο Σαμαράς που πρέπει να καθαρίσει άμεσα. Αλλιώς δεν είναι το ευρώ που κινδυνεύει αλλά η ύπαρξη της ελληνικής δημοκρατίας.

Πάμε στο πρώτο. Η επιλογή των Γεωργιάδη και Βορίδη στη θέση του υπουργού υγείας δεν ήταν απλά προκλητικές, ήταν προσβλητικές προς την κοινωνία και την Ελληνική Δημοκρατία. Δυο καιροσκόποι, εγωκεντρικοί, φασίστες, όχι απλά σαν έννοια η ευφημισμό αλλά από πεποίθηση. Ο ένας μάλιστα τραμπούκος και τρομοκράτης της εξωκοινοβουλευτικής ακροδεξιάς που ποτέ δεν αποκήρυξε το τρομοκρατικό του παρελθόν και την υποστήριξη του σε ένα καταδικασμένο σε ισόβια για εσχάτη προδοσία, εγκληματία.

Αυτοί και όμοιοι τους, όπως Ντινόπουλος, Βούλτεψη, Γιακουμάτος, Κικίλιας και μια ομάδα από όμοιους τους σε πιο εμπριμέ αποχρώσεις από το απόκομμα του Βενιζέλου πρέπει να ελλείψουν οριστικά από την ελληνική πολιτική ζωή.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι εχθροί της δημοκρατίας. Κανείς δεν λέει να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα του λόγου αλλά επιτέλους να μπουν σε αυτό το περιθώριο που πραγματικά ανήκουν και όχι να τους αφήνουμε να παίζουν – στην κυριολεξία να παίζουν – με ανθρώπινες ζωές. Αν κάποιος ρωτήσει τον Γεωργιάδη ή τον Βορίδη, πώς κοιμούνται τα βράδια θα σας απαντήσουν ήρεμα. Άνθρωποι χωρίς συνείδηση των πράξεων τους και αδιάφοροι για το τι είναι ηθικό και τι άτιμο. Αυτοί δεν μπορεί να μας αντιπροσωπεύουν και να παίρνουν αποφάσεις στο όνομα μας.

Αλλά αυτοί θα πρέπει να μας γίνουν και μάθημα. Ποτέ πια Βορίδηδες και Αδώνιδες από όποιο κόμμα, από όποια απόχρωση. Πολιτευτές σαν αυτούς δεν πηγαίνουν σε ένα κόμμα για τις ιδέες αλλά για τον εαυτούλη τους. Τρανή απόδειξη και ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης, που έχουν πάρει βόλτα όλα τα ακροδεξιά σχήματα. Μην έχετε ψευδαισθήσεις. Γεωργιάδηδες και Βορίδηδες υπάρχουν στις λίστες όλων των κομμάτων, μέχρι και ολόκληρα νερουλά κόμματα. Αποκαλύψτε τους και απομακρύνετε τους. Η ψήφος σας είναι δυνατή.

Το δεύτερο θέμα που πρέπει να τελειώσει άμεσα είναι ο διχασμός που έχει εισβάλει τα τελευταία πέντε χρόνια στην ελληνική κοινωνία. Εδώ ακούμε συνθήματα και εκφράσεις που έχουν να ακουστούν από τον εμφύλιο. Και μιλάμε για ένα εμφύλιο που τον έζησαν οι παππούδες μας και τώρα εγώ είμαι παππούς. Ο διχασμός των Ελλήνων τέλειωσε οριστικά με το τέλος της δικτατορίας και εκεί πρέπει να μείνει. Όποιος τον αναζωογονεί διαπράττει έγκλημα κατά των Ελλήνων. Αλλά σε αυτό το θέμα δεν υπάρχουν συμπτώσεις, η άνοδος του διχαστικού λόγου είναι χρονικά στο ίδιο επίπεδο με την αναρρίχηση του Σαμαρά στην εξουσία.

kalanta arxigwn 2015 by thanorafΣειρά λαθών έφεραν αυτό το ατύχημα, στη προεδρία του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και στη συνέχεια τον έκαναν Πρωθυπουργό. Η ώρα να αποδοθούν ευθύνες και να ξεκαθαριστεί ποια λάθη οδήγησαν σε αυτό το ατύχημα πλησιάζει. Αλλά το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να φύγει πριν το ατύχημα γίνει μοιραίο.

Τον Σαμαρά δεν τον γνωρίσαμε χτες. Τον ξέραμε από τότε που προσπαθούσε να τον επιβάλλει ο ιδεολογικός του πατέρας, ο γεφυροποιός. Όλοι παράλληλα ξέραμε ότι το μόνο που τον κρατούσε από το να τρέξει στο κόμμα του Βορίδη ήταν οι μηδαμινές προοπτικές που θα είχε σε σχέση με ότι του υποσχόταν ο γεφυροποιός.

 

Όλοι ξέραμε το ρόλο που έπαιξε ο Σαμαράς επί Ράλλη και στην ανατροπή του Ράλλη και όλοι ξέραμε ότι ο γεφυροποιός τον επέβαλε στον Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης δεν αγάπησε ξαφνικά τον Σαμαρά εκεί στα τέλη του ’80. Του τον επέβαλε ο γεφυροποιός με ανταλλάγματα που απόλαυσε για λίγο ο Μητσοτάκης, μέχρι που τον πρόδωσε ο Σαμαράς. Και ο Σαμαράς τότε είχε πάρει φόρα και δεν πρόδωσε μόνο τον Μητσοτάκη, αλλά πρόδωσε και τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Αυτός λοιπόν σήμερα, αφού έχει προδώσει κόμμα και κοινωνία, ετοιμάζεται σε μια βελούδινη έξοδο από την πρωθυπουργία αλλά παραμονή στην προεδρία της ΝΔ, περιμένοντας ότι ο Τσίπρας θα αποτύχει και θα επιστέψει σωτήρας για να καταστρέψει και να ξεπουλήσει στην αυλή του – εκείνη των νταβατζήδων και τραπεζικών – ό,τι έχει απομείνει. Βλέπετε δεν έχει τελειώσει ακόμα με την Ελλάδα και στην ελλαδίτσα υπάρχουν πολλά οικόπεδα σαν το Ελληνικό και την Αγροτική για ξεπούλημα.

Ο Σαμαράς κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τον Σημίτη σε διαφθορά – σε κάθε επίπεδο – και θα μείνει στην ιστορία της Ελλάδος σαν ένα από τα πιο μελανά της σημεία. Μόνο που πρέπει να γίνει ιστορία σύντομα. Και πριν καταντήσει το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή απόκομμα σαν αυτό που κατάντησε ο Βενιζέλος το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Σαμαράς πρέπει να φύγει οριστικά από τη ΝΔ για καμία βελούδινη πολυθρόνα σε κάποιο ντουλάπι της ιστορίας και να γράφει τις αναμνήσεις από τις προδοσίες του.

Αλλά το χειρότερο είναι πάντα το τρίτο. Και δυστυχώς άφησε – ίσως και επίτηδες – ο Σαμαράς και σαν κληρονομιά για τους επομένους. Κάτι σαν τιμωρία που δυστυχώς υπάρχει κίνδυνος να την πληρώσουμε πολύ ακριβά όλοι μας.

Καμία δίκη δεν έχει γίνει με τους προφυλακισμένους Ναζί της Χρυσής Αυγής. Απεναντίας ο Σαμαράς τους χρησιμοποίησε ακόμα και σαν μπαμπούλα ή ελεγχόμενα (έτσι νομίζει ακόμα) θηρία στο τσίρκο που οργάνωσε ακόμα και μέσα στην Ελληνική Βουλή. Τους περιόδευσε στα βουλευτικά έδρανα ελπίζοντας ότι θα ψήφιζαν Δήμα. Ίσως να είναι και αλήθεια όσα είχαν ακουστεί περί μυστικών συνεννοήσεων. Αλλά κι αυτοί τον πλήρωσαν με το νόμισμα που ο Σαμαράς ξέρει πολύ καλά, την προδοσία.

Ο χρόνος προφυλάκισης τους κοντεύει να τελειώσει και θα αποφυλακιστούν αν δεν γίνει κάτι γρήγορα, αλλά αυτό το γρήγορα ο Σαμαράς το άφησε στον επόμενο, όποιος και να είναι αυτός. Και αν μάλιστα είναι ο Τσίπρας, σε συνδυασμό το διχασμό που έσπειρε τόσο καρό, τότε έχουμε να δούμε απίστευτα πράγματα. Πράγματα που θα κάνουν την Γερμανία του 34 τόσο κοντινή.

Τα καθάρματα της Ναζιστικής Χρυσής Αυγής, αυτά τα κοινωνικά παράσιτα, θα έπρεπε να έχουν ήδη δικαστεί. Αν η υπόθεση του Χαϊκάλη πήρε τρεις μέρες για να καταλήξει, η υπόθεση της Χρυσής Αυγής με όλα αυτά τα στοιχεία που υποτίθεται ότι έχει μαζέψει η εισαγγελία, θα έπρεπε να είναι ανάμνηση σε νομικά βιβλία για το πως αντιμετωπίζονται εγκληματικές οργανώσεις. Το κόμμα θα έπρεπε να έχει διαλυθεί σαν εγκληματική οργάνωση και όλοι οι αρχηγοί του – συν αυτούς που κυκλοφορούν ελεύθεροι – θα έπρεπε να γράφουν ποιηματάκια στους τοίχους του Κορυδαλλού όπως έκανε ο Παττακός πριν από αυτούς και ξέρουν να κάνουν Μιχαλολιάκος και Παππάς. Η τέλος πάντων να βοηθήσουν τον Κασιδιάρη μπας και τελειώσει το ιστορικό διήγημα που γράφει. Ο γελοίος αγράμματος, την έχει δει και λογοτέχνης.

 

Αντί γι’ αυτό, αυτά τα παράσιτα ρεζίλεψαν θεσμούς και νόμους μέσα στην Ελληνική Βουλή. Το χειρότερο δε είναι ότι στις εκλογές που έρχονται υπάρχει η πιθανότητα να είναι τρίτο κόμμα και με πιθανότητες αν δεν υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης να πάρουν εντολή για δημιουργία κυβέρνησης. Τότε θα μάθουμε τι σημαίνει μια εγκληματική μειοψηφία να βιάζει ένα ολόκληρο λαό.

Τους ακούω και λένε ότι είναι μισό εκατομμύριο, άρα είναι δύναμη. Έτσι λένε. Δεκάμιση εκατομμύρια είναι δύναμη. Μισό εκατομμύριο είναι μειοψηφία. Οδυνηρή μειοψηφία που πρέπει να εξαφανιστεί από κάθε δημοκρατική χώρα.

Πριν από τρία τέσσερα χρόνια κυκλοφόρησε μια αστήριχτη φήμη ότι στην Ολλανδία ιδρύεται κόμμα παιδεραστών. Αν και φήμη, είχε γίνει πρωτοσέλιδο στην Ελλάδα και είχαν γραφτεί ασύλληπτα πράγματα για το πώς αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία οι …Φράγκοι. Τώρα οι Έλληνες θα βγάλουν τρίτο κόμμα τους Ναζί;

Αλλά αν και υπήρχαν όλα αυτά τα φασιστοειδή πάντα, απλά κρυβόντουσαν πίσω από τις πλάτες άλλων κομμάτων. Τώρα χάρις στο Σαμαρά βγήκαν στην επιφάνεια και δεν φοβούνται γιατί ξέρουν ότι ο Σαμαράς είναι κρυφο-δικός τους και έμμεσα τους βοηθάει.

Τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα γίνεται πολύ συζήτηση για την αναβολή των εκλογών στη Σουηδία. Μόνο που διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Οι Σουηδοί Χρυσαυγήτες έχουν φτάσει το 13% και αφού συμπράξανε έμμεσα με τους κεντρώους και τους συντηρητικούς, για να απορρίψουν τον προϋπολογισμό της κυβερνώσης, έριξαν την κυβέρνηση. Ξαφνικά οι Σουηδοί φασίστες έγιναν μοχλός εκβιασμών και ρυθμιστές του πολιτεύματος. Αυτό καθόσον όλα τα κόμματα έχουν απορρίψει κάθε μορφής επικοινωνίας, συνεννόησης ή συνεργασίας μαζί τους. Αλλά οι Σουηδοί φασίστες έδειξαν ότι μπορούν να εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες.

Στο φόβο λοιπόν να αυξήσουν τα ποσοστό τους οι φασίστες στις εκλογές και να στριμώξουν όλα τα κόμματα να συνδιαλλαγούν μαζί τους, οι κεντρώοι και οι δεξιοί προτίμησαν να υποστηρίξουν τους Σοσιαλιστές – που ναι μεν κέρδισαν τις εκλογές αλλά κυβερνούν σαν μειοψηφία – και να κερδίσουν χρόνο ώστε να δείξουν στον κόσμο πόσο εγκληματικά λάθος είναι να στηρίζουν ένα τέτοιο κόμμα, παρά να προχωρήσουν σε εκλογές.

Στην Ελλάδα ο Σαμαράς έδωσε στην Χρυσή Αυγή τις συγκυρίες και τους άφησε να τις εκμεταλλευτούν ακόμα και στο θέμα της προεδρίας της Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή των Ελλήνων.

Το αύριο λοιπόν που θα πρέπει πραγματικά να μας ανησυχεί, δεν είναι τι θα πουν οι πιστωτές στον Τσίπρα, ή το αν θα σκίσει αύριο η μεθαύριο τα μνημόνια ή αν στεναχωριέται η Μέρκελ και έχει δυσκοιλιότητα ο Άδωνις. Αυτό που θα έπρεπε να μας τρομάζει και να μας φοβίζει είναι η κληρονομιά που μας άφησε ο Σαμαράς. Και αυτή η κληρονομιά είναι ένα Ναζιστικό κόμμα.

*****************************************************************************

Ποιος επίτροπος καθησυχάζει τους πάντες στις Βρυξέλλες; Μην ανησυχείτε, τους λέει, ο Αλέξης είναι καλό παιδί. Σας το εγγυώμαι εγώ. Κι αν χρειαστεί θα επέμβω. Με ακούει εμένα.

*****************************************************************************

Αντωνάκη, αει χάσου ρε!

*****************************************************************************

Τελικά ο Χαϊκάλης μέχρι φυλακή θα πάει. Τέτοια εκδικητικότητα ο Αντωνάκης.

*****************************************************************************

Άδωνι, άρχισε τις αναλήψεις.

*****************************************************************************

Ο Πάγκαλος είπε ότι αν βγει ο Τσίπρας θα αυτοκτονήσει. Μόνο γι’ αυτό το σκέφτομαι!!!

*****************************************************************************

Εσύ με το τσεκούρι, δεν είδες τίποτα ακόμα. Μόλις άρχισα!

*****************************************************************************

Ποιος είπε ότι η ΝΔ δεν έχει στελέχη που θα μπορούσαν να αναλάβουν την προεδρία του κόμματος ακόμα κι άμεσα; Και δεν μιλάω για τον Αβραμόπουλο, αυτός καλά είναι στις Βρυξέλες και του αρέσει και του πάει. Ούτε για τη Ντόρα μιλάω, αυτή κάηκε και τέλειωσε. Ούτε για τον Κυριάκο, αυτός πάει Siemens. Μιλάω για τίμιους Ν Δημοκράτες, ακόμα και βουλευτές που έχουν αποδείξει ότι είναι τίμιοι στη συνείδηση αυτών που τους ψήφισαν.

*****************************************************************************

Άδωνι μια λύση σου έμεινε, αναλήψεις και γρήγορα στο Λουξεμβούργο και το RTL

*****************************************************************************

Ό,τι πιο καλό διάβασα στο Twitter «κρίμα που τα μόνα καλά νέα του 2014 ήρθαν δυο μέρες πριν τελειώσει»

*****************************************************************************

Για άλλη μια Παρασκευή, πάντα επίκαιρος με σκίτσο του μου κρατάει παρέα ο Θάνος Ραφτόπουλος.

*****************************************************************************

Στη φωτογραφία, δυο ατυχήματα που έχουν γίνει μοιραία για τη δύστυχη Ελλάδα.

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ο καζαμίας και η κληρονομιά του Σαμαρά

του Θάνου Καλαμίδα.

Καλή χρονιά σε όλους μας. Να έχουμε μια χρονιά με υγεία, δημιουργία και ελπίδα. Και τα τρία κοντεύουν να γίνουν αγαθά σε κρίση και τα χρειαζόμαστε όσο τίποτα άλλο αυτόν τον χρόνο.

Για την υγεία - στην Ελλάδα τουλάχιστον - φρόντισαν Άδωνις και Βορίδης. Την δολοφόνησαν εν ψυχρώ. Τη δημιουργικότητα πάλι την δολοφόνησε αυτοπροσώπως ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Σαμαράς ή πιο γνωστός και σαν Αντωνάκης. Αφού δημιούργησε πλεονάσματα από τα σωθικά εκατομμυρίων Ελλήνων και εισόδους στις αγορές με την έξοδο χιλιάδων εργαζομένων από τις δουλειές τους, δημιούργησε και την αλήθεια του και η δημιουργικότητα έκανε χαρακίρι. Αυτά για το 2014.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο