Guest, slideshow-3

Ο Γιάννος, ο Σημίτης και το μεγάλο φαγοπότι

simitis-by-Stephan Röhl

γράφει ο Θεόδωρος Κατσανέβας.

Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας με συνεχή οκταετή θητεία (1996-2004), κατά τη διάρκεια της οποίας διογκώθηκε η κακοδιαχείριση και διαφθορά και μέσω αυτής προετοιμάστηκε το έδαφος για την ένταξή μας στην κόλαση των ευρωμνημονίων. Επί εποχής Σημίτη, ο βασικότερος θεσμικός του συνεργάτης, στην πραγματικότητα το δεξί του χέρι, μόνιμος επικεφαλής στα κορυφαία Υπουργεία
Οικονομίας και Άμυνας και προαλειφόμενος για διάδοχός του, ήταν ο  προφυλακισμένος σήμερα για κακοδιαχείριση Γιάννος Παπαντωνίου.

Το επεισόδιο στο γραφείο του τότε Πρωθυπουργού με θέμα τη διαφθορά

Στην εποχή της πρωθυπουργίας του κ. «Σ», η διαφθορά κυλούσε ορμητική στην αυλή και στα περίχωρά του και αυτό του το επεσήμαναν έντιμα στελέχη του κυβερνώντος τότε κόμματος όπως και εγώ προσωπικά. Σε ιδιωτική συνάντησή μας στο Μέγαρο Μαξίμου το 1998, με την ιδιότητα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ της Β» περιφέρειας Αθήνας με 65.000 ψήφους στις εκλογές του 1996, του επισήμανα εμφατικά το πρόβλημα της διαφθοράς και του πρότεινα τη δημιουργία θεσμών και ελέγχων για την πάταξή της. Έγινε έξαλλος μαζί μου και ήταν η πρώτη φορά που τον είδα να ωρύεται. Να πας στον Εισαγγελέα μου φώναξε κατακόκκινος από οργή. Αντέδρασα και βρεθήκαμε σε διαδικασία σοβαρών αντεγκλήσεων. Τότε μπήκε μέσα η γραμματέας και ο φρουρός του για να μας ηρεμήσουν, αφού λίγο ήθελε να πιαστούμε και στα χέρια! Από τότε και μετά αρνήθηκα να έχω οποιαδήποτε προσωπική συνάντηση μαζί του.

Τις απόψεις μου για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, χωρίς αναφορά στην προσωπική μου  σύγκρουση με τον πρωθυπουργό, τις παρουσίασα σε συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Στο Mega Channel μου πήρε συνέντευξη ο Δημήτρης Καμπουράκης στην εκπομπή του «Πικρή σοκολάτα» και απολύθηκε αμέσως μετά, με κατάργηση και της εκπομπής του. Συνέντευξή μου στον Ant1 για το ίδιο θέμα, κόπηκε στον αέρα και ο δημοσιογράφος που μου έπαιρνε τη συνέντευξη χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο! Άρθρα μου με θέμα τη διαφθορά, δημοσιεύθηκαν μόνο σε αντιπολιτευόμενες εφημερίδες. 

Τα κυβερνητικά «παπαγαλάκια», πήραν τότε εντολή να γράφουν ότι,αυτά τα λέω γιατί ο κ. Σημίτης δεν με έκανε Υπουργό. Αστειότητες. Όποιος επιδιώκει «πάση θυσία» να γίνει Υπουργός, δεν λέει τέτοια ενοχλητικά στον αρχηγό του από τον οποίο εξαρτάται η υπουργοποίησή του. Το βασικό ερώτημα που παραμένει είναι αν ο κ. Σημίτης ως Πρωθυπουργός, γνώριζε και σε ποιο βαθμό για το πάρτι. Αν δεν γνώριζε, του αξίζει βραβείο ανοησίας και όχι μόνο. Αλλά ο κύριος «Σ» μόνο ανόητος δεν είναι.

Το σκάνδαλο του χρηματιστήριου και ένταξη μας στην «ευρωκόλαση»

Ο κύριος «καταλληλότερος» όπως τον αποκαλούσαν οι συστημικοί σφυγομέτρες της κοινής γνώμης και τα δικά του ΜΜΕ, είναι  σε μεγάλο βαθμό υπόλογος για τη σημερινή καταστροφή της χώρας μας. Με το σκάνδαλο της φούσκας του χρηματιστήριου οδήγησε σε φτωχοποίηση εκατοντάδες επιχειρηματίες και πολίτες που ακολούθησαν τις σχετικές προτροπές του για τοποθέτηση των οικονομιών τους στην τότε οδό Σοφοκλέους. 

Η «ισχυρή Ελλάδα»και ο «εκσυγχρονισμός», που προπαγάνδιζε, αποδείχτηκε στην πραγματικότητα το ακριβώς αντίθετο, με τον πλέον τραγικό τρόπο. Προστατευόμενος των Γερμανών και του κατεστημένου, μεθόδευσε χωρίς να  προηγηθεί δημοψήφισμα όπως ορίζει το Σύνταγμα, την ένταξή μας στο ευρώ με τη χρυσή «φιλενάδα» του την Goldman Sachs και άνοιξε τις πύλες της κόλασης. Με την ίδια «φιλενάδα» διόγκωσε το χρέος κατά δεκάδες δις ευρώ με χρηματιστηριακά κλεπτοκρατικά κόλπα και ειδικότερα με swaps με τα οποία μας χρέωσε αμέσως με την είσοδό μας με πολλά δις πλασματικών χρεών.

Ο κρυψίνους,απόμακρος, “εκσυγχρονιστής” Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια της πολύχρονης θητείας του, εγκατέλειψε την ελληνική εγχώρια παραγωγή, συρρίκνωσε τη γεωργία, την κτηνοτροφία και βιομηχανία,δεν έχτισε ούτε ένα μεγάλο εργοστάσιο. Ευνόησε σκανδαλωδώς τους εισαγωγείς, πενταπλασίασε το κόστος των δημόσιων έργων, παραφούσκωσε το δημόσιο και τους Δήμους με μαζικούς διορισμούς αέργων υπαλλήλων, τίναξε στον αέρα το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με τη γιγάντωση ιδιωτικών κυκλωμάτων. 

Και δυναμίτισε την κοινωνική ασφάλιση με την παραχώρηση υπέρμετρων δικαιωμάτων σε ομάδες πίεσης, όπως η μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στους εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς του δημοσίου από τα 60 στα 58 χρόνια, καθώς και στους στρατιωτικούς, στους οποίους έδινε και επιπλέον βαθμούς κατά την αποστράτευσή τους.

Διόγκωσε τον παρασιτισμό, χάιδεψε επιχειρηματίες-παράσιτα, μεσάζοντες-κομπραδόρους και αργυρώνητους δημοσιογράφους, προώθησε τη διαπλοκή την υπόγεια συναλλαγή, με έμφαση στα δημόσια έργα, τα ΜΜΕ και τον αθλητισμό. Ζάμπλουτος ο ίδιος, έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Greek statistics, Seamens, Χριστοφοράκος, γερμανικά υποβρύχια

Αυτός, ένας υποτίθεται Σοσιαλιστής, στήριξε και στηρίχθηκε στην πλουτοκρατία, την οποία ελάχιστα φορολόγησε. Δημιούργησε τα Greek statistics, υπονόμευσε την οικονομία της χώρας με τη διόγκωση και παράλυση του κράτους, με παραχωρήσεις σε παράκεντρα εξουσίας. Οργάνωσε τους εξοργιστικά πολυέξοδους Φαραωνικούς Ολυμπιακούς αγώνες που στοίχισαν πολύ περισσότερο από αυτούς της Κίνας του 1,3 δις ατόμων. Εκεί έγινε ένα μεγάλο πάρτι, αφού όλα σχεδόν τα έργα δόθηκαν την τελευταία στιγμή με τεράστιες υπερκοστολογήσεις. Η παρέμβαση του Εισαγγελέα για κακοδιαχείριση στα Ολυμπιακά έργα χάθηκε στο…διάστημα, αφού το πέπλο προστασίας του κυρίου Σημίτη έχει πολλούς συνυπόλογους.

Η Siemens  με τον φυγόδικο στη Γερμανία Χριστοφοράκο και η Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη περίπου μονοπώλησαν τις κρατικές προμήθειες, όπως και ημέτεροι μεγαλοεργολάβοι με επικεφαλής το υπόδικο σήμερα συγκρότημα του «Μπομπολιστάν». Οργίασαν οι μεσάζοντες σε υπερτιμολογήσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων και ειδικότερα για παραγγελίες υποβρυχίων που γέρνουν από τη Γερμανία, η οποία ήταν και η προνομιούχα προστάτιδα και φίλη χώρα του κυρίου πρωθυπουργού.

Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αντί να εγκατασταθεί στην Εθνική οδό για να εξυπηρετεί και την υπόλοιπη Ελλάδα, χώθηκε στην άκρη της Αττικής στα Μεσόγεια. Γιατί άραγε ; Προφανώς για να εξυπηρετεί την κατά τα άλλα χρήσιμη αλλά χρυσοφόρο Αττική οδό, οποία όπως και το αεροδρόμιο ανήκε κατά πλειοψηφία, στους Γερμανούς. Στην ομολογουμένως εντυπωσιακή γέφυρα Ρίου Αντίριου, δεν προβλέφθηκε σιδηροδρομική γραμμή, προφανές δείγμα κάκιστου προγραμματισμού.

Αρχιερέας της διαπλοκής

Ο κύριος «Σ» διόρισε Υπουργούς και κρατικούς λειτουργούς, που ακουμπούσαν σε παράκεντρα εξουσίας και διαπλοκής, με κορυφαίο τον αξιότιμο κύριο Ιωάννη Στουρνάρα που γονάτισε την Εμπορική Τράπεζα στην οποία ήταν επικεφαλής. Η πάγια απάντησή του σε καταγγελίες διαφθοράς ήταν το γνωστό μοτίβο « να τα πεις στον Εισαγγελέα». Όταν ο  Εισαγγελέας του χτύπησε την πόρτα, τον κατήγγειλε ως κινούμενο από πολιτικές σκοπιμότητες. 

Το ίδιο έκανε χωρίς να κοκκινίσει και η Φώφη του Κινήματος Αλλαγής και όχι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ο κ. Σημίτης φρόντισε να κατεδαφίσει, εκδικούμενος και τον Ανδρεά Παπανδρέου. Και σε τελευταία ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ, αντιπαρέρχεται τις ευθύνες Σημίτη, με το λογοπαίγνιο ότι, η κακοδιαχείριση δεν είναι συλλογική υπόθεση ! Επί οκτώ ολόκληρα χρόνια ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, έκανε αυτά που έκανε και ο πρωθυπουργός που τον εμπιστευόταν σε κορυφαία πόστα δεν ήξερε τίποτα !

Τα Υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας ήταν προνομιακά πεδίο του συγκροτήματος Λαμπράκη, το Υπουργείο Δημοσίων Έργων η Υποδομών του συγκροτήματος Μπόμπολα και άλλων κοράκων, ενώ οι προμήθειες του ΟΤΕ και έργων σύγχρονης τεχνολογίας αποκλειστικό προνόμιο του Σωκράτη Κόκαλη. Επέλεξε τους αρεστούς και όχι τους αρίστους, έγινε φίλος με ομάδες συμφερόντων, κομπραδόρους επιχειρηματίες, μεσάζοντες, επίορκους συνδικαλιστές, πλιατσικολόγους εκδότες, αργυρώνητους δημοσιογράφους, κάθε είδους παράσιτα. 

Ευνόησε εμμέσως τη διαφθορά και τον παρασιτισμό του κοινωνικού συνόλου, με τον άκοπο πλουτισμό και το Παγκάλειο δόγμα «μαζί τα τρώμε». Καθιέρωσε την ατιμωρησία, σε βαθμό που φτάσαμε στο σημείο όπου καταδικασμένος δάσκαλος ως παιδεραστής, μετά τη λήξη της φυλάκισής του, να επιστρέφει στο σχολείο για να διδάξει !

Παράδοση Οτσαλάν και Ιμίων στους Τούρκους και ευχαριστώ τους Αμερικάνους

Ραγιάς προς τους ξένους και ιδιαίτερα στους Γερμανούς και τους Αμερικάνους και ραγιαδικότερος απέναντι στους Τούρκους, στους οποίους παρέδωσε σιδεροδέσμιο τον Οτσαλάν και τους εκχώρησε κομμάτι ελληνικής γης, τα Ίμια. Και ευχαρίστησε  από πάνω τους Αμερικάνους γι’ αυτό. Επί εποχής του, με τον αλήστου μνήμης «Αμερικανάκι» και επίσης υπόδικο Αλέξη Ρόντο, η Ελλάδα πρωτοστάτησε στους βομβαρδισμούς και στην καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας, μιας παραδοσιακά φίλης μας χώρα.

Πολυαγαπημένος του κατεστημένου και των εξωνημένων κονδυλοφόρων

Υπήρξε πολυαγαπημένος του κατεστημένου και των εξωνημένων κονδυλοφόρων που πολλοί ακόμα και σήμερα, αν και λιγότερο από χθες, τον καλομεταχειρίζονται,. Ποτέ στην  ιστορία της χώρας, Πρωθυπουργός της έχει αγιοποιηθεί σε τέτοιο υπερθετικό βαθμό από μέσα μαζικής επικοινωνίας που δανειοδοτήθηκαν εξοργιστικώς προνομιακά και παράνομα. Και όμως, ο λαός κάθε άλλο παρά τον συμπάθησε, όπως αποδεικνύεται και από σχετικές έρευνες της κοινής γνώμης για την υστεροφημία τέως Πρωθυπουργών, που τον κατατάσσουν τελευταίο στη σχετική λίστα δημοφιλίας. 

Παρ’ όλη την μαζική επιχείρηση-αγιαστούρα, ο «καθώς πρέπει» κύριος Σημίτης θα μείνει στην ιστορία ως ο Αρχιερέας της διαπλοκής, ο κύριος υπόλογος για το άνοιγμα στην πύλη της «ευρωκόλασης», της γερμανικής νεο-κατοχής και της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. Αυτά και πολλά άλλα είναι τα «έργα και αι ημέραι» του κυρίου Σημίτη με τον οποίο «ούτε κυβερνήσαμε μαζί ούτε τα φάγαμε μαζί»..

Τα λέγαμε και τότε με πολιτικό και προσωπικό κόστος

Μέσα στο ΠΑΣΟΚ όπως σε όλα τα κόμματα, υπήρχαν και υπάρχουν έντιμες φωνές. Πολλοί από εμάς γεννηθήκαμε και παραμείναμε για ένα διάστημα μέσα στον πολιτικό αυτό χώρο, με τον οποίο παλαιότερα ονειρευτήκαμε το χτίσιμο μιας καλύτερης Ελλάδας, για να ελέγχουμε και να περισώσουμε ότι και όσο μπορούσαμε. Όσοι σήμερα μας λένε «γιατί δεν τα λέγατε τότε», είναι κακώς πληροφορημένοι ή έχουν ασθενική μνήμη. 

Τα λέγαμε και τότε με μεγάλο πολιτικό και προσωπικό κόστος. Τα λέγαμε για τη διαφθορά, την κακοδιαχείριση, για τη διαπλοκή, για τις αντιλαϊκές πολιτικές, για τη φούσκα του χρηματιστήριου, για την υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία,για την παράδοση του Οτσαλάν, για τα Ίμια. Όμως, το ψάρι βρομάει από το κεφάλι. Οι διάφοροι κόρακες αναλυτές και αργυρώνητοι δημοσιογράφοι, δεν πείθουν ότι «μαζί τα φάγαμε». Η επιτυχία, η νίκη όπως και η αποτυχία, η λαμογιά, η  ήττα έχουν ονοματεπώνυμο που επικεντρώνεται στην κορυφή της πυραμίδας. Η θεία Μαρίκα με τη σύνταξη των 500 ευρώ δεν έχει καμιά ευθύνη για όλα αυτά. Ούτε και το όλο ΠΑΣΟΚ της εποχής εκείνης και κυρίως της παλαιότερης.

Η κακοδιαχείριση Σημίτη, χαλί για τη νέα γερμανική κατοχή

Κλείνοντας, χρειάζεται να γίνει μια σημαντική διευκρίνιση. Η κακοδιαχείριση και οι αλόγιστες σπατάλες της εποχής Σημίτη ή και όποιες παλαιότερες, αν και πολύ μικρότερων διαστάσεων, δεν είναι η αιτία, αλλά το σύμπτωμα της σημερινής ελληνικής τραγωδίας μέσα στη δίνη των ευρωμνημονίων. Ακόμα και όταν προστεθεί το σύνολο των λαθροεισπράξεων κάτω από το τραπέζι, οι επιλεγόμενες «μίζες» στην περίοδο Σημίτη ή και παλαιότερα, αν και απόλυτα κατακριτέες, δεν δικαιολογούν τα τεχνητά κολοσσιαία χρέη που μας βαρύνουν σήμερα. 

Πόσες ήταν δηλ. οι μίζες συνολικά; Δέκα, είκοσι, πενήντα εκατομμύρια ευρώ ; Τα ποσά αυτά απέχουν χαοτικά από το σημερινό κολοσσιαίο χρέος των 340 δις ή 178% του ΑΕΠ, που αυξάνεται κατά 12-15 δις ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια. Αν επιπλέον προστεθούν τα 52 δις από το κούρεμα του PSI του 2012 που έγινε κυρίως μέσα από ελληνικά ομόλογα, το σύνολο των χρεών σήμερα ανέρχεται κοντά στα 390-400 δις.

Όταν μπήκαμε στο ευρώ το 2002, μετά από 170 χρόνια ύπαρξης του σύγχρονου ελληνικού κράτους, τα χρέη μας ανέρχονταν σε 158 δις. Στη διάρκεια των 16 μόνο χρόνων της ευρωκατοχής, τα χρέη αυξήθηκα κατά περίπου 250 δις! Επί πλέον, τα εσωτερικά χρέη των ιδιωτών προς τις εφορίες, τα ταμεία και τις τράπεζες, ξεπερνούν σήμερα τα 240 δις, δηλ. το 120% του ΑΕΠ. Αν αυτά τα εσωτερικά χρέη προστεθούν στα εξωτερικά χρέη των 340 δις, τότε το σύνολο ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 580 δις, δηλ. στο 310% του ΑΕΠ, χωρίς να συνυπολογιστούν τα επιπλέον 52 δις του κουρέματος του PSI.

Τέτοια βουνά των χρεών είναι αδύνατο να σωρεύτηκαν από σπατάλες, κακοδιαχείριση και μίζες. Οφείλονται σε τεχνητές-λογιστικές επιβαρύνσεις της χώρας μας μέσα στην ευρωζώνη. Αλίμονο. Πολύ δύσκολο μπορεί να εξαϋλωθούν τέτοια κολοσσιαία ποσά, ακόμα και αν κάποιοι τα πετάνε σε χαρτονομίσματα των δέκα ευρώ από ένα παράθυρο επί σειρά ετών!

Στην πραγματικότητα, η απαράδεκτη σπατάλη και κακοδιαχείριση της εποχής Σημίτη, ήταν το χαλί πάνω στο οποίο προετοιμάστηκε και επιτεύχθηκε η πονηρή νέα γερμανική κατοχή μέσα στο ευρωμνημόνιο. Αντί για βίαιη στρατιωτική κατοχή, μας επιβλήθηκε μια βελούδινη αλλά ποιο αποτελεσματική οικονομική κατοχή, μέσα από τον έλεγχο του νομίσματος, των τραπεζών και κεντρικών ΜΜΕ. Και αυτό αποτελεί το μέγιστο έγκλημα του κ. Σημίτη, του Γιάννου και των άλλων «παιδιών». Σε άλλη χώρα, όπως έγινε στην Ισλανδία και αλλού, ο κ. «Σ» θα είχε παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο. Αλλά εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε.

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας (PhD στο  London School of Economics and Social Science) είναι πανεπιστημιακός και πολιτικός. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ο.Α.Ε.Δ., Διοικητής του Ι.Κ.Α., βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β' Αθήνας και πρόεδρος του κόμματος "Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων".


http://theodore-katsanevas.blogspot.gr/


Ο Γιάννος, ο Σημίτης και το μεγάλο φαγοπότι

γράφει ο Θεόδωρος Κατσανέβας. Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας με συνεχή οκταετή θητεία (1996-2004),

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο