Guest

Ντροπή σας, ρε!

 

Τώρα τι με σταμάτησε σε αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό δεν είμαι σίγουρος αλλά μάλλον είχε να κάνει με αυτά που έλεγαν για το παιχνίδι της εθνικής ομάδας. Και όλα κυλούσαν ήρεμα, ακροατές έβριζαν παίκτες και προπονητή και θυμόντουσαν τις παλιές καλές ημέρες. Στα ενδιάμεσα βρίζαν και τους πολιτικούς και κάποιος έκλαιγε γιατί μόλις τον είχε αφήσει η καλή του. Σε γενικές γραμμές ήρεμα πράγματα. Μέχρι που ο συντονιστής του προγράμματος διάβασε κάτι που του είχε έρθει από ΕΣΡ, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Μην πιστεύοντας στα αυτιά μου και κρίνοντας λάθος, αθλητική εκπομπή είναι ίσως και να κάνανε λάθος το έψαξα και μαντέψτε τι βρήκα:

«Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης υποδεικνύει προς όλους τους τηλεοπτικούς και σταθμούς της χώρας όπως: Μη προβάλουν την εικόνα

α) προσώπων ευρισκομένων σε κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης ή ενδείας άνευ ρητής ή σιωπηράς συναινέσεώς αυτών,

β) προσώπων οδηγουμένων ενώπιον των δικαστικών ή εισαγγελικών ή αστυνομικών και λοιπών αρχών άνευ ρητής ή σιωπηράς συναινέσεώς αυτών».

Και ξύπνησαν αναμνήσεις άσχημες. Πολύ άσχημες, εκείνες με το γύψο και τον γιατρό. Εκείνες που έκλεισαν το στόμα της Ελένης Βλάχου …για το καλό του έθνους!

Και το κοίταξα και το ξανακοίταξα αλλά μετά είχα και ένα άρθρο να τελειώσω και το άφησα για την επομένη αφού έκανα μια σημείωση στο μπλοκάκι μου. Σήμερα το πρωί μιας και δεν είχα πρωινές υποχρεώσεις σηκώθηκα σχετικά αργά και μέχρι να βράσει ο καφές έβαλα πάλι ραδιόφωνο. Και όπως έψαχνα σταθμούς έπεσα σε ένα βροντερό… «ντροπή σας» και σταμάτησα. Χατζηνικολάου μαινόμενος. Σε κατάσταση έξαλλη «Καλημέρα στους λογοκριτές. Απόφαση του ΕΣΡ απαγορεύει στα ΜΜΕ να μην προβάλλουν σκηνές εξαθλίωσης. Αναρωτιέμαι αν πρέπει να υπάρξει και μια ερμηνευτική εγκύκλιό τους για το τι θεωρείται σκηνή εξαθλίωσης και τι όχι.»

Και συνέχισε, «Οι χθεσινές σκηνές με τις ουρές των χιλιάδων ανθρώπων που περίμεναν για μια σακούλα με δωρεάν τρόφιμα είναι σκηνές εξαθλίωσης; Επιτρέπεται ή όχι σύμφωνα με την απόφαση του ραδιοτηλεοπτικού να προβάλλονται από τα ΜΜΕ; Οι σκηνές των ανθρώπων που ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για τρόφιμα, επιτρέπεται να μεταδίδονται ή όχι, σύμφωνα με το σκεπτικό της σύστασης του ραδιοτηλεοπτικού; Να υπάρξει κύριοι του ραδιοτηλεοπτικού ερμηνευτική εγκύκλιος να μας πείτε τι θέλετε να προβάλλουμε και τι απαγορεύεται να προβάλλουμε. Και να μας πείτε με πιο σκεπτικό για κάθε μια από τις σκηνές αυτές επιλέγετε την προβολή ή το θάψιμο. Οι 3000 αυτοκτονίες συμπολιτών μας για τα τελευταία χρόνια επιτρέπεται να αναφέρονται ή να το κόψω;»

Ξέρετε δεν συνηθίζω να επαναλαμβάνω τόσο εκτεταμένα αυτά που λέει κάποιος άλλος αλλά οι κουβέντες αυτές με έκαναν να ανατριχιάσω. Με έκαναν να ανατριχιάσω όχι γιατί άκουγα έναν έξαλλο Χατζηνικολάου αλλά γιατί δεκάδες σκέψεις και θύμησες πέρασαν από το μυαλό μου ταυτόχρονα. Λογοκρισία; Στην Ελλάδα; Τη χώρα που περηφανεύεται ότι γέννησε τη δημοκρατία; Αλλά γιατί όχι; Και η χούντα για δημοκρατία μίλαγε και όλα στο όνομα της δημοκρατίας τα έκανε και οι σύγχρονοι μεταλαμπαδευτές της χούντας και μάλιστα μέλη του κοινοβουλίου για δημοκρατία μιλάνε.

Αλλά ας επιστρέψουμε στην ανακοίνωση του ΕΣΡ και ας ξεκινήσουμε από την πρώτη παράγραφο. «Να μην προβάλουν την εικόνα α) προσώπων ευρισκομένων σε κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης ή ενδείας.» Μην σας πιάσει η αγωνιά θα συνεχίσω αλλά για λίγο ας σταματήσουμε εδώ. Μόνο από τη Βόρεια Κορέα βλέπεις φωτογραφίες με χαμογελαστά πρόσωπα ανθρώπων που καταφεύγουν στον κανιβαλισμό από την πείνα. Σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου η πείνα και η ανέχεια φαίνεται στα πρόσωπα των ανθρώπων και αυτό ισχύει ακόμα και στη χώρα των ευκαιριών τις ΗΠΑ. Και τα ΜΜΕ είναι υποχρεωμένα να δείχνουν αυτήν την εικόνα και όχι να την κρύβουν κάτω από το χαλί. Αυτές οι εικόνες από μια άποψη έχουν σώσει σήμερα την Ελλάδα όσο τραγικό και σχιζοφρενικό και να ακούγεται.

Πριν από ένα χρόνο το 75% των Φιλανδών θεωρούσε την Ελλάδα ένα βάρος που έπρεπε να ξεφορτωθεί και λόγο κάποιων λαϊκίστικων αναφορών οι Φιλανδοί θεωρούσαν ότι είναι ένα βάρος που είχε φορτωθεί στην καθημερινότητα τους και μέσα στο σπίτι τους. Ακρίβαινε το γάλα, έφταιγαν οι έλληνες. Ανέβηκε ο ΦΠΑ έφταιγαν οι έλληνες και άρθρα για τη Ελλάδα πλημύριζαν καθημερινά όλες τις εφημερίδες που μας παρουσίαζαν σαν τεμπέληδες ζιγκολό, χαραμοφάηδες και παράσιτα. Και σιγόνταραν και οι πολιτικοί. Όταν αυξήθηκαν οι φόροι σε κάποια τρόφιμα στη Φιλανδία ο υπουργός είπε στους δημοσιογράφους αθώα και off the record ότι πρέπει να «βοηθήσουμε την Ελλάδα!» Ξέροντας ότι την επομένη θα γίνει πρωτοσέλιδο με υπογραφή «ανώνυμη πηγή υπουργείου.» Και αυτό συνέβαινε σε όλη τη Σκανδιναβία ακόμα και στην φιλελληνική Σουηδία.

Και δεν είχε σημασία τι γράφαμε καμία δεκάρια γιατί ήμασταν απλά αντιδραστικοί η στη περίπτωση μου ήμουν Έλληνας οπότε τι περιμένεις. Και ύστερα ήρθαν οι φωτογραφίες που τις πήραμε από τα ελληνικά ΜΜΕ και τα μπλογκς. Και τα ντοκιμαντέρ που έδειχναν τη αλήθεια, που μπήκαν σε σπίτια πεινασμένων και κάθισαν στα παγκάκια με άστεγους. Κάποιες Φιλανδές παντρεμένες με έλληνες φτιάξανε και μια οργάνωση και άρχισαν να μαζεύουν λεφτά, ρούχα, κουβέρτες και τρόφιμα για τα ελληνικά σχολεία και ορφανοτροφεία περιγράφοντας και φωτογραφίζοντας την αλήθεια. Και σιγά-σιγα όλα τα κανάλια και όλες οι εφημερίδες ακόμα και οι ποιο κίτρινες άρχισαν να δείχνουν εικόνες από μια πεινασμένη και εξαθλιωμένη Αθήνα. Και μάλιστα οι κίτρινες φυλλάδες κάνανε πιο καλή δουλειά. Εγώ χάρηκα ποιο πολύ όταν είδα τις φωτογραφίες στη Mail από ότι στον Guardian. Και ξέρετε τι έγινε; Το 75% έγινε 45%. Αυτό έγινε. Και ακόμα και η Γιούτα, μάλιστα αυτή η Γιούτα που ζήταγε την Ακρόπολη για εγγύηση για το δάνειο άρχισε να μιλάει για τους έλληνες που χρειάζονται βοήθεια. Βλέποντας πρόσωπα ευρισκόμενα σε κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης ή ενδείας.

Αν περίμενε το ΕΣΡ να γίνει αυτό δείχνοντας χαρωπά πρόσωπα που πάνε χορεύοντας να πληρώσουν την εφορία τους και τη ΔΕΗ μάλλον ζει σε άλλο πλανήτη. Η μήπως νομίσατε ότι ήρθε ο Σαμαράς και πήγε πόρτα πόρτα όλη τη Σκανδιναβία για να τους αλλάξει γνώμη;

Αλλά πάμε στο δεύτερο σημείο της πρότασης, στο «άνευ ρητής ή σιωπηράς συναινέσεώς αυτών.» Στις περισσότερες φωτογραφίες αυτοί οι άνθρωποι έχουν καλυμμένα τα πρόσωπα τους. Ξέρετε γιατί; Γιατί ντρέπονται. Γιατί είναι οι χθεσινοί νοικοκυραίοι και γείτονες σας κυρία Εύη Δεμίρη, κύριε Γιάννη Παπακώστα, κύριε Κωνσταντίνε Αποστολά, κύριε Γεώργιο Στεφανάκη και κύριε Άρη Σταθάκη. Γιατί μέχρι χτες αγαπητό ΕΣΡ ήταν εσείς αλλά μέσα σε μια νύχτα δεν είναι πια. Γι αυτό κρύβουν τα πρόσωπα τους. Μέσα σε μια νύχτα σας χάλασαν τη μόστρα οι χθεσινοί σας γείτονες και αντί να τους πιάσετε το χέρι τους κλωτσήσατε στο πρόσωπο. Και οι πολλοί θέλουν να φανεί το πρόσωπο τους – όπως καθαρά φαίνεται και στις φωτογραφίες – γιατί το πρόσωπο τους ουρλιάζει αυτό που αδυνατεί να πει η φωνή τους, γιατί εγώ! Γιατί είναι δεκάδες αυτοί που άνοιξαν τα σπίτια τους, αυτά τα σπίτια με τα άδεια ντουλάπια, χωρίς φως και νερό και τα παιδιά τους πεινασμένα στις κάμερες, απελπισμένα ζητώντας βοήθεια και αδιαφορώντας για το πώς φαινόταν η κοινωνική τους εξαθλίωση ή η ένδεια τους που έτσι κι αλλιώς ήταν κομμάτι της αξιοπρεπείας που τους είχαν κλέψει τράπεζες και λογαριασμοί της ΔΕΗ αφού στερήθηκαν πρώτα το συνταγματικό τους δικαίωμα στην εργασία. Σας τρόμαξε η φτώχεια αγαπητό ΕΣΡ η μήπως απλά εκτελείτε εντολές; Και μη μου πείτε τώρα ότι λαϊκίζω γιατί μικρή η Ελλάδα και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, έτσι δεν είναι;

Αλλά μιας και μπαίνουμε στο κομμάτι εντολές ας περάσουμε και στη δεύτερη παράγραφο. Η προειδοποίηση αφορά και «προσώπων οδηγουμένων ενώπιον των δικαστικών ή εισαγγελικών ή αστυνομικών και λοιπών αρχών άνευ ρητής ή σιωπηράς συναινέσεώς αυτών.»

Αυτό το «σιωπηράς συναινέσεώς» αλήθεια τι σημαίνει; Το είχα απορία και στην πρώτη παράγραφο. Δηλαδή θα πρέπει ο Άκης να μου κουνήσει το κεφάλι με νόημα, να μου κλείσει το μάτι και να ξύσει τη μύτη του ταυτόχρονα για να τον πάρω φωτογραφία; Και γιατί αυτή η ανακοίνωση δεν βγήκε όταν ο Άκης οργάνωνε ολόκληρο τσίρκο μπροστά από την εισαγγελία και ύστερα στις φυλακές; Άσε με τον μόδιστρο – δεν θυμάμαι το όνομα του αυτή τη στιγμή – με αυτόν κοντεύουμε να έχουμε live streaming στο ιντερνέτ. Αμ αυτές τις δύστυχες με το AIDS – που αποδείχθηκε ότι οι μισές δεν είχαν τίποτα – είχε κανένας «σιωπηράς συναινέσεώς» και το ΕΣΡ τι έκανε τότε; Κοιμόταν; Είχε πέσει σε χειμερία νάρκη η μήπως είχαν ναρκώσει τη δημοκρατία;

Βλέπετε όλα έχουν να κάνουν με το timing που λένε και στο χωριό μου. Με το χρόνο που το κάθε τι συμβαίνει και το timing αυτή τη στιγμή είναι περίεργο μιας και αποκαλύφθηκε παράλληλα το ταλέντο της ελληνικής αστυνομίας στις γραφικές τέχνες και ειδικά στο Photoshop.

Λοιπόν πολύ σοβαρά τώρα. Η ενοχή και το πόση είναι αυτή η ενοχή των κατηγορούμενων είναι δουλειά των δικαστηρίων να αποδειχτεί βασισμένη σε στοιχεία που θα παρουσιάσει η αστυνομία και δεν θα είναι με τίποτα αποτέλεσμα βίας. Όταν αυτός που είναι εντεταλμένος με την επιβολή του νόμου παραβιάζει τον νόμο τότε όλες του οι πράξεις είναι υπό αμφισβήτηση. Σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ που τόσο θαυμάζει η ελληνική αστυνομία όχι μόνο οι αστυνομικοί θα κρατούσαν συντροφιά στους κατηγορούμενους σε διπλανά κελία, όχι μόνο η πολιτεία θα ήταν υποχρεωμένη να αποζημιώσει τους ύποπτους – δεν έχουν ακόμα δικαστεί άρα νομικά δεν είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους – με αρκετά υψηλό χρηματικό ποσό και δημόσια συγνώμη αλλά και κατά πάσα πιθανότητα οι κατηγορούμενοι θα ήταν ελεύθεροι μιας και θα είχαν απορριφτεί όλα τα αποδεικτικά στοιχεία σαν απόρροια βασανισμού.

Αυτά στη μακρινή καπιταλιστική Αμερική, στην Ελλάδα Photoshop!

Αλλά τα χειρότερα έμελε να έρθουν. Γιατί βλέπετε συνέχισα να παρακολουθώ τι συμβαίνει με όλα αυτά τα θέματα. Βουλευτής τόλμησε – εδώ χρειάζεται πολύ τόλμη να πεις κάτι τέτοιο – να πει ότι δεν υπάρχουν πεινασμένοι και άστεγοι και στις φωτογραφίες είναι …περαστικοί που όρμισαν να πάρουν δωρεάν φρούτα. Μάλιστα κάποιος υπαινίχτηκε ότι ήταν και οργανωμένοι του ΣΥΡΙΖΑ για να μας ντροπιάσουν στο εξωτερικό!

Ο Χατζηνικολάου είπε «ντροπή» στο ΕΣΡ, ε από μένα ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΡΕ! ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΑΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ! ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΡΕ! Και ξέρετε γιατί; Γιατί όταν εκλέγεστε και μπαίνετε στη Βουλή των Ελλήνων, εκλέγεστε σαν αντιπρόσωποι του λαού και όχι του κόμματος. Όλου του λαού, χορτάτου και πεινασμένου, σας ψήφισε δεν σας ψήφισε και γι αυτό και η Βουλή λέγεται Βουλή των Ελλήνων.

Αλλά και πάλι δεν τέλειωσα γιατί όσο αφορά τη δεύτερη παράγραφο εμφανιστήκαν οι γονείς των παιδιών – γιατί αρέσει δεν αρέσει για παιδιά μιλάμε – έτοιμοι να υπερασπιστούν τα σπλάχνα τους και όρμισαν όλοι να τους φάνε. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΡΕ! Έχω διαβάσει απίστευτα πράγματα. Αν ήταν δικό μου θα το έσφαζα λέει ο ένας και η δημοσιογράφος αμφισβητεί την καταλληλότητα τους σαν γονείς. Λοιπόν είναι κανείς από εσάς γονιός; Έχετε ποτέ νιώσει τι θα πει γονιός η απλά κάνατε παιδιά και τα παρατήσατε να τα μεγαλώσουν άλλοι; Ότι και να πει ένας γονιός που πονάει για το παιδί του δεν υπάρχει τίποτα απολύτως να πεις, σωπαίνεις και σέβεσαι το πόνο του γονιού. Το βουλώνεις και καταλαβαίνεις. Γιατί αν κάνεις οτιδήποτε άλλο αποδεικνύεις ότι εσύ δεν ξέρεις τι θα πει να είσαι γονιός και ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΡΕ! Που ήταν εκεί το ΕΣΡ; Κοιμόταν πάλι; Η μήπως οι οδηγίες που ακολουθούν δεν καλύπτουν μεγαλοδημοσιογράφους του παρελθόντος που βρικολάκιασαν στο διάλειμμα που προσπαθούν να πάρουν πανεπιστημιακή θέση;

Το λέω με λύπη αλλά σήμερα παρόμοιο άρθρο με το ίδιο θέμα και την υπογραφή μου θα εμφανιστεί σε τέσσερα έντυπα σε τρεις γλώσσες, δυο ηλεκτρονικά έντυπα και δυο τυπωμένα. Ξέρετε γιατί; Γιατί «Στην αρχή ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους. Δεν ήμουν Εβραίος και δεν φώναξα. Μετά ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές. Δεν ήμουν κομμουνιστής και δεν φώναξα. Έπειτα ήρθε η ώρα των σοσιαλδημοκρατών. Δεν ανήκα σ΄ αυτό το κόμμα και δεν έβρισκα λόγο να διαμαρτυρηθώ. Ακολούθησαν οι ομοφυλόφιλοι. Ούτε κι αυτό σκέφτηκα ότι με αφορούσε. Στο τέλος ήρθε η σειρά των τσιγγάνων. Ούτε και τότε βρήκα λόγια για να εκφράσω την αντίθεσή μου. Ο επόμενος στη σειρά ήμουν εγώ. Αλλά δεν υπήρχε κανείς για να φωνάξει.» Γι αυτό, και ελπίζω να καταλάβατε.

Τέλος μιας και έχει γίνει συνήθεια στα τελευταία άρθρα μου, Αντωνάκη τι γίνεται; Αυτά όλα συν τις δηλώσεις υπουργών και αντιπροσώπων εκπροσωπούν την Ελλάδα; Αυτή είναι η νέα Ελλάδα που φτιάχνεις; Αντωνάκη; Με ακούς Αντωνάκη;

*****************************************************************

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στον Βρετανικό Guardian. Η Ελλάδα που τρομάζει μέσα και έξω!

*****************************************************************

Και για να μην ξεχνιόμαστε, ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΡΕ!

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ντροπή σας, ρε!

του Θάνου Καλαμίδα.

Άντε πάλι μια από τα ίδια. Δεν ξέρω από πού να αρχίσω πάλι και το κακό είναι που μέσα σε όλα μπήκε και μια αθλητική εκπομπή να μου τα χαλάσει όλα. Όπως σας έχω πει η αγαπημένη μου ώρα για να γράφω είναι η σκοτεινή. Η πολύ σκοτεινή, αυτό που λένε οι μικρές ώρες. Είναι η ώρα που κυριαρχεί παντού η σιωπή και μαζεύονται οι σκέψεις.

Αλλά εγώ χρειάζομαι και παρέα, και η καλύτερη παρέα τις μικρές ώρες είναι το ραδιόφωνο. Έτσι ας όψεται το ιντερνέτ, τη τελευταία δεκαετία ακούω τα πάντα από παντού. Ανάλογα με τα κέφια μου. Από ελαφριά τζαζ από τις μεσοπολιτείες της Αμερικής μέχρι παραδοσιακή μουσική από την Κίνα. Κοίταξε τους τώρα! Αμέσως τσιμπήσατε! Μα φυσικά ακούω και πολύ ελληνικό ραδιόφωνο. Αν λοιπόν δεν συμβαίνει κάτι εξαιρετικό όπως συναυλία του Μαρσάλης για παράδειγμα που μεταδίδεται στο ιντερνέτ η κάτι σοβαρό ειδησεογραφικό σε κάποιο σημείο του κόσμου που χρειάζεται να παρακολουθήσω τότε ξεκινώ από μια μικρή βόλτα στα ελληνικά ραδιόφωνα και μετά σταματάω σε ότι με βολεύει για να συγκεντρωθώ.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο