γράφει ο Βασίλης Βρανάς.
Οι απόψεις διίστανται για την έκβαση της χθεσινής συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης φάνηκε να κάνουν ξύλινες δηλώσεις και να μη βλέπουν απολύτως τίποτα θετικό από τη συνάντηση…
Σύμφωνα με τις επιθυμίες τους, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έπρεπε να πάει στον Λευκό Οίκο με αέρα Πούτιν και να απαιτήσει από τον «Πλανητάρχη»:
- Τη διαρκή ύπαρξη καμερών στη συζήτηση
- Τη δημόσια καταδίκη, από πλευράς Τραμπ, της Τουρκίας και
- Να ξεχάσουν οι δημοσιογράφοι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ μετά την κρίση με το Ιράν και το θέμα της παραπομπής του και να ρωτήσουν τον Μητσοτάκη για θέματα ελάχιστης δημοσιογραφικής σπουδαιότητας.
Άραγε, ο κ. Τσίπρας ή η κα. Γεννηματά θα είχαν επιτύχει τα παραπάνω αποτελέσματα στην ανάλογη θέση και χρονική συγκυρία;
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που οφείλουμε να κρατήσουμε από τη χθεσινή συνάντηση είναι ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, πήγε με τη λογική να ανακοινώσει τις κόκκινες γραμμές της χώρας μας και τη μαχητικότητα που προτιθέμεθα να δείξουμε, έναντι της Τουρκίας –όχι να ζητήσει βοήθεια. Σε τελική ανάλυση είναι τουλάχιστον πολιτικά άσχετος όποιος πίστευε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναθεμάτιζε δημόσια την Τουρκία!
Για να σοβαρευτούμε όμως, ο Πρωθυπουργός από τη συνάντηση αυτή πέτυχε:
- Να αναδείξει σε παγκόσμιο επίπεδο τη διάσταση της άκυρης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης
- Επιβεβαίωσε την άριστη σχέση μεταξύ των δύο χωρών
- Απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
- Εξασφάλισε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει μια ξεκάθαρη και προσωπική πλέον άποψη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
- Επιβεβαίωσε την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών (βλ. αναβάθμιση των F-16) και
- Έκλεισε πολυεπίπεδη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης
Εν κατακλείδι, με όρους πολιτικής επικοινωνίας, αυτό που συγκρατώ από την συνάντηση είναι ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριφέρθηκε σαν αρχηγός αυτεξούσιου κράτους –και όχι υποτακτικού. Έδειξε να κατανοεί τη δυσμενή πολιτική συγκυρία του συνομιλητή του και (για ακόμα) μία φορά απέδειξε την εξαιρετική ικανότητά του να στέκεται με χαρακτηριστική άνεση στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δια του Εκπροσώπου Τύπου, κάνει την ακόλουθη (λαϊκιστική) ανακοίνωση για τη συνάντηση όπου αναφέρει: «Απλός θεατής ο Κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με Τραμπ – εν μία νυκτί αντέστρεψε την εικόνα αναβάθμισης της χώρας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.» Μάλλον αγνόησαν την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνάντηση των δύο ηγετών, όπου μεταξύ των άλλων ανέφερε: «A nation that has made a tremendous economic comeback!»
Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.