Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Λαρισαίων, αν και βασίστηκε σ’ ένα πολύ ισχυρό διοικητικό μηχανισμό που προϋπήρχε της μεταρρύθμισης, ωστόσο αυτή την πρώτη χρονιά «παλεύει» να απορροφήσει τους κραδασμούς, τόσο από την ενσωμάτωση πρώην δήμων χωρίς την αντίστοιχη υποδομή όσο και κυρίως από την ιδιότυπη «στάση πληρωμών» προς τους δήμους της χώρας από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας, που προκαλεί οικονομική ασφυξία και βεβαίως δεν αφήνει περιθώρια ούτε για την αξιόπιστη ενσωμάτωση των νέων αρμοδιοτήτων που παραχωρήθηκαν στους δήμους.
-Πανελληνίως υπάρχει πρόβλημα με τα σκουπίδια και τους ΧΥΤΑ. Πως το αντιμετωπίζετε εσείς;
-Πρέπει να σας πω, πως ο Δήμος Λαρισαίων ήταν από τους πρώτους πανελληνίως που κατασκεύασε ΧΥΤΑ και ήδη λειτουργούν τρεις κυψέλες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς δεν έχουν να κάνουν με την έλλειψη υποδομών, αλλά με την έλλειψη πόρων. Ο Δήμος Λαρισαίων πρωτοστάτησε στη δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Ο Φορέας αυτός έδωσε διέξοδο στους περιφερειακούς δήμους του νομού και παράλληλα τη δυνατότητα να κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ. Όμως οι περιφερειακοί δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο φορέα, με αποτέλεσμα αυτό να προκαλεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του, που γίνονται ακόμα δυσκολότερα με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στο Ταμείο Παρακταθηκών και Δανείων, το οποίο χρηματοδοτούσε την επέκταση των υποδομών στο ΧΥΤΑ.
-Επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του Δήμου σας οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και αν ναι σε ποιό βαθμό;
-Από τα προηγούμενα είναι προφανές πως η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις και στο Δήμο Λαρισαίων. Όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσω πως, σε σχέση με άλλους δήμους είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση, κυρίως λόγω της συνετής διαχείρισης των οικονομικών που ακολούθησε ο Δήμος Λαρισαίων την προηγούμενη περίοδο, αλλά και τώρα που προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Σίγουρα δεν θα δείτε το Δήμο Λαρισαίων μεταξύ των «υπερχρεωμένων» Δήμων, ούτε μεταξύ εκείνων που «αδυνατούν να πληρώσουν υποχρεώσεις τους». Όμως έχουμε σοβαρές περικοπές στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα, κάτι που προσπαθούμε να υπερβούμε με την αξιοποίηση πολλών και διαφορετικών δυνατοτήτων.
-Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό η εγκληματικότητα. Ισχύει το ίδιο στην Λάρισα; Αν ναι, έχετε πάρει επιπλέον μέτρα για το συγκεκριμένο πρόβλημα;
-Δεν υπάρχουν στοιχεία αύξησης της εγκληματικότητας στην περιοχή μας, παρ’ όλα αυτά συνεργαζόμαστε άριστα με την Ελληνική Αστυνομία για να προσφέρουμε όποια συνδρομή είναι απαραίτητη για την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στους δημότες μας.
-Ποιό θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Δήμο σας;
-Θα έλεγα ότι είναι τα ζητήματα της ενέργειας. Αν και έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες (φυσικό αέριο σ’ όλες τις δημοτικές κτηριακές υποδομές, σχολεία, δημόσια κτήρια κλπ) δυστυχώς είμαστε ακόμα μια «ενεργοβόρος» πόλη, κυρίως λόγω των κλιματολογικών ιδιαιτεροτήτων (υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, χαμηλές το χειμώνα). Ο Δήμος Λαρισαίων έχει προχωρήσει τις διαδικασίες και σύντομα θα μπορεί να αναπτύξει μια πολύ μεγάλη επένδυση σ’ ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, ενώ εξετάζει εισηγήσεις για την αξιοποίηση πολλών δυνατοτήτων στο χώρο της ενέργειας. Αν ο σχεδιασμός μας εξελιχθεί χωρίς προβλήματα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση, τότε μπορεί σύντομα να μιλάμε για μια πραγματική πρόοδο σ’ αυτό τον τομέα.
-Έχετε παρατηρήσει μετακίνηση πληθυσμού από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς τη Λάρισα;
-Η Λάρισα υπήρξε πάντα «υποδοχέας» μετακινήσεων πληθυσμών και στην ιστορία της και σήμερα. Στις μέρες μας υπάρχει μεγάλη συζήτηση για πιθανές μετακινήσεις που προκαλούνται από την οικονομική κρίση, όμως ακόμα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αξιόπιστα στοιχεία για το θέμα αυτό.
-Με βάση τις εμπειρίες σας ως Δήμαρχος, μπορεί να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας για να δώσει λύση, έστω και μερικώς, στο πρόβλημα της ανεργίας;
-Υπό τις σημερινές συνθήκες όχι. Η αγροτική οικονομία στην περιοχή μας έχει μια μεγάλη δυναμική, όμως έχει και κατεκτημένη ισορροπία. Εννοώ ότι οι πιθανές προσθήκες νέου δυναμικού στην περιφέρεια, θα πρέπει να συνοδευτούν από μια ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος, ενδεχομένως και με επανασχεδιασμό των εκμεταλλεύσεων του πρωτογενούς τομέα. Φοβάμαι δηλαδή πως η άναρχη επιστροφή στους αγρούς δεν είναι διέξοδος για την ανεργία αν δεν γίνει σχεδιασμένα και με πρόγραμμα.