Guest

Ηθική διαπραγματεύσιμη

Αλλά πριν πάω εκεί, θα μου επιτρέψετε μια παρένθεση. Κάπου χτες παρακολουθούσα μια συνέντευξη του Τσίπρα και καπάκι ήρθε μια ομιλία του Βαρουφάκη. Φαντάζομαι αγχωμένος κι εγώ, όπως πολλοί από εσάς από την προσμονή, περίμενα να ακούσω ανακοινώσεις που θα φροντίσουν να μην υπάρχουν πια άστεγοι στους δρόμους της Αθήνας και πεινασμένα παιδιά στα σχολεία. Αλλά αυτό που άκουσα ήταν για διαπραγματεύσεις.

Μετά από λίγα λεπτά έχασα το λογαριασμό πόσες φορές άκουσα τη λέξη διαπραγμάτευση. Διαπραγμάτευση στην Αθήνα, διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες. Διαπραγμάτευση στο Βερολίνο διαπραγμάτευση στου Μαξίμου. Διαπραγμάτευση με τον Σόϊμπλε, διαπραγμάτευση με τον Λαφαζάνη. Διαπραγμάτευση για τους θεσμούς, διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ για το τοστάκι. Στο τέλος διαπραγματεύτηκα κι εγώ με τον καφέ μου και δεν έβαλα γάλα. Κι εκεί συνειδητοποίησα που είναι το πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή. Διαπραγματεύεται.

Ο Αλέξης διαπραγματεύεται τα πάντα και όταν λέω τα πάντα εννοώ τα πάντα. Ο Αλέξης καλά κατάλαβε ότι ο λαός του έδωσε μια πολύ συγκεκριμένη εντολή. Να διαπραγματευτεί το χρέος, να κόψει το μεγαλύτερο μέρος του και να δώσει αδιαπραγμάτευτα μια ανάσα σε αυτό το λαό. Αλλά από ό,τι φαίνεται δεν ήταν καθαρή η εντολή, υπήρχαν παράσιτα, κι έτσι για να είναι καλυμμένος ο Αλέξης πήρε φόρα και διαπραγματεύεται τα πάντα. Τι ώρα θα ξυπνήσει; Το διαπραγματεύεται. Τι ώρα θα κοιμηθεί; Το διαπραγματεύεται. Τι θα φάει, τι θα πιει; Το διαπραγματεύεται.

Κάποιος λοιπόν να πει στον Αλέξη γρήγορα ότι δεν χρειάζεται να διαπραγματεύεται για τα πάντα. Σε μερικά, ή καλύτερα στα πολλά, μπορεί να πάρει και αποφάσεις εδώ και τώρα και να τις κάνει πράξεις κι όλας. Άντε, γιατί ο χρόνος περνάει και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

010 06032015bΑδιαπραγμάτευτο είναι το γεγονός ότι ο τομέας υγεία έχει πρόβλημα και κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Αδιαπραγμάτευτο είναι ότι η παιδεία είναι σε κώμα και οι νόμοι δεν λειτουργούν. Αδιαπραγμάτευτο είναι ότι αυτό είναι ένα κράτος υπό διάλυση. Και ναι ο μεν Βαρουφάκης μπορεί να διαπραγματεύεται από το πρωί μέχρι το βράδυ, κάθε μέρα και την Κυριακή, και ναι χωρίς λεφτά πολλά δεν κινούνται, αλλά αυτή τη στιγμή εκατομμύρια Έλληνες χρειάζονται βοήθεια. Σε μια χώρα με ενάμιση εκατομμύριο ανέργους και χιλιάδες αστέγους, όσο κι αν πέφτει το χρηματιστήριο, όσο κι αν ουρλιάζει ο Σόιμπλε ή να κλαίει ο Ντράκι, υπάρχουν προβλήματα που ζητούν άμεσες και αδιαπραγμάτευτες λύσεις.

Καιρός ήρθε να ξεκινήσει να δίνει λύσεις λοιπόν η κυβέρνηση, κι ας μη στεναχωριέται για το τι θα πει η αντιπολίτευση. Όσο είναι εκεί ο Σαμαράς κανένας δεν κουνάει τον Τσίπρα από το Μαξίμου. Και ο Σαμαράς αν δεν γίνει κανένα πραξικόπημα στη ΝΔ, δεν φεύγει. Τόση δημοκρατία.

Στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, τα περισσότερα πολιτικά κόμματα ξεκίνησαν σαν αρχηγικά, προσωπογεννή. Θα ήταν αστείο πριν από σαράντα χρόνια να πεις ότι η ΝΔ ήταν νεοφιλελεύθερο, κεντροδεξιό ή οτιδήποτε άλλο κόμμα. Ήταν δεξιό αλλά πάνω από όλα ήταν Καραμανλικό. Και πιάνω την ιστορία από τον Καραμανλή γιατί στην εποχή του ήταν που τα προσωπογεννή κόμματα κυριαρχούσαν σε όλη την Ευρώπη. Υπήρχαν οι Γκωλικοί στη Γαλλία. Εποχή Αντενάουερ και αργότερα Μπράντ στη Γερμανία. ΜακΜίλαν, Χήθ και Θάτσερ στη Βρετανία. Σκεφτείτε το λιγάκι, ακόμα και ιστορικοί χρησιμοποιούν όρους όπως Γκωλισμός ή Θατσερισμός ακόμα και σήμερα.

Στην Ελλάδα τελευταίο παράδειγμα προσωπογεννούς κόμματος ήταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό το απόκομμα που βλέπετε σήμερα ήταν το δημιούργημα του Ανδρέα. Μάλιστα το είχε ονομάσει και σοσιαλιστικό και κίνημα. Τρίχες, ούτε σοσιαλιστικό, ούτε κίνημα υπήρξε ποτέ. Πολύ έξυπνα ο ίδιος ο ιδρυτής του κάποια στιγμή το ’81 βλέποντας ότι το σοσιαλιστικό χανόταν είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν ο τρίτος δρόμος προς τον σοσιαλισμό. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Σημασία έχει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ ούτε σοσιαλιστικό, ούτε κεντροαριστερό, ούτε κεντρώο κόμμα. Ήταν το κόμμα του Ανδρέα. Κι αν ο Ανδρέας ξύπναγε σοσιαλιστής τότε και το ΠΑΣΟΚ ήταν σοσιαλιστικό, αν ξύπναγε εθνικιστής τότε και το κόμμα γινόταν εθνικιστικό. Άσε που τις περισσότερες μέρες ο Ανδρέας ξύπναγε καραδεξιός, οπότε το κίνημα έψαχνε την αριστερά του και στο τέλος του ο Ανδρέας ξύπναγε καθημερινά ανάμεσα στα βυζιά της Μιμής, οπότε το κόμμα γινόταν μπουρδέλο.

Από την άλλη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν δεξιός. Δυτικός μέχρι το μεδούλι και φιλο-ευρωπαίος. Υπάρχουν εκατοντάδες πράγματα που μπορείς να του καταλογίσεις αλλά ποτέ δεν τον κατηγορήσεις για έλλειψη δημοκρατίας. Γι’ αυτό οι καλύτεροι υπερασπιστές του είναι οι αντίπαλοι του. Από το δικό του πρίσμα, προτεραιότητά του πάντα ήταν το καλό του Ελληνικού λαού. Όλου του Ελληνικού λαού. Κεντρώων, δεξιών αριστερών. Δεν υπήρχαν σκέψεις δυο άκρων, ούτε δικοί μας και δικοί τους. Για τον Καραμανλή οι Έλληνες ήταν πρώτα Έλληνες.

Βγαίνοντας λοιπόν η Ελλάδα από την δραματική περίοδο της δικτατορίας και έχοντας σαν πρότυπο του τα σύγχρονα για την εποχή ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, ο Καραμανλής, ιδρυτής και ιδεολογικός φάρος της ΝΔ, αποφάσισε ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα εκλέγεται από την κοινοβουλευτική ομάδα. Ο Καραμανλής πίστευε ότι οι βουλευτές του κόμματος αφενός μεν είναι ο αφρός των μελών, αφετέρου ότι εκφράζανε όλες τις πλευρές ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος όπως ήταν η ΝΔ.

Αυτή είναι η θεωρία γιατί στην πράξη είδε και μόνος του ότι υπήρχαν αδυναμίες όταν έγινε η περίφημη κοκορομαχία μεταξύ Ράλλη και Αβέρωφ. Αλλά τότε ήταν πολύ αργά μιας και ο ρόλος του Καραμανλή είχε αλλάξει και η ιστορία στη ΝΔ εξελισσόταν χωρίς αυτόν πια. Έτσι όσο αφορά το καταστατικό της ΝΔ η καθαίρεση του προέδρου γίνεται από την κοινοβουλευτική ομάδα ακόμα κι αν το 85% των μελών και ψηφοφόρων της ΝΔ τον αμφισβητούν.

Ένα λάθος που έκανε ακούσια ο Καραμανλής, και φαντάζομαι ότι με τίποτα δεν είχε περάσει από το μυαλό του η πιθανότητα, ήταν το γεγονός ότι στη θέση του προέδρου θα μπορούσε να εκλεγεί κάποιος με μουσολινικές φιλοδοξίες και για τον οποίο η δημοκρατία θα ήταν ξένη λέξη.

Ο Σαμαράς λοιπόν τα τελευταία χρόνια εκμεταλλευόμενος αυτήν την ατέλεια του καταστατικού, πρώτον έχει δημιουργήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα που στη πλειονότητα της είναι μετριότητες, αμφιβόλου ηθικής και που επιβιώνουν παρασιτικά μόνο χάρις τη στήριξη του και δεύτερον έχει απομακρύνει από το κέντρο αποφάσεων, και κυρίως από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, κάθε στέλεχος με δημοκρατικό σθένος και ηθική.

Έτσι βρέθηκαν στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ άνθρωποι χθεσινοί, με καμία απολύτως σχέση με τον Καραμανλή ή τη ΝΔ, απεναντίας υβριστές του στο παρελθόν όπως ο Βορίδης και ο Γεωργιάδης. Καιροσκόποι έτοιμοι να αλλάξουν στρατόπεδο όπως εξυπηρετούνται οι προσωπικές τους φιλοδοξίες και τα πιθανά συμφέροντα τους, όπως ο Τζαβάρας που μάλιστα τελευταία φαίνεται να αλλάζει αφέντη (ποιος ξέρει τι του υποσχέθηκε η Ντόρα) ή δουλικοί γραφικοί όπως η Βούλτεψη, η Ασημακοπούλου και ο Γιακουμάτος. Α μη ξεχάσω και τα τριάντα αργύρια, την Σπυράκη.

Ποιος από αυτούς συγκρίνεται έστω και με ένα από τα παλιά στελέχη της ΝΔ; Νάνοι όλοι τους σε ένα χώρο φτιαγμένο για γίγαντες. Όλοι μαζί δεν θα έφταναν για να γυαλίσουν τα παπούτσια του Μπίτσιου, και μιλάω για ένα στέλεχος της ΝΔ που οι πολλοί δεν θα ξέρετε το όνομα του καν. Έναν πραγματικό κύριο που έτυχε και να γνωρίσω στα νιάτα μου. Όλος αυτός λοιπόν ο συρφετός έχει δυο κοινά στοιχεία. Ιδεολογικά όλοι ανήκουν στις 50 αποχρώσεις του μαύρου της φασιστικής ακροδεξιάς και όλοι τους οφείλουν την ύπαρξη τους στην Ελληνική πολιτική ζωή στον Σαμαρά. Χωρίς τον Σαμαρά δεν υπάρχουν και γι’ αυτό θα τον υπερασπιστούν με κάθε τρόπο. Κυρίως με κάθε βρώμικο τρόπο όπως είναι και η ηθική τους.

Όσο για τον ίδιο τον Σαμαρά, τον πιο διεφθαρμένο πολιτικό στην σύγχρονη ελληνική ιστορία, δεν υπάρχει περίπτωση να μετακινηθεί από εκεί. Πρώτον γιατί ένα μεγαλομανές και εγωκεντρικό ανθρωπάκι σαν τον Σαμαρά, με μουσολινικά και ναπολεόντεια κόμπλεξ, ποτέ δεν θα αποχωριστεί τη καρέκλα εθελοντικά. Και δεύτερον γιατί του λείπουν τρία βασικά στοιχεία: ηθική, αξιοπρέπεια και γενναιότητα. Είναι απλά Αντωνάκης.

Το πόσο βρόμικος είναι κι αυτός και το κύκλωμα που έχει στήσει, φάνηκε από την ιστορία που έγινε θέμα με τους μετανάστες και την περίεργη διαταγή που δόθηκε. Αυτό το ερπετό είναι έτοιμο να καταστρέψει την Ελλάδα κι αν χρειαστεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για εμφύλιο, μόνο και μόνο για να επιστέψει στην πρωθυπουργική καρέκλα.

Ο Σαμαράς και η ομάδα του έχουν εγκατασταθεί στη ΝΔ και έτσι όπως έχουν καταστρέψει και στρεβλώσει κάθε ίχνος δημοκρατίας μέσα στο κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μόνο με ένα εσωκομματικό πραξικόπημα υπάρχει πιθανότητα να φύγει. Και όταν λέμε να φύγει, να φύγει -όχι να αντικατασταθεί με έναν άλλον Σαμαρά. Να φύγει κι αυτός και τα καρκινώματα που έχει μαζέψει γύρω του.

Φαντάζομαι θα σας έχει κάνει εντύπωση γιατί συνεχίζω να ασχολούμαι με τον Αντωνάκη. Αν νομίζετε ότι ο Αντωνάκης είναι εσωτερικό πρόβλημα της ΝΔ κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Ο Σαμαράς είναι πρόβλημα όλων μας. Ο Σαμαράς και η συμμορία του, Λαζαρίδης, Γεωργιάδης, Βορίδης, Βούλτεψη, Κρανιδιώτης και οι δορυφόροι τους, Τζαβάρας, Βαρβιτσιώτης και άλλοι, είναι σαν το καρκίνωμα που κάνει μεταστάσεις. Αυτοί τάισαν και θέριεψαν την Χρυσή Αυγή. Αυτοί δίχασαν και διχάζουν το κόσμο, αυτοί δέσμευσαν την Ελλάδα για τα επόμενα 70 χρόνια ότι κι αν διαπραγματεύεται ο Τσίπρας. Αυτοί ξεπούλησαν το μέλλον και το παρελθόν μας σαν Έλληνες σε τιμές ευκαιρίας στα συμφέροντα φίλων τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

Το αντίτιμο της προδοσίας τους θα το μάθουμε και μην αμφιβάλετε. Η ιστορία είναι αμείλικτη όταν πρόκειται για Εφιάλτες.

*********************************************************************

Τι πίνει αυτή η Βούλτεψη; Το παίρνει με συνταγή ή έτσι ελεύθερα;

*********************************************************************

Ένα κι ένα κάνουν τριανταπέντε. Μαθηματικά του Αντωνάκη. Νίκησες Αντωνάκη μου; Από πού; Στο τάβλι; Στην ξερή; Στο μουτζούρη; Σε τι νίκησες;

*********************************************************************

Μη μου πειράζετε τη Ζωή.

*********************************************************************

Δεν έχω γράψει τίποτα για την εξαφάνιση του παλικαριού, του Γιακουμάκη, στα Γιάννενα. Ας βρεθεί το παλληκάρι πρώτα ζωντανό και αβλαβές και μετά θα έχουμε πολλά να πούμε.

*********************************************************************

Ποιος από τους καινούργιους υπουργούς φοβάται κάθε πρωί τι του ξημερώνει ένας τέως διευθυντής και με την αυγή ψάχνει στην αυγούλα αν έχει κάτι με το όνομα του;

*********************************************************************

Στην αρχή είπε ότι αν βγει ο Τσίπρας θα φύγει από την Ελλάδα, τώρα λέει ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει πέσει η κυβέρνηση. Από Άδωνις, μοναχός Παπάριος κοντεύει να γίνει!

*********************************************************************

Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε αλλά έφυγε ο Σαμαράς από το Μαξίμου, έφυγε και ο Μέγας Αλέξανδρος από την Αμφίπολη!

*********************************************************************

Και αυτή τη Παρασκευή παρέα μου κρατάει ο Θάνος Ραφτόπουλος με ένα καταπληκτικό σκίτσο!

*********************************************************************

Στη φωτογραφία, όταν η ΝΔ είχε αρχηγό! 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ηθική διαπραγματεύσιμη

του Θάνου Καλαμίδα.

Τα όσα συνέβησαν στη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έδειξαν για μια ακόμα φορά πόσο άρρωστη είναι η δημοκρατία στην Ελλάδα. Ένας από τους άξονες εφαρμογής της δημοκρατίας σε αυτή τη δύστυχη χώρα, στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, όχι απλά δεν είναι υπόδειγμα δημοκρατίας, αλλά είναι κατάντια φασισμού. Και δυστυχώς χρειάστηκε ο χειρότερος και ο πιο διεφθαρμένος Έλληνας πολιτικός στη σύγχρονη ιστορία, για να μας δείξει πόσο αντιδημοκρατικά λειτουργούν αυτοί που υποτίθεται ότι προστατεύουν την δημοκρατία μας.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο