Guest, slideshow-3

Η κυβέρνηση που κάνει κακό στην υγεία

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Σε μια ήδη βεβαρημένη για την ελληνική κοινωνία ατμόσφαιρα, μετά από έτη αδιεξόδων και ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε με το καλημέρα την συντεχνιακά ευνοϊκή θέση της προς συγκεκριμένες τάξεις και ομάδες κεφαλαιούχων και νταβατζήδων. Αλλά χρειάστηκε μια απόφαση του υπουργού υγείας, Βασίλη Κικίλια, για να δείξει και την ανικανότητα της αντιπολίτευσης να ξεφύγει από βολικά συμβατές κι αναμενόμενες αντιδράσεις και να αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος της κρίσης στους κοινωνικούς θεσμούς και τις δημοκρατικές αρχές που φέρνει αυτή η κυβέρνηση.

Έτσι με πολύ βοήθεια από τα φιλικά ΜΜΕ, ο και lifestyle νιόγαμπρος υπουργός υγείας ανακοίνωσε: «Ούτε ένα ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων χαμένο. Δεν θα πληρώνουν πλέον οι Έλληνες φορολογούμενοι τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους. Τέλος στη δωρεάν περίθαλψη τουριστών

Με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμη η αντιπολίτευση, τα όσα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ υπάρχουν, οργανώσεις και κοινωνικά δίκτυα, αντιδράσανε άμεσα μιλώντας για αποκλεισμό των μεταναστών και προσφυγών από το σύστημα υγείας, για τον κίνδυνο στη δημόσια υγεία και την προσπάθεια παραπλάνησης με την δήθεν «στοχοποίηση» – μιας και νομικά, ειδικά για τους πολίτες ΕΕ, δεν μπορεί να ισχύσει – των τουριστών από το πραγματικό στόχο που είναι οι μετανάστες.

Και καλά κάνανε και δίκιο έχουν …εν μέρει! Γιατί οι τουρίστες ήταν η γαρνιτούρα και οι μετανάστες η κορυφή του παγόβουνου. Ο πραγματικός στόχος όμως είναι πολύ πιο μεγάλος και πολύ πιο υποχθόνια βάρβαρος και απάνθρωπος. Γιατί το πραγματικό μήνυμα της εγκυκλίου είναι:  περίθαλψη και συνταγογράφηση παρέχεται ΜΟΝΟ σε αυτούς που μπορούν να την πληρώσουν.

Αλλά η μάζα αυτών που έχουν ανάγκη και κάνουν χρήση του συστήματος της ΔΩΡΕΑΝ δημόσιας περίθαλψης και συνταγογράφησης ΔΕΝ είναι οι μετανάστες ή οι πρόσφυγες (που σύμφωνα με τις συνθήκες του ΟΗΕ που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, είναι υποχρεωμένη να τους παρέχει δωρεάν περίθαλψη και φάρμακα), ούτε ο τουρίστας που έπαθε δηλητηρίαση στο σουβλατζίδικο της Σαντορίνης, είναι ο φτωχός, ο άπορος, ο ανασφάλιστος, ο άστεγος Έλληνας. Αυτή είναι η μάζα που κρατάει εκτός ΕΣΥ ο Κικίλιας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έλληνες είναι η μάζα που κρατάει εκτός ΕΣΥ ο τουρίστας από το Υπουργείο Υγείας κύριος Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον κύριο Κικίλια λοιπόν, δυόμιση εκατομμύρια ανασφάλιστοι Έλληνες (σύμφωνα με τα πολύ συντηρητικά επίσημα στοιχεία) θεωρούνται …τουρίστες. Σε αυτούς προσθέστε πάνω από 30,000 αστέγους κι όλους των γύρω των 20 χρονών ανέργους. Αυτή είναι η μάζα που θέλει να χρεώσει η μισάνθρωπη κυβέρνηση Μητσοτάκη και αυτή είναι η μάζα που για κάποιο αδικαιολόγητο λόγο δεν «είδε» ούτε η αντιπολίτευση.

Και επειδή μαζί με την υγεία ας πιάσουμε και τις συντάξεις, την ίδια ακριβώς στιγμή ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του περιέγραφε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για να «περάσουν» στον ιδιωτικό τομέα δεκάδες δισεκατομμύρια από τις εισφορές των εργαζομένων για την επικουρική τους σύνταξη. Θυμηθείτε τι έγραφα πριν από τις εκλογές. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι σαφές για το ασφαλιστικό και την περίθαλψη και περικλείεται σε τρεις λέξεις: ιδιωτικοποίηση, ιδιωτικοποίηση, ιδιωτικοποίηση. Του Μαρινάκη το κάγκελο.

Με ένα καθαρά Τρουμπικό χαρακτήρα ο Βαλκάνιος ΤραμπιΚούλης και οι 40 κλέφτες, αμερικανοποιούν την δημόσια υγεία και την κάνουν δώρο σε ιδιωτικές ασφαλιστικές και μαρινάκιες εταιρίες που λογιστές θα αποφασίζουν ΑΝ καρκινοπαθείς χρειάζονται χημειοθεραπεία και διαβητικοί ινσουλίνη χωρίς να μειωθούν τα κέρδη του κάθε νταβατζή και Μαρινάκη. Θα αποφασίζει η ιδιωτική ασφαλιστική αν και πότε θα πάρεις σύνταξη και τι ποσοστό θα κατακρατείται για να μην χάσει το μπόνους του ο κάθε χαρτογιακάς …επενδυτής.

Όλα αυτά όμως είναι απλά η αρχή που θέτει επί χάρτου το προσχέδιο, το πρότυπο, για το τι ακολουθεί και με την παιδεία. Στις ΗΠΑ και χάρις στην Πέτσι Ντεβός, την ξανθιά Νίκη Κεραμέως, η παιδεία εξελίσσεται στο να γίνει πολυτέλεια και όχι δικαίωμα. Μια πολυτέλεια που έχουν αποκλειστικά τα λευκά και άνω της μικροαστικής τάξης βλαστάρια. Αυτούς που στη χειρότερη οι γονείς τους – αν θέλουν – μπορούν να τους αγοράσουν απολυτήριο γυμνασίου και πτυχίο …οικονομικών. Για όποιες απορίες για το αν και πως μπορεί να γίνει, ρωτήστε τον σημερινό …πρωθυπουργό.

Στην παιδεία – και πάντα προγραμματικά – έχει να γίνει στην κυριολεξία του Μαρινάκη το κάγκελο. Να δείτε που θα επανέρθει και η σχολική ποδιά σε χρώμα ερυθρόλευκο. Αντί για πόντους θα μπουν οικονομικές κλίμακες για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Κι όσοι αγωνιστήκατε χρόνια για ένα πτυχίο και φτύσατε αίμα για ένα μεταπτυχιακό θα πρέπει για μια θεσούλα να ανταγωνιστείτε τον κάθε φλώρο που ο μπαμπάς του του αγόρασε πτυχίο δια αλληλογραφίας κι ανταλλαγές τραπεζιτικών λογαριασμών. Αυτά όλα στο μυαλό του κάθε Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, Κικίλια και Κεραμέως, ξέρετε πως λέγονται; Ελεύθερη οικονομία λέγονται.

Μόνο που εδώ είναι Βαλκάνια κι ενώ ο Βαλκάνιος ΤραμπιΚούλης προσπαθεί να περάσει την «φιλελευθεροποίησή» του μέσω του κυβερνητικού συντεχνιασμού, του συγκεντρωτικού κομματικού κράτους, της οικογενειακής πυραμίδας εξουσίας και την πελατειακή του σχέση με νταβατζήδες, η κοινωνία έχει αρχίσει να βράζει, να νιώθει …αμερικανάκια και πολύ …μαλάκας.

Το συναίσθημα το κατακερματισμού και η περιθωριοποίηση μέρους της κοινωνίας συν τις παλαιοκομματικές συμπεριφορές εξουσίας με όλη την υπεροψία και αλαζονεία του νεόπλουτου, δημιουργούν το έδαφος για την δημιουργία μιας κοινωνικής αντιπολίτευσης σαν αυτήν που είδαμε να φουντώνει την περίοδο 2012-2015. Ποτέ μα ποτέ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η κοινωνική αντιπολίτευση είναι που έδωσε 62% «όχι» στο δημοψήφισμα του 2015 και όχι τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ και αυτός είναι ο αντίπαλος που δεν θα ήθελε να δει η Νέα Δημοκρατία …αν καταλάβαινε ή την αφήναν οι ακροδεξιές ιδεοληψίες της να δει.

Έτσι και μόλις με ένα μήνα στην εξουσία, ο δημοκρατικός φιλελευθερισμός που ευαγγελιζόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντικατασταθεί από τον ετεροβαρή αυταρχισμό της ιδιωτικοποίησης και ο Έλληνας, αν δεν θέλει να χαθεί σε ένα έλος διαφθοράς και ανυποληψίας, πρέπει να θυμηθεί τι σημαίνει αντίσταση και να την κάνει άμεσα πράξη. Άμεσα γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγειά, την παιδεία και το ευ ζην αυτού του λαού.

ΥΓ1. Όταν προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Μητσοτάκης μιλούσαν για νοσοκομειακό τουρισμό φαντάζομαι για κάτι άλλο μιλούσαν ή το έχουν ξεχάσει. Κι αυτό!

ΥΓ2. Μεταξύ Μπόρις για το σοβαρό θέμα των Ιρλανδικών συνόρων και του ετοίμου για πόλεμο στο Κασμίρ Ινδό Μόντι, η Μπριζίτ συνάντησε την Μαρέβα και στην Ελλάδα αυτό το θεωρούν …κανονικότητα και διπλωματία!
Να το προσέξετε μερικοί, γιατί μπορεί να σας αφήσει κάτι πιο σοβαρό.

ΥΓ3. Προς Αμβρόσιο. Στο καλό στη πορεία σου προς την κόλαση και σε παρακαλώ, μην γράψεις. Ούτε κάρτα!

ΥΓ4. Ο Αντωνάκης που συνωμοτεί αυτές τις μέρες, οέο!!!

Στη φωτογραφία …δυο-δυο στην αρπαχτή και στη λάσπη δυο-δυο

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η κυβέρνηση που κάνει κακό στην υγεία

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας. Σε μια ήδη βεβαρημένη για την ελληνική κοινωνία ατμόσφαιρα, μετά από έτη αδιεξόδων και ανεκπλήρωτων υποσχέσεων,