Guest

Η Σύνοδος κορυφής της G-20 ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα.


 

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αναμένουν να ακούσουν συγκεκριμένα μέτρα που θα δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και όχι νέα φορολογικά βάρη που θα αυξάνουν τα λουκέτα και θα ενισχύουν την ανασφάλεια.

 

Ο πρωθυπουργός καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας και να αξιοποιήσει το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει. Να  απομακρύνει από τη κυβέρνηση του όσους δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές προκλήσεις και να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού.

 

Η Κίνα θα φιλοξενήσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της G20 στις 4-5 Σεπτεμβρίου στο Hangzhou. Με τον χρόνο να κυλάει, ο λαός περιμένει να δει πώς θα εκμεταλλευτεί η Κίνα την συνάντηση για να προάγει την εσωτερική αναπτυξιακή της ατζέντα και να διαμορφώσει την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση. Τολμώ να κάνω τη πρόβλεψη ότι η Κίνα θα έχει τρεις βασικούς στόχους: ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της, προώθηση της απελευθέρωσης του εμπορίου και μια παγκόσμια ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική στήριξη της ζήτησης.

 

Ο βασικός στόχος της Κίνας θα είναι να υποστηρίξει την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διατηρώντας παράλληλα την υψηλή ανάπτυξη. Από την πλευρά της κινεζικής κυβέρνησης, η υψηλή ανάπτυξη μπορεί να διατηρηθεί μέσω πολιτικών χαλαρής ζήτησης.

 

Η κυβέρνηση της Κίνας θα διεκδικήσει την συμμετοχή της χώρας στις παγκόσμιες υποθέσεις και θα αμφισβητήσει το status quo. Η Σύνοδος της G20 είναι  ο κατάλληλος χώρος για να γίνει αυτό, διότι οι αναδυόμενες χώρες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ομάδας και αυτό φυσικά αποδυναμώνει την αμερικανική κυριαρχία. Οι αναδυόμενες οικονομίες θα υποστηρίξουν τον ευρύτερο παγκόσμιο ρόλο της Κίνας στη συνδιάσκεψη των G20, ιδιαίτερα γιατί δύο από τα βασικά θέματα της ατζέντας (η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και η χρηματοδότηση του παγκόσμιου χάσματος των υποδομών) θα ενώσει τις αναδυόμενες χώρες.

 

Το Πεκίνο στρατηγικά  θέλει επίσης να προάγει την ιδιαίτερα φιλόδοξη πρωτοβουλία Ζώνη και Δρόμος. Τα τεράστια ποσά των κινεζικών άμεσων επενδύσεων, τα οποία έχουν αυξηθεί από τις αρχές του 2016, αποτελούν μια ακόμη ένδειξη της ταχέως αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στον κόσμο, κάτι που υποστηρίζει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην διεθνή οικονομική σκηνή.

 

Ο κόσμος αλλάζει και η Ελλάδα ούτε καν συμμετέχει σε φιλολογική συζήτηση για  τη παγκόσμια εικόνα της. Οι Κινέζοι επενδυτές στην Αθήνα καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια όλες τις αντιδράσεις του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας και αξιολογούν με ιδιαίτερη προσοχή τις μελλοντικές  επενδυτικές κινήσεις τους.

 

Είναι η στιγμή που μπορούμε να πετύχουμε το άλμα της προόδου και δε πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία.

 


Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη πατήστε εδώ!

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης είναι δημοσιογράφος.

Η Σύνοδος κορυφής της G-20 ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα.

γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.


Τα κρίσιμα ραντεβού, οι διεκδικήσεις, οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν είναι μόνο μερικά από τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα του πρωθυπουργού.

 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,   μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων,  οφείλει να δώσει έμφαση στη καθημερινότητα των πολιτών και να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει μπροστά της.