Φορείς

Ενημέρωση – Προφύλαξη – Εξέταση: το δικό μας μότο ζωής.

Ενημέρωση – Προφύλαξη – Εξέταση: το δικό μας μότο ζωής. Αυτό είναι το στοίχημα της PRAKSIS που από τον Δεκέμβρη του 2010 προσπαθεί να κερδίσει σε συνεργασία με μία άλλη μη κυβερνητική οργάνωση, το ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ. Αυτή η εκστρατεία ενημέρωσης απευθύνεται σε όλους τους νέους ηλικίας 15 – 35 ετών όλων των εθνικοτήτων και εθνοτήτων που διαβιούν στην Ελλάδα. Αυτή η καμπάνια δεν δημιουργεί αποκλεισμούς και αυτό γιατί απευθύνεται και σε άτομα με αναπηρίες όπως άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής αφού το υλικό ενημέρωσης είναι προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα η καμπάνια των δύο οργανώσεων καταπολεμά το κοινωνικό στίγμα και προωθεί την εθελοντική δράση και συνεισφορά.

 

«HOMO SAPIENS IN LOVE»: Είναι μία ομαδική έκθεση διεθνών καλλιτεχνών αφιερωμένη στον έρωτα και σε όλες του τις εκφάνσεις

Πού = Πολυχώρος Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα

Πότε = Παρασκευή 8 Απριλίου έως και Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 (καθημερινά 14:00 μ.μ – 22:00 μ. μ) 

Το Booze Cooperativa σε συνεργασία με τη νέα επιμελητική ομάδα “Ko˩˩eCtivA2rt”© και τις Μη Κυβερνητικές οργανώσεις PRAKSIS και ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ομαδική έκθεση διεθνών καλλιτεχνών με τίτλο HOMO SAPIENS IN LOVE από την Παρασκευή 8 Απριλίου έως την Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 (είσοδος ελεύθερη).

 

Διάφορες μορφές εικαστικής έκφρασης και δημιουργίας όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκατάσταση, βίντεο, περφόμανς, illustration και industrial design παντρεύονται μεταξύ τους και καλούν το Αθηναϊκό κοινό σε μία πρωτόγνωρη, μοναδική εμπειρία ζωής.

 

Από τη σύλληψη της ιδέας ως την διοργάνωση της Έκθεσης Homo Sapiens in Love

 

H σύλληψη της έκθεσης γεννήθηκε από την ανάγνωση του βιβλίου ο «Ερωτισμός στην Δυτική Τέχνη» του Έντουαρντ  Λούσι  Σμιθ σε συνδυασμό με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την γέννηση του Δαρβίνου, τo 2009.  
Το σεξ είναι αρχέγονο. Ο χρόνος που του αφιερώνουμε στις σκέψεις και τα λόγια μας φανερώνει ότι αποτελεί μία από τις κυρίαρχες ενασχολήσεις μας. Υπάρχουν σεξουαλικές αναφορές και εικόνες παντού γύρω μας. Δικαιολογημένα, το σεξ είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα στις Καλές Τέχνες. Μπορεί να υπάρχει ως κυρίως θέμα, να συνιστά μόνο ένα μικρό κομμάτι του έργου, ή να πλανάται ως απροσδιόριστος υπαινιγμός. Ακόμα μπορεί να είναι απροκάλυπτο ή συγκαλυμμένο, σκληρό ή λανθάνον, κάποιες φορές όχι σκόπιμο, αποκαλύπτοντας πολύ περισσότερα για τον καλλιτέχνη από ότι εκείνος/η επιδίωκε αρχικά. Το σεξ βρίσκεται στις Καλές Τέχνες όλων των κοινωνιών.  Είναι πανταχού παρόν και παντοτινό.

 

Mε εφαλτήριο την βιολογική υπόσταση του έρωτα το project HOMO SAPIENS IN LOVE διηγείται την ιστορία του έρωτα και του σεξ μέσα από ένα γαϊτανάκι διαφορετικών εικαστικών μέσων, άλλοτε ερεθιστικών, άλλοτε κωμικών, άλλοτε προβοκατόρικων, άλλοτε ρομαντικών, μα πάντα γεμάτα ενδιαφέρον.

 

  • «ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ»
  • «ΤΟ ΦΛΕΡΤ»
  • «ΟΛΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ»
  • «ΕΝΑ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟ ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΑ»
  • «ΤΟ ΓΔΥΣΙΜΟ»
  • «ΤΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ»
  • «Η ΚΥΡΙΑ ΠΡΑΞΗ»
  • «Η ΓΛΥΚΙΑ ΑΠΟΧΑΥΝΩΣΗ»

Ο κάθε καλλιτέχνης έχει απομονώσει και δουλέψει ένα από αυτά τα κομμάτια. Διηγείται την ιστορία του έρωτα και του σεξ σφραγίζοντας την με την προσωπική εικαστική του ματιά μέσα από το έργο που την αναπαριστά.

 

Γιατί η PRAKSIS συμμετέχει στο HOMO SAPIENS in LOVE.

Ο πολιτισμός και ο ανθρωπισμός για την PRAKSIS είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Η τέχνη, και κατ’ επέκταση o πολιτισμός, έχει ως αφετηρία την “καρδιά” και από την ίδια αφετηρία ξεκινά και ο ανθρωπισμός. Με τόση περίσσεια καρδιά είδαμε και την ομαδική έκθεση διεθνών καλλιτεχνών που είναι αφιερωμένη στον έρωτα και το σεξ «Homo Sapiens in Love» που διοργανώνεται στο Πολυχώρο Booze Cooperativa υπό την επιμέλεια της καλλιτεχνικής ομάδας “KolleCtivA2rt”©.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συμβάλλουν σε αυτό το πολιτιστικό – καλλιτεχνικό γεγονός αποδεικνύουν  ότι ο πολιτισμός είναι πνευματικό και ψυχικό ανθρώπινο δημιούργημα με σκοπό κατά την διαδικασία του, αλλά και εκ του αποτελέσματος του να εξυψώσει τον άνθρωπο σαν αξία αλλά και σαν οντότητα.

Σε γενικές γραμμές, διαπιστώνουμε ότι πολιτισμός χωρίς τον ανθρωπισμό είναι στείρος. Εκπληρώνει μόνο μέρος της αποστολής του. Η τέχνη από μόνη της δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν υπάρχει ο ευαισθητοποιημένος άνθρωπος που θα συμμετάσχει σε αυτήν με κάθε πιθανό τρόπο, από την σύλληψη της ιδέας, την έμπνευση μέχρι την δημιουργία και συμμετοχή σε μια πολιτιστική διαδικασία.

Μία τέτοια πολιτιστική διαδικασία είναι και το Homo Sapiens in Love!

Από την πλευρά του ανθρώπινου παράγοντα στις πολιτιστικές δραστηριότητες οποιασδήποτε μορφής, οι συμμετέχοντες σε αυτές βιώνουν την ολοκλήρωση όταν η σύνδεση με τον ανθρωπισμό είναι σαφής.

Αυτή την ολοκλήρωση βίωσε και η εμπνεύστρια της έκθεσης, Κατερίνα Φανουράκη η οποία έκρινε σκόπιμο ότι εκτός από τον καλλιτεχνικό ύμνο στον έρωτα και τις προεκτάσεις του είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες της έκθεσης να ενημερωθούν για την σωματική τους υγεία και κυρίως για την προφύλαξή τους από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα αλλά  και από τον ιό του AIDS.

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι ο καλλιτέχνης μέσα από την τέχνη του ασκεί επιρροή στην κοινωνία και όταν αυτή η επιρροή αφορά και ανθρωπιστική δράση τότε ο καλλιτέχνης αυξάνει και διευρύνει τον από την φύση του κοινωνικό προορισμό με θετικό πάντα τρόπο.

Ο ανθρωπισμός όπως και ο πολιτισμός δεν γνωρίζουν φυσικά ή τεχνητά σύνορα. Η πραγματική τέχνη φέρει την παγκοσμιότητα και ως εκ τούτου ο πραγματικός καλλιτέχνης ειδικά στην εποχή μας φέρει με την σειρά του μια παγκόσμια συνείδηση.

Εμείς, οι άνθρωποι της PRAKSIS, έχοντας κατανοήσει την σύνδεση των δύο εννοιών προσπαθούμε να αφυπνίσουμε τους συμμετέχοντες στον πολιτισμό. Οι δράσεις μας δεν μπορούν να είναι ανεξάρτητες από τον πολιτισμό και κατά συνέπεια από την καλλιτεχνική δημιουργία της χώρας μας. Έτσι μια παράλληλη πορεία πολιτιστικών γεγονότων με την ανθρωπιστική και εθελοντική μας δράση, μπορεί να έχει μόνο θετικά αποτελέσματα και για τις δύο παραμέτρους.

Γι’ αυτό εξάλλου και προσπαθούμε –όταν οι συνθήκες μας το επιτρέπουν- πάντοτε να συνδέουμε τα μηνύματά μας και τις εκστρατείες ενημέρωσής μας με πολιτιστικά δρώμενα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα εκτόπισμα αφύπνισης και ευαισθητοποίησης το οποίο ξεφεύγει κατά πολύ από τις απλές φεστιβαλικού τύπου δραστηριότητες.

Η έκκληση μας στους πολιτιστικούς φορείς, στους υπεύθυνους πολιτιστικών χώρων, τους καλλιτέχνες και εν γένει στους ανθρώπους του πολιτισμού, είναι διαρκής. Υπάρχει πάντοτε δυνατότητα σύζευξης των δραστηριοτήτων τους με κάποια από τις ανθρωπιστικές μας δράσεις. Το μήνυμα μας; Κάντε την τέχνη σας πράξη. …τοποθετήστε  τον πολιτισμό μας στο κέντρο της ζωής σας!

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Η PRAKSIS, με βάση τα δύο Πολυϊατρεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προσφέρει εδώ και 13 χρόνια άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική και νομική υποστήριξη σε άστεγους, άπορους, ανασφάλιστους, νεο-αφιχθέντες αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, παλιννοστούντες, παιδιά των φαναριών, αποφυλακισμένους καθώς και σε άλλες κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένες ομάδες. Ταυτόχρονα με κινητές ιατρικές μονάδες περιθάλπτει νεοαφιχθέντες μετανάστες και αιτούντες άσυλο καθώς και ασυνόδευτα ανήλικα.


Η PRAKSIS, έχει ήδη βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δύο συνεχόμενες φορές (το 2005 και το 2007) ως Νησίδα Ποιότητας, στον διαγωνισμό Νησίδες Ποιότητας που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την Κίνηση Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.


Η καμπάνια ενημέρωσης ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ, που υλοποιεί η PRAKSIS αναγνωρίστηκε στα Βραβεία Ενεργών Πολιτών της Ευρώπης (Active Citizens of Europe – ACE-Awards) ως η καλύτερη εθελοντική καμπάνια στην Ευρώπη για το 2008 (International Volunteering Project). Ο στόχος των βραβείων είναι να αναγνωρίσουν τους ενεργούς πολίτες στην Ευρώπη καθώς και αυτούς που συμβάλλουν θετικά στην κοινότητα σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στα πλαίσια του ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ και με το σύνθημα: ΠΑΡΕ ΦΟΡΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥ / Κάνε ένα γρήγορο τεστ για τον HIV, η PRAKSIS λειτουργεί κινητή μονάδα η οποία βρίσκεται σε διάφορα σημεία της Αττικής και δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να εξεταστεί ανώνυμα και δωρεάν για τον Hiv με την ειδική εξετάση με το σάλιο όπου το αποτέλεσμα βγαίνει σε 20 λεπτά. Επίσης, λειτουργεί δωρεάν τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης του κοινοού (800 11 11 600) για θέματα Hiv και Ηπατιτίδων.


Η καμπάνια ενημέρωσης ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ, που υλοποιεί η PRAKSIS αναγνωρίστηκε στα Βραβεία Ενεργών Πολιτών της Ευρώπης (Active Citizens of Europe – ACE-Awards) ως η καλύτερη εθελοντική καμπάνια στην Ευρώπη για το 2008 (International Volunteering Project). Ο στόχος των βραβείων είναι να αναγνωρίσουν τους ενεργούς πολίτες στην Ευρώπη καθώς και αυτούς που συμβάλλουν θετικά στην κοινότητα σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στα πλαίσια του ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ και με το σύνθημα: ΠΑΡΕ ΦΟΡΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥ / Κάνε ένα γρήγορο τεστ για τον HIV, η PRAKSIS λειτουργεί κινητή μονάδα η οποία βρίσκεται σε διάφορα σημεία της Αττικής και δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να εξεταστεί ανώνυμα και δωρεάν για τον Hiv με την ειδική εξετάση με το σάλιο όπου το αποτέλεσμα βγαίνει σε 20 λεπτά. Επίσης, λειτουργεί δωρεάν τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης του κοινοού (800 11 11 600) για θέματα Hiv και Ηπατιτίδων.


Ενημέρωση – Προφύλαξη – Εξέταση: το δικό μας μότο ζωής.

Ενημέρωση – Προφύλαξη – Εξέταση: το δικό μας μότο ζωής. Αυτό είναι το στοίχημα της PRAKSIS που από τον Δεκέμβρη του 2010 προσπαθεί να κερδίσει σε συνεργασία με μία άλλη μη κυβερνητική οργάνωση, το ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ. Αυτή η εκστρατεία ενημέρωσης απευθύνεται σε όλους τους νέους ηλικίας 15 – 35 ετών όλων των εθνικοτήτων και εθνοτήτων που διαβιούν στην Ελλάδα. Αυτή η καμπάνια δεν δημιουργεί αποκλεισμούς και αυτό γιατί απευθύνεται και σε άτομα με αναπηρίες όπως άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής αφού το υλικό ενημέρωσης είναι προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα η καμπάνια των δύο οργανώσεων καταπολεμά το κοινωνικό στίγμα και προωθεί την εθελοντική δράση και συνεισφορά.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο