γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.
Η επίκαιρη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε το έναυσμα για πολλές συζητήσεις.
Η Ελλάδα καθίσταται γεωστρατηγικός «παίχτης» στο χώρο της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης και είναι ,πλέον, στο χέρι μας να δρομολογήσουμε νέες, πιο ισχυρές συμμαχίες.
Η χώρα βαδίζει με σταθερότητα και αυτό έχει εκτιμηθεί από τους «παγκόσμιους παίκτες» της οικονομίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις, λέγοντας ότι προσβλέπει στην στήριξη των ΗΠΑ για να αναδειχθεί η παραβατικότητα της Τουρκίας και το άκυρο μνημόνιο αυτής με την κυβέρνηση της Τρίπολης, όσο και στο θέμα των εξοπλιστικών και το πρόγραμμα των F-35, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ένταξή της στον πρόγραμμα πέραν της αναβάθμισης των F-16.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο, μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών αλλά και τη διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών που ακολούθησε (σε αυτή των ΗΠΑ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο), σε μια πρώτη αποτίμηση, εξέφραζε την ικανοποίησή του από την «επιβεβαίωση των προσδοκιών για μια ισχυρή αναγνώριση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές.
Στα θετικά της συνάντησης, καταγράφεται η αναφορά του Αμερικανού προέδρου στην «εντυπωσιακή επιστροφή της Ελλάδας» μετά τη δεκαετή κρίση και στη στενή συνεργασία των δύο χωρών.
Τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και «έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε παραβίασή τους».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζητήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, η υλοποίηση του αγωγού «East Med», η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Παιδείας.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Γερουσία και συναντήθηκε με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και με τη Διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσαν ομογενειακές οργανώσεις και συναντήθηκε με Αμερικανούς επενδυτές.
Έχουμε όλες τις δυνατότητες να πάμε, ως χώρα, ακόμη καλύτερα με συστηματική εργασία και στοχοπροσανατολισμό.
Οι οίκοι αξιολόγησης παρακολουθούν την πορεία της οικονομίας μας και ενημερώνουν διεθνείς επενδυτές.
Έχουμε να κάνουμε πολλά και κυρίως να ξεπεράσουμε τον «κακό» μας εαυτό και τις τεχνητές αντιπαραθέσεις.
Ο ελληνικός λαός πέρασε πολλά και δεν ανέχεται οπισθοδρομήσεις και ολιγωρίες. Η Ελλάδα της Ευρώπης καλείται να είναι ενωμένη στις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά της και να πετύχει τους στόχους της.
Οι ευκαιρίες υπάρχουν, αρκεί να μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε!