Guest, slideshow-3

Η Ελλάδα εξερευνά την κυπριακή αυταπάτη…

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Το ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» με σημαία Μάλτας επεχείρησε έρευνες στα ανατολικά της Κρήτης. Όταν έβγαινε έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα των 6νμ, τουρκικά πολεμικά το παρεμπόδιζαν ώστε να παραμένει εντός των 6.

Την Κυριακή (3/10) επανελήφθη το ίδιο σκηνικό ανοικτά της Πάφου. Τουρκικά πολεμικά ακύρωσαν τις έρευνες και το πλοίο κατέπλευσε στη Λάρνακα.

Οι παλαιοί πρωθυπουργοί της Ελλάδας (Κ.Καραμανλής, Γ. Ράλλης, Α. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης) είχαν κοινή βασική κατεύθυνση: διμερείς συνομιλίες για διευθέτηση διαφορών, αν αποτύχουν, συνυποσχετικό για το ΔΔ της Χάγης-υφαλοκρηπίδα, προϋπόθεση για οριοθέτηση ΑΟΖ. Έγιναν σοβαρά βήματα προς το σκοπό αυτό, οι δύο χώρες έφτασαν σε ακτίνα συμφωνίας την οποία ακύρωσε το δίδυμο Καραμανλή-Μολυβιάτη το 2004.

Τι άλλαξε έκτοτε; Η επικυριαρχία της κυπριακής αυταπάτης στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τόσο η εγκατάλειψη της γραμμής που διαμόρφωσε ο παλαιός Καραμανλής, όσο και η εγκατάλειψη της «στρατηγικής του Ελσίνκι» που διαμόρφωσε ο Κ.  Σημίτης, είναι, σήμερα, ιδιαιτέρως φανερή. Ειδικότερα: αδιαφορία για τη διασύνδεση λύσεων με ευρωπαϊκές πολιτικές, φόβος απέναντι σε «Νέο Ελσίνκι» από φόβο απέναντι στη Χάγη, κατανάλωση Eastmed, φανφάρες, κενολογίες σε τριμερείς βόλτες.

Το ουσιώδες είναι πως η Ελλάδα δεν έχει οριοθετημένη ΑΟΖ στο Αιγαίο, καθώς μονομερείς συμφωνίες δεν παράγουν διεθνώς αποδεκτό αποτέλεσμα. Η Τουρκία δεν έχει οριοθετημένη ΑΟΖ και προφανώς να προβαίνει σε έρευνες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες. Όμως το παιχνίδι άλλαξε συνθήκες διεξαγωγής: καθημερινές δηλώσεις, εσωτερική κοινή γνώμη, κομματικοί συσχετισμοί,  γόητρο. Επίσης:

  1. Ο ανταγωνισμός Μητσοτάκη-Δένδια επιβεβαιώνει τον κανόνα οι Έλληνες μεταπολιτευτικοί πρωθυπουργοί (με εξαιρέσεις) δεν έβλεπαν πέρα από τη μύτη τους όταν επέλεγαν ΥΠΕΞ..
  2. Η στροφή της τουρκικής πολιτικής μετά το Κραν Μοντάνα
  3. Η συγκρότηση συνασπισμών ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία το 2023 καθώς στο επίπεδο της συνταγματικής μεταρρύθμισης Νταβούτογλου και Μπαμπατζιάν συνομιλούν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
  4. Η 63η συνάντηση διερευνητικού χαρακτήρα ανάμεσα στις Ελλάδα και Τουρκία, η δεύτερη μετά τις 16 Μαρτίου λέει πολλά.

Η Κυπριακή αυταπάτη, την οποίαν εξερευνά η Ελλάδα έχει περιεχόμενο και υπογραφές. Κλειδί για να κατανοήσουμε τις σημερινές αυταπάτες η ερμηνεία που αποδίδει η τουρκική διπλωματία στην κατάρρευση των συνομιλιών για το κυπριακό στο Κραν Μοντάνα. Σύμφωνα με τις πηγές του τουρκολόγου Ν.  Στέλγια «η τουρκική ηγεσία βρέθηκε αντιμέτωπη με Ε/Κ ηγεσίες, οι οποίες ενώ δεν στόχευαν στην λυση του Κυπριακού, μας καλλιεργούσαν την ψευδαίσθηση ότι δεν σκέφτονταν τίποτα άλλο παρά την άμεση επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η ψευδαίσθηση κατέρρευσε για τους Τούρκους διπλωμάτες τη νύχτα της 7ης Ιουλίου 2017».

Είναι άξιον σημειώσεως το γεγονός πως ο Ν. Αναστασιάδης μίλησε στη ΓΣ του ΟΗΕ μπροστά σε άδεια αίθουσα, ενώ παρέθεσε γεύμα στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 5 Μονίμων Μελών του ΣΑ», στις 24/9 χωρίς να αναφέρεται ποιοι έλαβαν μέρος στο γεύμα. Στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της ExxonMobil Mike Cousins, ο αντιπρόεδρος απέφυγε κάθε δήλωση, ενώ σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας Ν. Πηλείδου (29/6) αρχίζουν επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις τον Νοέμβριο…

Ο Ν. Αναστασιάδης μιλώντας στο ΡΙΚ στις 4/10 «καταλόγισε στον ΓΓ επιτήδεια ουδετερότητα στο Κυπριακό… ενοχλεί η μη έκδοση ανακοίνωσης από τα Ηνωμένα Έθνη μετά την άτυπη τριμερή». Ο Εκπρόσωπος του ΓΓ Στεφάν Ντουζαρίκ την επομένη απάντησε στον Ν Αναστασιάδη πως «δεν γνωρίζει ότι ο ΓΓ άλλαξε την απόφασή του, αφού δεν υπήρξε ποτέ κάποια απόφαση». Βέβαια είναι ο ίδιος Αναστασιάδης που πυροβολούσε τον τέως ειδικό απεσταλμένο των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε «ότι είναι αυτός που φέρει την ευθύνη για διάδοση του αφηγήματος ότι ο Νίκος Αναστασιάδης υποστηρίζει λύση δύο κρατών»- Πηγή «Ο Φιλελεύθερος», 1/1/21. Για να υποστηρίξει τη θέση του είπε πως  «δεν έκανα ποτέ brainstorming για δύο κράτη και ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο ο κ. Μαυρογιάννης». Αλλά ο διαπραγματευτής  Α. Μαυρογιάννης ήταν πέρα από σαφής: «Μπορεί ο Πρόεδρος, όπως λέτε, εμπιστευτικά να μίλησε με πολλούς ανθρώπους (για δύο κράτη), εν είδει ιδεοθύελλας, εκφράζοντας την απόγνωση και τον σκεπτικισμό του και αναζητώντας διεξόδους»- Πηγή «Πολίτης» 25/7. Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ήταν επίσης πολύ αποκαλυπτικός: «ο Πρόεδρος σε συζητήσεις που είχαμε, μου έλεγε πως έβλεπε τη λύση δύο κρατών» Πηγή: «Πολίτης» 27/12/20.

Ο Θουκυδίδης προέβλεψε με ακρίβεια την κυπριακή αυταπάτη: «άλλαζαν την καθιερωμένη σημασία των λέξεων ώστε να ταιριάζει με τις πράξεις τους».

Η ανυποληψία Αναστασιάδη μετατράπηκε σε μάχη κατά της «τουρκικής αδιαλλαξίας».  Η γελοιοποίηση του ονόματος της Κύπρου σε «αφήγημα» για «επενδυτικά προγράμματα».

Τα «Pandora Papers περιέχουν αναφορές στο δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης», ότι παρουσίαζε «εικονικούς» ιδιοκτήτες προκειμένου να αποκρύψει τους πραγματικούς κατόχους μιας σειράς από offshore εταιρείες». Με «εγκάρδια» προσωπική σχέση με τον Λεμπέντεφ, του οποίου «το προσωπικό αεροσκάφος χρησιμοποίησε το 2013 για ένα ταξίδι στην Γαλλία, όπου συναντήθηκε με τον Φρανσουά Ολάντ» (Πηγή: εφ/δα Πολίτης, 4/10)

Το Al Jazeera αποκαλύπτει πως ο Keith Hunter μιλά για την περίπτωση Ρώσου που πήρε κυπριακό διαβατήριο, ενώ καταζητείτο από την Ιντερπόλ- «Κύπριος υπουργός πήγε στο Λονδίνο για να διευθετήσει την όλη διαδικασία χωρίς να χρειαστεί ο πελάτης τους να ταξιδέψει στην Κύπρο». (Πηγή: «Διάλογος» 11/8).

Επί προεδρίας Αναστασιάδη έκλεισαν 6.500 «χρυσά διαβατήρια». Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Μ. Νικολάτος, ότι δήλωσε πως «με βάση τα στατιστικά στοιχεία το 51,81% του συνόλου των πολιτογραφήσεων (6.779 αιτήσεις) παραχωρήθηκαν καθ’ υπέρβαση του εξουσιοδοτικού νόμου..», (Πηγή: «Πολίτης» 17/4/21)

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

www.larkoslarkou.org.cy

 

Γεννήθηκε στη Λύση το 1953. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής της Αθήνας στον κλάδο των Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Καθηγητής φιλολογίας.

Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ, τη ΣΗΜΕΡΙΝΗ, τον ΚΗΡΥΚΑ, το ΒΗΜΑ, τον ΑΓΩΝΑ. τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ και τον ΠΟΛΙΤΗ. Αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ (1991-93). Το 1988 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Ιδεολογία και Πολιτική στη Σύγχρονη Τουρκία". To 2001 εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο του με τον τίτλο "Ανανέωση και Εκσυγχρονισμός της Κυπριακής Κοινωνίας - Προτάσεις για μια νέα Πολιτική". Με ειδικές μελέτες του συμμετείχε σε εκδόσεις τριών άλλων βιβλίων: "16+1 Θέσεις για τον Εκσυγχρονισμό", "Κύπρος: η Ανατομία μιας Μεταμόρφωσης", "Κύπρος: Πολιτική, Ιστορία και Οικονομία"

Διετέλεσε ΓΓ στο Σύλλογο Κυπρίων Επιστημόνων της Αθήνας.

Πρόεδρος του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ) μέχρι το 2011.

Πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) απο τον Μάιο του 2011

Η Ελλάδα εξερευνά την κυπριακή αυταπάτη…

γράφει ο Λάρκος Λάρκου. Το ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» με σημαία Μάλτας επεχείρησε έρευνες στα ανατολικά της Κρήτης. Όταν έβγαινε