γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.
Πυρόπληκτοι, ανεμβολίαστοι, οι παροχές της ΔΕΘ και η διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών, σε συνδυασμό με την ασφυκτική εκτέλεση του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι στις άμεσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Κάθε συζήτηση για ανασχηματισμό, που προωθείται από συγκεκριμένους κύκλους, προσθέτει περισσότερα προβλήματα.
Το ποσό των 6,7 εκατ. ευρώ αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς 1.214 πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε εφαρμογή του μέτρου της πρώτης αρωγής για τις καταστροφές που υπέστησαν οικίες και επιχειρήσεις.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη πάρει την προκαταβολή αποζημίωσης ύψους 3,7 εκατ. ευρώ από την περασμένη Παρασκευή οι πρώτοι 528 πυρόπληκτοι. Είπε ακόμη ότι από τις προκαταβολές που θα δοθούν 640 αφορούν την καταστροφή κατοικίας, 481 καταστροφή οικοσκευής και 620 για ζημιές σε επιχειρήσεις. Οι κατά περίπτωση αποζημιώσεις δεν αθροίζονται με τα μοναδικά ΑΦΜ των αιτήσεων που έκαναν οι πυρόπληκτοι καθώς καθένας από αυτούς μπορεί να υπέβαλε παραπάνω από μια δηλώσεις (π.χ. δήλωση για καταστροφή και οικίας και επιχείρησης).
Ο υπουργός επεσήμανε ότι θα υπογραφεί και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 500 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε πριν από δύο εβδομάδες για να υπάρχει το περιθώριο να αποζημιωθούν οι ζημιές από τις πυρκαγιές.
Σε ότι αφορά στις παροχές που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ ο κ. Σταικούρας δήλωσε, ότι στα σίγουρα μέτρα είναι η επανάληψη της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα καθώς και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%. Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα μειωθεί η φορολόγηση των επιχειρήσεων, εννοώντας τον μειωμένο συντελεστή για τις επιχειρήσεις (22% αντί 24%) και τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
Η δυνατότητα «νέου δημοσιονομικού χώρου» θα οδηγήσει ίσως σε νέες μειώσεις φόρων στο μέλλον. Η πανδημία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης.
Οι πολίτες και ειδικότερα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν υψηλές απαιτήσεις. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία να αξιοποιηθούν σωστά και να ενισχυθούν οι κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Κεντρικοί τραπεζίτες θα συγκεντρωθούν για το – διαδικτυακό – συνέδριο στο Jackson Hole εντός των επομένων ημερών. Η ατζέντα τους θα είναι ευρεία. Το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης, της υγείας της αγοράς εργασίας και άλλων κρίσιμων νομισματικών και κανονιστικών ζητημάτων θα βρεθούν στο επίκεντρο.
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τα επακόλουθά της διεύρυναν σημαντικά τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών. Οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών ασχολούνται τώρα με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων πολιτικής, από την κλιματική αλλαγή και τη δημιουργία του Δικτύου για την Πράσινη Στροφή του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος (NGFS), τη φυλετική δικαιοσύνη έως την ανισότητα και από την εκπαίδευση έως τη δημόσια υγεία.
Πολλά από τα προβλήματα της κοινωνίας απαιτούν μια απάντηση στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής.
Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι πολιτικοί πιέζουν. Αν υποχωρήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, οι πιέσεις θα αυξηθούν.
Οι οικονομίες και οι κοινωνίες είναι πιθανότερο να ευημερήσουν όταν οι κεντρικές τράπεζες είναι ελεύθερες να ενεργούν ανεξάρτητα, με γνώμονα τη στέρεη οικονομική τους κρίση και όχι τη βραχυπρόθεσμη πολιτική σκοπιμότητα.
Το άμεσο μέλλον θα δείξει που θα οδηγηθούμε. Το σίγουρο είναι ότι οι ρόλοι πολιτικών και τραπεζιτών έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν.