γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.
Η νόσος COVID-19 έχει βάλει σε μεγάλες περιπέτειες όλο το πλανήτη. Οι χιλιάδες απώλειες συνανθρώπων μας έχουν σημάνει συναγερμό και τα επιστημονικά επιτελεία προσπαθούν να ανακαλύψουν τρόπους αντιμετώπισης της.
Οι οικονομίες παρουσιάζουν πτωτική πορεία και οι «μεγάλοι οίκοι» αναζητούν μεθόδους ανάπτυξης και νέων δεδομένων.
Η ζωή μας αλλάζει και οφείλουμε όλοι να το συνειδητοποιήσουμε. Παλιές πρακτικές και ξεπερασμένες αντιλήψεις διοίκησης, μπαίνουν οριστικά στην άκρη.
Αναζητούνται σύγχρονοι τρόποι management που θα δίνουν ταχύτατες λύσεις, θα μειώνουν το κόστος και θα αυξάνουν το κέρδος.
Η ηγεσία της ΕΕ έδειξε ότι δεν μπορεί να πάρει γρήγορες οικονομικές αποφάσεις και κινείται σε επίπεδα που δεν ενισχύουν την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.
Η Ευρώπη ρισκάρει μία νέα κρίση κρατικού χρέους, εάν οι κυβερνήσεις δεν συντονιστούν με τη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για κοινή δημοσιονομική απάντηση με στόχο την υποστήριξη της οικονομίας, λόγω της πανδημίας του Κορωναιού, σημειώνει ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Σε δηλώσεις του ο κεντρικός μας τραπεζίτης, προτρέπει τους ηγέτες να σταματήσουν τους διαπληκτισμούς και να φτιάξουν μία «ισχυρή συμμαχία» στη μάχη κατά του COVID-19.
Συστήνει να εκδοθούν κοινά ομόλογα, ένα βήμα που υποστηρίζεται από πολλά κράτη, αλλά στο οποίο αντιστέκονται εκείνα που είναι πιο συντηρητικά στα δημοσιονομικά.
«Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη», σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Οι σκέψεις για τον ηθικό κίνδυνο δεν πρέπει να είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας των ενεργειών μας σήμερα».
Αν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει δημοσιονομικά μέτρα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ σε εθνικό επίπεδο, δεν έχουν συμφωνήσει για μία κοινή προσέγγιση. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είναι αντίθετη στα coronabonds, αντανακλώντας τις ανησυχίες της χώρας της, για πληρωμή των δαπανών άλλων ασθενέστερων οικονομιών.
Ο ESM «έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει», σημείωσε ο Διοικητής της ΤτΕ, αλλά οι υπό όρους πιστωτικές γραμμές δεν είναι κατάλληλο εργαλείο σε μία πανδημία και «δεν μπορούν να εφαρμοστούν στις τρέχουσες συνθήκες. Η κοινή έκδοση χρέους αποτελεί κοινή δράση εναντίον του κοινού εχθρού».
Η Ελλάδα καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της.
Η ΕΚΤ έχει δείξει ευελιξία και κοινό πνεύμα. Το ίδιο πνεύμα, ευελιξία και ρεαλισμό οφείλουν να δείξουν και άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Η Ευρώπη πρέπει να βγει δυνατή και ενωμένη μέσα από την πανδημία.