γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.
Το περασμένο Σάββατο οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας υπέστησαν ένα ισχυρό χτύπημα από τους Χούθι της Υεμένης που ανέλαβαν την επίθεση, αλλά η Αμερική υποστηρίζει ότι πίσω από το χτύπημα βρίσκεται το Ιράν και το καθεστώς του Αγιατολάχ.
Το χτύπημα αυτό έκανε να ανεβούν στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου, γιατί οι εγκαταστάσεις της Aramco ελέγχουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του «μαύρου χρυσού». Οι Ιρανικές εφημερίδες έγραψαν ότι η σπονδυλική στήλη της Αμερικής υπέστη πλήγμα.
Ο Τραμπ δηλώνει ότι όλα είναι πάνω στο τραπέζι και δεν θα πρέπει να αποκλείεται τίποτα, αλλά κάποιοι πιο συνετοί εισηγούνται στον Αμερικανό πρόεδρο να μην επιχειρήσει μία επέμβαση στο Ιράν, γιατί θα του κοστίσει πολύ και οι εκλογές απέχουν μόνο 14 μήνες. Τα γεράκια όμως της Ουάσινγκτον του λένε να κάνει το βήμα, αλλά ο ίδιος λέει ότι περιμένει να ακούσει τι θα του πουν οι μυστικές υπηρεσίες.
Εκτός από αυτόν τον πονοκέφαλο ο Τραμπ έχει πλέον να αντιμετωπίσει και έναν ακόμη μεγαλύτερο, αφού οι Δημοκρατικοί θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την καθαίρεσή του. Ο Τραμπ μπορεί να γίνει Νίξον ή να την γλιτώσει όπως ο Άντριου Τζόνσον και ο Μπιλ Κλίντον.
Η Αμερική σείεται. Ο Τραμπ μιλάει για κυνήγι μαγισσών και εάν δεν βρεθεί τίποτα ο Τραμπ μάλλον θα εξασφαλίσει και την επανεκλογή του.
Σας θυμίζει κάτι;
Η Αμερική έσυρε σε πόλεμο με επέμβαση στο Ιράκ για τα δήθεν πυρηνικά του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά τώρα η διεθνής κοινότητα είναι πιο προσεκτική και δεν βιάζεται και φυσικά ούτε η ίδια θα ήθελε να συρθεί σε ένα πόλεμο με ένα κράτος που έχει δύναμη.
Μπορεί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο να λέει ότι το χτύπημα έχει τα «αποτυπώματα των Αγιατολάχ», αλλά η Γαλλία υποστηρίζει ότι ακόμη δεν βρίσκει ότι υπάρχει κάτι που να το επιβεβαιώνει. Ο Τραμπ απέλυσε ή ανάγκασε σε παραίτηση τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον και η απομάκρυνσή του δημιούργησε προσδοκίες ότι μπορεί να υπάρξει συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Ροχανί, αλλά μετά τις επιθέσεις όλα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα.
Το Ιράν έχει πρόβλημα με την Σαουδική Αραβία, γιατί στη χώρα αυτή βρίσκονται οι δύο ιερές πόλεις των Μουσουλμάνων, η Μέκκα και η Μεδίνα. Εξάλλου, το Ιράν μετά το 1979 και την επανάσταση που δημιούργησε το πρώτο θεοκρατικό καθεστώς στον κόσμο τον 20ο αιώνα, βλέπει την Σαουδική Αραβία με όχι και τόσο καλό μάτι.
Στον πόλεμο της Υεμένης που είναι σε εξέλιξη το Ιράν στηρίζει τους Χούθι, αλλά η Σαουδική Αραβία με τον οπλισμό των ΗΠΑ θέλει να κερδίσει τον πόλεμο και να εκδιώξει τους σιίτες Χούθι, αλλά μετά από πέντε χρόνια από την έναρξη της επιχείρησης δεν έχουν καταφέρει να τους εκδιώξουν από την πρωτεύουσα Σαναά. Η επιτυχία που ήλπιζαν Αμερική και Σαουδική Αραβία έχει μετατραπεί σε περιβόητη αποτυχία.
Ο Τραμπ και το Ιράν παίζουν με τα σπίρτα. Είναι παράξενο να υπάρχει θεοκρατικό καθεστώς τον 21ο πρώτο αιώνα, αλλά έχει μεγάλη δύναμη αφού ελέγχει τους Χούθι στην Υεμένη, την Χεζμπολάχ και μερικές δυνάμεις στον Λίβανο. Καταλαβαίνετε ότι είναι επικίνδυνη δύναμη για το Ισραήλ και όχι μόνο. Επίσης, οι φρουροί της επανάστασης έχουν και αυτοί τη δική τους ισχύ.
Αμερική και Ιράν έχουν μπει σε αδίστακτα παιγνίδια.