γράφει ο Νικήτας Σταματελόπουλος.
Κωνσταντίνος, Μαρία, Σωτήρης, Ιφιγένεια, Λάμπρος… είναι μερικά από τα ονόματα συμμαθητών και συμφοιτητών μου, οι οποίοι «εκδιώχθηκαν» από την Ελλάδα και διαβιούν σήμερα διαπρέποντας στο εξωτερικό. Η τρέχουσα οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010 και συνεχίζεται έως τις μέρες μας έχει οδηγήσει χιλιάδες νέους και νέες στο εξωτερικό με σκοπό την αναζήτηση και εύρεση μιας αξιοπρεπούς ζωής. Δεν είναι, λοιπόν, υπερβολή να χαρακτηρίσουμε το φαινόμενο αυτό «μεταναστευτική αιμορραγία», το οποίο προκλήθηκε λόγω των πολιτικών επιλογών που εφαρμόστηκαν διαχρονικά τις τελευταίες δεκαετίες από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων.
Αναμφίβολα, η πολιτική και οι πολιτικοί θεωρούνται ως βασικοί υπαίτιοι για τη σημερινή κοινωνική κατάσταση. Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών τους υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό η γενιά μας, η οποία, δικαιολογημένα, ασκεί έντονη κριτική στα πολιτικά κόμματα. Δίκαιη κριτική, που φτάνει στα όρια της απαξίωσης, καθώς ζουν σε εποχή χωρίς όνειρα και ελπίδες. Εποχή που κυριαρχεί η αναξιοκρατία, η αναξιοπιστία, η υποκρισία και η πτώση των αξιών. Η κοινωνία μας δηλαδή ακολουθεί τη φθίνουσα γραμμή της οικονομίας.
Οι νέοι που έχουν επιλέξει να ονειρευτούν και να ζήσουν στην πατρίδα τους μέσα σε αυτό το δυσμενές πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, όλο και περισσότερο αποστρέφονται την πολιτική. Είναι γεγονός ότι η αποστασιοποίηση από την πολιτική είναι γενικότερο πρόβλημα διεθνώς, αλλά χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τη σημερινή νεολαία της Ελλάδας. Η νέα γενιά συνειδητά επιλέγει να εκφράσει πολλές φορές τη στάση της στην πολιτική μέσω της αποχής από τις εκλογές. Στάση που σίγουρα δεν βοηθά στην αλλαγή της πολιτικής κουλτούρας.
Σήμερα «ζητείται ελπίς», όπως θα έλεγε και ο Αντώνης Σαμαράκης, «ζητείται συμμετοχή των νέων » θα έλεγα παραφράζοντάς τον. Οι νέοι δεν έχουν άλλο δρόμο μπροστά τους, εκτός από τον δύσκολο δρόμο της συμμετοχής στα κοινά. Οι νέοι οφείλουν να αντιστέκονται και να προτείνουν. Οι νέοι πρέπει να πιστέψουν ξανά στη δύναμη της πολιτικής. Οι νέοι, λοιπόν, δεν πρέπει να αρκούνται στο να ασκούν αποκλειστικά κριτική, αλλά οφείλουν να λάβουν ενεργό μέρος στις επικείμενες εθνικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, διεκδικώντας την εκπροσώπηση στους πολιτικούς φορείς, ώστε να δώσουν αγώνα εκ των έσω κατά των παθογόνων αντιλήψεων και νοοτροπιών. Γιατί μόνο μέσω της συμμετοχής και της διεκδίκησης στα κοινά μπορούν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να επιστρέψουν χιλιάδες πετυχημένοι Έλληνες στα πάτρια εδάφη και να ανακοπεί η «μεταναστευτική αιμορραγία» των επερχόμενων γενεών. Η μαγιά των οραματιστών και καταρτισμένων νέων υπάρχει, όπως ανέφερε ο Οδυσσέας Ελύτης: «Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι». Αισιοδοξούμε, λοιπόν, γιατί «Είμαστε από καλή γενιά», σύμφωνα με τον ποιητή.
Νικήτας Σταματελόπουλος
Εκπαιδευτικός-Φιλόλογος