Το Κατάκολο, είναι ένας τόπος ιδανικός για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου.
Πέρυσι είχαν καταπλεύσει στο Κατάκολο περισσότερα από 400 κρουαζιερόπλοια με πάνω από 1.000.000 επιβάτες και πλήρωμα. Πολλοί εξ αυτών επισκέφθηκαν την Αρχαία Ολυμπία και άλλοι παρέμειναν στο Κατάκολο. Είναι βέβαιο ότι και στους μεν και στους δε, θα μπορούσαμε να έχουμε προσφέρει πολλά περισσότερα από μια τυπική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο ή μια βόλτα στα μαγαζιά του Κατακόλου.
Το επίνειο του Πύργου κάθε φορά που καταφθάνει ένα κρουαζιερόπλοιο θα έπρεπε να έχει γιορτή. Θα έπρεπε να προβάλει τη λαϊκή μας παράδοση, τον πολιτισμό του ευλογημένου τόπου της Ολυμπίας και της Ήλιδας, των μοναδικών παραλιών που όμοιές της δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, της ιστορίας και του μύθου, αλλά ακόμα και της γευστικής μας παράδοσης και των προϊόντων μας. Και όλο αυτό θα έπρεπε να γίνεται οργανωμένα με επικεφαλής την πολιτεία και τη συμμετοχή όλων των τοπικών οικονομικών και αυτοδιοικητικών φορέων. Ακόμα και θεατρικές παραστάσεις θα μπορούσαν να δίδονται κατά τη διάρκεια της παραμονής των κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι του Κατακόλου. Δόξα τω Θεώ οι πρόγονοί μας, μας κληρονόμησαν ό,τι πιο εκλεκτό υπάρχει παγκοσμίως. Στο χέρι το δικό μας είναι να τα αξιοποιήσουμε.
Δυνατότητες, λοιπόν, υπάρχουν πολλές, και ακόμα περισσότερες προτάσεις. Το ζήτημα είναι, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού να δείξει τη βούληση να αξιοποιήσει έναν τόπο που έχει να προσφέρει πολλά στην Ελλάδα, αλλά και δραστηριότητες που ξεκίνησαν από εδώ, όπως η υποδοχή κρουαζιεροπλοίων, να ενισχυθούν, να εμπλουτισθούν και να λάβουν πιο μόνιμο χαρακτήρα, ώστε ο κάθε επισκέπτης να γίνεται πρέσβυς του ελληνικού τουρισμού, αλλά και ο ίδιος να επιθυμεί να ξαναέλθει στη χώρα μας.
Ο τουρισμός, σε συνδυασμό με τον πολιτισμό που διαθέτει η Ελλάδα, είναι φλέβα χρυσού που οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε προς όφελος του ελληνικού λαού.
Σοφία Χίντζιου – Κοντογιάννη
Πρόεδρος ομίλου Ηλείων για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη «Πολιτεία Ήλιδας Ολυμπίας»