γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.
Με το ρυθμό που τα εγκληματικά λάθη ακολουθούν τις ολέθριες γκάφες και η καθημερινή αβεβαιότητα το άρρωστο ασυνάρτητο, ακόμα και τα δουλικά στον Κυριακούλη Μητσοτάκη ΜΜΕ θα πρέπει να νιώθουν μια αμηχανία. Ώσπου να κουκουλώσεις την βασιλόπιττα του Πατούλη σου προκύπτει η βασιλόπιττα του Βορίδη κι από τις δηλώσεις του Άδωνι στο Άουσβιτς τρέχεις να φυλαχτείς από αυτές του Βρούτση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ζώντας μόνιμα σε ένα κλίμα κοροϊδίας και ανικανότητας αρμόζουσα στην σύγχρονη Νεοδημοκρατική ανικανονικότητα.
Μόνο που η τελική αίσθηση είναι αυτή του προσωρινού. Αλλάξτε ό,τι μπορείτε, φάτε ό,τι προλαβαίνετε γιατί όπου να ΄ναι φεύγουμε. Και δεν είναι αντιπολιτευτικές …επιθυμίες που υπαγορεύουν αυτή την αίσθηση αλλά ακόμα και ενδοκυβερνητικές διαρροές που όλο και πιο συχνά μιλάνε για πρόωρες εκλογές φέροντας πάντα σαν δικαιολογητικό την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Στο μεταξύ όμως οι προσωρινές αλλαγές παίρνουν ή θα παίρνουν μορφή μονίμου -γιατί “βολεύουν” πολύ φοβάμαι διακομματικά- και τα προσωρινά λάθη διαστάσεις τραγωδίας.
Αλλά ας ξεκινήσουμε από την τραγωδία που θα είναι και συνέχεια τους άρθρου μου της προηγουμένης βδομάδας. Όσον αφορά την ειρήνη στην Λιβύη και στα όσα γίνονται γύρω από αυτήν, η Ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει εγκληματικά λάθη που θα τα πληρώσουμε πολύ ακριβά για πολύ καιρό αλλά η μη-πρόσκληση στη συνδιάσκεψη του Βερολίνου δεν συγκαταλέγεται σε αυτά. Κι εδώ πρέπει να παραδεχτώ ότι ξαφνιάστηκα με τις ελληνοκεντρικές αναλύσεις αναλυτών σε ελληνικά ΜΜΕ που στο παρελθόν έχουν δείξει μια κάποια γνώση των διεθνών κανόνων. Οι ξένοι αναλυτές απλά ξαφνιαστήκαν από την ελληνική αντίδραση και γι’ αυτό και την πέρασαν στα …ψιλά.
Η συνδιάσκεψη του Βερολίνου ΔΕΝ διοργανώθηκε από την ΕΕ ούτε αποκλειστικά από τον ΟΗΕ, αλλά από την συνεργασία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την ΕΕ, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Η Τουρκία, το Κογκό και η Ιταλία ήταν επιλογή της νόμιμης κυβέρνησης συνασπισμού της Λιβύης να προσκληθούν στο ρόλο του διαπραγματευτή με τον πραξικοπηματία στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Η κυβέρνηση συνασπισμού της Λιβύης, με πρωθυπουργό τον Φαγέζ αλ Σαράζ, είναι η ΜΟΝΉ κυβέρνηση που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, η ΕΕ η Αφρικανική Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος κλπ. Η κυβέρνηση συνασπισμού του Φαγέζ αλ Σαράζ είναι ο καλός της ιστορίας και έχοντας σκοπό την ειρήνη στη χώρα του, έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ό,τι “εργαλεία” είναι στη διάθεση του ακόμα και διαπραγματευτές όπως η Τουρκία. Ο Χαλίφα Χαφτάρ είναι ο παράνομος, ο κακός, ο εχθρός της νομιμότητας, ο πραξικοπηματίας, ο εγκληματίας και το αντικείμενο αυτής της συνδιάσκεψης, τελεία και παύλα.
Στα μάτια των πολλών, σε όλο τον κόσμο -πλην Ελλάδος όπως φαίνεται- ο Χαλίφα Χαφτάρ είναι ο Λίβυος Κάρατζιτς. Αν το πω σύμπτωση θα ακουστώ …κακός;
Η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε γιατί αφενός το πρόβλημα της ήταν περιφερειακό και κυρίως με την Τουρκία, άρα άσχετο με τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη μέσα στη χώρα, και αφετέρου τα συμφέροντά της (ΑΝ υπήρχε αναφορά ή γινόταν θέμα) θα τα υπερασπιζόταν η ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Δεδομένο ότι είχαν ενημερωθεί από την Ελληνική κυβέρνηση. Δεν υπήρχε λόγος για την παρουσία χώρας …υπερασπιστή του πραξικοπηματία.
Να το κάνω πιο πενηνταράκια; Φανταστείτε διεθνή συνδιάσκεψη για την Κύπρο και να είναι καλεσμένοι να συμμετάσχουν σαν ίσοι προς ίσους το Ναχιτσεβάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Κιργιζία, οι μόνες χώρες στον κόσμο (το Ναχιτσεβάν δεν είναι καν χώρα) που έχουν αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου σαν ανεξάρτητη χώρα. Αν καταφέρετε να βγάλετε τις ελληνοκεντρικές χαζοεθνικιστικές παρωπίδες θα δείτε ότι δεν υπάρχει καμιά υπερβολή στο παράδειγμα. Από την άλλη αν καλούσαν την Ελλάδα θα επιβαλλόταν να καλέσουν και το Ισραήλ, το Μαρόκο και ναι προς μεγάλη χαρά του Ερντογάν και την Κύπρο. Και μετά θα γινόταν στη συνδιάσκεψη της …Λιβύης!
Αλλά ενώ υπάρχει λογική στη μη-πρόσκληση της Ελλάδας στην συνδιάσκεψη ΔΕΝ υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για την Ελληνική αντίδραση. Απεναντίας η αντίδραση και τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν από την Ελληνική πλευρά έδειξαν ότι καλώς δεν την κάλεσαν γιατί θα διατάρασσε και πιθανώς μποϋκοτάριζε κάθε προσπάθεια ειρήνης στην Λιβύη προβάλλοντας το πρόβλημά της με την …Τουρκία. Η συμπεριφορά της Ελληνικής κυβέρνησης ήταν αυτή της απόλυτης άγνοιας διπλωματίας, μικροπρέπειας, εμφανούς και ενοχλητικού αντιΤουρκισμού σε λάθος στιγμή, λάθος μέρος.
Η Ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριακούλης Μητσοτάκης, κάνοντας το εγκληματικό λάθος να υποστηρίξουν τον αποστάτη Χαλίφα Χαφτάρ, φανήκαν στην αρχή – στα μάτια συμμάχων και μη – στα όρια του παλιμπαιδισμού γραφικοί αλλά μετά τις αντιδράσεις και τις επιστολές Δένδια κατάφεραν να απομονωθούν σαν επικίνδυνα εμμονικοί και μάλιστα σε θέματα με άμεσο εθνικό ενδιαφέρον και κόστος. Και δυστυχώς συνεχίζουν στο …Νταβός γιατί το βαρέλι αυτής της επικίνδυνα ανίκανης κυβέρνησης πάτο δεν έχει.
Και αν δεν περιμένατε κάτι από αυτό το συρφετό ανικανότητας, βλακείας και εγκληματικής άγνοιας όλο και κάτι πιο σοβαρό θα περιμένατε από την πολύπειρη σε θέματα διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής αδερφή του πρωθυπουργού, Ντόρα Μπακογιάννη. Δήλωσε που λέτε η Ντορίτσα: “τυχόν προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης μπορεί μεν να έχει ως συνέπεια μερικές απώλειες για μας, όπως ας πούμε την ΑΟΖ του Καστελλορίζου, αλλά θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα άλλων νησιών μας, όπως της Ρόδου ή της Λέρου.” Δηλαδή είχαμε πρόβλημα με την Ρόδο και την Λέρο; Το Καστελλόριζο να μην το υπολογίζουμε πια; Από πότε; Και πως; Ποιος θα απαντήσει; Ο Κυριακούλης;
Η μήπως ο Πομπέο; Άλλο τραγικό αυτό. Έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επιστολή για την επέκταση των Αμερικανικών βάσεων με μια σειρά γενικόλογα περί συμμάχου κλπ. στον …πρωθυπουργό, ουσιαστικά υποτιμώντας τον κι ΟΧΙ όπως αρμόζει για τη θέση του στον αντίστοιχο του Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και ο μεν Δένδιας κατέβασε τα σώβρακα στη Βουλή τα δε ΔΑΠιττάκια χαλάσανε τον κόσμο. Τώρα ή δεν καταλαβαίνουν ή είναι ΤΟΣΟ βλάκες. Εγώ πάντως βαριέμαι να συνεχίσω με τους υπαλλήλους του Πομπέο που πομπεύονται επιστολικά.
Ταυτόχρονα η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην ΠτΔ έχει ξεκινήσει με πάρα πολλά ερωτηματικά και αυτός ο επικοινωνιακός βομβαρδισμός με την έμφαση ότι στα νιάτα της ήταν …Ρήγας Φεραίος (σιγά μην ήταν και στο αντάρτικο με τον Βελουχιώτη), που ειρωνικά μόνο δεξιοί και δεξιές φυλλάδες διαλαλούν, μόνο καλό δεν της κάνει. Αντίθετα προσθέτει στα ερωτηματικά και στις σκιές (μεταπτυχιακό, στιλ πέρασα απ’ έξω και μπήκα) που ήδη την συνοδεύουν. Όσο για τα εθνικά μας θέματα, η πρώτη γυναίκα ΠτΔ υποσχέθηκε …ομοψυχία, δηλαδή με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και ξαφνικά ακόμα κι ο Πάκης φάνηκε πιο …προεδρικός.
Και κάπου εκεί επανέρχομαι σε αυτό που έλεγα στην αρχή. Σε αυτή την αίσθηση του προσωρινού. Αυτό το: αλλάξτε ό,τι μπορείτε, φάτε ό,τι προλαβαίνετε γιατί όπου να ΄ναι φεύγουμε. Ας βγάλουν άλλοι το φίδι από την τρύπα, εμείς …Παναμά, άντε Πολωνία.
Θυμάστε που τότε, πριν τις εκλογές που σας έγραφα για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και για το ξεπούλημα του κράτους σε ιδιώτες; Θυμάστε που έγραφα ότι οι συντάξεις θα γίνουν η χαρά των ιδιωτικών ασφαλιστικών και που στο τέλος ακόμα κι ο Μαρινάκης θα φτιάξει ασφαλιστική εταιρία; Θυμάστε που σας έλεγα για το τέλος της συνταξιοδοτικής ασφάλειας από το κράτος. Έφτασε η ώρα και τι ειρωνεία από τα χέρια του Γιάννη Βρούτση.
Για όσους από εσάς – ειδικά τους συνταξιούχους – έχετε ξεχάσει τι εστί Γιάννης Βρούτσης και παρόλα αυτά ψηφίσατε Νέα Δημοκρατία, να σας θυμίσω ότι ο Γιαννάκης ήταν Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επί Σαμαρά, από το 2013 μέχρι το 2015 και ο υπεύθυνος για το κόψιμο του 60-70% των συντάξεων. Είναι ο άνθρωπος που οδήγησε στην πείνα και στο δρόμο χιλιάδες συνταξιούχους. Τώρα επανέρχεται δριμύτερος. Για να σας πάρει ό,τι σας άφησε το 2015 και να το δώσει …σε ιδιώτες. Θέλεις σύνταξη; Πλήρωσε ιδιωτική για να πάρεις, αν θέλουν κι αν μπορούν πάντα, γιατί ιδιώτες είναι αυτοί και όπως στο Αμέρικα και φαλιρίζουν και κλέβουν και μην είδατε την σύνταξη μετά. Αμερικανιές και ο Βρούτσης και άντε να δούμε πόσο θα αντέξουν οι συνταξιούχοι …που τον ψήφισαν.
Αλλά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας – που τώρα πια είμαι σίγουρος ότι κανένας από αυτούς που ψήφισαν Μητσοτάκη ΔΕΝ το διάβασε – δεν είχε μόνο την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού αλλά και το ξεπούλημα μέχρι ευτελισμού της παιδείας. Το θεάρεστο έργο ανέλαβε η παπαδοτρεχούσα Νίκη Κεραμέως. Εδώ θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω με μια απορία:
Είμαι σίγουρος ότι πολλοί ψηφοφόροι του Μητσοτάκη, πολλά ΔΑΠιττάκια και πολλοί που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία γενικά και αόριστα, έχουν πτυχία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Πανεπιστήμιο Κρήτης και πολλά άλλα. Πολλοί μάλιστα πρέπει να έχουν κάνει και να κάνουν αυτή τη στιγμή μεταπτυχιακά σε ένα από αυτά τα πανεπιστήμια. Όλοι σχεδόν επένδυσαν πολύ χρόνο και πολύ οικογενειακό χρήμα (με πολλές στερήσεις για κάποιους) σε πολλαπλά φροντιστήρια για να περάσουν στις πανελλήνιες. Πως νιώθουν λοιπόν που αυτοί που απέτυχαν στις πανελλήνιες αλλά οι δικοί τους είχαν την οικονομική άνεση να τους …αγοράσουν ένα πτυχίο από τα ΙΕΚ Πηχτή και Σφαχτή θα γίνουν ισότιμοί τους;
Και από τον Κυριακούλη το καταλαβαίνω, από το γυμνάσιο μέχρι το “πανεπιστήμιο” αγορασμένα τα ‘χει απολυτήρια και πτυχία -και μη μου πείτε τίποτα για Κολλέγιο και Χάρβαρντ γιατί θα πάθω τίποτα από τα γέλια. Ακόμα και οι πέτρες ξέρουν ότι αν δεν τα έχεις ούτε την πόρτα του Χάρβαρντ δεν περνάς. Αλλά εσείς ρε ΔΑΠιττάκια της Παντείου, του Οικονομικού και του Καποδιστριακού, πως νιώθετε; Νιώθετε καλά τώρα που γίνατε ίσοι και ισότιμοι με τα … ΙΕΚ Πηχτή και Σφαχτή;
Η μήπως ελπίζετε κι εσείς στο προσωρινό κι άντε να ‘ρθει ο Τσίπρας να τα πετάξει στο κάλαθο που ανήκουν;
ΥΓ. Με σημασία αυτό που λέει ο σοφός λαός: ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Προσέξετε το αυτό.
******************
Στη φωτογραφία: ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει …εξωτερική πολιτική στο Νταβός, μη την Ιβάνκα και την Μαρέβα!