Βουλευτές

Το μόνο που χρεοκόπησε, είναι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης

του Θεόδωρου Καράογλου

Η κατάσταση στην Ελληνική οικονομία συνεχώς επιδεινώνεται.

Μόλις πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και αμέσως μετά ψήφισε το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, απειλώντας τους Βουλευτές της και την Ελληνική κοινωνία, ότι μόνο έτσι αποφεύγουμε το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Λίγες μόνο ημέρες μετά, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, εισήγαγε και επίσημα στην δημόσια ζωή την κουβέντα περί χρεοκοπίας. Την ίδια στιγμή η υποτιθέμενη σίγουρη επέκταση της χρηματοδότησης της χώρας μας από το μηχανισμό στήριξης, βρίσκεται υπό αίρεση και υπό την προϋπόθεση να αναληφθούν νέα μέτρα.

Συζητάμε συνεχώς αν έχουν αποτύχει τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αν δεν έχουν ληφθεί όλα όσα θα έπρεπε, αν ήταν σύμφωνα ή όχι με τις επιταγές του μνημονίου, αν χρειάζονται και νέα, και πλέον αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι.

Η αλήθεια ωστόσο είναι σκληρή και εμπεριέχει απλές διαπιστώσεις:

 

 1. Καμιά σοβαρή περικοπή του σπάταλου κράτους δεν έγινε εδώ και 20 μήνες, παρά μόνο η  οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων που απλά επιδείνωσαν την ύφεση, η διακοπή της σύμβασης σε συμβασιούχους των 500 ευρώ που απλά οδηγήθηκαν τυφλά στην ανεργία και η ουσιαστική παύση του ΠΔΕ. Οι κρατικές δαπάνες παρά τις εξαγγελίες παραμένουν στο ύψος του 2009. Έτσι σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι επίσημες πληρωμές του κρατικού προϋπολογισμού το Α’ εξάμηνο του 2009 (πλην ΠΔΕ) ήταν 34.703 δις €, ενώ το 2011 ήταν 38.860 δις €, αυξημένες δηλαδή κατά 11%! Έγιναν όμως τεράστιες  περικοπές στο ΠΔΕ (μοχλό ανάπτυξης της χώρας) από τα 6.140 δις € το 2009 στα 2.131 δις € το 2011 και εμφανίζονται τεχνικά ελαφρώς μειωμένες οι δαπάνες. Το δε Δημόσιο Χρέος της χώρας, αναμένεται να φτάσει ακόμα και στο 172% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με εφιαλτικές, αλλά δυστυχώς βάσιμες  προβλέψεις.

 

 1. Καμία ενίσχυση, το αντίθετο μάλιστα, των φοροεισπρακτικών και των ελεγκτικών μηχανισμών δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Τα αιωρούμενα σχέδια περί κλεισίματος υπηρεσιών, μόνο αβεβαιότητα στους εργαζομένους και αποδιοργάνωση προκαλούν. Μόλις προχτές ανακοινώθηκε το κλείσιμο 3 τμημάτων του ΥΠΕΣ που δεν είχαν αντικείμενο.

 

 1. Τα έσοδα του κράτους στο πρώτο εξάμηνο του 2011, είναι χαμηλότερα από αυτά του 2009, παρά την αύξηση ως και 50% των συντελεστών του ΦΠΑ, των έμμεσων φόρων σε βενζίνη, καύσιμα και ποτά, την κατάργηση του αφορολόγητου, την περαίωση, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών , τα τεκμήρια και τις δεκάδες φορολογικές ρυθμίσεις! Τότε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την κυβέρνηση και ζητούσε εκλογές για να σώσει την οικονομία της χώρας. Δεν συγκρίνω καν τα έσοδα με τους φετινούς στόχους. Εξαρχής είχαμε προβλέψει, ότι είναι μόνο στη φαντασία της κυβέρνησης τα νούμερα του προϋπολογισμού. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο τον μήνα Ιούνιο (τουριστικό μήνα), τα έσοδα μειώθηκαν κατά 14,4% έναντι του αντίστοιχου περυσινού!
 2. Η ύφεση πνίγει την οικονομία. Από τη στιγμή που πήρε τα πρώτα μέτρα η παρούσα κυβέρνηση, όλο μας υποσχόταν «ανάπτυξη από το επόμενο εξάμηνο». Ήμουν απολύτως βέβαιος, ότι με τέτοια φορολογική πολιτική αυτό αποκλείεται να γίνει. Πέρσι η ύφεση έφτασε το 4,4% και μάλιστα στο τελευταίο εξάμηνο ξεπέρασε το 6%. Σήμερα οι προβλέψεις των οργανισμών κάνουν λόγο για -4% και τη φετινή χρονιά. Πιθανόν το νούμερο να είναι ακόμα χειρότερο, καθώς οι νέοι φόροι που θα μπουν από το Σεπτέμβριο, δυστυχώς αναμένεται  να αποτελειώσουν την οικονομία.

 

Η κυβέρνηση παραγνωρίζει την πραγματικότητα και προσπαθεί να γαντζωθεί στην εξουσία, αφενός με ψυχολογικούς εκβιασμούς, αφετέρου με έωλες υποσχέσεις για το μέλλον.  Χρόνος όμως για την Ελληνική Οικονομία και για τους Έλληνες πολίτες δεν υπάρχει. Τα πράγματα είναι απλά!

Ή θα αλλάξει η Κυβέρνηση την πολιτική της άμεσα

ή θα  αλλάξει Κυβέρνηση  ο Ελληνικός λαός!

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Θεόδωρος Καράογλου του Γεωργίου γεννήθηκε στο Ζαγκλιβέρι του Νομού Θεσσαλονίκης το 1960. Οικονομολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του Θητεία ως έφεδρος αξιωματικός του πυροβολικού. Πριν την εκλογή του ως βουλευτής, εργάσθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (φοροτέχνης - λογιστής), ενώ στη συνέχεια εργάσθηκε ως εφοριακός στο Υπουργείο Οικονομικών. Από το 1986 είναι μέλος του Οικονομικού Επιστημονικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο εφοριακό Γιώτα Μαντανίκα και έχουν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Βανέσσα, φοιτητές.

Αυτοδιοίκηση:

 • Το 1986 εκλέγεται σε ηλικία 26 ετών Πρόεδρος της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου του Νομού Θεσσαλονίκης.
 • Το 1990 επανεκλέγεται με ποσοστό 56%.
 • Το 1991 εκλέγεται Γενικός Γραμματέας της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης. Την ίδια περίοδο πρωτοστατεί στην ίδρυση του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Περιοχής Ζαγκλιβερίου «Τα Καλίνδοια», του οποίου και εκλέγεται ομόφωνα πρώτος Πρόεδρος.
 • Το 1994 εκλέγεται για πρώτη φορά Νομαρχιακός Σύμβουλος, εκπροσωπώντας την Επαρχία Λαγκαδά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
 • Το 1995 εκλέγεται με τη ψήφο των νομαρχών και νομαρχιακών συμβούλων της Ελλάδας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, της γνωστής Ε.Ν.Α.Ε. πρώτος σε ψήφους από το ψηφοδέλτιο της παράταξης του.
 • Το 1998 και το 2002 επανεκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Πολιτική Δράση:

 • Ως στέλεχος της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ συμμετέχει σε Πανσπουδαστικά Συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΦΕΑΠΘ. Παράλληλα εκλέγεται πρώτος εκπρόσωπος των φοιτητών στη Σύγκλητο της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (1982).
 • Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης (1979- 1983). Υπεύθυνος Περιφερειακής Οργάνωσης ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης(1980-1983).
 • Εκπρόσωπος της ΟΝΝΕΔ σε συνδιασκέψεις του Γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο (1981).
 • Υπεύθυνος Περιφερειακής Οργάνωσης της Ν.Δ. για τους Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας (1997-1999)
 • Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ στη Β΄ Εκλογική περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης.
 • Στο Ε' Συνέδριο της ΝΔ (Μάρτιος 2001) εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
 • Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 εκλέγεται βουλευτής της ΝΔ στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Νομού Θεσσαλονίκης.
 • Ως βουλευτής συμμετέχει στις επιτροπές: 1) Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, 2) Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, 3) Επιτροπή Θρησκευμάτων και Ορθοδοξίας, 4) Ειδική Επιτροπή επί του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους.
 • Ακόμη, είναι μέλος των Ομάδων Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με τα Κοινοβούλια της Αργεντινής, Αυστραλίας, Βενεζουέλας, Η.Π.Α., Λετονίας (Πρόεδρος), Νότιας Κορέας, Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας και Τσεχίας.
 • Στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 εκλέγεται 1ος βουλευτής της ΝΔ στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Νομού Θεσσαλονίκης
 • Μετά την επανεκλογή του ως βουλευτής συμμετέχει στις επιτροπές: 1) Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, 2) Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, 3) Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού
 • Στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 επανεκλέγεται 1ος βουλευτής της ΝΔ στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Νομού Θεσσαλονίκης
 • Μετά την επανεκλογή του ως βουλευτής συμμετέχει στις επιτροπές: 1) Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, 2) Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, 3) Ειδική Διαρκής Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους.
 • Ορίζεται Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας (2010).
 • Ορίζεται Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας στη νέα οργανωτική δομή του κόμματος στις 10 Ιανουαρίου 2011.
 • Στις 5 Μαρτίου 2012 ορίζεται με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μακεδονίας-Θράκης.
 • Στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εκλέγεται βουλευτής της ΝΔ, καταλαμβάνοντας τη μοναδική έδρα του κόμματος στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
 • Στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 επανεκλέγεται πρώτος βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
 • Ορίζεται Υπουργός του επανασυσταθέντος Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στις 21 Ιουνίου 2012.

Κοινωνική Δράση:

 • Αντιπρόεδρος του Κοινωνικού Κέντρου Οικογένειας Νεότητας (1991-1993)
 • Μέλος του Δ.Σ του ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Δημοσίων Υπαλλήλων(1993 - 1994)
 • Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (1998-1999)
 • Ιδρυτής της πρώτης τοπικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Παρέμβαση στην επαρχία Λαγκαδά» (Απρίλιος 2002).
 • Εκδότης του βιβλίου "Δημόσια Παρέμβαση" (Μάιος 2007).

Συνδικαλιστική Δράση:

 • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Νομών Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Χαλκιδικής (1993 - 2004).
 • Μέλος Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. (1995 - 2002).
 • Πρώην πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εφοριακών Υπαλλήλων Νομών Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Χαλκιδικής (1995 - 1996).

Το μόνο που χρεοκόπησε, είναι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης

 

του Θεόδωρου Καράογλου

 

 Η κατάσταση στην Ελληνική οικονομία συνεχώς επιδεινώνεται.

Μόλις πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και αμέσως μετά ψήφισε το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, απειλώντας τους Βουλευτές της και την Ελληνική κοινωνία, ότι μόνο έτσι αποφεύγουμε το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Λίγες μόνο ημέρες μετά, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, εισήγαγε και επίσημα στην δημόσια ζωή την κουβέντα περί χρεοκοπίας. Την ίδια στιγμή η υποτιθέμενη σίγουρη επέκταση της χρηματοδότησης της χώρας μας από το μηχανισμό στήριξης, βρίσκεται υπό αίρεση και υπό την προϋπόθεση να αναληφθούν νέα μέτρα.

Συζητάμε συνεχώς αν έχουν αποτύχει τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αν δεν έχουν ληφθεί όλα όσα θα έπρεπε, αν ήταν σύμφωνα ή όχι με τις επιταγές του μνημονίου, αν χρειάζονται και νέα, και πλέον αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι.

Η αλήθεια ωστόσο είναι σκληρή και εμπεριέχει απλές διαπιστώσεις:

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο